Visst, det var Valborgsmässoafton, och kungen fyllde år,
och nog fanns det lite (om än något blåsig) vårstämning i luften. Men inget av
detta väckte vår uppmärksamhet denna dag, den 30 april, då det nya Café
Rotsunda för första gången öppnade upp kök och numera salong för hungriga och
törstiga gäster. Det blev som väntat en riktigt god kväll, även om cafévärden
inte alls hade alla bitarna på plats. Att jobba in ett nytt café låter sig inte
göras i brådrasket, det tar tid att sätta rutiner och hitta formen. Men
misstagen denna premiär lämnar vi därhän, och ger oss rakt in i det som var
bra.
Och även om 2004
Comtes de Champagne från Taittinger är en underbar champagne,
är den egentligen alldeles för ung och mineraliskt och syradrivet stram för att
verkligen charma. Men som sagt, god var den. Och godare blir den väl om tre
fyra år, eller så.
Cat Woman drog
sitt strå till bubbelstacken med en fullkomligt bländande 1996 Dom Ruinart från det numera inte lika träffsäkra som förr champagnehuset
Ruinart.
En gång i tiden var jag galet svag för deras champagner, nu på 2000-talet har
det varit betydligt glesare mellan mina utropstecken efter namnet Ruinart. Men
ikväll, denna trevliga galapremiär, gjorde den här fortfarande strama men nu
också läckert brödigt mogna och kanderat citrusfruktiga champagnen oss alla
gott.
Vi tog bubblet stående i den rymliga köksbaren i det nya,
mycket finare och luftigare caféet. De "gamla vanliga" potatischipsen
gjorde champagnerna gott salt sällskap, men jag hade också speglat den unga
strama champagnen från Taittinger med mineralitet, sälta, syra och svag
örtighet genom en finhackad tartar av pilgrimsmusslor, salt, finskuren rosmarin
och citronsaft, detta bara skedat på krispigt surdegsbröd med havssalt. Perfekt
liten godsak.
Till bords bjöds två vita viner, där det första vinet, 2007 Chardonnay Camp Meeting Ridge från
Flowers
Vineyards ute i Sonoma Coast var en aning för moget för min smak. Lätt
nötigt, mjuka äppelnyanser, ganska rik kropp och en lite kolasöt fatnyans. Rent
vinmässigt höll jag glasgrannen som ett avgjort mycket bättre vin. Det var
ungt, renare fruktigt, ganska stramt och vare sig kolafatigt eller rostat, utan
på sitt sätt lite mer klassiskt. Dock utan att ens anspela på Bourgogne. Det
kom från Napa Valley, från Forman (som jag tycker gör utmärkta
viner, framför allt de röda), och var firmans 2009 Napa Valley Chardonnay. Så här i efterhand borde jag ha
dekanterat den en halvtimma (minst) innan, men den flögs in på bordet hastigt
och oannonserat på grund av korkdefekt i det planerade vinet.
Laxloin, hastigt och ganska hårt stekt runt om i olivolja
och sesamolja, saltad och pepprad och sedan invirad i plastfilm för att kallna.
Av hummerskalen kokades en hummerolja som slogs till en hummermajonnäs.
Mandelpotatis kokades mjuk, pressades, smaksattes generöst med tryffel och
slogs till en luftig kall kräm med först smör och sedan vispad grädde. Hummer
och krispiga blad av brysselkål slungades i smör. Småpyssel, men inte särskilt
svårt. Och gott till vinerna, ska tilläggas.
Vi provar och dricker alltid alla viner blint. Nästa vin,
som Cat Woman hade tagit upp ur sin goda källare, var i alla avseenden blint.
Det hade nämligen ingen etikett! Tur att slottet hade haft godheten att printa
facit på korken.
Det var inte
svårt att hitta området och vintyp, det skrek av sauternes om vinet. Gul
tropisk frukt, honung, saffran, silkig textur, tydlig sötma men uppfriskande
fräschör, på något sätt både ungdomligt och en aning moget. Och vansinnigt
gott! Åldersmässigt var vi allt från tidigt 1970-tal till sent 1980-tal, men
ingen nämnde namnet. Det är alltid en modig gissning att ta sig högst upp på
toppen, även om man känner så. Vinet ifråga av 1976 Château d'Yquem, och det är ingen överdrift att säga att det var
drömskt gott!
Det njöts till
en brioche med en kräm ugnsbakade fikon med 50-årig balsamico, ankleverterrin
som hyvlades över och varvades med krispig frisésallat med Granny Smith för att
ge rätten en fin brytning med mild bitterhet samt en sötsyrlig fräschör.
I väntan på nästa rätt tog vi en snabb flight för att det
var kul. Tre viner av Blaufränkisch från Burgenland i Österrike stod på
tapeten. Det första rätt körsbärs- och blåbärsfruktigt, men tyvärr lite för
fatigt (ett rätt vanligt bekymmer hos röda österrikare). Denna 2008 Perwolff kom från Weingut
Krutzler i Eisenberg. Mittenvinet var fylligare, vilket både förklaras
av den varmare årgången och av att det var firman Wellanschitz prestigevin,
2009 Well Blaufränkisch. Det var
gott, men egentligen alldeles för ungt. För ungt var också det vin jag höll som
det bästa av de tre, 2008 Blaufränkisch
Ried Mariental från Ernst Triebaumer. Det hade större
struktur, tydligare tanniner, en liten mineralitet och något längre och mer
elegant smak. Men, ungdomligt knuten. Dessa tre viner föll inte gästerna på
läppen den här kvällen…
Mad-Nike blev den första gästkocken på nya Café Rotsunda.
Han gjorde en version av blodpudding med rött vin, lardo, chile och lite
kycklingfond, till vilken tunna skivor ugnsrostad jamón bellota hörde. Därtill lite mejramolja och en söt sås som jag
missade att notera. Gott var det hur som helst.
I glaset en fullkomligt hjärtskärande god, knäckig och
karamellig, mogen men också ungdomligt fatoxiderad (på bästa sätt) madeira som
vi alla var vilsna på åldern på. Jag trodde nog att den kunde vara bortåt 50-60
år, kanske till och med äldre, men samtidigt var den så ren och fräsch. Även om
smaken först var sötaktig, fylligt och fint värmande, tog syran för sig fint
och skapade utsökt balans, innan den superläckra nötigheten och sedan en nästan
torr och aptitretande liten bitterhet trädda fram. Justino's Madeira Wines
låg bakom denna goda 1978 Terrantez.
Hur sällsynt som
helst! Mad-Nike berättade att endast 500 kilo av druvsorten Terrantez skördades
förra året, på hela ön!
Korkdefekt är ett gissel (jag hade ett par sådana den här
kvällen), och jag blev riktigt grinig av att Don Daniele hade råkat få med sig
en korkdefekt 1999 Viña El Pison från Artadi i Rioja. Hur tråkigt som helst!
Men som ur rockärmen drog han istället fram en trevlig 2008 Barolo Cerequio från Roberto Voerzio, ett vin som jag
trots att det serverades utan mat faktiskt tyckte var riktigt gott. Jag brukar
annars vara rätt reserverad till Nebbiolo.
Gödkalventrecôte, helstekt till 55 grader under lång tid
i måttlig ugnsvärme. Hela vitlökar, timjan, rosmarin och rött vin i botten av
långpannan. Tillbehör, massor av smörstekt svamp och smörslungade haricots
verts och vaxbönor, samt en gräddig potatisgratäng med prästost i. Enkel mat,
och väldigt vinanpassad mat. Precis som det ska vara.
Jag körde upp tre viner här, av vilka två hörde ihop och
kom från en svunnen tid (1990-talet) i mitt vinliv då jag var omåttligt
förtjust i Italien, höll det som världens bästa vinland och reste runt i landet
flera gånger om året. Den första kvarsittaren i min vinkällare var 1999 Desiderio från Avignonesi,
en druvren merlot från Cortona som idag är fullt mogen, jordig och knäckigt
fruktig och rätt god utan att vara särskilt märkvärdig. Den andra rackaren var
både fylligare, mer välhållen och godare, 1999
Messorio från Le Macchiole, också det en ren merlot från Toscana.
Hur kul som helst, men innan vi förstod hur roligt det
var, lades gästernas pannor i djupa veck. Det första vinet, skänkt i bourgognekupa,
var ljuvligt aromatiskt rödfruktigt i sval stil, mycket röda vinbär och söta
hallon, och en aning blommigt. Fortfarande ungt och något strävt, inget tecken
på ålder. Jag tänkte på Côte de Nuits och årgång 2005.
Vin nummer två
hade en snarlik doft, men var lite jordigare och med en tydligare uttalad
kalkstensmineralitet. Visst fanns en motsvarande söt röd frukt även här, men
jag tyckte att det här vinet var mer komplex.
Båda vinerna var
köpta i samma butik och båda vinerna var 2002
Morey-Saint-Denis Premier Cru Clos de la Bussière från Domaine G Roumier. Samma
vin alltså!
Hur kom det sig
då att de smakade så olika, och att jag tyckte vin två var något bättre? Ett
psykologiskt spratt? Visst, det köper jag. Men sanningen kanske också ligger i
att det första vinet (från Sir Ausonius) hade dekanterats en och en halv timma
tidigare, medan det andra (från Diamond Lager) skänktes helt nydekanterat!
Vi stannade kvar
byn Morey-Saint-Denis för glas tre, som var lite djupare och dovare och
faktiskt upplevdes något mer knuten och strukturerad. Jag gillade det här, dess
rikare frukt vittnade om en varmare årgång, eller ett bättre läge. Facit: 2002 Clos Saint-Denis Grand Cru från Georges
Lignier et fils. Tack för den Mad-Nike!
Nu blev det större saker i glasen. Fylligare, generösare
frukt, längre smak, snällare tanniner. Men inte publikare och mer lättsmält.
Gott dock!
Med sin sötrika
frukt men fina dalgångstanninsstruktur (vilket jävla långt ord det blev) helt
klart Napa Valley, men stilmässigt kände jag inte igen något av de två första
vinerna. Tänkte ett tag på Bucella, men kände mig inte helt nöjd med den
tanken. Och jag tänkte definitivt inte på Screaming Eagle, som alltid gör
oerhört eleganta, vinbärsfruktiga och nästan lite rödaktigt fruktiga cabernetviner.
I glasen förvisso deras andra vin, gjort från den egna vingården (såklart) men
från lite djupare jordar och med en förhållandevis stor portion Merlot i cuvéen
(33 respektive 41 procent i dessa två viner).
Jag gillade 2006 Second Flight för sin täta frukt,
lite knäckiga och något lena textur, men framför allt för den otroligt fina
frukten, just nu en aning vaniljsöt från faten. Det här vinet mådde bra av att
ha dekanterats, men det kommer att bli ännu läckrare med tiden. Fem år till
skulle jag gärna ge vinet. Ännu rikare i frukten upplevdes 2007 Second Flight, ett vin som också hade en något mer värmande
känsla i eftersmaken, och liksom den lite snyggare nollsexan skulle må bra av
några års viloläge till.
Väldigt kul att
få prova detta redan idag så omtalade vin, och oerhört generöst av Mr Z och
Platter att ta med dessa viner.
I glas nummer tre blev det Bordeaux, fast inte riktigt,
och heller inte Kalifornien. När vi velar så här landar vi inom 30 sekunder i Italien,
och då brukar (bland annat, och framför allt) Tenuta San Guido ramla ur
någons mun. Så blev det också den här kvällen, och vinet 2001 Sassicaia, skänkt ur magnum av Le Soul Jones, uppförde sig
riktigt elegant, klassiskt men fortfarande fruktrikt, snyggt strukturerat med
nyanserad av både kaffe och ceder, och en liten släng stallbacke. Mer elegant än den täta 2001 Ornellaia, riktigt god nu och med en potential att utvecklas än mer under de närmaste fem sex åren.
Jag kunde inte låta bli att låta vännerna prova (dricka) mitt eget vin från Soil & Soul, alltså dekanterade jag två flaskor 2009 Cloudy Cabernet Sauvignon ungefär en halvtimma innan vinet serverades. Det har en skolboksmässig mörk bärfrukt med känsla av bergsvingårdar, en fin nyans av jordighet och ceder, unga men fint polerade tanniner och en trevlig finish. Ungt men gott redan nu, men jag ser fram emot att få prova det om ett par år också.
Osten var i all sin enkelhet bara ett stort fat med Comté
i bitar, till vilket rostat surdegsbröd hörde. Jag hade dekanterat en 2007 Puligny-Montrachet Premier Cru
Clavoillon från Domaine Leflaive som jag tyvärr inte kände mig särskilt
exalterad över. Den var på något sätt lite stum, något gulfruktig och fet,
förvisso rätt ung, men den där mineraliska spänsten fanns inte i den. Kanske
var det därför ingen av gästerna tog något större notis om vinet.
Istället var det två årgångar från Pauillac som fångade
allas uppmärksamhet. Jag var först mest förtjust i 2004 Château Pontet-Canet, klassiskt elegant och något bläckig med
en förvisso rik frukt, men absolut stiltypiskt bordeauxisk. Samtidigt ska jag
inte sticka under stol med att kraften, djupet och längden i 2005 Château Pontet-Canet var oerhört
läcker. Ju mer vinet stod i glaset, desto snyggare blev det, desto mer av
grafit och bläck trädde fram, desto mer komplexitet blommade ut. Två
snyggingar, helt enkelt. Två unga snyggningar. Och de fungerade också bra till
osten, även om de gärna ville lägga sig över den fina nötighet som alpostarna
får med bortåt 24 månaders mognad.
Desserten blev ett slags fyrverkeri i choklad, en
smakpassion jag har. En mörk chokladmousse av Valrhona, en smakrik chokladsås
av både mörk choklad och högklassig kakao som smaksattes med apelsin och
fatlagrad rom, en chokladfontant med lite citron, smulor av chokladdrömmar,
lite maräng och färska hallon, och en nougatglass toppad med saltrostade
hasselnötter.
Jag dricker inte
särskilt mycket portvin, men ibland känns det rätt. Ikväll kändes det rätt. Jag
plockade fram en 1980 Vintage Port från
Grahams,
som faktiskt uppförde sig yngre än jag väntat mig. Samtidigt var tanninerna
lena, vilket är ett måste för att vinet inte ska reagera negativt på den beska
från kakaon.
Gästkock Mad-Nike fick välja vinstil, men jag
misslyckades med det precisa vinvalet, och fick istället hitta
"nästan" rätt, åtminstone avseende vinstil. Jag tog ett vin från
Walla Walla i Washington State och den högintressanta lilla familjefirman Reynvaan
Family Vineyards. Vinet var 2009
Stoneessence, en syrah med tydligt köttiga, kryddiga och stenrökigt
mineraliga drag som jag är otroligt svag för. Vinet gör verkligen skäl för sitt
namn!
Inte för att kvällen var ung, men det kändes ändå helt
rätt att sätta punkt för kvällen med ett sista fantastiskt vin, serverat svalt
(15 grader) och luftat i karaff, i våra stora bourgognekupor. Samling igen vid
köksbaren och bara njuta av denna 2007
La Tâche Grand Cru från Domaine de la Romanée-Conti.
Slöseri?
Absolut! Men så var det också galapremiär på nya Café Rotsunda, och då är allt
tillåtet och nödvändigt!
Summering: 10
gäster, 24 viner och 60 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar