Helt spontant blev det, men det som hänt var verkligen
värt att fira, verkligen. En god middag med goda viner, om än i all hast
planerad och upplagad, väntade när min härliga gäst kom till Café Rotsunda,
ovanligt glad och därför i allra högsta grad redo att njuta av källarens och
spisens frestelser. Av någon anledning glömde vi bort att dricka champagne, men
det ser jag inte som någon brist eftersom vi hade en trio goda vita viner att
njuta av. Först upp i glasen hamnade en rätt god 2011 Chardonnay från Journeyman i Kalifornien, ett nytt
projekt som paret Peter och Cathy Seghesio har etablerat för att introducera
sina söner i vingårdsarbetet. Vinet har en god kropp, ren frukt som förenar en
sval känsla med solmoget, druvorna kommer från flera vingårdar i Sonoma Coast,
och faten noteras i en lätt rostad och nötig men till frukten helt balanserad
ton. Det här är första årgången från Journeyman, och även om stilen är typiskt
klassisk amerikansk snarare än den lite lättare stil som numera börjar få
fotfäste, var det en riktigt trevlig bekantskap.
Under tiden vi njöt av de första glasen ur flaskan,
tillreddes den första rätten. En carpaccio av tunna skivor feta pilgrimsmusslor
smaksattes med salt, lite vitpeppar och citronsaft, och på det napperades lite
lättbrynt smör med färsk timjan och citronzest. Till detta kom också två stora
pilgrimsmusslor som jag brände runt om med gasbrännaren till medium rare, sedan smaksatte med salt,
peppar och lite citronsaft och mild olivolja. Lite fänkålsdill fick sätta färg
och en försiktig doft till den goda rätten, som kanske var en aning för elegant
för det rika vinet. Emellertid visade det sig att det brynta smöret och
rostningen på musslorna speglade vinet kropp och fatkaraktär på ett fint sätt.
Ett vin som egentligen var mer perfekt balanserat till
den här rätten var det portugisiska 2010
Chocapalha Reserva Branco av druvorna Chardonnay och Viosinho från Quinta
da Chocapalha i Lissabon. Bakom vinet står den begåvade vinmakaren
Sandra Tavares da Silva. Det här vinet var en aning lättare, mer uttalat
mineraliskt och av en god syra lite stramare, och passade därför lite bättre
till pilgrimsmusslorna. Det fick också bli ett trevlig pausvin ute i en vackra
och ljumna brittsommarkvällen, medan laxen låg i röken och mådde gott.
På chefs table
i köket stod nu en karaff med 2011 Gap's
Grown Chardonnay från mitt eget Soil and Soul, ett vin som kommer
från den svala vingården Gap's Crown nere i Petaluma Gap i södra Sonoma Coast,
och som till en början, när det lanserades, var både stramt hållet av syra och
mineral och samtidigt förhållandevis rikt fruktigt. Numera har vinet slankat
till sig, bjuder än mer på en fin mineralitet och stringens, och är riktigt
komplext. Kul att under det senaste året ha kunnat följa vinet och se hur väl
det har utvecklats. (Det finns kvar att köpa hos nätvinhandlaren Gaston Vin om
någon är sugen.)
Laxen var svalt rökt medium
rare som sig bör, med lite rosmarin och äpple, och serverades på en bädd av
lövtunt skuren fänkål, spetskål och rödlök som bara hastigt hade sauterats i
smör och vitt vin. Till det färska räkor och en lätt kryddig räkmajonnäs, samt
lite äpple och späd sallat. En god, elegant och till det fina chardonnayvinet
riktigt passande rätt. Samma smakintensitet, en fin fet textur från majonnäsen
som mötte upp vinets kropp, och en diskret rökighet som sopade bort varje uns
av ekfatskänsla i vinet (den är redan från början rätt försiktig) och därigenom
lyfte fram mineraliteten ännu mer.
Därefter gick vi över till Pinot Noir, en av våra favoritdruvor,
och inledde rödvinsdelen av kvällen med ett besök i Bourgogne. Det första vinet
var en 2006 Gevrey-Chambertin Vieilles
Vignes från Domaine Denis Mortet, ett vin som redan direkt från flaskan
bjöd på en relativt stor och fint parfymerad doft, men som med lite luft i de
stora bourgognekuporna snabbt började blomma upp ännu mer. Under det senaste
året har jag noterat att många nollsexor är lite stumma, till och med en aning
glesa (i alla fall jämför med de fylligare vinerna från 2005, de redan nu öppna
och mogna vinerna från 2007, de stramare och mer mineraliska från 2008 och de
lite yppigare och mer läckert fruktiga från 2009), men det här vinet uppförde
sig mycket lovande och bjöd på en större intensitet och finare struktur än jag
hade vågat hoppas på. Förklaringen ligger kanske i firman, som är känd för att
producera viner med lite större kropp. Läckert var det hur som helst!
I nästa glas
höll vi oss kvar i Côte de Nuits, men tog oss till byn Chambolle-Musigny och den
ekologiska producenten Amiot-Servelle. För ett par veckor
sedan blev jag besviken på ett vin från den här familjefirman, men den här 2010 Chambolle-Musigny Premier Cru Les
Charmes levererade precis det jag önskade. Frukten var ljuvlig, ren och
något blommigt aromatisk i en lättsam, silkig och lent texturerad stil, och
syra såväl som den bytypiskt finstilta mineraliteten gav vinet en stor elegans.
Gott, riktigt gott, och till maten alldeles förträffligt.
En stor majskyckling hade under eftermiddagen fått sjuda
i vatten, vitt vin, lite örtkryddor och rotgrönsaker till dess köttet släppte
från skrovet. Köttet plockades, buljongen kokades in till först hälften, sedan
ytterligare lite grand tillsammans med grädde och lite Dijonsenap. Av denna
velouté och det fina kycklingköttet gjordes en elegant blanquette (en ljus ragu) med späda morötter och haricots verts samt
små schalottenlökar och skogschampinjoner som hade sauterats i ankfett. Det här
är en väldigt enkel rätt att göra och den upplevs alltid mycket mer lyxig än
den egentligen är, inte minst eftersom den är så smakrik och elegant
balanserad. Och till både något fylligare vita viner och elegantare röda viner
passande. En ren smekning för gommen, helt enkelt.
Eftersläckningen utgjordes av en 2007 Central Coast Pinot Noir från Calera Wine Company, som
till drygt 60 procent kommer från vingårdar i Monterey County och 22 procent
från San Benito County, där firman har sitt säte. Det här är aldrig något stort
eller exceptionellt vin (det kan dock ett par av de vingårdsbetecknade
tappningarna vara det, särskilt efter cirka tio års mognad), men det är lätt
rödfruktigt i en balanserad stil, med god snarare än frisk syra och en diskret kryddighet
till följd av vinifieringen med cirka 50 procent hela druvklasar. Av den
anledningen mår vinet rätt bra av ett par års extra flasklagring, och jag
tyckte nog att det här vinet var rätt gott att dricka just nu, precis som det
var. Dessutom bjöds det lite vällagrad Comté och krisp av valnöts- och
aprikosbröd till. Det gjorde också susen.
Summering: 2 gäster,
6 viner och 4 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar