torsdag 29 maj 2014

50:2 den 28 maj


Då var det dags igen, kalas, vi firar samma sak som förra gången, samma gamla gubbe, men gästerna är nya, menyn är ny, vinerna är nya. Att ha ett kalas med 120 personer är inte min grej, glädje måste spridas ut över tiden enligt filosofin ju fler kalas och ju oftare desto bättre. Vänner vill man umgås med, hinna prata med, hinna skåla med, inte bara bocka av dem på gästlistan och sedan inte se dem under kalaset. Dessutom är ju produktionen av en liten person utsträckt över nio månader från tillverkning till leverans, då är det inte mer än rätt att man också sprider ut firandet av ett 50-årigt liv över nio månader. Det bestämde jag redan för tio år sedan. Och än så länge sviker inte minnet, alltså en svit av kalas. Det här är nummer 2.

En aperitif som inte bubblade blev det den här gången. Luftad i en timma, svalt serverad, frisk och elegant med sval frukt, inte ett spår av ek, dock med en solig men inte söt frukt som gett vinet en polerad textur, smaken bär på en frisk syra och god längd. Alkoholhalten klockade in på 12.9 procent, snyggt. Skulle man ge vinet ett par års flaskmognad skulle vinet med lätthet tas för en vit bourgogne, nu är dock frukten och kroppen lite för rik för det. Eller? Vi var alla lite osäkra och Bourgogne vann nog till slut gissningen i alla fall. I glaset en 2011 Chardonnay Porter Bass Vineyard från Sonoma Coast och den utomordentligt skickliga vinmakaren John Raytek på Ceritas. Så här smakar det nya Kalifornien.

AJ Styles gästspelade i köket igen och gjorde det som vanligt med bravur. Efter resan till Tokyo kände vi oss nödgade att ge utlopp för den japanska inspirationen. Den första rätten blev aubergine, skuren i bitar och stekta i rapsolja och sesamolja och sedan inkokta i dashi, lite lime och rostade sesamfrön. Det hela serverades kallt med riven bonito, hur gott som helst.

Andra serveringen blev en tallrik med maki sushi fylld med snökrabba, räkor och hjärtmusslor samt krispig gurka och toppad med rostad räkmajonnäs, ura maki sushi fylld med sotad makrill, omelett och gräslök, en pilgrimsmussla tataki toppad med jästa och torkade alger (som smakar lite lakrits, supergoda!) samt sashimi på gös med citrusrasp. Det var inte helt lätt att få till sushin perfekt, i alla fall inte jämfört med de magnifika japanska kockar vi åt hos förra veckan, men AJ Styles gjorde jobbet riktigt bra och smakerna satt klockrent. Soja och färskriven wasabi (som jag köpte på fiskmarknaden i Tokyo) hörde till.

I små porslinskoppar serverades en Omachi Junmai Ginjo från bryggeriet Dewazakura i Yamagata, tillverkad av riset Omachi som hade polerats till låga 50 procent. Det här är en ganska fyllig, något fruktig och ytterst elegant saké med fin längd. Jag serverade den vid cirka 12 grader, vilket kändes rimligt. I kopparna steg temperaturen något, men sakén behöll sin fräschör hela tiden. Numera dricker jag bara saké till sushi och sashimi och liknande och den här sorten var helt perfekt till maten.

Champagnen påminde i stil om den från Jacques Selosse, men den hade lite mindre av allt. Här fanns lätt brödiga, lätt rostade, lätt bokna, lätt mogna toner, nyanser av bröd och röda äpplen, en frisk syra och absolut helt torr eftersmak. Jag kände inte alls igen stilen och hade ingen gissning att komma med. Men något obskyrt och litet, det förstod jag att det var fråga om. Det Björnen hade hällt upp var en 2002 B Brut från Boërl et Kroff, en nästan onödigt dyrbar specialtappning gjord av Drappier. Men god var den. Helt klart.  

Gyllene bärnsten, djup färg, tydlig mognad. Doften indikerade en ursprunglig sötma, lite av torkad frukt, aprikos, sötma och karamell fanns kvar, men också en mogen nötighet av ålder och oxidation. Jag sökte mig till tokajer, men syran var lite för låg för det. Med lite lirkande kom vi fram till Alsace eller mer troligt Tyskland, alkoholhalten kändes låg, kanske var det rent av ett vin av Muscat? Nej, faktiskt inte, det vi hade serverats var en 1976 Niersteiner Hipping Gewürztraminer Auslese från Weingut Georgshof. Kul mellanspel.

Nästa vin gick jag också riktigt fel på eftersom jag var övertygad om att de kom från Chablis. Den där jordiga fetman, mineraliteten. Elegansen. Inte stort, men rätt gott. Fast inte från Chablis, fick jag veta. Gissningarna tog slut, eller? Kunde det komma från Ungern? Helt fel det med. Nej, det här var inte min blindprovardag, jag var för okoncentrerad på vinerna. I glaset hade vi fått en 2000 Grauer Burgunder från Weingut Georg Breuer i Rheingau. Kul vin, rätt gott också. Och absolut inte från Chablis.


Perfekt mogna avokados grillades hårt, smaksattes med lime och flingsalt och serverades med en god dashi och färskriven mild wasabi. En enkel och väldigt god rätt som gör succé varje gång jag serverar den.

Vinet hade en fin honungsarom och lätt blommighet, viss mognad men egentligen inte gammalt. Gissningarna landade i kalifornisk chardonnay med några år på nacken eller på Rhônedalen. Rätt svar var det senare. Denna 2006 Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes från Château de Beaucastel var nu inne i en fas där honung och mognad dominerade doft och smak, men druvsorten Roussanne är lite lurig och kan vandra fram och tillbaka i mognad under åren. Det jag sökte i det här vinet var just den feta kroppen och precis de här dofterna, jag visste att de skulle gifta sig helt perfekt med avokadon. Och så blev det också.

Fasanlåren hade kokats i vin och aromatiska grönsaker i två timmar, därefter plockades köttet från benen. Schalottenlök och rikligt med tryffel sauterades i smör tillsammans med carnaroliris, på med vitt vin och fasanragun, lite i sänder, till dess risotton var krämig med riset al dente. Slutligen smör och smaksättning, och så färsk sommartryffel som revs över. Extra kul är det när gästerna ber om supplement, då blir cafévärden varm i själen.

Det var rätt kul att kollra bort sig i nästa vin. Lätt till kroppen, ljus färg och en del fällning, helt klart ordentligt mogen men långt från passé. Jag lade min röst på Bourgogne, troligen kring Beaune, kanske rent av en enklare premier cru med ordentlig mognad? En liten känsla av Beaujolais som ursprung slog jag ifrån mig eftersom jag fann frukten vara röd snarare än blåaktig, som jag finner vara mer vanlig i vinerna från Beaujolais. Men det visade sig vara Gamay och Beaujolais i glaset, och inte vilket vin som helst utan en oväntat pigg övervintrad 1989 Beaujolais Nouveau från E Delauney et fils. Jag minns det här vinet mycket väl, jag serverade det under tre års tid under mina år som kökschef och sommelier för 25 år sedan! Tänk att det hade överlevt tiden, något man alltid har hävdat att vinet inte ska kunna göra.

Tryffel och mogna viner. Så enkelt var upplägget i denna rätt. Det vin jag serverade hade en vackert mogen röd färg, en medelstor men med luft växande doft med en fortfarande vital röd fruktighet men med en superläcker och komplex ton av skogsgolv, torkad röd frukt (bland annat jordgubbar) och tryffel. Smaken silkeslen med fina tanniner och stor fräschör. Gissningarna landade på grand cru och mitten av 1980-talet, vilket var rätt. Vinet var en 1985 Clos de Vougeot Grand Cru från Domaine Jean Grivot. Supergod, verkligen.

Nästa vin var lätt, ljust rödfruktigt och syrligt med en väldigt fin bärfruktighet som drog åt körsbär, rönnbär och röda vinbär. Sammetslen och frisk smak med silkiga tanniner, helt enkelt ett förtjusande vin denna 2012 North Coast Trousseau från den lilla enastående firman Arnot-Roberts i Healdsburg i norra Sonoma.

Till det härliga vinet gjorde vi en luftig kräm av Brillat-Savarin som hade vispats med lite crème fraiche och grädde. Den lilla rätten fick en liten aromatisk spets av lite körsbärsvinäger och den serverades med en smakrik hönsfond och lite friterade löklameller.

Sedan blev det fritt fall utför igen, blindprovningsmässigt. Hur tusan ska man ens kunna vara i närheten med gissningar på det vita vinerna 1998 Venje Barrique från Ivan Enjingi, en kroatisk vinfirma grundad 1890, och 2010 Cumbres de Garajonay från Cabildo Insular de la Gomera från den kanariska ön La Gomera? Nej, jag har då inte tillräckliga vinkunskaper för det. Och varför ens bry sig om viner som dessa när världen är så överfylld av mycket bättre viner? Kul att prova, men nej tack, jag stannar gärna kvar i bättre vinmarker när jag ska dricka vin.

Hänget kring chefs table var därmed avklarat och istället stundade sittning i vinkällaren. Där serverades två svala pinotviner, båda från små toppfirmor i Dundee Hills i Oregon. Det första var superbt i sin lätta rödaromatiska och blommig fruktighet, stora fräschör och lena struktur. Jag förstår att man placerar denna 2011 Pinot Noir Maresh Vineyard från Arteberry Maresh i Bourgogne, just detta vin i byarna Chambolle-Musigny eller Morey-Saint-Denis, så elegant är det.
   Vinet intill, 2011 Dundee Hills Pinot Noir från John Thomas, var lite fylligare och djupare och hade också en liten nyans av ekfat, men även det här vinet kan räknas in till de eleganta och nästan bourgogneliknande. Inget av vinerna har den där lätt jordiga tonen jag så ofta finner i pinotviner från Oregon och just dessa två producenter håller jag som några av de allra bästa i Oregon. Synd att deras viner är så svåra att få tar på.

Kalvbrässen var hastigt blancherad och sedan vänd i mjöl stekt rosa i kärnan i rikligt med smör. Den serverades med en kräm av morötter, lite smörsauterade morötter och sojabönor och till den en smakrik tryffelsås.

Lite mellanspel i väntan på att de feta köttbitarna grillades. Fram med svärdet för att sabrera 2006 Roses de Jeanne La Haute-Lemble Blanc de Blancs från Cédric Bouchard, en utsökt frisk och lättdrucken vingårdsbetecknad champagne av Chardonnay från en 0.11 hektar liten vingård.  

Min gissning gick sedan till Priorat, det fylliga röda vinet hade precis den koncentrerade och söta men samtidigt strukturerade fruktighet och kropp som Garnacha får i det torra klimatet och de steniga jordarna i Priorat. Problemet var bara det att vinet inte kom från Spanien, utan från södra Frankrike. Likheterna kan ju i och för sig vara slående och den 2003 Gigondas Valbelle från Château de Saint Cosme var märkt av den varma och torra årgången och var påfallande lik ett vin från Priorat.

Välmarmorerad, välhängd svensk entrecote, jag köpte nästan fyra kilo till oss nio. Det behövs, kött är gott och har en försvinnande åtgång när kvällshungern smyger sig på. Dessutom har jag läst att alkoholkonsumtionen ökar matlusten med 25 procent, alltså räknar jag alltid upp portionsstorlekarna när jag servera vin till. Köttet skars i ungefär sex centimeter tjocka skivor och grillades rare, smaksattes med flingsalt, vitpeppar och färskpressad citron och skars sedan upp i skivor. Tillbehören var grillad sticklök och ugnsbakade tomater.

Två röda viner till köttet, båda cabernetviner från Napa Valley och båda från toppåret 2005, som nu börjar blomma ut och visa sina första komplexa drag utöver sin charmerande frukt. Elegans präglade båda vinerna, det lite lättare av de två var 2005 Cabernet Sauvignon från Grace Family Vineyards, ett sällsynt men väldigt gott vin som har en kropp som med några års flaskmognad börjar uppföra sig nästan bordeauxiskt (alkoholhalten ligger på 13.9 procent). För närvarande är vinet ungt och har en utsökt rik vinbärsfrukt med drag åt mörkare bär och svarta oliver, men efter en dryg timmas luft i karaff hade solsötman lagt sig lite, varpå en större finess framträdde.
   Vinet intill var lite djupare och rikare och hade framför allt en lite yppigare och till och med lite rödaromatisk fruktighet i den djupt vinbärsfrukten. Tanninerna var sammetslena, vinet hade en fin fräschör och silkig textur och faten var ytterst väl integrerade. Det är sannerligen inte ofta man dricker vin från Screaming Eagle Vineyards, men varje gång jag gör det kommer jag till samma uppfattning, det är i de flesta årgångar ett grand vin. Den här kvällen var det 2005 Cabernet Sauvignon jag korkade upp. Jubel kring bordet, såklart, jubel i gommen, såklart. Fantastiskt gott i sin rika och superfint texturerade stil.

Jodå, suget efter skogstokigt bra cabernet från Napa Valley ökade med dessa två läckerbitar och sitter man mitt i vinkällaren är det ju inte långsökt att sträcka sig efter ytterliga ett toppvin. Det var ju faktiskt precis det som vi alla ville ha nu. Vips så stod den där, källarsval vid 15 grader, nydekanterad och läcker, denna 2007 Howell Mountain Cabernet Sauvignon från Lokoya, också det en firma jag är otroligt förtjust i. Såklart ett ungt och tätt vin, djup och mörk frukt, en nyans av ursprungstypiskt stenkross, en liten dos av söta och dyra ekfat, men allt väl sammansatt och vansinnigt gott.

Osten glömde jag bort att servera och dessert hade jag faktiskt inte gjort någon. Men en ska vi inte kunde motstå var min älskade likör från Les Pères Chartreuse. Jag plockade fram ett par sorter så vi kunde köra en liten likörprovning. Det blev såklart den lätt saffransaromatiska och synnerligen eleganta Chartreuse VEP Jaune som tack vare sin lägre alkoholhalt, 42 procent, är lite lenare i smaken än den 55-procentiga och läckert kryddiga gröna Chartreuse VEP Vert. Som en synnerligen intressant jämförelse kostade jag dessutom på mig att servera lite gammal Chartreuse Vert Taragona (perioden 1963-1973), som med många års flaskmognad har blivit sublim och ultrakomplex. Det här är, i min gom, en av världens allra finaste sprittyper. Jag är fullkomligt besatt av Chartreuse.

Summering: 9 gäster, 1 saké, 16 viner och 72 Riedelglas och 10 sakékoppar

Inga kommentarer: