På 1990-talet var det Italien som gällde för mig, jag var
där för jämnan och älskade landets mångfald och vin- och matkultur. Sedan blev
det USA och Bourgogne för nästan hela slanten och Italien blev ett alltmer
avlägset vinland. Tack och lov tog goda och duktiga vänner hand om
rapporteringen från landet och även om min egen kunskap med tiden bleknade kom
de bästa vinerna ändå mig till livs. Ett av de vinhus jag har följt nära sedan
början av 1990-talet är Tenuta dell'Ornellaia i Bolgheri. Även om jag inte har
varit där på säkert tio år, har vinerna alltid landat väl i mina glas. Den här
kvällen hamnade jag hastigast och av en slump på en liten trevlig middag på
anrika Wedholms Fisk då firmans
senaste viner visades upp.
Vi började med firmans vita sauvignonvin, en gång i tiden
torrt och friskt i lite syrlig och somrig stil, nu efter en ordentlig
ansiktslyftning ett vin av rang och med seriös doft, smak och struktur. Förr om
åren gjorde man mellan 80 000 och 100 000 av detta vin, sedan vinmakaren Axel
Heinz mer kom att inspireras av de vita bordeauxvinerna och särskilt det från
Domaine de Chevalier, har vinet bytt stil helt, vunnit djup och komplexitet och
blivit synnerligen gott och högintressant. Den första kommersiella årgången i
den nya stilen var 2008, då såldes allt till USA. Den 2012 Poggio Alle Gazze dell'Ornellaia vi drack till förrätten var
gjort till 93 procent av Sauvignon Blanc från mestadels fyra år gamla stockar med
sju procent Viognier som ett fin parfymerat och lätt blommigt inslag. Vinet är
jäst och lagrat till lika delar i ståltank, nya och äldre franska ekfat. Det
finns faktiskt något elegant bordeauxlikt över vinet, friskt fruktigt med
nyanser av krusbär och kanderade citronskal, möjligen med en diskret släng av ett
elegant vin från Rhône, och det fanns också en liten kryddig ton som av
lakritsrot i doft och eftersmak. Jag var faktiskt rätt imponerad av detta vin.
I min ungdom, som nybakad kock i början av 1980-talet,
var Bengt Wedholm en legend och hans krog var en av de allra bästa i Stockholm.
Det känns som en evighet sedan och även om det är bra med utveckling och
Stockholm har exploderat som restaurangstad och idag kan sälla sig till
världsstäderna ur den aspekten (inte minst sett till hur liten staden är), har
tiden stått tämligen stilla här på Wedholms Fisk. Och bättre har det tyvärr
inte blivit heller. Den förrätt jag valde levde verkligen inte upp till de
rätter som serverades för tre decennier sedan.
Tre pilgrimsmusslor,
stekta i smör men utan den rostade yta som gör dem så vansinnigt goda, dessutom
måste kocken ha glömt att smaksätta dem. Sparrisen därtill var dessutom lite
för överlagad, den saknade spänst och blev dessutom trådig, men smaken var dock
helt okej. Såsen därtill skulle vara en tryffeldoftande parmesangräddsås som
var det bästa med rätten, trots att jag inte noterade någon som helst
tryffelkaraktär i såsen. Dessutom hade man en kall basilikasallad till med lite
för mycket av kryddig shisokrasse, vilket tog över doftmässigt. Nej, någon
direkt höjdare var denna förrätt inte, den kändes rätt slarvig.
För att kunna erbjuda ett mer regiontypiskt doftande och
smakande vin har man på Tenuta dell'Ornellaia skapat ett vin som i denna
årgång, 2012 Le Volte dell'Ornellaia,
gjordes till hälften av Merlot med inslag av 30 procent Sangiovese (som köps
från det lite varmare inlandet av Toscana) och 20 procent Cabernet Sauvignon
och sedan uppfostras under nio månader i tre år gamla ekfat. Det här är ett
lättdrucket, mjukt körsbärsfruktigt vin med en fin lite mörkare och nästan
blåbärsknäckig rondör av Merlot, förhållandevis mjuk och len med en nyans av
bläckighet som gör doften intressant. Det är ett okomplicerat och rätt trevligt
vin som bör drickas ungt.
Ett mer seriöst strukturerat vin, som uteslutande kommer
från de egna odlingarna i Bolgheri, är det andravin som skapades 1997 för att
ytterligare stärka kvaliteten på förstavinet. Den satsningen kostade firman en
30 000 flaskor lägre produktion av det exklusivare förstavinet, men i efterhand
kan man konstatera att hela firman lyftes av det här beslutet. Den 2011 Le Serre Nuove dell'Ornellaia (cirka
400 kronor) vi drack gjordes den här gången av 57 procent Merlot, 17 procent
Cabernet Sauvignon, 14 procent Cabernet Franc och 12 procent Petit Verdot (en druva
som här i Bolgheri ger så pass karaktärsfulla viner att man nu har beslutat
ympa om en del av de sex hektar man har till Merlot, eftersom man inte kan
använda mer Petit Verdot än vad man redan gör). Vinet har ett härligt djup med
mörk och tät men ändå inte massiv fruktighet, en nyans av blåblom, ett fint
stråk av grafit och en liten diskret kryddighet av ekfaten. Det är väldigt
gott, en av de allra bästa årgångarna jag har provat av vinet, och ska det
drickas ungt bör det luftas ordentligt i karaff före servering. I annat fall
kan det vara klokt att gömma undan flaskorna ett par år.
Det stora numret var dock 2011 Ornellaia, firmans berömda förstavin, ett vin som tveklöst kan
rankas till landets allra bästa i disciplinen franska druvsorter. Det är alltid
ett djupare och tätare vin än Sassicaia från grannegendomen Tenuta San Guido, och
den här årgången (som precis har lanserats, nu till restauranger, senare till
konsumenter) upplever jag vara den bästa jag någonsin har provat som ung. Trots
en tät och väl sammansatt mörk frukt, också här med en nästan violkryddig
blåblommighet som ett stilfullt arominslag, och en stadigare struktur av tannin
än i andravinet, finner man en ytterst fin balans och harmoni i vinet. Det
förenar helt enkelt kraft med elegans på ett fantastiskt fint sätt. Det är minst
sagt oerhört gott och även om eftersmaken är lång och intensiv, finns det ändå
något återhållet här. Om man jämför vinet med det fortfarande unga 2001
Ornellaia, vilket är fullkomligt rimligt, kan man se fram emot en fin
utvecklingskurva på minst 20 år för detta vin. Dricks det ungt, är det
ordentlig luftning som gäller. Det här vill jag köpa en del av till vinkällaren
på Café Rotsunda, så vansinnigt gott är det!
Jag kan mycket väl tänka mig att de allra flesta glada mat- och vinmänniskor skulle välja en stadig bit kött till så här pass smakrika röda viner, det hade nog varit det mest logiska. Men nu satt jag på Wedholms Fisk och då tänkte jag inte falla till föga för den enda kötträtten på menyn, en kalventrecôte med rödvinssås och ugnsstekt potatis. Nej, det hade varit alldeles för enkelt. En fiskrätt skulle det bli. Då lät jag tankegångarna gå enligt följande: 1) eftersom jag hade ett par röda viner i glasen ville jag undvika umamirika råvaror som skaldjur för att undvika att vinerna skulle komma att upplevas metalliska och bittra, 2) eftersom det var två kraftfulla viner fick det inte bli en för elegant fiskrätt som då skulle försvinna i vinkraften, 3) eftersom det var viner med en ganska tydlig strävhet fick ville jag ha en maträtt med någon fet textur eller komponent som skulle hjälpa till att runda av strävheten, och 4) eftersom det var just röda viner ville jag hitta någon fiskrätt som kändes mer rödvinanpassad i största allmänhet. Alltså ingen ljus champagnesås, typ.
Alla rätter med
skaldjur försvann, alla lätta och kokta fiskrätter försvann, alla rätter med för
mycket umami i försvann. Ögonen fastnade därför på helstekt sjötunga meunière med, enligt servitrisen, mycket
brynt smör på. Den skulle faktiskt komma att bli perfekt, i alla fall Le Serre
Nuove som upplevdes perfekt i smakintensitet och som dessutom fick en ljuvligt
len struktur i mötet med smöret. Även självaste Ornellaia fungerade bra ur den
senare aspekten, även om det egentligen var lite för smakrikt och förtog den
subtila smaken av fisken. Den här rätten var utmärkt, den skulle nog också få
salige Bengt Wedholm att le där uppe i himlen.
Överraskningar är alltid kul, i alla fall överraskningar
man lär sig något nytt av. Ett vin jag faktiskt inte visste att man gjorde var
det söta vinet 2010 Ornus dell'Ornellaia,
ett för Italien tämligen unikt vin gjort av sent skördad Petite Manseng, en
druvan man annars nästan bara ser i Jurançon i sydvästra Frankrike. Återigen
var den första kommersiella årgången 2008 och produktionen ligger på ynka 2 500
till 3 000 halvflaskor om året (2012 gjorde man inget vin). Det görs av sent
skördade men inte botrytisangripna druvor och vinet bjuder verkligen på den
härliga kombination av tropisk gul frukt och blommighet och den livliga syran
som är druvsortens signum. Smaken är initialt söt, nästan viskös och rik, men
mot slutet av smaken klingar sötman av och vinet upplevs därför inte särskilt sött
och tungt. Gott är det, väldigt gott. Det här var en riktigt kul och användbar upptäckt.
På menyn hittade jag en dessert av citronmaräng med
rabarbersortbet och vaniljbakad rabarber, en dessert som var både välgjord,
riktigt god och vacker att titta på. Den var möjligen en aning för söt för
vinet, som kom att upplevas lite torrare och friskare, men doftmässigt var
mötet en fullträff och som dessert räknat var den superfin.
En vinfirma som ständigt utvecklas och hela tiden söker
nya vägar för att finslipa kvaliteten är i mina ögon en verkligt bra och
intressant vinfirma. Här på Tenuta dell'Ornellaia har man det senaste decenniet
utvecklat vingårdarna, planterat mer, lyft upp det vita vinet till en helt ny
nivå i stil med fina vita viner från Bordeaux, man har genom sitt andravin lyft
kvaliteten på förstavinet och man har skapat ett högkvalitativt dessertvin i en
unik stil som kompletterar portföljen. Tenuta dell'Ornellaia är på så sätt en
världsklassfirma med bred repertoar.
Som spritfantast har jag tidigare haft ett gott öga till
firmans grappa, fram till för ett antal år sedan destillerad av pressresterna
av Merlot till en knappt medelfyllig, elegant och mjukt fatsöt grappa. Sedan
några år tillbaka har stilen förändrats till något mycket bättre. Till av börja
med använder man enbart de fina pressresterna från toppvinet Ornellaia och de
skickas de till en ung kvinnlig destillatör i Grosseto bara en timma iväg och
destilleras så snart som möjligt i små pannor. Dessutom låter man i den
treårigt fatlagrade grappan blanda in äldre och djupare doftande och smakande
tappningar för att skapa en mer komplett och komplex grappa. Den ljust gyllene
grappan kallas Eligo dell Ornellaia Grappa
Riserva, den är både fylligare och djupare än den tidigare versionen och
den är absolut värd att köpa.
(Då middagen tillkom i all hast, hann jag inte få med mig den riktiga kameran, bilderna togs därför med mobilen)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar