Jag har sannerligen inte många lediga helgdagar på ett
år. Den här dagen visade sig vara en sådan och då passar jag för vanlighetens
skull på att ägna mig åt samma saker som annars, det vill säga äta och dricka
gott. Den här dagen var i och för sig lite speciell, då det stod ett par kalas
på dagordningen, samt lite mysigt vinmakarbesök och lite annat besök, och
(näst) sist på dagen även middag på min favoritkrog AG på Kungsholmen.
Till frukost
blev det små smakprov av gårdagens spanska hedonism. Fördelen med att servera
alldeles för många viner dag ett är att det finns lite gott kvar att prova
dagen efter, något som både är kul och lärorikt. Av gårdagens storheter stod
ett par ut med samma styrka den här morgonen, och av dem var 2004 Flor de Pingus och 2010 Flor de Pingus från Dominio
de Pingus lika potenta nu som då, luften i flaskan hade inte fått dem
på fall. Så var det också med de mycket kraftigare 1999 Grandes Añades från Artadi och 2004 Costers de Velles Vinyes från Cellers Mas Doix, som
båda hade stått pall för luften och till och med utvecklats positivt till en
lite lenare och mer finstilt textur. Lite jamón
iberico och en överbliven grillad kalventrecôte som skivades tunt och
serverades med kantareller på ett rostat surdegsbröd. Hur svårt ska vara att
göra en riktigt bra lördagsfrukost klockan tolv?
Ut på stan, träffa kompisarna Diamond Lager, Yes Mine och
Art Hendricks. En flaska champagne är ju aldrig fel, särskilt inte om det är 2002 Grande Année från Bollinger
som säljs till vrakpris på trevliga restaurangen Melody på Djurgården. Dess friska och ovanligt lätta men som alltid
eleganta smak med inslag av gula äpplen och citronzest blev en fin start på
resten av dagen, och den passade också bra till den gravade torsk med brynt
smör som fick bli en liten mitt-på-dagen-aptitretare. Mild rätt, milt vin, den
enklaste ekvationen i att lyckas med mötet mellan mat och vin.
Champagnen levde
inte länge i våra glas, så god den var. Alltså blev det läge att beställa in en
till flaska, eller något annat. Det blev något annat, ett utsökt elegant och
lättgillat vin från Lioco i Sonoma, som till denna tankjästa 2011 Pinot Blanc har köpt druvorna från Chalone i Monterey. Den här
typen av vin hör till nya tidens Kalifornien, det är lätt, friskt, rent och med
måttlig alkohol. Och det är gott!
Senare blev det en röd bourgogne, ett vin jag hade köpt
på känn efter att ha provat deras viner nere på Les Grands Jours de Bourgogne
ett par tillfällen. Nu var det upp till bevis om denna 2010 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Plantes från Domaine
Amiot-Servelle skulle leverera samma smakrika njutning som i tidigare
årgångar. Men det blev … platt fall. Tyvärr. Frukten var förvisso medelfyllig
och mogen, ganska intensiv, men den saknade den höjd och parfym man förväntar
sig av kombinationen Chambolle-Musigny och 2010. Var den korkdefekt utan att
korklukten hade fått fäste? Det kan mycket väl ha varit så, för det första
stadiet av korkdefekt är just att vinet blir stumt, lite tråkigt, lite livlöst,
detta strax innan det kollapsar och börjar stinka dåligt kork.
Ännu en anhalt på väg mot dagens målfånga gjordes på ett
trevligt kalas mitt i stan, där champagnen flödade i samma takt som ett par
bartenders skakade och rörde cocktails. Det blev ett par av senare sorten,
Mojito och Cosmopolitan. Cocktails är gott, en trevlig umgängesform helt
enkelt.
Restaurang AG
är restaurangen för den hungrige köttätaren. Typ en sådan som mig med andra
ord. Här har jag varit otaliga gånger och kommer alltid tillbaka när köttsuget
är som störst. Vi tog direkt in en god bourgogne för att svalka struparna och
öka livslusten medan vi tittade igenom deras fina köttlista.
Listan på röd
bourgogne är riktigt fin här och mina sugna ögon fastnade omedelbart på den
fina familjefirman Domaine Bachelet i Gevrey-Chambertin, och deras 2010 Charmes-Chambertin Grand Cru.
Såklart ett vin som skulle må prima av ytterligare 10-20 års lagring, men som i
nuläget bjuder på en sällsynt läckert rödfruktig och blommig charm med en
dansant lättfot. Syran är frisk, mineraliteten tydlig och smaken intensiv och
fruktig.
Medan tillbehören trillade in kom nästa röda bourgogne,
denna en lite fylligare och rent strukturellt och utvecklingsmässigt yngre 2009 Vosne-Romanée Premier Cru Aux Malconsorts
från hyllade Domaine Sylvain Cathiard. Som vanligt behöver det här vinet tid
i flaska och tid i glas när det serveras, därför bad vi att få vinet
dekanterat. Det hjälpte vinets fruktiga aromer en del på traven, men
knutenheten bestod till viss del även om vinets rikare kropp och väldigt fint
rödfruktiga (massor av solmogna hallon och körsbär) och fräscha doft och smak
var förföriskt. I detta vin liksom i andra unga viner härifrån noterar man en
liten fatkryddighet, men det är också något som mattas med de två till fem års
första lagring som rekommenderas för det här vinet.
Som av gammal vana beställde vi in ett fat med olika
köttbitar, alla grillade medium rare
enligt konstens alla regler. Ett av de kött jag verkligen tycker om här och som
alla borde prova är det från nordfinska Rönkä, från vilken vi valde en
entrecôte av mjölkko. En hög köttarom, fin textur och perfekt marmorering som
bidrar med både smak och saftighet.
Ett annat kött
som är värt att beställa in är det ultraexklusiva Wagyu 8+ (numreringen syftar
på marmoreringsgraden, där 12 är det högsta) från Chile, också det grillat medium rare, allt annat är synd på ett
så fint kött. Smaken på detta kött är närmast himmelsk, rik och elegant på
samma gång med en läcker köttsötma, men om smaken är enastående är texturen
magisk. Det här köttet smälter i munnen som om vore anklever.
I vanliga fall
hade vi valt restaurangens egen entrecôte, deras Grand Cru, som är välmörad och
supergod. Det som lockade oss den här kvällen var en under 47 dagar mörad clubsteak som enligt uppgift hade
skördats ur en 72 månader gammal stut från Monforte de Lemos i Galicien i
nordvästra Spanien. Det köttet hade åtminstone inte jag ätit förut. Alltså in
med en sådan, och valet fann vi vara lyckat då köttet hade en väldigt hög och
rik smak. Ett litet gnäll är kanske att vår stek hade en väldigt stor fettkappa
…
Tillbehören här på AG är utsökta. Vi tog in både pommes
frites, som här är goda men inte fantastiska, och ett par små perfekt bakade
potatisar med gott smör och persilja, en skål med smörslungade sockerärter,
lite sallad och en av Stockholms bästa bearnaisesåser.
Samtidigt hade
våra bourgogner sinat i glasen och en kraftfull kalifornier fick ersätta dem.
Jag måste medge att jag blev riktigt förvånad över hur tät, mörkt fruktig,
purpurfärgad och ungdomligt vinet 2001
Cabernet Sauvignon Jericho Canyon från David Ramey Cellars var. Hade jag
fått det helt blint serverat hade jag sagt stor, tät och modern cabernet från
Napa Valley och den rika årgången 2009, eller möjligen 2007. Jag har en sån här
rackare i vinkällaren på Café Rotsunda, men den tänker jag nog inte rör förrän
jag går i pension.
Av bara farten beställde jag in en dessert här, de är
aldrig konditorperfekta utan har mycket mer en känsla av riktigt fint
hemmahantverk. Maten ska vara god, menar krögaren Johan Jureskog, och inte
tillkrånglad. Det passar mig utmärkt, tänkte jag när jag med glupskt sötsug
krånglade i mig den goda och krämiga citrontarteletten.
En fet mörklackerad Audi A8 med Über tog oss till den trevliga
vinbaren Gaston vid Mälartorget i
Gamla Stan för att möta upp vad som skulle visa sig vara ett dussin vänner från
när och fjärran. Här fylls själen på av värme och vänskap, av glädje och
välsmak, och till glasen hittar alltid ett stort antal viner. Efter en god,
något smörig och fet, lätt nötigt och något mineralisk 2010 Meursault En la Barre från Antoine Jobard, bytte jag
by och färg till 1997 Pommard Premier
Cru Les Rugiens från klassiska Hubert de Montille. Vinerna från den
här domänen är alltid strama, mineraliska och lite läckert tjuriga, och det här
vinet har precis börjat ta ut på rätt sida om sin knutenhet. God, men inte
storslagen.
Då flera av mina vänner på plats inte hade provat mitt
eget vin 2009 Cloudy Cabernet Sauvignon från
Soil
and Soul i Napa Valley, kände jag för att beställa in en flaska blint
och höra reaktionerna. Det var nog två månader sedan jag drack vinet sist, och
även om det fortfarande är ganska tätt och en aning ungdomligt knuten, är vinet
klart godare och mer njutbart idag än tidigare i år. Kul att se utvecklingen.
Gott är det, om man tycker om lite rikare men samtidigt elegant balanserade
kalifornier.
Den långa dagens sista drickbara glädjeyttring blev en 2011 Moulin-à-Vent La Salomine från Château
de Beauregard, som rent fysiskt ligger i Mâconnais i södra Bourgogne,
men som också gör en del fina viner i Beaujolais på andra sidan bergsryggen.
Det var ett sådant vin, lent och mjukt, fruktigt och elegant, lättdrucket
perfekt uppfriskande vid sin svala serveringstemperatur.
2 kommentarer:
Puh. Efter en sådan där ledig helgdag skulle jag behöva två lediga helgdagar... ;)
Livsnjutare där.
Franko,
Du har helt rätt - jag gör som Pippi Långstrump, jag tar sommarlov efter en dag i skolan.
Michel
Skicka en kommentar