Hur får man ihop tre av min hobbys, Pinot Noir, Champagne
och Bourgogne, på ett gemensamt och smalt tema med bred smak? Det är ju såklart
hur lätt som helst. Man tar helt enkelt kontakt med champagnehuset Bollinger
och frågar om de har lust att samarbeta för att göra en riktigt bra och god
vinmiddag för undertecknads vinklubb. Såklart de ville, fattas bara annat.
Sverige är ju världens per capita
största marknad för Bollinger, vi formligen älskar Bollinger, och det vill ju
champagnehuset både tacka oss för och späda på kärleken så att vi älskar
Bollinger ännu mer. Och inte mig emot. Dessutom såg man sin chans att få visa
upp vinerna från négociantfirman Chanson Père et fils i Bourgogne, som man
sedan 2000 äger och mer än gärna slår ett extra slag för.
Som vanligt förlades middagen till Villa Källhagen, där
jag i 15 års tid har huserat min vinklubb med otaliga middagar och superexklusiva
vinprovningar. Under åren har köket utvecklats i par med vinernas dofter och
smaker, och är idag ytterst träffsäkra i kombinationerna med alla de viner som
skänks upp i glasen.
I gnistrande
försommarsol intogs ett glas NV Special
Cuvée Brut från Bollinger, som smakade särskilt bra denna vackra kväll. Vi tog
champagnen rakt upp och ner, som den var, utan tilltugg. Den fina pinotfrukten
ger sig tillkänna med en läckert rödäpplig och nästan fet nyans, samtidigt
finns fräschören och den rondör som ekfatsjäsningen bidrar med. Den torra och
syrastringenta smaken retade aptiten och gav mersmak, precis så som en aperitif
är tänkt att göra.
Rosa champagne är läckert, och är det dessutom en
prestige som den superfint mineraliska och förföriskt rosafruktiga 2004 La Grande Année Rosé Brut från Bollinger,
blir det ju så mycket läckrare. Jämfört med firmans vanliga cuvéer, är denna
(för övrigt gjort med ungefär samma bas av Pinot Noir, cirka 70 procent, av
vilket omkring sju procent är ett stilla rött vin från Aÿ), påtagligt stramare
och mer mineralisk. Samtidigt är djupet en aning större, och framför är smaken
både längre och mer intensiv. Men, och det är vinets stora förtjänst, ruskigt
elegant.
En rostad brioche toppad med en rillette av anklever och
confit på anka som fick lite spänst genom sauterade brunoise av rotfrukter
(vilket Pinot Noir trivs tillsammans med) var basen i den rätt vi serverade till.
Pricken över i fick bli lite fina färska hallon som bara hastigt hade vänts i
en fin hemmagjord hallonvinäger, detta för att dels spegla rosévinets rosa
frukt, dels för att möta upp dess fina syra. Kombinationen blev en fullträff!
Vi fortsatte middagen med den vita prestigetappningen
från Bollinger,
2004 La Grande Année Brut. Här var
det gula äpplen, citrus och brioche som toppade noteringarna, och som väntat av
årgången var smaken frisk och stram, nästan lite knuten, men det fanns också en
liten nyans av mandel som skänkte det unga vinet en viss komplexitet. Tack vare
att vi serverade champagnen i lite större vinglas (optimalt för
prestigechampagner, och särskilt om de ska gå till mat, är att använda
bourgognekupor), fick doft och smak tillräckligt mycket utrymme och luft att
blomma ut. Det här var gott, ruskigt gott!
Och än godare fann vi vinet till den rätt som nu
serverades, en mousselin av fisk och skaldjur med en hummer, både vit och grön
sparris, ett hastigt gratinerat ostron (som plockade upp och förstärkte vinets
mineraliska botten på ett förträffligt sätt), samt en delikat saltsyrlig
dressing med ostron och äpple, vilka båda speglade vinets aromer. Återigen en
absolut fullträff. Det blir ju gärna så när man medvetet bygger rätterna kring
vinernas fyllighet, balans av framför allt sötma och syra (för röda viner även
strävhet) och uppsättning av aromer.
Chanson Père et fils är en av de allra äldsta
vinproducenterna i Bourgogne, denna négociant grundades så tidigt som 1750.
Liksom andra handelshus växte sig firman stark i det Bourgogne där vingårdarna
ägdes av familjer som själva inte gjorde vin, och med tiden var man ett
förhållandevis stort och betydelsefullt handelshus. Men mot slutet av
1900-talet tröt kvaliteten, vinerna var precis allt annat än intressanta.
Liksom hos andra handelshus var det råvaran det var fel på, vilket enkelt kan
förklaras av att man inte hade kontroll över odlingen och druvorna själva, utan
oftast köpte färdiga bulkviner som blandades och buteljerades.
Hos de allra
flesta négociants är det förfarandet ett minne blott, istället söker man ett
djupare och närmare samarbete med odlarna och ombesörjer nu mer eller mindre
allt arbete från knoppning och fruktsättning till skörd och vinifiering.
Resultatet är slående!´
För Chanson
Père et fils kom ändringen i september 1999, då champagnehuset
Bollinger köpte firman. Med stora investeringar och en helt förändrad filosofi
till den nyss nämnda, blev vinerna snabbt allt bättre. Det märks tydlig i den 2008 Nuits-Saint-Georges som vi nu fick
serverad vid cirka 16 grader. Druvorna är köpta, men kvaliteten utsökt. Doften
är medelstor, rent fruktig och intensiv med fina toner av körsbär och krossad,
fuktig kalksten. Beviset finns i glaset, även om det inte är ett stort vin, är
det ett betydligt bättre vin än vad den gamla tidens Chanson Père et fils
skulle ha levererat.
Den feta gösen var fjällad och halstrad på skinnsidan och
den serverades med en fin morotskräm toppad med riven Mimoulette, en av morot
färgad och smaksatt fransk hårdost som passar synnerligen bra till röda
bourgogner. Lite rostad sparris hörde till, liksom en fin kalvfond inkokt med
rött vin och mild hallonvinäger (för att spegla vinets hallonfruktighet). För
flera av gästerna blev det här kvällens finaste kombination.
Vi höll oss kvar i Bourgogne och hos Chanson Père et fils, men
nu med två viner från firmans hemmaort, Beaune. Det första av dem, 2008 Beaune Premier Cru Bastion, är
firmans cuvée av olika premier crus,
och det lättaste av dem. Rent fruktigt och gott, helt klart, men i jämförelse
med deras andra premier crus en aning
livlöst och lite glest. Särskilt när vinerna har fått blomma ut med luftningen,
noteras detta.
Lite åt det
hållet till blev det även den här kvällen, då det ställdes mot det både djupare
och mer strukturerade 2008 Beaune
Premier Cru Clos des Fèves, från en 3.80 hektar stor lott i den på den
norra sluttningen i byn belägna vingården. Med den föregående vinet falnade
lite i glaset, växte det här och utvecklades till större komplexitet. Snyggt,
gott!
Majskycklingbröstet var lätt stekt, sedan bakat i smör i
ugnen. Det serverades på en ragu av jordärtskocka (denna till bourgogner och
Pinot Noir gudabenådade rotsak) och milt enrisrökt sidfläsk, och till det lite
smörstekt ostronskivling samt en skummande velouté av jordärtskocka. Den här
rätten satt också, liksom de andra, helt perfekt till vinerna, särskilt det
lite djupare vinet från Clos de Fèves, men också till det goda vinet från
Nuits-Saint-Georges som jag hade lite kvar av.
Den årgångslösa NV
Brut Rosé från Bollinger fick avsluta denna kväll, och gjorde det med bravur.
Jämfört med den tidigare serverade årgångsprestigen, var den här lite mer
bärorienterad och nästan saftigt intensiv, samtidigt fanns elegansen och den
inställsamma charmen här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar