Nästan tre timmars djuplodad exkursion genom hela Santa
Rita Hills, upp och nerför sluttningarna, ner i skiffer- och kiseljordarna, in
i vinrankorna, hit och dit, initierat ledd på ett i minsta detalj detaljerat
sätt av den mästerliga vinmakaren Sashi Moorman. Därefter blev det åka av i en
sådan höghastighet – troligen omkring 40 viner provade – att både klockarna och
vi själva stannade. Skulle jag skriva kort om alla exceptionella toppviner från
Piedrasassi, Sandhi och Domaine de la Côte vi provade skulle jag troligen inte
göra annat under resten av dagen än att lista toppvin på toppvin. Men jag
kanske kan nöja med mig tre? Okej, vi kör på i lite retfullt lockande stil…
Från Sandhi, som är en négociantfirma,
väljer den smått sensationellt bourgognelika 2012 Chardonnay Rita’s Crown, stramt mineralisk och nyanserad med
mandeltoner, citrus och en charmerande vitblommighet som inte står de finaste
vinerna i Meursault efter. Det är ett helt makalöst vin som jag skulle vilja
fylla vinkällaren med.
Såklart vill jag
också vilja ha lådvis av den ännu inte lanserade 2012 La Côte (vingården på bilden)från den mest imponerande firman för Pinot Noir i
Kalifornien, Domaine de la Côte. Det här vinet är om möjligt ytterligare ett
steg upp på himlastegen jämfört med den chockerande bra premiärårgången 2011.
Djupet är lite större, energin likaså, men finessen och den livfulla mineraliteten
är mer eller mindre densamma. Det här är grand
cru på hög nivå!
Och vill man ha
ett vin av allra högsta kvalitet från norra Rhône, då flirtar man in sig på
någon eller hellre ett par flaskor av de totalt 480 flaskor som gjordes av en
sensationellt fina 2010 Syrah Rim Rock
från San Luis Obispo och den lilla firman Piedrasassi, ägd av Sashi Moorman
själv. Mörk och tät frukt, en gnutta sötaktig innan doft och smak blir stram
och kryddig. Här trängs lakritsrot med viol, björnbär med plommon, rostade
toner med sommarblom, Läkerol med lavendel, svarta oliver med lufttorkad
skinka. Helvete … vad gott!
Och helvete vad gott det var med de i vedugn bakade pizzorna
med tomat, mozzarella, ruccola och salami som Sashi och kompani bakade i det
egna bageriet bakom firmans kontor och provningsrum. Fantastiskt välsmakande
botten, lagom sotad på ytan men fortfarande saftig och fina tillbehör. En bra
pizza är en bra pizza, och vilka fantastiska pizzaviner vi serverades också …
Middagen hade bokats till Root 246, den bästa restaurangen i Solvang. Restaurangen är modern,
har ett par matsalar, en medelstor och ganska ambitiös meny i smakrikare och
rätt amerikansk stil, ett par matsalar (vi fick det för oss tio personer rätt
luftiga private dining room), en skön
bar och en faktiskt väldigt bra vinlista med priser som borde få svenska
krögare att skämmas! (Nej, det handlar inte om att vi bor i Sverige och att allt
är så mycket dyrare i Sverige, det handlar om girighet och den helt felaktiga
tron att gäster inte förstår att de svenska vinpriserna är övermodigt
uppjackade.)
Jag valde två
viner att ha som litet förspel i väntan på att alla hade beställt sin mat och
innan den kom. Det första var en 2008
Chardonnay Melville från Bonaccorsi , en firma som efter Mike
Bonaccorsis död drivs av änkan Jenne Lee. Hon gör det bra, såklart med fint
druvmaterial, och det här vinet har en del finess och mineralitet och bara en
knappt förnimbar vaniljsötma och nötighet från faten. Fräschören och den lätta
kroppen är vinets främsta företräden. På listan för 55 dollar, svårt att
motstå.
I glaset intill
ett vin som upplevdes påtagligt mer amerikanskt än de eleganta, lätta, sirliga,
friska och mineraliska vi hade njutit av de senaste dagarna. Tänk så fort det
går att få en annan bild och känsla av ett vin och en vinstil. Nu var i och för
sig den här 2010 Chardonnay Hudson
Vineyard från Carneros och den utomordentlig bra firman Failla,
som drivs av den skickliga vinmakaren Ehren Jordan, ett väldigt gott vin. Men
det hade lite mer av precis allt, dock utan att upplevas som obalanserat. Men
tvingas jag välja, väljer jag Sandhi före både Bonaccorsi och Failla.
Det blev ett vitt vin till, detta mer tänkt att gå till
maten. Hade jag inte sagt vad det var för vin, hade nog gissningarna landat i
bra vit bordeaux, eller möjligen bland de allra bästa fatjästa viner av
Sauvignon Blanc som görs i Kalifornien (mina resande gäster har väldigt stor
koll på de båda vintyperna). Nu kom det inte från Bordeaux, heller inte från
Kalifornien. Bakom denna 2009 Chaleur
Estate Blanc ligger istället firman DeLille Cellars som är en av de
bästa firmorna i Washington State. Vinet är gjort av Sauvignon Blanc och
Sémillon och det är jäst i franska ekfat. Doften är stor och parfymerad, här
möts citrus och krusbär med en mjuk vaniljton från faten och syran är
uppfriskande vilket ger vinet en väldigt fin textur och fräschör.
Som förrätt valde jag friterad vaktel, kanske en lite
risk då fågel av det slaget lät kan bli torr och tråkig. Nu visade sig de små
liven vara förvånansvärt saftiga och väldigt goda även efter sitt stekheta bad
i fritösen. Till detta lite picklad kål och vattenmelon och tungt hyvlad rädisa,
som gav en krispig känsla.
Tre viner skulle provas blint, det är så vi håller på när
vi är ute och leker på restaurang. Det första av dem var tvivelsutan en pinot,
dess färg var vackert klarröd, doften medelstor och bärsaftigt aromatisk med
fina toner av röda körsbär och hallon, därtill en fint somrig blommighet och
ett uns av jordig kryddighet spetsad med en örtig nyans jag härledde till
användandet av stjälkar. Smaken medelfyllig, fruktig och frisk med lena
tanniner. Ungt, vibrerande, superläcker. Det kom antingen från Melville
Vineyards (just för den silkiga texturen och intensiva frukten) eller
Brewer-Clifton (för den fina örtiga tonen och strama strukturen) och ung var
den, 2011 eller 2010. Närmare än så kom jag inte, vilket kanske inte var så pjåkigt.
I glaset en 2011 Pinot Noir Melville
från Brewer-Clifton.
Vinet i glaset
intill var lite orent, kändes moget och rustikt, men hade också en ton som med
lite mer luft bekräftades som korkdefekt. Det var lite synd, det vin som gömde
sig under den irriterande orenheten var 2000
Pinot Noir Pisoni Vineyard från Santa Lucia Highlands och Ojai
Vineyards. Det här är ett vin som Adam Tolmach inte gör längre, men jag
minns en del årgångar som väldigt bra, dock i en mörkare och djupare stil än
hans övriga pinotviner.
Slutligen ett
vin som var mycket mörkare, mycket kryddigare och även mycket strävare. Det här
hade en lätt jordig och köttig stil och kom med luft att utvecklas till något
både godare och mer komplext. Min första tanke var en klassisk cabernet från Napa
Valley i slutet av 1990-talet, men när Cabernet Sauvignon var fel druva fanns
det egentligen bara (tänkte jag) Syrah kvar att gissa på. Och när det var rätt
fick jag för mig att vinet kom på klassikern Bob Lindquist och hans firma Qupé
i Santa Maria Valley, och så var det: 2003
Syrah Bien Nacido Vineyard från just Qupé. Kul!
Till varmrätt beställde vi nog alla in olika rätter av
wagyu, ett kött som är vida känt för att vara exklusivt, dyrbart och smältande
mört i texturen. Det var egentligen ingetdera av det, utan mest ett bra men mer
ordinärt kött. Grannens oxbringa som hade bakats i ett dygn i en rök såg
väldigt fin ut, och köttet var också marmorerat och mörkt men kanske inte så
exceptionellt det borde vara.
Själv beställde jag en grillad filé av wagyu som
serverades med en krämig potatispuré, friterade lökblommor och en mörk
rödvinssås, en ganska rejäl portion med ett kött som var väldigt saftigt och
välsmakande, dessutom mycket fint grillat medium
rare, men som inte kändes som en särskilt högt klassad wagyu, om det nu var
en sådan alls. Men gott var det.
Vinlistan på Rot 246 är relativt stor och hyser ett gott
antal väldigt bra och köpvärda viner. Prisnivån är överlag bra, inte minst på
de två viner från Booker Vineyard i Paso Robles jag såg. Den här firman hör till
det övre skiktet tillsammans med främst Saxum i den här alltmer uppmärksammade
regionen, men vinerna är sällsynta. Därför var det lätt att slå till.
Det första av
vinerna var en fortfarande väldigt ung 2010
Grenache Ripper, vackert röd med fin lyster med en stor, intensiv och
sötaktig, även lätt kryddig doft som direkt förde tankarna till en ganska
massiv tappning av Grenache. Smakmässigt möttes man av både saftig frukt, mjuk
textur, en förhållandevis god syra och fräschör och en eldig värme av de 15.2
procent alkohol som är en rätt vanlig personlighet i de större vinerna från
Paso Robles. Det här vinet tyckte jag var det bättre av de två just idag, men
jag skulle gärna komma tillbaka till det om fyra fem år, då den allra största
yppigheten kanske har lugnat ner sig lite.
Som väntat var 2010 Syrah Fracture det
mörkare, strävare och mer kryddiga vinet. Även här var alkoholen en aning
framträdande (15.0 procent) i framför allt eftersmaken och det fanns också en
liten krydda från eken, men totalt sett var det ett rikt och djupt men väldigt
väl sammansatt vin. Det var gott redan nu, men kommer att utvecklas till något
mer nyanserat och elegant med låt säga tio års flasklagring. I den mån man nu
kan vänta, vill säga ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar