Egentligen är det vi nu skulle göra lite småfånigt, men
bara för en vecka sedan var miljontals svenska mycket fånigare än så här, genom
att tratta i sig brännvin och skutta kvackande omkring på huk som små grodor.
När vi i vinsamlargänget fånar oss traditionsenligt kring midsommar så gör vi
det också med alkohol, kanske också med grodor, men då i flytande form i glasen,
och sådana grodor som slinker ur våra munnar i form av knasiga felgissningar på
vinerna. Och vi gör det bara med viner som av den lika hyllade som skydda
kritikern Robert Parker har tilldelats perfekta 100 poäng för sina ”outstanding
qualities”. Det här vår årliga 100-poängsmiddag och som vanligt är det Lenny
och Gun som står värdar.
Kalaset inleddes
med en i min gom perfekt tempererad 2000
Grande Millésime från Gosset, okej, ingen hundrapoängare,
men en god föråkare som fick oss i stämning. Just nu upplevde jag en första
läckra mognadskomplexitet med liten brödig och nötig nyans, men fortfarande var
det en frisk smak med god längd som gällde. Den var rätt god, men det brukar
den ju också vara.
I köket huserade skicklige kökschefen KC den här kvällen,
en garant för att också maten nådde nivån 100 poäng. Lite (eller snarare
mycket) god löjrom från Kalix med lite ramslökskräm, och dessutom en hemlagad
fläskkorv med ramslök, denna serverad på ett gott krispigt knäckebröd.
Alla viner serverades helt blint, så gör vi alltid. Inte
för att det är bättre, jag tror inte att blind provning är den rätta
"sanningen" om ett vins kvalitet, utan för att det är mycket
roligare, både för oss som enskilda provare att testa våra eventuella
färdigheter, utan faktiskt mer för den diskussion som alltid följer i
blindprovningens spår. Den är väldigt lärorik, och rolig.
Fyra viner i
varje flight, alla i något slags tema. Jag kände spontant att Cabernet
Sauvignon var det första grundtemat. Först ut var helt klart en klassisk
bordeaux, även om det särskilt (rent doftmässigt) skulle kunna ha varit en
mogen kalifornisk cabernet En liten blommighet vittnade om ungdomlighet, men de
mogna och mer komplexa tonerna tog över och den lätta och sirliga kroppen och
fina tanninerna fick mig till Bordeaux och där till norra Médoc. Sedan är jag
alltid helt borta när jag tassar runt band slotten, jag kan alldeles för lite
om Bordeaux. Det vi hade fått var en utsökt elegant och fortfarande inte fullt
mogen 1986 Château Léoville-las-Cases,
ett vin som Rob hade tagit med.
Om mitt
klassiska hjärta slog för vin numer ett, hade jag svårt att inte tycka att
nästa vin var det bästa. Här var kroppen större, frukten djupare, det fanns en
solmognad och rikedom som tog mig till Napa Valley, och det var rätt. Det var
ett elegant vin, troligen minst 15 år gammalt, men fortfarande blommigt och
primärfruktig i de annars lite jordiga och mogna aromerna. Jag hade många
gissningar, men inte 1994 Insignia,
den berömda och alldeles för bortglömda bordeauxblenden från Joseph
Phelps Vineyards. Tack Hansa för det fantastiska vinet!
Därefter följde
två bordeauxviner, båda från den varma årgången 2003 skulle det visa sig. Det
lättaste och mest sirliga av dem var 2003
Château Léoville-Poyferré från Saint-Julien, som bjöd på en fin balans
mellan solmogen frukt och torr, strukturellt sett ung och rätt tanninrik kropp.
Vinet var rätt elegant och det lättaste av de fyra. DaBeck tog med vinet.
Jag är verkligen
förtjust i de mest skolboksmässiga uttryck ett klassiskt rött vin från Bordeaux
kan uttrycka; ceder och grafit i kombination med en elegant kropp, väl
sammansatt balans mellan frukt, tanniner och ekfat och den silkeslena textur
och längd de bästa vinerna har. Det var ungefär så jag upplevde 2003 Château Cos d’Estournel från
Saint-Estèphe, även om jag under en stund hade fått för mig att vinet var
betydligt äldre än vad det var. Team Where Village såg till att vi fick oss det
här fantastiska vinet till livs.
Chef KC höll sin deal av avtalet och levererade på topp,
den här första serveringen en absolut len kräm av jordärtskocka med ett bröst
av gräsand från Ekolsund som hade lättgravats (både för smaksättningen och för
att lyfta fram aromerna bättre) och sedan stekts till 54 grader. Till det lite
gulbetor och skogschampinjoner och en lammfond med ett uns doft av kardemumma.
Nästa flight av
fyra röda toppviner inleddes med Domaine de la Mordorée i Rhône och deras
2001 Châteauneuf-du-Pape Cuvée de Reine
Bois som jag har njutit av många gånger tidigare. Färgen var mörk, doften
söt och djupt fruktig med en tydlig ton av ordentligt mogen Grenache. Till en
början tycktes vinet ha en alltför solvarm och plump, nästan intorkad frukt,
jag kom därför att tänka på den stekheta årgången 2003, vars viner nu uppför
sig så här. Det fanns förvisso en fin medicinsk ton, men i mitt tycke föll
vinet i glaset och var ganska trött. Men så kom det tillbaka efter 30 minuter
och var rätt gott. Märkigt, men vin är ju ett levande väsen så jag antar att
det kan bli så här. Också det här vinet kom från Team Where Village.
Vinet intill var
betydligt mer rustikt, en släng brettanomyces
(för min del på rätt sida gränsen för defekt) gav vinet en klassisk komplexitet.
Stilmässigt lyckades jag säkerställa vinets producent till Domaine Pegau, det var
inte svårt, och även vinet hittade jag till men trodde det var lite äldre. Det vin
vi hade i glasen var 2003 Châteauneuf-du-Pape
Cuvée Reservé, ett vin jag tyckte rätt bra om, men då som något att dricka
till passande mat, inte på egen hand. För det är vinet lite för rustikt.
Varje
blindprovning jag är på ger mig rött kort åtminstone en gång. Det här kvällen
fick jag kortet för min på pappret sett fullkomligt vansinniga felgissning på 2004 Malleolus de Valderammiro från Bodegas
Emilio Moro i Ribera del Duero. Min gissning på överdådig shiraz från
Barossa Valley byggde jag på en nästan råoljeliknande koncentration av söt
övermogen frukt, hög alkohol, måttlig syra och en sötkryddig vaniljton från
faten. Vinet görs uteslutande av Tinto Fino (Tempranillo) från gamla stockar
och vinet har först sett helt nya amerikanska ekfat fram till och med den
malolaktiska jäsningen, därefter en helt ny uppsättning franska ekfat. Därför
den tydliga fatkaraktären. Att vinet lurade mig till Australien skämdes jag
inte över, det uppförde sig verkligen så. Problemet med denna tioåring är att
den är alldeles för ung, i glaset blommade den långsamt upp och efter cirka 30
minuter började den till och med visa på en viss komplexitet. Fem år till i
flaska, sedan en ordenligt dekantering, då är det nog supergott. Tack Hal, som
jag var på bodegan med för ett drygt år sedan.
Kvällens vinnare i min gom (och några andras också) var
den fullkomligt magiska 2007 Châteauneuf-du-Pape
Hommage à Jacques Perrin från Château de Beaucastel, firmans av
Mourvèdre dominerade superexklusiva specialtappning. Oj, vilken aromatisk och
friskt rödbärigt fruktig doft, lätt blommig
och kryddig med fint djup. Smaken är explosiv, rik och silkig, till en
början mer röd- än mörkfruktig och med fina tanniner. Jag trodde först det var
ett toppvin baserat av Grenache just för den charmerande röda frukten, men med
mer luft i glaset växte en enorm kraft och mörkare frukt fram. Sjukt gott helt
enkelt. Eddy och Barbie tog med detta vin hem kvällens trofé. Tusen tack för
ynnesten att få dricka detta sällsynta vin.
KC bjöd på harsadel från Skåne, lätt rimmad för smakens
och aromens skull (bara 30 minuter i en salt- och sockerblandning) och stekt
rosa sous vide och serverad med belugalinser, grön sparris och rödbetor, samt
supergod konfiterad potatis.
Att det var Syrah i nästa servering stod klart direkt.
Kött och krydda i mörk frukt om man ska knäcka själva druvkoden. Den här
kvartetten var den allra bästa och mest homogena under kvällen och ett av
kvällens allra bästa viner, återigen levererat av Eddy och Barbie, var den
fullkomligt briljanta 1991 Côte-Rôtie La
Turque från E Guigal, ett syrahvin som i min värld är ett av de allra mest
legendariska, ett vin man någon gång i livet borde dricka. Jag gick direkt på
Syrah och norra Rhône, till en början då vinet ännu inte hade blommat ut trodde
jag det var ett vin från Hermitage (och J-L Chave) eller Cornas (från August
Clape), men med luft blommade vinets rika kropp med blommiga och köttiga toner
fram och då blev det Côte-Rôtie som låg närmast till hands. Vilket vin, vilken
suverän och vilken lång och elegant eftersmak.
Nu var i och för
sig nästa vin också fullkomligt ljuvligt, dock yngre och med en betydligt
större kraft. Helt klart Australien tack vare den sötmogna rika frukten och
vaniljkryddiga tonen av amerikanska ekfat. Mitt i all denna kraft fanns dock
finess, och jag trodde först på Hill of Grace Shiraz från Henschke, men
återigen hände det saker i vinet tack vare luftningen och ett allt större djup
växte fram i vinet. Det borde nog komma från Penfolds, tänkte jag, men att
gissa ålder på Grange är inte lätt, det här
är ett vin som utvecklas väldigt långsamt. Penfolds var rätt producent
och vinet var 2001 Grange, ett
toppvin från en varm årgång där Penfolds strävan efter svalare vingårdar har
gett ett utmärkt resultat. Tack för det Don y Doña Paso.
Don y Doña Paso var
också ansvarig för nästa vin, också det från Australien. Det var förvisso ett
mycket mer aromatisk och rödfruktigt vin, i och för sig väl sammansatt och ytterst
elegant med fin blommighet och lena tanniner. Jag blev faktiskt rätt förvånad
att vinet var 2002 Runrig från Torbreck,
det var ju så oerhört elegant.
Ett annat av
kvällens allra läckraste viner var det supertäta, koncentrerade, jord- och
stenrökiga, kryddiga och långt smakande 2006
Reva Syrah från Alban Vineyards i Edna Valley i Kalifornien. Det var nästan där
jag var i min första gissning, men hos kollegan Manfred Krankl på Sine-Qua-Non.
I sitt unga nu är vinet fortfarande lite fatkryddigt och det finns en viss
alkoholvärme i slutet av smaken, men vinet har också en totalt sett fin balans
och ska allra helst få ligga till sig ytterligare ett par år. Då får vinet en
än större finess och en mer perfekt sammansatt balans. För egen räkning höll
jag vinet som ett av kvällens allra bästa viner.
Maten därtill var i all sin enkelhet helt fantastisk. KC
hade kokat en risotto av nakenhavre (kokt precis som en vanlig risotto under 15-20
minuter, varefter den fick stå och dra och sätta sig) med rött vin och portvin,
vilket gav risotton en mild sötma som matchade vinernas kraftiga fruktighet
perfekt. Till risotton rosastekt dovhjort. Riktigt gott!
I den fjärde flighten kom cabernetvinerna, där mitt vin
inledde kvartetten. Det var mörkt och rikt fruktigt i en kanske lite mer
elegant stil än förväntat, nu med sin första mognad lite mer mineralisk än när
det var ungt och mer bombat med djup frukt.
Smaken var lång och rik, rätt silkig faktiskt, och den upplevdes både
mineraliskt salt och påtagligt frisk. Har man kvar av det här goda vinet, 2001 Cabernet Sauvignon Hillside Select från
Shafer
Vineyards, är det inte brådska att dricka det - några sekundära mognadsaromer står nämligen
inte att finna.
Av alla
vinhelvetets dumheter var korkdefekten i det sällsynta vinet 2001 Napa Valley Reserve från den
privata lyxklubben Napa Valley Reserve (initierad av Bill Harlan på Harlan Estate)
den allra dummaste. Helvete i gatan din jävla korkjävel, helt enkelt. Då klubbens
egna vingård inte gav särskilt mycket vin 2001, är det högst troligt att det
mesta av druvorna detta toppår kom från Harlan Estate. Och har man provat 2001
Harlan Estate har man nog en idé om vad det här vinet skulle ha smakat om
korkjäveln inte hade fått sitt att säga till om.
Gun och Lenny
serverade nästa vin, som jag till följd av den blåbärssöta frukten och söta
vaniljtonen från ekfat fick till att vara en superrik bordeauxblandning från
Napa Valley dominerad av Merlot. Vinet
var rätt elegant och silkigt och bjöd på en rätt trevlig mandelnyans till den
nästan violblommiga superparfym. Jag brukar aldrig vara överförtjust i vinerna
från Quilceda Creek i Washington State, i alla fall inte när de är unga (då jag
finner dem vara överfatade och onyanserade), men ger man dem tio år eller så
får de den här blommiga och elegant sammansatt och silkiga karaktären som denna
2002 Quilceda Creek Cabernet Sauvignon
bjöd på.
Det fjärde vinet
blev jag faktiskt lite besviken över. Även om det fanns massor av kvaliteter i vinet,
var det ett eldigt, flyktigt och rätt stökigt vin tillverkat av alldeles för
mogna druvor som gav det en söt, syltigt och plump doft och smak med inslag av
etylacetat och alkohol. Så brukar inte vinerna från Hundred Acre vara, de
brukar förena kraft, djup och viss elegans, förvisso med en tydlig ekfatskrydda
som unga. Men den här 2007 Precious
Mountain Cabernet Sauvignon, som är ett väldigt sällsynt vin (det här året
gjordes bara fyra fat). Nej, jag var inte alls övertygad. Förlåt Pete för min
svidande men helt uppriktiga kritik.
Potatis var kokt och sedan stompad med crème fraiche och tryffel,
smaksatt med salt och peppar och skedad upp på tallrikarna. Superenkelt och
supergott, det är så världens bästa recept ser ut. Till det hade KC tillagat en
svensk ryggbiff sous vide ("kokt" i vakuumpåse) i drygt fyra timmer
vid 54 grader, sedan bara halstrad på den. Det här var den godaste tolkning på
"rostbiff och potatissallad" jag någonsin har ätit.
Egentligen var 100-poängsprovningen (middagen) därmed
över, men vi fungerar inte riktigt så att vi nöjer oss med det vanliga
programmet. Vi vill alltid ha extranummer. Det kom genom en flight om fyra
viner som Gun och Lenny stod för.
Det första
extranumret var ett riktigt imponerande vin med stor intensitet, rik mörk och
kryddig frukt som ändå var finlemmad. Det jag slogs av i denna 2000 Special Bottling Thompson Vineyard
från Ojai
Vineyards var att det rika, täta och kryddiga vinet var så ytterst fint
balanserat. De 15 procent alkohol som en del andra viner i provningen också
hade, men då noterats i slutet av smaken, var i detta vin så gott som
borttrollade. Vid besöket på Ojai Vineyards för ett par veckor sedan, stod ett
av dessa specialbuteljeringar ut som exceptionella. Det här var ytterligare en!
Nästa vin var rätt hustypiskt stort och
amerikanskt koncentrerat med en lite kryddigare ekfatston och varmare, mer
solmogen mörk bär- och plommonfrukt. Att det var en tät tappning av Syrah stod
klart, det vi hade fått i glasen var 2008
Blue Label Syrah från Maggie Harrison och hennes Lillian. Druvorna kommer
främst från de förstklassiga vingårdarna White Hawk Vineyard och Bien Nacido
Vineyard och vinet har tillbringat tre år i nya ekfat
Jag tycker om
att ha fel, det är ett utmärkt sätt att lära sig nya saker på. Och fel har jag
gärna när det gäller en så subjektiv sak som vinsmak. Jag brukar ofta tycka att
vinerna från superhyllade Saxum är lite väl tilltagna i
format, ekfat och alkohol och att de därför heller inte håller särskilt bra med
lagring. Den 2008 Broken Stones vi nu
drack, tillverkad av 79 procent Syrah, 13 procent Grenache och resten Mourvèdre
från familjens egna vingårdar i Paso Robles, hade en underbart charmerande,
somrig och inbjudande fruktig doft med drag åt finaste hallonsaft, bara
försiktigt kryddad av ekfat och med en mildare alkoholvärme än jag förväntar
mig i vinerna från Saxum. Jag var väldigt förtjust i det här vinet.
Sist med inte
minst, ett vin med en riktigt tät och stor, rik kryddig och mörkt fruktig doft
med fina rödbäriga stråk, kryddat av en lätt kokoskryddig och söt ek.
Smakmässigt strax över medelfyllig, en god syra som skänker finess mitt i den
slösande rikedomen. Återigen stod Alban Vineyards som avsändare, den
här gången med det riktigt fina vinet 2008
Patrina Syrah, den första årgången av det vin som numera får ses som John
Albans instegsvin. Gott!
Dags för dessert, arraksgrädde med rostade hasselnötter
och rabarber och jordgubbar, vackert serverat i en glasburk. Försvinnande gott,
lön för mödan av att ha arbetat sig igenom nästan 2 000 poäng från Roberts Parkers
granskande näsa och gom.
Sötfluff i glasen är alltid en bonus för oss
dessertälskare. Det kom i form av två riktigt goda viner från Weingut
Kracher i Neusiedlersee i Österrike. Det första den traditionella
ståltanksjästa 1998 No 11 Zwischen den
Seen Welschriesling Trockenbeerenauslese, moget bärnstensfärgat, underbar
doft med stort inslag av torkad frukt, honung och te, fyllig och silkigt viskös
söt smak med längd och fint balanserande syra. Alkoholhalten 7.5 procent känns
uppfriskande efter en diger samling viner med 15 procent alkohol.
Det intressanta
var att kompisen intill var samma grundvin, men i den mer modernt fatjästa
versionen, 1998 No 4 Welschriesling
Nouvelle Vague Trockenbeerenauslese. Stilmässigt var de rätt lika, men jag
upplevde den här som lite sötare och faktiskt något mer utvecklad. Om det beror
på jäsningen och lagringen i ekfat, vågar jag inte säga. Gott var det hur som
helst.
2 kommentarer:
Låter gott men med risk för att verka vara en petimeter:
" 2003 Château Cos d’Estournel från Saint-Julien". Hrmmm...
Hej Korkdragaren,
Du har så rätt att jag hade fel, såklart. Det var nog så enkelt att cafévärden var både trött, förvirrad och lite stressad när bloggposten lades ut - jag var ju på väg till nästan kalas och hade tidspress. Nu är det ändrat, rätt ska vara rätt. Tack för dina granskande ögon.
Skicka en kommentar