Santa Barbara är en riktigt härligt liten stad, havet och
solen, palmerna och gatorna, folklivet och kulturen, restaurangerna och
barerna. Egentligen finns precis allt här för att livet ska kännas som ett kalas.
Samtidigt är det kvalitet snarare än publikfriande turisttrams som råder i
folkvimlet. Och så har man ju vinlandet Santa Barbara County runt hörnet, med
hundratals vinfirmor och med en mer avslappnad och lågmäld vinturism som
förmodligen borde beskrivas vara i sin linda, trots att det har gått 10 år
sedan kultfilmen Sideways (som utspelades här) gick upp på biograferna och
gjorde vinvärlden här i södra Kalifornien till hela världen. Den här
eftermiddagen och kvällen tillbringade vi här, i min älskade stad Santa
Barbara, och vi styrde kosan till stadens allra bästa vinbar, Les Marchands.
Det här stället vill du inte missa, tro mig!!
Les Marchands är lika mycket en supertrevlig och
sommelierstyrd vinbutik som en vinbar och enkel restaurang. Ett ställe som
detta är (eller borde vara) den främsta målsättningen för den entreprenör som bryr
sig om riktig vinkultur. Här finns ett fantastiskt urval av viner, ett par
hundra, från framför allt Kalifornien men också andra vinländer, att köpa och
ta med hem eller dricka på plats till priser som känns minst sagt rimliga,
såvida det inte står Domaine de la Romanée-Conti, Coche-Dury eller Jean-Louis
Chave på etiketten. Men vi hittade massor av gott.
Vi började
kvällen med två chardonnayviner, båda av elegantare snitt. Den 2012 Chardonnay Pinnacle Vineyard från
firman Ceritas och köpta druvor i Santa Cruz Mountains vi fick
serverad i första glaset var ung och stram, tydligt driven av syra, de steniga
jordarna och närheten till det kalla havet. Frukten drog mest år citrus,
citrusskal och blommor, men den var försiktig. Och ung. Tänk om tre fyra år, då
är det här vinet nog ganska burgundiskt, skulle jag tro.
Jämförelsen kom
från Arnot-Roberts,
en av mina absoluta favoriter i det moderna Kalifornien. Deras 2012 Chardonnay Watson Ranch kommer
från sydöstra Napa Valley, som har dalgångens allra svalaste klimat. Det här
året gjorde man hela 14 fat av det, oftare blir det bara hälften av detta,
eller till och med en fjärdedel. Det här vinet var lika elegant, men något
djupare och med en lite tydligare känsla men ingen doft eller smak av
fatlagringen. Det här vinet gillades skarpt och jag tror de flesta av oss höll
det som det bättre.
Normalt sett finns bara små enkla tilltugg att äta till
vinerna här på Les Marchants, det är ju trots allt en vinbar, men den här
kvällen hade man gjort sig till (troligtvis eftersom jag hade talat med dem om
att vi var tio personer som ville äta ”middag”, om än av enklare slag) och
serverade en fyrarättersmeny för bara 55 dollar per person. Säsongen för färsk
majs har precis inletts och det firades med en riktigt god soppa av majs och
potatis som getts textur med crème fraiche och fått en liten kryddig arom av lite
bacon och ett uns saffran. I all sin rustika karaktär var det här en väldigt
god och uppskattad soppa. Det fungerade också rätt bra till de eleganta
chardonnayvinerna.
Jag kunde verkligen inte låta bli att gå över ån efter
vatten, på en bänk i vinbutiken stod en hel uppsättning av viner från Etienne
Sauzet, en av mina favoriter för vit bourgogne, och den utmärkta men
förhållandevis lilla årgången 2012. Att ens se ett par flaskor av 2012 Puligny-Montrachet Premier Cru La
Truffière hade jag inte kunnat drömma om, det här året gjordes så
försvinnande liten mängd. Men där stod vinet och för 175 dollar blev det ett
blixtsnabbt beslut om köp och dricka nu. Såklart var vinet korkdefekt, så j-la
typiskt! Med sorg i blicken kom vår sommelier och berättade det, och det finns
inte ord nog att beskriva besvikelsen och behovet av att en gång för alla
släppa denna värdelösa och 500 år gamla uppfinning bakom sig och gå över till
skruvkapsyl eller garanterad förslutning.
Så det blev till
att öppna en flaska till, och även om den var blyg i början, särskilt jämfört
med de eleganta men ändå smakrikare amerikanska vinerna, tog sig vinet bit för
bit framåt, uppåt och åt sidorna och hade till slut brett ut sig i full kraft,
men med bibehållen finess. Vilket supergott vin!
Maträtten till var kanske inte den bästa till vinet, men
nu hade vi utgått från att plocka ihop en riktigt fin vinlista (återigen, det är
en utbildnings- och livsnjutarresa, inget precist och vetenskapligt exakt) och
egentligen inte brytt oss särskilt mycket om vad som skulle landa på tallriken.
Pastan var kokt
med bläckfiskbläck och hade krabba och lite koriander som garnityr. Så långt
var allt nästan helt och hållet frid och fröjd. Däremot hörde en påtagligt
chilehet sås med flygfiskrom till, den satte stopp för vinets doft och smak,
därför lät jag såsen vara. Jag njuter hellre av riktigt gott vin är god mat.
Vi fortsatte på gårdagens tema av pinotviner av
elegantare snitt, det kändes som ett måste i och med att det fanns så otroligt
mycket fina sådana här i butiken. Firman Ceritas kom därför återigen på
tapeten och deras 2012 Pinot Noir
Hacienda Secoya Vineyard från
nordliga och svala Anderson Valley i västra Mendocino bjöd på en sammetslen
textur och nästan sötaktigt charmerande körsbärs- och hallonfrukt, men smaken
var torr med finstilta tanniner och stor fräschör. Att alkoholhalten ligger på
13.1 procent bidrar till att ge vinet en lätt och elegant munkänsla och det är
riktigt härligt.
I glasen intill stod Arnot-Roberts i två tappningar. Även
om grundidén med lätthet och måttlig alkoholhalt är densamma, skiljer sig
filosofin åt framställningsmässigt. Till att börja med arbetar man här med hela
druvklasar, vilket leder till att stjälkarna ger vinerna en något gräsig och
aningen örtigt komplex doft och smak. Dessutom är man något mer måttlig med
svavel. Det här är egentligen ”naturviner”, men de håller sig på rätt sida av
det märkliga, vinerna från Arnot-Roberts är korrekta och synnerligen välgjorda
och eleganta. Och rena i doften!
Det första av
dem, 2012 Pinot Noir Peter Martin Ray
Vineyard, kommer från en gammal fin vingård uppe i Santa Cruz Mountains och
var det lite mer rustika av de två. Precis nyupphällt noterades en liten nyans
av Brettanomyces, vildjästen, men den
vädrades bort med lite luft och istället dansade en kavalkad av röda frukter
och bär och även en rätt komplex jordighet fram och tillbaka i doftregistret.
Det här blev pinotomgångens vinnare enligt en seriöst genomförd omröstning.
Lite större
elegans och något mer intensiv och parfymerad rödfrukt fann man i 2012 Pinot Noir Legan Vineyard som
också den hade sitt ursprung i Santa Cruz Mountains. Även här noterades en
liten kryddighet från stjälkarna och syran var livlig och tanninerna
silkeslena. Det är två riktigt fina pinotviner som med största säkerhet har ett
20-årigt liv framför sig.
”I och för sig
vet vi inte, det här är ju första årgången vi gör pinotviner, men vi är helt
övertygade om att det finns en bra lagringspotential i våra pinotviner”,
berättade Nathan Roberts när vi provade hela deras uppsättning av viner för ett
drygt halvår sedan.
Nästa rätt var rustik och i all sin enkelhet så god att
ett par av mina vänner sa att det var resans godaste rätt, hittills. Jag kan i
och för sig hålla med, fine dining i
all ära, men det finns något magiskt gott med ursprunglig och enkel mat. Det är
som att komma hem, till mammas mat, och det finns faktiskt inget bättre.
I botten på den
djupa tallriken lite smörslungad vitkål, på det ett ägg pocherat till 63
grader, därtill lite stekt hemgjord korv (eller snarare ”restauranggjord”,
kocken bor ju inte i restaurangen) och så en fin hög med hyvlad potatis som
bakats krispig i ankfett. Magnifikt. Och alldeles enastående pinotvänligt.
Av en ren slump hade vi hittat ett vin från Wind Gap Wines, som ägs ax den begåvade vinmakaren Pax Mahle. Han gör viner i en klassisk och elegant stil från vingårdar med svalt läge. Det vin vi hittade var en 2011 Old Vine Grenache Sceales Vineyard från Sonoma, fint rödfruktig med saftiga hallon och plommon som främsta doftgivare och med en druvtypisk kryddighet som drog lite grand åt lakritsrot. Smaken var len, medelfyllig på sin höjd, det här är en elegant grenache som mer uppför sig som en lite traditionell sydfransk rackare än en grenache från Kalifornien (i alla fall sådana vi är vana vid från Kalifornien). Jag gillade verkligen det här vinet, som serverades lätt källarsvalt och därmed uppfattades ännu mer elegant.
Kvällens blindgångare hade Don Paso tagit med för att
lura oss. Och det gjorde han, vi satt alla uppe på läktarna och blickade ut i
blindo med våra vilda felgissningar. Jag trodde det första vinet kom från
Ribera del Duero och var gjort av Tempranillo, det kom från Duoro och den
utmärkta producenten Dirk Niepoort och var hans 2009 Batuta. Fint rödfruktigt med
tydliga tanniner, en god fräschör och något jag uppfattade som krossad sten.
Här var det rustika portugisiska druvor i händerna på en skicklig vinmakare med
god blick över världens finaste viner som har gjort vinet modernt och ytterst
elegant. I receptet står druvorna Tinta Amarela, Tinta Franca, Tinta Roriz,
Rufete och Malvasia Preta och de kommer från 70 till 100 år gamla vinstockar i
vingården Quinta do Carril. Tack för denna godsak.
Vinet intill var
inte riktigt min sak, tät och sötfruktig med nästan viskös kropp, helt klart
ett varmt område eller (för) sent skördat, en överdrivet stor fatkaraktär som
gett vinet en sötkrydda och lätt fatbesk karaktär och egentligen inte min stil.
Min första gissning var en överdriven och överfatad cabernetbomb från solvarma
2004 i Napa Valley, min andra en superkoncentrerad och återigen överfatad
tappning från Priorat. Fel på båda. Walk
over och utvisning, tänkte jag. I glaset 2010 Clio (Monastrell och Cabernet Sauvignon) från Bodegas
El Nido i Jumilla i Spanien, en firma och ett vin som har överösts med
lovord och toppbetyg men som inte har landat på pluskontot hos mig. Kul att
prova dock, det måste jag tillstå.
I menyn ingick också en liten osttallrik (osten kom från
trakten kring Bourgogne, men jag missade vad den hette) med ett litet sötaktigt
och syrligt inslag av honung och nektarin, samt goda pistaschnötter.
Kvällens sista vin, som jag beställde in, var egentligen
helt fel att dricka som det var. Denna 2006
Nebbiolo Bricco Buon Natale från Clendenen
Family Vineyards och druvor köpta från en liten lott i Bien Nacido
Vineyard i Santa Maria Valley, bör luftas väl och sedan drickas till god mat –
precis så som man gör med en god barolo. Men nyfikenheten att prova vinet,
framför allt dela med sig av vinet till alla gäster som inte har en chans att
prova det hemma, gjorde att det landade i glasen. Här fanns en fin rödfrukt och
viss blommighet, förvisso inte av samma parfymerade slag som det man finner i
fina viner av Nebbiolo i Piemonte, men stilen känns igen och vinet är gott. Men
ungt och tydligt strävt, dessutom lite knutet och i behov av sällskap på
tallriken.
Les Marchands, som ligger på 131 Anacapa Street bara ett
par stenkast från strandpromenaden och huvudgatan State Street, är ett trevligt
ställe som absolut kan rekommenderas. Är man intresserad av vin är det kanske
till och med ett måste. Det här är precis den typ av vinbar jag själv skulle
vilja driva och framför den typ av vinbar jag själv skulle vilja se i Sverige.
Utbudet av viner är riktigt bra, här är det bra sommelierer som har valt ut
vinerna, inte kommersiellt inriktade vinhandlare som fyller hyllorna med industriellt
trams. Men utöver det fina utbudet och den underbara, lite ruffa men varma
miljön, kan man köpa viner med sig hem. Det gjorde vi också, såklart. Vi klängde och klättrade som besatta uppför de flera meter höga hyllorna i jakt på någon rar butelj som kanske gömde sig någonstans i hyllsystemet!
2 kommentarer:
Trevligt, och Alf ser glad ut :D Vad hittade han?
Alf var väldigt glad! Han hittade flera goda saker, bland annat en mogen syrah från Qupé.
Skicka en kommentar