Shafer Vineyards grundades
1978 av John Shafer, som hade lämnat Chicago för att ge familjen ett bättre
liv, och såklart för att göra vin. Kalifornien var det rätta tyckte John. För
Doug var det dock inte lika lovande, han var 17 år och hade inte alls någon
lust att flytta ut på landet. Han hade aldrig i sitt liv sett en vinranka och
förstod heller inte vad han hade där att göra. Tankarna på kusten, stränderna,
tjejerna och det härliga livet i Kalifornien grep så småningom tag i honom och
han accepterade till sist flytten. Att pappa John dessutom hade lovat honom en
militärjeep bidrog också till att Doug tyckte Kalifornien lät okej.
”Nu blev det ingen strand
och vilda partyn med tjejer, vi flyttade till en ganska outvecklad jordbruksdal
som jag aldrig hade hört talas om och någon jeep fick jag inte heller, det
kanske jag borde påminna pappa om, han fyller 90 i höst, än är det inte för
sent”, säger Doug och skrattar.
När Doug Shafer besöker
ett mulet och kylslaget Stockholm ett par dagar bor han på det lilla gemytliga
boutiquehotellet Ett Hem på Sköldungagatan
på Östermalm, som för dagen firade två år, där vi också fick oss en trevlig
lunch trakterad i goda vänners lag för att bekanta oss med hans nya årgångar. Lunchen
inleddes med lite små goda aptitretare, först ut ett stort fat riktigt fina
ostron med hög havssälta. Jag gillar ett par droppar citron på mina ostron, det
rundar av sältan och får vinerna därtill att spela ännu bättre.
Det blev också små
krustader med löjrom, en delikatess som jag inte håller som särskilt vinvänlig.
Här hade man dock bottnat krustaderna med crème fraiche, vars feta textur
rundar av den beska som löjrommens umami framkallar i vinet. Således blev det
en bra kombination till champagnen ändå. Och tack och lov hade man undvikit den
förkastliga råa löken som på alla sätt och vis förstör både rommen och vinet
därtill.
Anklever är alltid en
utmärkt följeslagare till vita viner och champagne, detta tack vare dess feta
textur. Är vinerna dessutom mogna bli mötet ännu bättre. Eftersom godsakerna
skulle serveras till en torr champagne hade man inte något sött tillbehör till
anklevern, sötma skulle bara få vinet att upplevas mindre fruktigt och både
torrare och beskare. Istället lite flingsalt på. Klokt!
I glasen en vackert rosa
champagne, vars doft var helt enastående läcker och förförisk. Ur magnum skänktes
denna 2008 Rosé Brut från Louis
Roederer, helt superb, slank men med en rosabärig sommarfrukt, nyanser
av blodgrapefrukt, en frisk syra, nyanserad fruktsötma som klingar av i en
ganska lång och helt torr eftersmak. Det här vill jag ha mer av, ur magnum
såklart.
Lunchsittningen inleddes
med det enda vita vinet från Shafer Vineyards, en druvren
chardonnay från firmans 27.60 hektar stora vingård intill Domaine Carneros i
det lite svalare distriktet Carneros i södra Napa Valley. Under 2000-talet har
vinet blivit allt mer elegant och denna 2012
Chardonnay Red Shoulder Ranch bjuder på ytterligare en lite större finess
än tidigare årgångar, detta trots att 2012 får anses vara en typiskt
kalifornisk årgång.
”Det är ju massor av
amerikansk solsöt frukt som mango, papaya och melon här, i alla fall om man
jämför med hur vinerna i Loire eller Chablis smakar”, säger Doug nästan lite
urskuldande.
I aktuell årgång har
andelen 225 liter stora stålfat ökats till 25 procent (förr om åren var hela
vinet jäst i ekfat), fatkaraktären finns där i form av en liten vaniljsötma och
kryddighet, men helhetsupplevelsen är frisk och mer transparent och elegant än
tidigare. Det här gillar jag, väldigt mycket.
I köket här på Ett Hem
huserar Mårten Bergstrand, som tidigare (bland annat) har arbetat på
Frantzén/Lindeberg, något som borgar för innovation och kvalitet. De gånger jag
har ätit här har maten alltid varit väldigt bra, så också denna lunch. Till
chardonnayvinet fick vi en halstrad hummer på en bädd av fänkål, gurka och dill
i en elegant hummersås. Kanske en aning för lite salt, men frånsett det en
väldigt fin rätt som i kraft matchade vinet helt perfekt.
Näst på tur stod två röda
viner, först deras 2011 Napa Valley
Merlot som till cirka 60 procent kommer från egna vingårdar. I den här
svala, inledningsvis regniga och därmed ovanligt svåra årgången tvingades man
till en rigorös sortering, något som var särskilt viktigt för den mer känsliga
druvsorten Merlot.
”Merlot är mycket mer
svårodlad än Cabernet Sauvignon, när Merlot inte är riktigt bra, är den oftast
riktigt dålig”, säger Doug och skrattar lite.
Den här tappningen är dock
inte dålig, tvärtom har den en fin parfym i en bäraromatisk och till och med
lite blommig stil, där den elegantare kroppen förvisso i det här skedet lyfter
fram en lite större fatkryddighet (20 månader i franska fat, cirka 75 procent
nya) än vanligt. Men elegansen finns här, det är riktigt gott även om man mer
imponeras av firmans lite djupare cabernetviner.
Jag håller därför själv 2011 One Point Five Cabernet Sauvignon från Stags Leap District som
det avgjord bättre vinet av de två, ett vin där djupet är större, frukten
mörkare och mer intensiv och tanninstrukturen mer potent. I årgången har man
använt 92 procent Cabernet Sauvignon och resten Petit Verdot och Malbec, som
har skördats ur firmans vingård på sluttningen ovanför vineriet samt från
Borderline Vineyard som ligger i distriktets södra del. Av alla årgångar One
Point Five Cabernet Sauvignon man har gjort sedan 2004, och även de årgångar man
gjorde som Napa Valley Cabernet Sauvignon före det, är det här det mest
eleganta och det som redan som ungt uppför sig mest bordeauxlikt. Det beror
såklart på den svalare växtsäsongen.
Om 2011 var en klassisk
med svår årgång där framför alt de bästa firmorna gjorde bra viner, var 2010 en
klassisk men lättare och på många sätt bättre och mer homogen årgång. Firmans
syrahvin, 2010 Relentless (i den här
årgången 96 procent Syrah och resten Petite Sirah) brukar alltid vara det
stramaste vinet i uppställningen och det vin som behöver mest tid på sig att
visa sina finaste sidor, så också denna årgång. Till en början mörkt
bärfruktigt och lite lätt violblommigt, men en aning knutet, med lite luft i
glaset mer kryddigt och till och med animaliskt. Smaken fortsätter dock att
vara lite knuten. Två år till i viloläge kommer att göra det här vinet superbt,
årgången är den rätta.
Tanken var att vi skulle
grilla ute på den lilla fina innergården, men det satte det svala vårvädret
stopp för. Det blev entrecôte som grillades i tjocka skivor och skars upp, lite
salsicca samt grillade grönsaker
(grön sparris, zucchini och knipplök), därtill en för säsongen oväntat god
tomatsallad (tomater är en styggelse de allra flesta månader om året, i alla
fall här i Sverige), samt lite bönor och en god rödvinssås. Rustikt och gott
och till de fruktiga vinerna klart passande mat.
Toppvinet, alltid gjort
uteslutande av Cabernet Sauvignon kommer från den långa sluttningen med mager
vulkanisk jord ovanför vineriet. Den här lunchen serverades två årgångar,
såklart den nylanserade 2009 Hillside
Select som har uppfostrats i helt nya franska ekfat under 32 månader. Som
vanligt är det här vinet djupt och koncentrerat fruktigt som ungt, det har en
större men något lenare tanninstruktur som dessutom lindas in i en rikare och
av glycerol mer texturerad frukt. Egentligen är vinet ovanligt tillgängligt och
charmigt redan nu, det är ytterst väl sammansatt och därmed nästan silkigt och
faten är ovanligt väl integrerade. De 15.5 procent som alkoholmätaren visar
syns inte alls i den grad man skulle kunna tro, det här ett stort men väl
balanserat vin.
Såklart är denna nollnia
purung, det brukar dröja omkring tio år innan de stora vinerna av Cabernet
Sauvignon från Napa Valley har börjat upp sig. Det var därför inte märkligt att
den 2003 Hillside Select som
ställdes intill upplevdes mer nyanserad och elegant, förvisso delvis beroende
på att årgången var lite svalare. Visst finns djupet och frukten här, visst
finns det storslaget strukturerade här också, men det är lite av en annan fågel
än den yppiga och kanske för huset mer typiska nollnian. Däremot är vinet
oerhört elegant, det är finessen och den lite mer mineraliska stilen som vinet.
Tänk att en i skuggan av högskattade 2001 och 2002 underskattad och enligt
amerikanerna för sval årgång 2003 kan bli så väldigt god med elva års mognad.
Det här är väldigt gott.
Nog för att Shafer
Vineyards gör ett sött vin, en riktigt bra portvinstolkning av Cabernet
Sauvignon, men det följde inte med den genomtrevliga Doug Shafer i bagaget. Vi
nöjde oss därför med en supergod rabarberdessert med sockerkaka och vaniljglass,
precis som den var.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar