torsdag 24 augusti 2017

Öl, vin och mat på Smådalarö Gård den 23 augusti


 
Det vore märkligt att säga att jag har tråkigt på jobbet. En vacker sensommardag i skärgårdsmiljö med en stor middag för ett trettiotal branschkollegor där jag hade valt ut öl och vin för att ackompanjera ett antal maträtter stod på to-do-listan den här dagen. Att kalla det jobb är knasigt med tanke på hur hårt och tråkigt många andra människor sliter, men så ser mitt liv ut, ett härligt liv såklart.   
   Smådalarö Gård ligger i Dalarö socken, inte ens trekvarts bilväg från Stockholm, ändå känns det som att man har tagit sig väldigt långt bort från stadsmiljö och vardagsliv ut till en underbar skärgårdsmiljö. Herrgårdsbyggnaden i sten uppfördes 1810 och var länge en privatbostad. I modern tid har herrgården kompletterats med flera annex och fungerar sedan länge som konferensherrgård, hotell och restaurang. Hit åkte jag väldigt mycket i mitten och slutet av 1990-talet för att leda vinprovningar för hotellets gäster, men nu var det mer än tio år sedan jag var här sist. Att få återuppleva den fantastiska miljön i sällskap med glada människor i en gastronomisk upplevelse var således något jag såg fram emot.

Tanken med middagen var att skapa spännande möten mellan mat och dryck och för att göra det extra intressant serverades flera drycker till varje maträtt. Det är det bästa sättet att se och förstå skillnader i smakupplevelser och hitta till sin egen preferens.
   Vi började med tre mousserande viner av tre olika typer från tre olika ursprung. Det första var en NV Prosecco Treviso Brut från firman Le Contesse, som grundades 1975 och idag har cirka 70 hektar vingård i de utmärkta områdena Conegliano och Valdobbiadene i Veneto i norra Italien, det område där man gör vintypen prosecco. Den görs av druvsorten Glera (tidigare hette den Prosecco), en enkel druva som mer bygger fruktighet än på nyansrikedom. På senare år har prosecco blivit oerhört populärt och det beror nog troligen på den lättillgängliga och fruktiga karaktären, samt det låga priset som är ett resultat av den billigare produktionen. Vinet jäses nämligen bara i tank och buteljeras ur tanken efter den andra jäsningen som har bundit kolsyran. Och visst var vinet drivet av sin päronliknande fruktighet, som i mitt tycke är för endimensionell för att göra vinet särskilt intressant eller ens gott.
   De andra mousserande vinerna var gjorda enligt den mer dyrbara klassiska metoden, där den andra jäsningen sker direkt i flaskan. Cordorníu är i alla avseenden en säregen firma, inte nog med att man var den första i Spanien att producera mousserande viner enligt den här tekniken, man blev också med tiden en av de allra största producenterna av mousserande vin i världen. Stilen på vin kallas cava, ett namn som kom sig av att det var djupt nere i vinkällarna (cave) man gjorde och lagrade sina bästa viner, och de mest klassiska vinerna på temat görs av de lokala druvsorterna Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Till den NV Cava Classico Brut vi nu serverades har man tagit druvorna från högt belägna vingårdar (500 till 700 meter över havet) där det är lite svalare så att vinet vinner en god fräschör. Efter jäsningen i flaska har vinet tillbringat nio månader på sin jästfällning, lagom för att tillföra en god och lite rikare doft och smak, men inte tillräckligt för att vinet ska få någon större komplexitet. Helt klart mer nyanserat än intilliggande prosecco, det är rätt gott och helt klart torrt, och det har en viss druvfetma och gul äppelfruktighet.
   Att de är betydligt större komplexitet och nyansrikedom i NV Royal Réserve Brut från den utmärkta champagnefirman Philipponat beror på ett par detaljer. Först och främst ett svalare nordligt klimat som bidrar till friskhet och fräschör, därtill en krithaltig jord som ger vinet en stram mineralisk struktur och en finstilt doft, dessutom en kombination av mer komplexa druvsorter. I det här fallet 65 procent Pinot Noir, 30 procent Chardonnay och fem procent Pinot Meunier. Lägg till tre års lagring på jästfällningen så blir resultatet ett helt annat. Doften är större, både svagt äppelaromatisk och lätt brödig, helt klart djupare och något fylligare smak än i de föregående vinerna och med en friskare syra och livligare kolsyremousse.

Tre tilltugg hade chef Benny i köket och hans team tillagat. Ett ostgratinerat ostron (ostron och framför allt stramheten och syran i champagne är klassisk) med fin sälta, en tartar av gravad biff med lite gräslök och torkad kapris (sälta är också passande till mousserande viner) och en tryffelmajonnäs (det feta lättas upp av kolsyran i vinerna). Det tredje tilltugget var en klämma med eldad Fröjalax till vilken lite picklad rödlök och fet gräddfil hörde.

Min huvudidé den här middagen var att servera öl och vin jämte varandra, dels för att jag tycker att ölet oftast faller i skymundan så fort vinet kommer fram, dels för att jag tycker att det är roligt att göra doft- och smakmässiga jämförelser dem emellan när maten kommer till dem.
   Det jag först gör är att bedöma ölets och vinets kropp och fyllighet för att hitta rätt balans mot maträttens smakrikedom, därefter söka balansen av maltsötma i ölet och fruktighet i vinet för att möta upp eventuell sötma som finns i maträttens råvaror, och slutligen låta syran i ölet (den är oftast väldigt låg) och vinet matcha maträttens syra, sälta och feta texturer.
   Till den här middagen hade jag valt en av mina favoriter bland tyskinspirerade veteöl, det svenska Wisby Weisse från Gotlands Bryggeri, grundat 1995 som ett småskaligt experimentbryggeri och sedermera ett helt fristående bryggeri som gör fantastiskt goda öl. Det här lätta, friskt smakande och mycket eleganta öl, som har en nästan mineralisk klang tack vare det kalkrika gotländska vattnet, är bryggt av 60 procent vete och 40 procent kornmalt. En diskret vetesötma möter en finstilt syra och tack vare att ölet är ofiltrerat får det en lite rikare smak och eftersmak.
   Jag ställde ölet mot ett motsvarande elegant och torrt vitt vin med en fin kritig mineralitet, 2014 Chablis Premier Cru Beauroy från den klassiska firman Domaine Laroche som har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet men verkligen fick liv när den blott 21-åriga Michel Laroche anslöt sig för att jobba sida vid sida med sin far Henri på 1960-talet. Michel Laroche är inte längre kvar här, han sålde sin andel och grundade en egen mycket minde firma 2012, men hans känsla för kvalitet lever kvar och vinet är superbt i sin svala och strama frukt, den kristallklara syran och livliga mineraliteten. Vinet kommer från flera lotter om 3.41 hektar i de tre vingårdar som tillsammans bildar läget Beauroy (Côte de Savant, Troêmes och Beauroy). Jäsning i ståltankar och 20 procent neutrala ekfat, men ingen karaktär av eken står att finna.

Tack vare den friska syran i vinet och även ölet, passade förrätten av ceviche av gös och pilgrimsmussla med sitt friska inslag av grönt äpple och gurka alldeles förträffligt till framför allt veteölet. Det intressanta är att båda kombinationerna fungerade bra, men på olika sätt. Ölet vann på sin lite rikare smak och tog för sig lite mer utan att ta över och det var en helt perfekt kombination, medan vinet vinner poäng på sin elegans, men helt ärligt kom att upplevas en liten aning för stramt i kombinationen. Vinnare i min gom var således ölet.

Utvecklingen av ale i USA har varit spektakulär. När de amerikanska småbryggarna tog till sig den engelska ”folkölen” pale ale och gjorde den till sin egen, tog de på sedvanligt amerikanskt vis i med stora artilleriet och gjorde ölet både alkoholstarkare och mer humlekryddat. Ju mer det smakade, desto bättre, och med mer malt och framför allt högaromatiska amerikanska aromhumlesorter blev ölet just väldigt smakrikt. Den amerikanska versionen av india pale ale, eller IPA, var född. Men det räckte inte, snart kom också imperial india pale ale med än mer malt, mycket mer aromhumle och en alkoholhalt på över tio procent. Man blev både mätt och lätt humleberusad på bara en enda öl. Det här noterades såklart med oro av amerikanska pubägare och bryggare och lösningen blev helt enkelt att sikta på en mer lättdrucken india pale ale, en så kallad session india pale ale, med alkoholstyrka under fem procent.
   En sådan hade vi nu i våra glas, Easy Jack IPA från centralkaliforniska Firestone Walker Brewing Company, med 4.5 procents alkoholhalt och flera parfymerade humleslag från Nordamerika, Nya Zeeland och Europa. Det här ölet var riktigt fint blommigt och stenfruktigt i sin humlearom, det hade en fint maltig kropp som låg väl i linje med maträtten, dessutom var humlebeskan fint integrerad (det blir gärna så när man torrhumlar ölet). Samtidigt tyckte jag nog att humleblommigheten tog över kombinationen en aning och därför placerade sig vinerna framför ölet i min preferens.

Ölet ställdes mot ett vitt vin och ett rött, nu skulle vi verkligen ta myten av att det finns bara en perfekt dryck till en given rätt. Det vita vinet kom från södra Rhônedalen i Frankrike och där mer precist från den 60 hektar stora ekologiska producenten Domaine Note Dame de Cousignac som har sitt säte i Archède och kan skryta med en historia som tar oss tillbaka till 1780. Numera har man ett nära samarbete med den framstående firman Ogier och kvaliteten är utmärkt. I glaset hade vi en svalt serverad vit 2015 Côtes du Rhône av ungefär 45 procent Grenache Blanc, 30 procent Clairette och 25 procent Marsanne som på klokt vis har jäst vid låg temperatur i ståltankar och lagrats i dessa under tre månader. Det här är inget stort vin, men det är ett vin som har en elegant och ursprungstypisk frukt, en slags fräschör utan att syran i sig är hög och en eftersmak som dröjer sig kvar. Riktigt gott och en favorit hos flera av gästerna.
   Det röda vinet kom från svala, biodynamiskt skötta vingårdar i södra Chile, framför allt i Bío Bío och Chimbarongo, och den högintressanta firman Cono Sur som etablerades 1993. Totalt sett arbetar man med 1 900 hektar vingård och är således en väldigt stor aktör, men man gör också en hel del småskaliga viner. Dessutom är man en av de bästa producenterna i Chile av vin av Pinot Noir, en druva som först på 2000-talet har börjat hitta tillrätta i de chilenska jordarna. Vinet 2015 Bícicleta Pinot Noir är jäst i små öppna tankar av både stål och ek och har därefter till 40 procent lagrat i helt nya 228 liter små franska ekfat för att ge krydda och rondör, medan resten av vinet har mognat i ståltankar för friskhetens skull. Frukten är fin, aromatiskt och frisk rödbärig (körsbär, röda vinbär, tranbär), men direkt ur flaskan är det något reduktivt (en slags unken doftnyans) och därför vann vinet på att så stå i glaset i fem minuter. Det här hade enklast avhjälpts genom att lufta vinet i karaff en kort stund innan servering, men nu gjorde vi inte så. Gott, mjukt och friskt, men också en liten aning för ekfatskryddigt.

Ölet och de två vinerna serverades till en konfiterad torskrygg med smörstekt svamp från Hällestad, bakade primörmorötter, lite hyvlad fårost och en kallrökt persiljemajonnäs. Det var en god rätt av elegant snitt och av den anledningen tyckte jag att det vita vinet var allra bäst matchande, följt av pinotvinet som var särskilt väl anpassat till den stekta svampen. Ölet var som nyss nämnts lite för humlearomatiskt och tog därför doftmässigt över maträtten en liten aning.

Även nästa servering gick i ölets och vinets tecken. Ölet kom från Tyskland och klassiska Paulaner Brauerei. Jag hade valt deras smakrika men fortfarande eleganta Hefe-Weissbier Dunkel som är bryggd av två tredjedelar vete och resten kornmalt och för att göra ölet lite mer smakrikt har man låtit rosta en del av malten så att ölet har fått en något mer rostat brödig karaktär och även mörkare färg (därav benämningen Dunkel). Dessutom har man buteljerat det utan filtrering så att lite av den smakrika jästfällningen har följt med i flaskan för att berika smaken.
   Vinet var såklart av smakrikare slag och nu satsade jag på ett rött vin för att möta upp smaken i varmrätten. Jag gick åter till Rhônedalen, men nu till den norra delen som är lite svalare och på röda vinsidan är helt dominerad av Syrah. Producenten var den omkring 20 hektar stora Domaine Eric et Joël Durand, som tog över odlingarna av sin far 1991 och började buteljera vinet själv (tidigare såldes allt vin i bulk till större firmor). De finaste vingårdsägorna ligger i appellationerna Cornas och Saint-Joseph och nu hade vi deras 2014 Saint-Joseph Lautaret i våra glas, ett vin som har tillverkats av fullt avstjälkade druvklasar av Syrah och jästs i ståltankar med knappt fyra veckors skalkontakt. Lagringen har ägt rum i 228 liter stora ekfat, bara 20 procent nya och resten tre till fyra år gamla under ett års tid. Typisk mörk bärfrukt, typisk kryddighet med drag åt krossad vitpeppar och lakritsrot, typisk struktur av tanniner, men med en fint avrundad smak som är väl sammansatt och ganska elegant, om än en aning lätt mot vad mycket annat i appellationen bjuder på.

Varmrätten var byggd av gott gotländskt lamm, både den rostastekta rostbiffen och det långsamt bräserade och därmed möra lägget. Till den en emulsionssås med dragon, lite råstekt svartrot samt en krokett av rotselleri (som jag tyckte var för stor och helt ärligt inte särskilt god).
   Här var det jämnt skägg mellan ölet och vinet, veteölet fungerade precis som alltid utmärkt tack vare sin upplevda fyllighet och mjuka kropp, dessutom den fina uppfriskande känslan genom den rika kolsyran. Dock hade kombinationen lyfts en aning om ölet hade haft lite större kraft och mer mörkrostade malttoner. Därför höll jag det röda vinet som det bästa.

Dessert den här kvällen blev en ganache av mörk choklad med smak av svarta vinbär och till det en salt kolaglass och lite chokladjord.

Här tänkte jag gå väldigt klassiskt med två självklara drycker. Ölet fick representeras av 2016 Wisby Oaked Porter från Gotlands Bryggeri, en fyllig och smakrik porter med en alkoholhalt på 8.5 procent och precis den härligt kakao- och kafferostade karaktär som den mörka malten ger och med en lätt sötaktig vaniljton från lagringen i ekfat. Tack vare den fylliga kroppen och högre alkoholen passade ölet riktigt bra till den inte alltför söta desserten.
   Portvin är annars det typiska dryckesvalet till chokladdesserter, men då föredrar jag nästan alltid portviner som har mognat så att frukten blir mer komplex och tanninerna rundats av. Precis så upplevde jag den 10 Year Old Tawny Port från Croft som hade serverats vid ungefär 18 graders temperatur. Den som sökte en dryck som föll hand som handske i desserten valde portvinet, de som sökte en mer komplex kombination där drycken blev en aning torrare och mer chokladaromatisk och rostad, valde ölet. Och det är just det här som är det intressanta med mat och dryck i kombination, att man kan hitta så många olika upplevelser. Det var den stora behållningen den här kvällen, när öl och vin mötte mat.
 
 

Inga kommentarer: