Två avslagna hjältar. Hur vältränad (inom den
gastronomiska disciplinen) man än är, räcker krafterna inte hur länge som helst.
Ibland tar det bara stopp. Det svenska landslaget i vinhedonism var hemskickat,
nu var vi bara två kvar här, helt utpumpade. Rob och jag orkade inte ens gå de
tusen meterna till restaurangen, istället skjutsade hotellets chaufför oss till
den supertrendiga japanskinspirerade restaurangen Takami. Det är nog en helt korrekt lämnat och rättvis lägesrapport.
Takami är en
trendig och lite chic restaurang, den ligger på 21 våningen på 811 Wilshire
Boulevard mitt i Los Angeles down town.
Menyn är rätt stor, här har man fyra olika kök som levererar allt från sashimi och sushi till robata och
även lite större rätter. Det är inte strikt japanskt, mer en slags crossover mellan de japanska och
kaliforniska köken. Restaurangen är stor, den rymmer helt klart över tvåhundra
personer som sitter utefter bardiskar, i små sittgrupper, i den större öppna
matsalen och loungen, eller utefter fönstersidorna runt om hela restaurangen. Musiken
flödar ur högtalare och stämningen är hög, särskilt när restaurangen har fyllts
på. Liksom det känns trendigt är folket här lika trendiga. Men det känns ändå
väldigt avslappnat, inte alls snobbigt.
Vår charmerande servitris Amanda rekommenderade att vi
skulle prova ett par rätter från varje av de fyra köken i restaurangen för att
få en större och bredare upplevelse och en bättre känsla av restaurangen. Hon
var så bedårande och trevlig att vi genast följde hennes råd – hur skulle det
annars har sett ut om man negligerade ett par gnistrande rådjursögon och en
leende som var så stort och genuint att man själv blev strålande glad och fylld
av energi? Nej, we did it the Amanda way.
Först beställde
vi dock öl, ikväll skulle det inte bli vin, det var ett som var säkert. Ölet
kom från Allagash Brewing Company i Portland i Maine, från vilket jag
främst har druckit deras alldeles underbara och minst sagt belgiskt liknande
spontanjästa öl. Det öl vi hittade på listan var deras White, en ofiltrerad och uppfriskande veteöl i belgisk stil med
lätt kryddning av citrus och korianderfrö. Den var väldigt god, dessutom
passande till alla de rätterna vi beställde tack vare dess avsaknad av
humlekrydda och humlebeska.
Vi körde family
style, precis så som Amanda hade föreslagit, beställde in ett antal rätter
och delade på dem. Den första var en poki,
en tartar av grovt skuren tonfisk smaksatt med lite sesam, gräslök och lite
chile, med tillbehör av en finstrimlad sallad av gurka och rödlök med inslag av
citrus och röd wasabi. Tonfisken var
mjäll och fin med mild men fin smak, den här rätten var hur god som helst.
Nästa rätt var bläckfisk som panerad i tempura och ris och sedan friterad.
Bläckfisken hade en fin textur som bröts av perfekt av ytan av det krispiga riset.
Till detta en god aïoli smaksatt med curry.
Den tredje aptitretaren var friterad soft shell crab, till vilken en sötsyrlig dressing av soja och
citrus hörde. Också den god.
Saké skulle det också bli, såklart. I den för utomstående
och mindre kunniga nästan omöjliga uppgiften att förstå saké och hur man ska
beställa den, hade man här på Takami gjort en så kallad progressiv sakélista,
där de olika sakésorterna presenteras i grupper om olika smaktyper från lätta
till fylliga, milda till smakrikare, torra till lite sötare. Dessutom hade de
skrivit en kort förklaring hur varje sort smakade. Det var ett väldigt
servicebegåvat grepp!
Vi valde först
en lite lättare saké, en Kikusui Junmai
Ginjo från Kikusui Brewery i Nigata. Den hade beskrivits som lätt och
nästan torr med en lätt blommig och citrusfruktig, något som vi båda höll med
om med tillägget att den också var god. Sakén serverades i små glas vid cirka
12 grader.
Vi hade beställt både sashimi och sushi och ska man vara
strikt enligt en japanska seden ska sashimi serveras före rätter med ris.
Riktigt så blev det inte nu, vi fick sushin först. Och denna petitess bråkade
vi såklart inte om. Amanda hade rekommenderat att vi skulle ta den sushi som
hette 21st Roll och som var husets specialitet, en California roll utan nori.
Riset var mjukt och luftig, kanske en aning överkokt (jag gillar när riset har
en liten kärna), men det var gott. Fyllningen utgjordes av krabba, spicy tuna och avokado (lövtunna skivor
avokado toppade också sushin) och till det hörde också en sötaktig
sojamajonnäs. Det var riktigt gott, precis vad vi behövde efter en veckas
hedonistiskt ätande och drickande.
Den enda sashimi vi beställde var aji, spansk makrill, som var så förtvivlat god att jag i efterhand
ångrade att jag inte beställde in en servering till.
Nästa saké vi hade beställt in var också en Junmai Ginjo, men från Imada
Brewery i Hiroshima. Denhär var både fylligare och djupare fruktig, den
hade en silkigare textur och en fin nyans av melon, dessutom en upplevt lite
större sötma. Den var egentligen tack vare sin fylligare kropp en aning bättre
till maträtterna än vad den första sakén var.
Vi gick över till robata,
små grillade spett enligt en slags japansk barbequetradition, och följde
såklart charmerande Amandas rekommendationer. Hon föreslog både grillad
shiitake, som var god, och Angus New York, en välkryddat och fint grillat kött.
Som kompensation, och naturligtvis eftersom Rob och jag
var så underbara och positiva gäster som gjorde nästan precis som Amanda sa åt
oss att göra, bjöd hon på en stor desserttallrik, trots att vi egentligen inte
orkade. Men hur skulle man kunna motstå både gesten och de godsaker som låg
där? Inte vi i alla fall. Här fanns små vårrullar fyllda med äpple,
profiteroller med isande kall vaniljglass och choklad, en sorbet av grönt te,
goda jordgubbar och en tiramisu med mynta och grönt te.
Att vi fick i oss allt det här begriper jag inte. Bra fem
timmar tidigare hade vi njutit lunch nere på Water Grill i Santa Monica. Den här gången beställde jag in en
nykokt bjässe till hummer som fick vinflaskan intill att se ut som en
halvflaska. Varm och fast i hullet med fin sälta, ett gott smält smör och en
riktigt god cole slaw blev den här hummern
av det allra mest mättande slaget. Tänk att man kan äta sig fullkomligt stoppmätt
på nykokt hummer.
I glaset hade vi liksom förra helgens lunch på samma
ställe gett oss hän åt 2010 Chardonnay
Three Sisters Vineyard från Marcassin. Och det var lika gott nu
som då, rikt fruktigt men torrt, friskt och stramt och nästan lite burgundiskt.
Tack vare den hyggligt rika kroppen kom vinet att passa utmärkt till den goda
hummern.
Strax innan lunchen hade Hansa, Hal och jag gått bärsärk i
en absolut underbar vinbutik som heter Wine House, där man utöver ett vanligt
sortiment som är så stort att Systembolaget ter sig som en slags kvartersbutik
(nej, Systembolaget har varken ett stort, brett eller bra sortiment!), har man
två vinkällarrum som var så sjukt välfyllda med delikatesser och unika viner
att man baxnade. Dessutom en hel del äldre viner till mycket bra priser. Att
köpa äldre viner är alltid en chansning, varje flaska är en egen individ som
sedan länge har slutat att följa flocken och istället mognar på sitt eget sätt.
Den 1975 Cabernet Sauvignon Georges de
la Latour Private Reserve från Beaulieu Vineyards i Napa Valley jag
köpte för bara 100 dollar (!!!) kom från två vingårdslotter nere på dalbotten.
Jag hade inga större förväntningar på vinet, och var helt övertygad om att
vinet skulle vara äldre och mycket mer moget än den sjuttiofemma vi drack från
Mayacamas Vineyards häromdagen. Så var det också, det här vinet hade tydliga
mognadstoner med en del nyanser av torkad frukt och katrinplommon, en släng av
järn och oxidation och förhållandevis torra men mogna tanniner. Det var dock
ett tidsdokument och en god lektion i hur vin mognar. Men helt kört var det
inte, bara nästan.
Tillbaka till kvällen, där vi satt mätta och belåtna. Takami
är ett trevligt och livfullt ställe med god mat och i vårt fall supervänligt
och faktiskt också kunnig service. En sak vi båda pratade om under och efter
middagen var hur otroligt mycket den glada och positiva servicen innebär.
Amanda var en solstråle, helt naturlig, glad och rolig, hon balanserade på det
professionella och personliga planet och gjorde vår kväll till precis det vi
ville ha. Det är också en ytterst viktig del av en restaurangupplevelse. Det
här var sista måltiden i Kalifornien för den här gången, nu är det tre veckor
kvar till dess jag åter landar på amerikansk mark. Däremellan blir det nog vila
… och ett par kalas till. Man måste ju hålla skrattet igång.
2 kommentarer:
Hej Michel,
Ville egentligen bara säga att vi är många som njutit, och njuter, av dina alster från Tokyo och Kalifornien (och från andra ställen). Du skriver en riktigt bra blogg som verkligen inspirerar!
Mvh
/Anders
Hej Anders,
Tusen tack! Det gör mig glad - en del av bloggen handlar just om att inspirera, locka till mat- och dryckesglädje, lyfta fram viner jag tycker är galet bra, inspirera till olika kombinationer mellan mat och dryck och berätta om upplevelser från restauranger världen över. Kort och gott - om mitt djupa och hedonistiska förhållande till det dukade bordet.
Skicka en kommentar