Vilka dagar, vilka vingårdsbesök. Vem bryr sig att det
regnar lite då och då (det är bra för rankorna, övertalar jag mig själv), vem
bryr sig att det är svalt. När den värmande solen bryter fram är allt det svalka
som bortblåst. Det är världsliga och inte särskilt intressanta detaljer i en
människas liv. En vecka i Ribera del Duero skulle också kunna ses som en
världslig sak, men det är något särskilt med det karga, högt belägna
landskapet, som de senaste 10-15 åren har blommat upp till ett förhållandevis
välmående vindistrikt, och framför allt ur ett kvalitetsperspektiv synnerligen
makalöst distrikt. Idag finns det cirka 270 bodegor, de flesta av dem såklart
av medelmåttakvalitet, men den här veckan skulle vi fokusera på de allra bästa,
la crema de la crema, som min gode
vän Super Mario skulle ha sagt.
Och reser man i
Ribera del Duero, äter man spädgris och dilamm, bakade med salt, olivolja och
vatten i ett par timmar i 180 graders vedugn till dess köttet formligen smälter
och faller av benen. Det är himmelska upplevelser som sätter guldkant på
tillvaron. Mer spädgris åt folket!
Och istället för väder och vind bryr vi oss om
fantastiska vinhus som Pago de los Capellanes, och deras
underbart komplexa 2009 Parecla El Nogal,
djupt fruktigt och bläckigt med en riktigt läcker mineralitet och
tanninstruktur, samtidigt så elegant. Det här är bara ett i raden av vinhus som
har grundats i nutid (i detta fall 1996). Just det nämna vinet kommer från en
sex hektar stor vingård, och trots att det har uppfostrats i hela nya franska
ekfat under 22 månader, är det en elegant och närmst blommig fruktighet och
kalkstensmineralisk finess snarare än ek som sätter doft och smak. Väldigt
gott, väldigt gott!
Och vi bryr om den än mer träffsäkra klassiska
grannfirman Bodegas Hermanos Perez Pasquas, både deras enkla men oväntat
fint smakande 2010 Viña Pedrosa Crianza,
som bjuder på långt bättre kvalitet och känslan av djupfruktigt och
grafitnyanserad komplexitet än majoriteten av viner man provar från distriktet.
Och såklart är vi inte helt oberörda när deras närmast magiska prestigepjäs 2004 Perez Pasquas Gran Reserva dukas
upp och matchas med vinstocksgrillade dilammkotletter. Man behöver varken vara
smart eller ens särskilt hungrig för att fullkomligt abdikera för dessa magiska
frestelser. Mer dilamm åt folket!
Gårdagens besök hos legendaren Alejandro Fernandez och
hans Bodega Pesquera gav mersmak, och eftersom vi bodde på hans väldesignade
och personliga AF Hotel i den annars
så oansenliga lilla staden Peñafiel, fick det också bli middag på den – som det
skulle visa sig – riktigt trevliga Restaurante
Luna Llena. Restaurangen, i källaren i hotellet, är något dunkel men sobert
inredd, med vita dukar och vackra vita blommor som en visuell fägring och med den
popmusik som flödar ur högtalarna fångar man upp känslan av modern lounge och
boutiquehotell. Jag gillar det här hotellet, det är ett självklart riktmärke
när man styr kosan mot Ribera del Duero. Dyrt är det heller inte, ska i
rimlighetens namn tilläggas.
En av dagarna hade den historiska Bodegas Vega Sicilia på
besöksprogrammet, men då vi inte skulle få chans att prova äldre viner hos dem,
hade jag tagit tillfället i akt och fixat ihop en liten provning i restaurangen
innan själva middagen på hotellet.
Vi började en yngre
och lite fylligare 2005 Tinta Valbuena
No 5, som trots sin ungdom bjöd på en silkig textur, en viss blommighet i
den framför allt rödaktiga frukten, men också den för druvan Tinto Fino och
distriktet så typiskt tonen av grafit och bläckighet. Rätt gott, men inte
påtagligt storslaget.
Det som är
typiskt med den här bodegans viner är att de behöver luft, och den först något
stumma 1998 Vega Sicilia Unico var inledningsvis
blyg på gränsen till lite gles. Ett visst mått av besvikelse sköljde över mig,
det borde väl dofta och smaka mer än så här? Vinet var klassiskt, av den långa
fatlagringen lite lättare i kropp och frukt, men med luften i glaset växte
djupet upp ur det. Tanninerna fanns där och markerade en fortfarande vital och
god struktur, och det som framför allt växte fram var den fruktiga eftersmaken
och längden.
Samma sak hände
med Vega Sicilia Unico Reserva Especial,
firmans svindyra toppvin som görs genom att blanda tre bra årgångar och
långlagra vinet, upp mot tio eller till och med 15 år i fat faktiskt. Det vin
jag hade med mig var en äldre cuvée av de tre fina årgångarna 1990, 1991 och
1994. Här var det, som väntat, mer tyngd och djup i smaken, och det var
tveklöst det största och i min gom det godaste av de tre. Och även detta vin
mådde gott av all den luft det fick med tiden i glasen.
Visst, det här är tre utmärkta och komplexa viner, och även om vinerna idag är både djupare och mer stadigt strukturerade, på modernt vis också lagrade under mycket kortare tid i faten, är det inte självklart att Bodegas Vega Sicilia ska räknas som en ikonproducent.
Hoppsan, Alejandro Fernandez! Visst visste jag att du gör
fantastiska viner, och att de särskilt med ålder utvecklas med pondus. Det har
jag mer än flera gånger upplevt. Den här gången var det märkligt nog ett för
mig helt nytt och okänt vin som skulle lura och locka mig. En speciell cuvée
gjord bara två gånger. Vi beställde in dem båda, ur magnum såklart. Den första
årgången, 1996 Pesquera Millenium,
en ren magnumtappad tempranillo från Bodegas Alejandro Fernandez, var
ytterst komplex med en finstilt mogen näsa som nästan tangerade det
bordeauxliknande, dock med en lite sötare och mer solmogen frukt. Vi blev nog
lite tagna på sängen av hur superb denna tappning var, hur ung och vital den
var (den växte rätt ordentligt i glasen under två timmar!), hur
bordeauxliknande den var. Till skillnad från alla andra av firmans viner, är
det här uteslutande lagrat i franska ekfat.
Vi gav också på
den andra årgången, 2002 Pesquera
Millenium, en lite svalare årgång som förvisso hade gett ett rätt läckert
vin, nu med mognad, men med en klart lättare och lite glesare kropp.
Från Bodegas Emilio Moro, som vi under en av dagarna hade
besökt och gjort en minst sagt unik minivertikal av deras toppviner, kom nästa
vin den här kvällen. Eller snarare sagt, från denna firmas bifirma Cepa
21. Vinet, 2009 Malabrigo,
är en toppcuvée som vi nog alla tyckte överlevererade. Vilken djup färg.,
vilken tät doft, och vilken massiv men ändå elegant och helt torr men inte på
något sätt överekad beskrivning av vinet. Jodå, vi blev mycket positivt
överraskade av detta vin.
Veckan i Ribera del Duero skulle (för mig inte oväntat)
visa på något helt annat – idag finns det många producenter som levererar bra
mycket större vinupplevelser här.
Pingus!
Spaniens allra största och finaste vin. Ett av få grand vins i absoluta elit- och världsklass i detta världens största vinland.
I den lilla men välskötta bodegan togs vi emot av den
charmerande unga vinmakaren Yulia, född i Ryssland men skolad i Bordeaux, och
handplockad till Dominio de Pingus av Peter Sisseck. Vi började med de ännu inte
buteljerade vinerna 2012 Flor de Pingus
– supersnygg, rent fruktig och saftig med en bedårande fräschör och syra – och
den ännu djupare, generösa men än mer eleganta 2012 Pingus. Såklart är det svårt att till fullo se potentialen och
den yttersta kvaliteten, men att det är ett exceptionellt vin står bortom allt
tvivel.
En lite större
saftighet, men samma fina fräschör, finner man i 2011 Pingus, ett vin som också har en ungdomligt busig frukt,
charmerande, intensivt, mineraliskt och pur rent. Pingus är alltid det mer
intensiva, silkigt strukturerade och mineraliskt komplexa av de två, men jag
kan inte undanhålla att 2011 Flor de
Pingus är ett fantastiskt vin som trots sin enastående kvalitet bara säljs
till en tiondel av priset av Pingus. Just denna elva, lockade oss alla. Vi blev
i det närmaste kära!
Här blev det
först lite charkuterier, goda och smakrika, till vilka vi njöt av 2011 Ossian, ett riktigt gott, generöst
och citrusskalsfruktigt vin av druvsorten Verdejo från Bodegas Ossian, som ägs
av Javier Zaccagnini från Bodegas Aalto i Ribera del Duero. Det här vinet är
väldigt gott, och tack vare att det vinifieras med både stjälkar och skal, får
det en struktur som är annorlunda än den i andra viner.
Det här vinet
passade också bra till den traditionella soppan, kokt av buljong, lök, vitlök,
lite lätt kryddig paprika, bröd och jamón
iberico. Enkelt, rustikt, gott.
Nog för att maten alltid är god här, men
huvudattraktionen, som jag hade försäkrat mig om långt tidigare, i samband med
att jag bokade bordet, var vinerna från Dominio de Pingus. Jag är väldigt
svag för den klassiskt eleganta årgången 2010, och hade därför förbeställt 2010 Flor de Pingus, ett vin med tät
men elegant frukt som (faktiskt) inte står särskilt långt bortom självaste
Pingus när det kommer till intensitet, mineralitet och fräschör. Vilket vin!
Peter Sisseck
hade faktiskt skänkt oss 2006 Flor de
Pingus att njuta av till maten, ett erbjudande man inte gärna tackar nej
till. Vinet serverades som de andra vid cirka 18 grader, i glas med stor kupa
och fick liksom de andra nöja sig med den luft som serveringen och stunden i
glaset gav det. Här fanns gott och djup och frukt, men den ungdomliga spänst
och intensitet som präglade de yngre vinerna var påtagligt mer vitala, och
denna nollsexa bjöd till och med på en liten svag ton av mognadsoxidation. Det
senare gav vinet komplexitet, samtidigt var jag lite förundrad över att vinet
faktiskt visade lite mognad. Och kanske var jag lite tveksam, även om vinet var
riktigt gott. I alla fall nu.
Som i en enkel handvändning hade Peter också sträckt över
en flaska 2007 Pingus till mig,
också den för att njuta av till lunchen. ”Ni har ju bara helt unga viner annars”,
sa han i förbigående när han sträckte över flaskan i handen på mig.
”Ser man på –
mina vinälskande och köpstarka gäster jag släpat med mig till hans bodega står
tydligen högt i kurs”, tänkte jag och stoppade dyrgripen under armen.
Det var fjärde
gången jag provade denna nollsjua, och fjärde gången jag tyckte om den. För två
år sedan var den lite tätare och yngre, om än inte knuten, för ett år sedan var
den fantastiskt god med en fortfarande ungdomligt fruktorienterad doft och
smak. Idag var den i stort sett oförändrad mot då, åtminstone rent strukturellt
– däremot var doften en aning mer komplex med en begynnande första mognad.
Mitt eget
förbeställda vin, 2010 Pingus, gav
emellertid inte nollsjuan en chans att briljera. Nu talade vi helt plötsligt om
ett vin med en enastående blommig och blåfruktig parfym, ett vin med lika stor
intensitet som perfekt välsvarvad balans, ett vin med myckna men i stort sett
helt sammetslena tanniner, med syra och fräschör, med mineral och energi, och
med en eftersmak som aldrig ville klinga av. Trots att vinet var så ungt.
Förtvivlat gott.
Pingus!
Nog är det något
speciellt med Ribera del Duero.
Men tänk att det
behövdes en dansk för att komma på det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar