Tyvärr kom bagaren inte med, han smet! (Man behöver inte ha stor fantasi för att räkna ut hur många gånger jag har velat hitta användning för detta urgamla dåliga skämt, idag fick jag chansen.) Vi fick helt enkelt köra skärgården utan honom den här gången.
Lunch med matjessill, färskpotatis och gräddfil på en solstekt klippa med klickande vatten nedanför fötterna, och till den fantastiska inramningen lite god öl från Oppigårds Bryggeri, ett av vårt lands allra bästa bryggerier. Summer Pale Ale är en välhumlad och elegant lite ljusare ale som har en fin balans mellan malt, fruktig jäsningsarom, humle och beska, och den upplevdes, både tidigare och här i den sommarvackra skärgården, väldigt lättdrucken. Så lättdrucken att den försvann i samma stund flaskan öppnades.
Lite mer krävande smak har Amarillo, en lite djupare ale med mer distinkt humlekaraktär och beska, i detta fall enbart den amerikanska sorten Amarillo.
Mitt vin var läckert märkt av kalksten och mineral,
frukten var klassiskt stram men åt det gula hållet till, ett uns av smörighet
eller snarare fetma, allt fortfarande ungt och väldigt komplext. Gissningarna
gick precis åt det håll som gav poäng på druva, ursprung och ålder, även om
producent inte togs. Mitt vin kom från den förstklassiga producenten Domaine
Roulot och var 2007 Meursault Les
Luchets, en oklassificerad vingård på sluttningen ovanför byn som i alla
lägen kan utmana de flesta av de högre rankade vingårdarna premier crus i byn. Det här är ett underbart vin som fortfarande är
ungt och primärt (vinerna från Domaine Roulot har inte drabbats av oxidation
som så många andra viner har gjort, därför vågar man lagra dem), och som kräver
en god stund i karaff innan det har blommat ut.
Pilgrimsmusslorna var bara hastigt stekta i olivolja med
ett par krossade vitlöksklyftor och ett par kvistar citrontimjan, därefter i
med rikligt med smör innan de kryddades med flingsalt, peppar från kvarn samt
citronsaft. Den här dagen ville vi göra maten så enkel som möjligt, sommarsega
som vi var. En helt perfekt matchning till meursaultvinet.
Mitt röda vin var en rejäl stänkare, mörk och tätt
fruktig med nyanser av blåbär, björnbär, vinbär och plommon (herre jösses vad
duktig jag är på att rabbla frukter), men också en räcka av mycket mer komplexa
nyanser som lagerblad, salvia, violpastill, lakritsrot, torkat kött och salami,
helt enkelt en kanonad av intensiva och läckra dofter. Stilmässigt Côte-Rôtie,
men nästan ett steg tätare. Nya världen, helt klart, menade Mr Z, och både han
och Platter var överens om att det rörde sig om ett vin av Syrah. Smaken var
lika explosiv, läckert sötfruktig men helt torr, med myckna men mogna tanniner
och en lätt rökig och kryddig fatkaraktär. Hur god som helst, särskilt efter
två tre timmar i karaff, och troligen mer än sensuellt om ett par år när alla
komponenter har lugnat ner sig lite och hittat varandra ännu mer.
Vinet kom från den
nyetablerade Reynvaan Family Vineyards och de här var deras allra första
vin, 2007 In The Rocks, en syrah med
fem procent Viognier. Oj, den här firman är ett alldeles fantastiskt
framtidslöfte!
Jag föredrog 2007 Napa Valley Cabernet Franc från Palazzo
Wine Company, som var mer förfinad och elegant, kaliforniskt stor och
fruktrik förvisso, men med en finare parfym och mycket bättre integrerad ek. Smaken
var också mer polerad, tanninerna en aning lenare och frukten mer måttligt
solmogen. Kul med två helt nya bekantskaper från Napa Valley, där det idag finns
cirka 400 vinerier men drygt 900 registrerade vintillverkare, och det går inte
att hänga med i utvecklingen.
Sedan kom århundradets lussebulle! Vilken enorm doft av
saffran, med i detta fall var det ett vin som uppförde sig så här, och då är
det alltid botrytis med i bilden och i nästan samtliga fall kommer vin från
Sauternes eller Barsac. Ett visst mått av första mognad gick också att skönja i
doften, som annars mest dominerades av torkad gul stenfrukt. Vi hann inte ens
göra några djupare gissningar, innan Platter tog fram flaskan, 1994 Château Climens från Barsac. Gott!
2 kommentarer:
Ni kanske skulle kollat etiketten på Climens-buteljen lite noggrannare ; )
Tack för korrigering, visste vad det var, men skrev fel.
Skicka en kommentar