Mousserande vin blev det
också på The French Laundry. Deras egen cuvée 2008 Cuvée French Laundry Extra Brut från Schramsberg är frisk med fina
toner av gula äpplen, citronskal och mineral, och tydligt torrare än vineriets
egen version.
”Våra sommelierer och
deras vinmakare samlas och provar ett 20-tal olika basviner för att välja ut och
skapa en cuvée vi tycker bäst om, senare gör om provningen med dosage från noll
till sex gram, och väljer återigen ut en stil vi tycker bäst om, och i det här
fallet blev det fyra gram per liter”, berättar chefssommelier Dennis Kelly när
han serverar oss det utsökta mousserande vinet.
Detta vin skulle följa oss
genom de små aptitretarna och till och med den klassiska första rätten oysters and pearls.
Det singlar alltid in ett
par retfullt goda aptitretare här på Tvättfirman, som vi normalt sett kalla det
trestjärniga mattemplet för. Den spröda kornetten med sesamfrö som fylls med en
crème fraiche med rödlök och sedan toppas av en tartar av skotsk lax är en av
den, och som vanligt försvinnande god. En liten ljummen fylld petits choux en annan. Också den borta i
ett nafs.
Oysters and pearls är en
av restaurangens paradrätter, och av dessa den allra mest kända. Har man ätit
den förstår man varför, det är en av de mest sensuella rätter som någonsin
skapats. Den krämiga texturen av ostronfond, crème fraiche, grädde och tapioka
som ligger i botten smälter som en ängels lugnande ord i gommen och ges en
sälta av de hastigt pocherade ostronen och den svarta kaviaren. Jag är helt
såld på den här rätten, och det var mina vänner runt bordet också. Till det
friska mousserande vinet passar rätten absolut perfekt, och vinets mineralitet
speglas också på ett föredömligt sätt i ostronsältan.
Nästa lilla rätt som är
förföriskt god, också den en paradrätt, är det med len äggkräm fyllda äggskalet
som toppas med en svamp- och tryffelreduktion och ett krispigt lövtunt flarn.
En klassiker som trivs bra med eleganta men ändå smakfulla vita viner – och mousserande,
såklart.
Ur den digra vinlistan,
som sedan ett drygt år tillbaka är digital i iPad, valde vi en lätt flirtig men
stilfullt balanserad 2008 Riesling
Monzinger Kabinett från Weingut Emrich-Schönleber i Nahe.
Nyanser av solmogen men fortfarande friskt syrlig persika möttes av sötfrisk
citrus, en len textur, inledande fruktsötman men nästan helt torrt slut tack
vare den uppfriskande syran och den påtagliga mineraltonen. Ett underbart gott
vin som i allra högsta grad är ett måste i eleganta menyer av typen fine dining. Stilen passar otroligt
många typer av elegant mat.
Just det gjorde vinet till
salladen av palmhjärta från Hawaii, serverad med en mild kräm av avokado, lite
uppfriskande grönt äpple (som mötte vinets fina syra), svarta rädisor och
färska gröna mandlar. En lätt rätt som normalt sett till vin inte är särskilt
lätt – råa grönsaker och vin är oftast en styggelse. Den milda sötman i vinet
trädde in, lade sig över de små problemen och sparade oss från eventuella
bittra bitoner.
Här på The French Laundry
gör man inte som på svenska krogar och köper ett mediokert vin i låg och
profitlockande prisklass för att servera som husets vin. En sommelier med
stolthet och kundorienterat sinne står över sådant genomskinligt kommersiellt
men föga hedrande trams och väljer riktigt bra viner som speglar restaurangens
kunskap och gastronomiska profil.
På The French Laundry kommer husets vita
från den berömda Hudson Vineyard i svala Carneros, skördat tidigt vid 21 Brix
för fräschörens skull och jäst i två neutrala ekfat till ett lät fruktigt,
mineraliskt och elegant chardonnayvin. Vinet kallas kort och gott för 2011 Modicum (det finns också röda
varianter, i toppklass).
Rent smakmässigt passade
vinet bra till rätten, men var en aning lite för lätt och torrt för att utgöra
en perfekt kombination. Den smörstekta hälleflundran från Atlanten var bättre
än tidigare, det är en svår fisk att tillaga då den väldigt snabbt blir torr
och tråkig. Ikväll var den fin. Den serverades med en sked pommes maxime, karamelliserad lök, senapskrasse och en smakrik och
för vinet något för söt sås smaksatt med charkuterier. Rätten i sig var
utmärkt, men hade behövt ett lite fylligare vin för perfekt kombination. Men
felet var mitt – det var jag som ville att gästerna skulle prova (dricka) detta
goda vin, som enbart serveras här och på syskonrestaurangen Per Se i New York.
Vi drack samma vin till
den smörkokta hummern från Maine, också det en klassiker som den här kvällen
hade modifierats en aning med en puré av långsamt rostade rödbetor (som var en
aning för distinkt och söt för rättens och vinets bästa), ett uns av curry,
inlagda jordgubbar (låter konstigt, men det var närmast spårämnen av det rent
doft- och smakmässigt) och en god pepparkryddad yoghurt. Just rödbetorna stack
ut och tog över lite i mötet med vinet, som annars var väldigt bra.
Jamie Kutch är
aktiemäklaren på Wall Street som bytte stressen i affärsvärlden mot att spela
poker med Moder Natur om väder, vind och kampen om att vinna matchen mot Pinot
Noir och dess nycker. Baserad i Sonoma och med svala vingårdar som arbetsredskap,
började han för en handfull år sedan göra eleganta pinotviner från Sonoma Coast
och Mendocino. Kvällens vin från Kutch Wines var en intensivt
fruktigt, lätt blommig, elegant och mycket fint balanserad 2011 Pinot Noir McDougall Ranch från Sonoma Coast. Lena tanniner,
smeksam frukttextur, livgivande syra, måttliga 13.5 procent alkohol och lång
eftersmak. Läckert!
Maten fram till nu hade varit
perfekt, elegant och välsmakande. Att alla kombinationer med vinet inte satt
helt perfekt, hade en del med mig att göra eftersom jag ville visa vännerna jag
reste med ett par olika producenter och viner som i sig är läckra. Men den
rätten som nu följde nådde som rätt betraktat inte hela vägen fram till tre
stjärnor (tyvärr glömde jag fotografera den). Den utgjordes av en i och för sig
rätt god, långsamt bakad griskind, men som var lite fadd … den saknade helt
enkelt något och var, om man ska kritiskt (och det får man vara, särskilt när
det handlar om tre stjärnor och $630 per person) var en aning för fast i
texturen. Till den hörde en sylt av fikon (bara lite, och gott till vinets fina
frukt) och en lite för kraftigt inkokt svart tryffelreduktion.
Vinet fylldes på, och jag
njöt i fulla drag av det. Vilket underbart gott vin! Fram till nu hade också serveringspersonal
och sommelier arbetat klanderfritt, tempot var perfekt avvägt och deras koreografi
var stilfull och fint synkroniserad. Däremot missade man att servera mig nästa vin.
Det fick jag be om. Inget vidare stjärtsprak om den serviceinsatsen. När jag
väl fick vinet, glömdes denna fadäs snabbt bort. Vinet, från Larkmead
Vineyards i södra Calistoga i Napa Valley (grundat 1895, därmed en av
de mest historiska egendomarna här), var mörkt i färgen, djupt fruktigt med
nyanser av mörka bär, ceder och en gnutta ekfat, medelfylligt snarare än
fylligt och med en tanninstruktur som trots vinets ringa ålder upplevdes fint
balanserad och integrerad med frukten. Någon av gästerna tyckte att denna 2009 Cabernet Sauvignon var aningen
lätt, men så hade vi också besökt en del toppfirmor under tiden här (Shafer
Vineyards, Kapcsándy Family Winery, Blankiet, Stag’s Leap Wine Cellars, för att
nämna några) som hade lagt en annan ribba för var kraft och struktur är. Men
vinerna från Larkmead Vineyards är både ljuvligt goda, och intelligent
prissatta. Missa dem inte.
Lammet från Elysian Field
Farm i norra Orange County var rosastekt och fint smakande, men möjligen något
fast i texturen (två av gästerna menade att det inte var tillräckligt mört),
vilket jag personligen inte hade något emot. Smaken var fin, och tillbehören –
en kräm av ramslök, grön sparris, smörstekta svampar och en klassisk rödvinssås
– passade fint in till både lammet och vinet.
En lagrad Comté toppad med
ett täcke av sicilianska pistaschnötter och serverad med en späd sallad av
selleri och en gelé av persika följde härnäst. En god och elegant osträtt. (Här
på Tvätteriet gör man trevliga och fantasifulla osträtter med inslag av frukt och
grönsaker – en bit ost förekommer aldrig.)
Fördessert, denna trevliga
företeelse, utgjordes av en mild glass av jasminté och ett skum av verjus, detta toppat med en
karamellkrisp. Snyggt, lättsamt och gott.
Sedan kom dessertvinet in,
från vinmakaren Jeff Soles och hans lilla firma Topaz, med vilken han
enbart producerar och lanserar söta botrytisviner. Det vin vi fick var hans
lite lättare och mindre söta 2004 Special Select, gjort till
cirka två tredjedelar Sauvignon Blanc och resten Sémillon från både Lake County
och Napa Valley. Djupt halmgult och bärnstensfärgat, läckert karamelligt med en
lite mognad, tydlig ton av botrytis och torkad frukt och snyggt sött.
Tack vare sin lite rikare
smak passade det här vinet utmärkt till den fina variationen på mörk choklad
och honungsglass. En snyggt upplagd, god och inte alltför söt dessert.
Sist men inte minst en av
de riktigt fina klassikerna, Coffee and Donuts, en semifreddo på kaffe (mycket mild smak) toppad med skum och med
nyfriterad munkar till. Helt galet gott. Ett fat med mignardiser hör alltid
till, och mätt som jag var siktade jag bara in mig på en chokladtryffel, en
mörk godsak smaksatt med amerikansk stout.
Och som vanligt återstod
bara att gå till Pancha’s en lika
berömt och omtalad som ökänd bar ett par kvarter bort i mörkret. Där blev det fatöl,
Sierra Nevada Pale Ale från Sierra
Nevada Brewing Company. Serverat ut plastmugg!
1 kommentar:
Tvätteriet levde upp till de högt ställda förväntningarna. Kanske var Helleflundran lite över kokt, annars var allt på topp. Panschas bakgård var intressant med rostiga oljefat och en skrotbil.
Skicka en kommentar