Teresa Wagner beskrivs ofta som modern till det moderna
kaliforniska köket. Här på Acquerello på Sacramento Street i San Francisco är
det emellertid italienskt som gäller. Själva restaurangen är sober och andas
lite lyx, men eftersom vi var en grupp hade vi fått ett av deras flera chambre separée som inte var like
stilfullt. Oss gjorde det inget, inom fem minuter var stämningen på topp och
med den riktigt fina och varma service vi fick blev upplevelsen precis så varm
och personlig vi hade önskat, och så bra som jag från många håll hade hört att
den skulle vara.
Denna toppenkväll inleddes med ett i och för sig inte
särskilt märkvärdigt mousserande vin, 2011
Prosecco di Valdiobbiadene Giustino B från firman Ruggiero. Jag brukar
ofta, och lite elakt kanske, likna proseccovinerna vid kolsyrad päronsoda, det
finns något publikt och lite flirtigt päronliknande över dem. Nog fanns det
också här, men det var faktiskt helt okej, till och med gott.
När de små tilltuggen började segla in, kom vinet ännu
mer till sin rätt än det gjorde på egen hand. Då jag tidigare inte hade ätit
här på Acquerello hade jag ingen känsla för hur maten skulle vara, annat än att
den skulle vara bra – det hade nämligen flera vänner intygat. Kvaliteten
bevisades av de riktigt fina tilltuggen som serverades, först en crostini med baccalà med persiljemajonnäs som var riktigt god, sedan små ljumna profiterolles med parmesan som var
fyllda med örtricotto och till sist friterade risbollar med grön vitlök,
sticklök och apelsin. De sista kunde jag inte låta bli att nalla flera stycken
av – tack vare den lite fruktiga tonen i dem gifte de sig fantastiskt bra till
proseccon.
Vinlistan här på Acquerello är ganska stor och
innehållsrik, och även om vissa priser är lite höga, särskilt på de äldre och
mer erkända vinerna, går det att hitta en hel del nästan fyndmässiga viner. Den
här kvällen hade vi låtit sommelieren välja fritt, och det skulle visa sig vara
ett klokt drag. Vi fick en del riktigt fina viner som matchade maten utmärkt.
Det första av
dem var en intressant cuvée av 45 procent vardera av Chardonnay och Sauvignon
Blanc med tio procent Picolit i, 2009
Vespa Bianco. Det kom från firman Bastianich hade det svala ursprunget
Venezia Giulia, och jag måste tillstå att det faktiskt hade något närmat
burgundiskt över sig i både den eleganta, lite feta och mineraliska doften och
den torra, fint strukturerade smaken. Det blev en riktigt fin bekantskap.
Panzerotti, en
typ av ravioli, som var riktigt fylld med hummer och räkor och serverades i en
kryddig hummerfond, kallad diavolicchio
tack vare att det fanns ett fint chilesting i den, blev nästa rätt. Till den
skulle vi fortsätta med det vita vinet från föregående servering, och min tanke
var först när jag läste den förutbestämda menyn att vinet då skulle vara lite
för elegant. Men med den extra luft och aningen högre temperatur som vinet hade
nått när rätten serverades, hade det vunnit kraft och djup nog att stå upp mot
rätten. Mötet blev riktigt fint!
Vi skulle hålla oss i norra Italien även till tredje
vinet, 2008 Barbaresco från
familjefirman Castello di Verduno, som rent fysiskt är lokaliserade i Barolo.
Denna barbaresco var oväntat elegant och silkigt strukturerad, och frukten var
förtjusande i sin lättsamma röda bärighet och blommiga parfym, och det fanns
också små komplexa stråk som av fin tobak i doften. Jag gillade verkligen denna
barbaresco, som uppförde sig så burgundiskt elegant som de finaste exemplen
härifrån gör.
Menyn gav oss möjlighet att välja varmrätt, och även om
jag tycker om svärdfisk valde jag kötträtten, egentligen av den anledningen att
svärdfisk alldeles för ofta översteks och blir torr och tråkig (min vän
Superstekaren satt intill och valde svärdisken, men bad klokt nog att få den
stekt medium rare, och var mycket nöjd med rätten). Mitt val föll på en filé av
Angus som jag bad att få medium rare, vilket jag också fick. Till köttet späda
färska vårärter, ärtskott och en rätt syrarik citronkräm. Tillbehören var
väldigt goda till köttet, men Nebbiolo är ingen druvsort som tycker om små
gröna saker på tallriken, inte ens om nebbiolovinet är så elegant som det vi
fick. Även om det inte störde alltför mycket, hade jag hellre sett en mindre
örtigt och sötaktigt sällskap på tallriken, och istället vänt mig åt något med
lite mer fett och salt. Nu gick det bra ändå …
Men inte till nästa vin, som blev ett extravin för
kvällen, dessutom ett vin som skulle provad blint. Färgen var mörk, doften tät
och avgjort djupare och mörkare fruktig än i glaset intill. Här fanns fina
toner av både färska mörka körsbär och motsvarande soltorkade, till och med en
bläckig ton som skänkte en fin komplexitet. Vinet var ruskigt läckert och hade
kunnat vara en hel del olika typer sav druvsorter och viner, men med den
distinkta tanninstruktur smakupplevelsen bjöd på, låg gissningen på druvsorten
Sagrantino allra längst fram på tungan. Min gissning var cirka 10-12 år, men
vinet var en aning äldre än så, 1998
Sagrantino di Montefalco 25th Anniversary från Arnoldo Caprai. Det här
var riktigt gott.
Anledningen att
det här vinet beställdes in (blint), var att vi tidigare på dagen hade besökt
firman Jacuzzi Family Vineyards i Sonoma, en syskonfirma till Cline Vineyards
som har specialiserat sig på italienska druvsorter. Jag hade inga större
förväntningar på vinerna, men var både överraskad och upprymd efter besöket.
Inte för att vinerna var stora, exklusiva och komplexa, utan för att flera av
dem (framför allt av Arneis, Barbera, Primitivo, den mer sällsynta Sagrantino
och den ännu mer unika sent skördade vinet av Aleatico från Sonoma Valley) faktiskt var fantastiskt fina och
till och med skolboksmässiga till sina karaktärer. Jacuzzi Family Vineyards är
helt klart en av de bättre Italienorienterade producenterna i Kalifornien. Med
det i färskt minne ville Superstekaren, mest på kul, prova det allra bästa
vinet av Sagrantino på oss, det från Arnoldo Caprai. Tack för det!
Paolo Saracco är en av de främsta
producenterna av de söta muskatvinerna från Piemonte. För ett par år sedan
provade jag fem årgångar från honom mot varandra och insåg, tvärtemot min
dåvarande kunskap, att även den här lätta och fruktiga typen av vin kunde
lagras några år, om producenten hade ambitioner. Paolo Saracco är en av dem.
Kvällens vin var dock yngre och i sin allra mest charmerande fruktiga, druviga
och blommiga fas. Det vi serverades var en riktigt fin 2012 Moscato d’Asti.
Desserten var fin, elegant och passande till vinet. Det
blev som ett litet potpurri av en citron- och chokladkaka, en mörk
chokladganache med karamellsås och en passande touch av flingsalt, samt en len
och utsökt panna cotta med espresso och hasselnötter.
Sammantaget
tyckte vi alla att det var en riktigt fin restaurangupplevelse, med vällagad
och god mat och en absolut oklanderlig och personlig service. Nästa gång jag
går hit, och det kommer jag att göra, blir det i mindre sällskap inne i den
elegantare delen av matsalen. Jag kan knappt bärga mig ..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar