Nationaldagen firades med åtta timmar i luften,
mellanspel i Chicago, fyra nya friska timmar i luften igen och sedan taxi i
ilfart till hotellet i övre delen av Los Angeles. Snabb dusch, in i taxi igen
till centrumkärnan av staden och den lilla restaurangen Alma. Utifrån sett ser den inte mycket ut för världen. Två små
fönster och en halvranglig dörr i en byggnad som inte ser ut att hysa en
restaurang, i alla fall ingen bra sådan. Mitt emot en parkeringsplats. Läget
känns udda. Så varför ska man hit, till Alma, en 39 platser liten restaurang
med halvdant yttre? Det handlar såklart om ryktet, den nu snart två år gamla
restaurangen har fått lovord upp till skyarna och bland annat i en
landsomfattande guide utsetts till ”Best New Restaurant in America 2013”. Klart
som tusan att man vill hit och äta och uppleva själv.
Bakom restaurangen står Ari Taymor, 28, som växte upp i
Palo Alto i Kalifornien med en salig blandning av att vara konsument av både
mattidningar, Iron Chef på teve och skräpmaten på Taco Bell. Men det var
faktiskt när han för sju år sedan åt på den legendariska restaurangen Chez
Panisse i Berkely som han på allvar fick blodad tand. Från den dagen var mat
och restaurang något helt annat för honom. Det enda han kunde tänka sig var att
bli kock på riktigt!
I februari 2012
lanserade han den första upplagan av Alma, då som en pop-up i Venice. Han hade
då redan utvecklat grunden till den matfilosofi som präglar dagens Alma, mycket
grönsaker och buljonger, så gott som allt ekologiskt och biodynamiskt. Det blev
en stor succé. Det ledde till att han fick erbjudande om att ta över den lilla
märkliga lokalen restaurangen nu ligger i för att lansera Alma som en permanent
restaurang. Han slog till på erbjudandet och skred till verket. Till en början
var det dock svårt, ibland var det fullt, ibland kom ingen alls. Till slut lossnade
det och Alma har sedan dess varit en omtyckt och välbesökt restaurang.
Nu var vi alltså här och bänkade oss i den lilla rustika
och spartanskt inredda matsalen. Ruffa bord, flera av dem olika, högt till tak
med råa frilagda ventilationsrör, målade väggar och lite torftiga dekorationer,
i den inre delen av matsalen det öppna köket där det råder full aktivitet av
ett halvdussin unga kockar. En bardisk runt köket med ungefär tio ätande gäster
som serveras direkt av kockarna. Vi valde avsmakningsmenyn för 95 dollar
kuvertet (det är det man bör göra) men avstod för det ”matchande vinpaketet”
för 65 dollar, och fick en liten märklig mördegskaka fylld med kräm av färska
örter. Inte särskilt upphetsande, måste jag säga.
På Alma handlar allt om smårätter och de kom i en
svindlande hastighet till bordet. Ibland hann man knappt höra vad kocken sa om
det som serverades innan nästa lilla munsbit kom, men serveringen skedde med
värme och tempo. Nästa lilla rätt var ett friterat forellskinn med forellrom.
Den var desto godare, perfekt krispigt skinn och välsmakande rom som inte hade
den skalbittra ton jag ofta tycker att storkornig rom har.
Ännu godare var den nybakade engelska muffins som nu kom,
toppad med en väldigt god kräm av getost och lätt rökt lax. Superb!
Direkt därpå följde tofu och sjögräs som hade blandats
och friterats till en god och lite kryddig (av en liten gnutta chile) boll som
serverades med en frisk sås av yuzu
(en syrlig och lite bitter japansk citrusfrukt). Även den här rätten gillade
jag skarpt.
Nyanländ som jag
var till Los Angeles hade jag inte hunnit packa upp kamerautrustningen, därför
använde jag mig av mobilkameran. Det brukar gå bra, men det jag inte visste var
att Alma är en ovanligt mörk restaurang. Att läsa menyn eller vinlistan (vinbladet)
var inte att tala om, för mig var det på tok för mörkt för att kunna göra det
och även vid de andra borden satt gäster och sökte hjälp av de små värmeljusen.
Märkligt att man vill ha det så mörkt i en restaurang. Hur som helst, det
förklarar den dåliga kvaliteten på bilderna, förlåt mig för det.
Vinlistan var liten, två mousserande viner, två
roséviner, ett dussin vita och lika många röda. De flesta viner var så kallade
naturviner (jag hade hört lite om att Alma gärna arbetar så), men de allra
flesta av dem på den rätta sidan staketet, alltså inte defekta hardcore-naturviner
som vissa sommelierer har fått för sig är bra viner. Jag fastnade direkt för
ett vin (av de få som var valbara), en 2013
Touriga Nacional Rosé från toppfirman Arnot-Roberts. Druvorna kommer från
en vingård i Lake County och vinet hade en vacker rosa färg, en trevligt
rödbärig doft och en riktigt fin smak med måttlig syra men fin fruktfräschör
och ett litet grepp från tanniner. Vinet visade sig vara en trevlig
följeslagare till alla små snacks vi hade inlett menyn med och rosén skulle
senare också vara en god vän till ytterligare ett par rätter.
Menyn första ”riktiga” rätt var en sashimi på japansk sea bream (även kallad dorade) som hade fått en försiktig
rökarom. Den serverades med en jus av saké och plommon och en syrlig plommonsorbet.
En trevlig liten rätt.
I sedvanlig ordning hade vi (i det här fallet Rob, tusen
tack för det) tagit med sig lite eget vin mot en lagom stor korkavgift, något
jag tycker är en mycket trevlig företeelse som jag är övertygad om skulle
innebära att ännu fler personer gick ut oftare på restaurang. Här i USA är det
tillåtet, i sosselandet Sverige såklart inte. Det blev två viner och båda
serverades blint.
Jag hade en rätt
bra dag, måste jag säga, för jag nitade första vinet och klarade mig väldigt
bra med det andra. I första glaset ett något oklart vitt vin med en friskt
fruktig doft och smak, citrus och lite gulare tropisk men inte söt frukt, den lilla
kryddigheten från faten fanns där men var väl integrerad och syran frisk och
eftersmaken helt torr. Gott, riktigt gott. Utseendemässigt och till viss del i
doften kunde jag inte tänka mig att vinet kom från någon annan än Peter Michael
Winery (men det var för lätt och elegant för det), Kistler Vineyards (det var
dock för lite fat för det) eller vår egen Soil and Soul, vilket jag lade fram
som förslag och fick rätt på det. Vinet var alltså 2011 Chardonnay Gap’s Crown från Petaluma Gap i södra Sonoma Coast.
Kul att återigen dricka sitt eget vin på en bra restaurang i Kalifornien.
Vinet intill var
mycket elegantare, det hade ingen fatkaraktär men väl känslan i texturen av att
ha uppfostrats i ekfat. Till en början hade det en fetma, men frukten var
elegant. Min tanke var först att det var en superelegant ur äldre ekfat från
svala Kalifornien, då troligen firman Ceritas. Men med lite mer luft kom
ostronskalen och den komplexa tonen av jordtypen kimmeridge, och då kunde jag
inte vara någon annanstans än i Chablis, och troligen på nivån grand cru med tanke på rikedomen och
rondören. Gissningen föll på Les Clos, men producent hann jag inte komma fram
till. I glaset en alldeles utsökt 2007
Chablis Grand Cru Les Clos från François Raveneau. Magiskt gott.
Nästa lilla rätt kallades Central Coast och utgjordes av
goda små tomater med en mild tomatsås, därtill friterat skinn från tofu (man
skummar av det skinn som bildas när tofun står kallt i en bunke). Den var god
utan att vara märkvärdig och rosévinet passade bättre till rätten än vad de
vita vinerna gjorde.
Rosévinet var också väldigt gott till nästa rätt, en
fryst och riven anklever som serverades med morot, lite granulerat kaffe
(modigt, med tanke på att kaffe så lätt kan ta över och dominera, men det höll
bra i den här rätten) och lite lättrökt lönnsirap. Det blev en av
favoriträtterna den här kvällen.
En av de allra godaste rätterna var dock den Taymors kaliforniska
tolkning av bouillabaisse. Den byggde på perfekt kokta musslor och krispig zucchini
och hade doft av både fänkål (bland annat garnerades den med lite fänkålsdill)
och ett uns saffran. Vid serveringen slogs den fina buljongen över den vackra
rätten. Lite nybakat rågbröd och gott smör hörde till. Här var såklart de två
vita vinerna mycket mer passande och vinnaren i min gom blev eleganten från
Chablis.
Den rätt vi gemensamt röstade fram som kvällens godaste var
den fint stekta kalvbrässen, till vilken morötter (tyvärr lite för grovt
skurna, vilket rätten förlorade elegans på) och en aning sötsyrlig persika
hörde. Till den här rätten var det något fylligare kaliforniska chardonnayvinet
bäst till, mycket tack vare att dess rikare frukt balanserad den milda sötman i
brässen, morötterna och persikan.
Duvan kom från Santa Barbara och var tyvärr så pass
understekt att jag skulle klassa den som inte färdig. Den missen kändes onödig
och tråkig, rätten som helhet var annars både god och vacker. Lite lameller av
smålök varvades med rödbeta, absolut fantastiska färska hasselnötter (glöm de
bittra nötter vi får hemma) och karljohansvamp.
Det var till den här rätten vi hade beställt in kvällens
enda röda vin och egentligen ett av de få röda viner från listan vi var sugna
på (det fanns ett vin från Pomerol samt två sicilianska från Arianna Occhipinti
och Frank Cornelissen som också låg nära till hands), en 2007 Barbaresco Pajé från Roagna (för 150 dollar) som var
väldigt elegant och fint parfymerad. Tanninerna fanns där, men de upplevdes
snarare lena än markerade. Vinet passade väldigt bra till varmrätten.
Återstod bara lite desserter och de var också väldigt bra.
Den första var en liten fördessert av aprikos, kondenserad mjölk och karamelliserade
popcorn.
Den andra gick under den matmässigt intressanta men inte
semesterfriande namnet Frozen Summer. Här möttes dofter, smaker och texturer på
ett riktigt bra sätt. Här fanns en puré av ängssyra, här fanns en semifreddo med doft av kamomill, här
fanns maräng av sommarörter och här fanns en perfekt lagd doft av lakrits.
Allra sist ut var en liten mördegskaka som såg identisk ut
med den vi inledde meny med, men denna örtkräm var söt och den lilla godsaken
var mycket godare i denna version.
Tempot var totalt
sett lagom även om det i början gick väldigt fort, det hela tog knappt tre
timmar med alla dessa rätter, personalen vänlig (alla kockar var dessutom med
ute i matsalen och serverade och presenterade rätterna, ett mycket trevligt
inslag), maten spännande och överlag god och det var, måste jag säga, förhållandevis billigt med 95 dollar (plus skatt och dricks) för en så ambitiös meny.
Ett par små matlagningsmässiga
missar skedde dock, som den understekta duvan, och några rätter var mer
briljanta än andra. Även om vi var nöjda och det var en riktigt trevlig kväll
och restaurang, har jag svårt att förstå alla de lyriska lovorden som har
haglat över Alma det senaste året. Det här är bra och väldigt trevligt, men jag
undrar hur tråkigt restauranglandet Amerika måste ha varit 2013 om det här var
en av det stora landets allra bästa nya restauranger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar