tisdag 24 september 2013

Middag den 23 september


 
Middagar i all ära, men det är något särskilt med luncher. Eller en kombination av de två, typ. Börjar middagen tidigt, redan strax efter lunch, räcker den längre. Börjar den tidigt, hinner man dessutom servera många fler viner. Dessutom känns det lite busigt när caféets grannar kommer hem från jobbet vid sextiden när man själv precis har kommit igenom förrätten, den andra rätten och de första vinerna. Den här dagen, kvällen och sedermera natten blev helt enkelt helt perfekt!

Det hela börjad2010 Condrieu Les Terrasses de l'Empire från Domaine Georges Vernay, vars naturligt mjuka syra upplevdes riktigt fräsch i denna lite svalare årgång och dessutom fick assistans av en läckert pirrande mineralitet som bidrog till att de vinet energi. Den fina frukten gav en mjukt sötaktig rondör och den druvtypiska tonen av violpastiller och persika smög sig fram först i eftersmaken. Vilket sällsynt elegant vin, det här gillades skarpt.
e med en först lite blyg, men med luft växande och riktigt elegant
   Riktigt lika lyriska var vi dock inte över nästa vin, 1999 Meursault Premier Cru Genevrières från François Jobard, en vinproducent som vi inte har några större upplevelser från. Visst kan vinerna vara goda (numera är de bättre, under ledning av sonen Antoine), men några större fullträffar har vi aldrig noterad. Just det här vinet var dessutom bedagat, en aning oxiderad och trött, förvisso fortfarande fruktigt, men äppligt och nötigt och inte alls särskilt gott.

Tallriken bjöd på lite svalrökt lax med en doft av rosmarin och äpple, lite färska räkor som vändes i en lätt kryddig räkmajonnäs (slagen av olja i vilken räkskalen har rostats), pilgrimsmusslor som sotats och vänts i olivolja och citron samt lite syrad fänkål, sallat och morötter. En enkel men lite pysslig rätt, som tack vare sin rika umamisötma och lätt kryddiga ton passade alldeles perfekt till condrieuvinet och dess rika men finstämda fruktighet.

Jösses i gatan så läckert nästa vin var, vackert transparent ljusrött med en stor, parfymerad och läckert körsbärs- och hallonaromatisk med en liten släng av stenmineral och stjälkkryddighet, en god och livfull syra, sammetslena tanniner, stor energi och absolut ingen fatkrydda. Gudagott. Det jag hade skänkt upp var en 2011 Garnacha Peña Caballera från en 1.50 hektar liten vingård med krossad granitjord på 850 meters höjd och den utomordentligt skickliga Bodegas Marañones. Det här är en av de allra bästa firmorna i den stora appellationen Vinos de Madrid, men de ser själva snarare San Martin och Sierra de Gredos som sina ursprung (en djuplodad artikel om denna firma och andra toppfirmor här kommer i nya numret av Livets Goda).  

Det här vinet passade absolut perfekt till de smörkokta morötterna (vars milda sötma spelade på exakt samma nivå som garnachafruktens) som toppades med smörstekt kalvbräss och ganska hårt brynt karljohansvamp. Till det en tryffelvelouté. Den här typen av rätt passar väldigt fint till smakrika bourgogner, och passar den till den vintypen passar den såklart också till så eleganta garnachaviner som detta.

Torbeck Vintners och deras betydligt fylligare, djupare och solmoget fruktsöta 2002 RunRig, en syrah från gamla stockar i Barossa Valley, var en aning malplacerat till den här rätten. Det här vinet var helt enkelt för fylligt och tog över rättens finess.
   Då var 2004 Volnay Premier Cru Les Mitans från Domaine de Montille en finare matchning. Det här vinet hade förvisso en rätt typiskt örtig nollfyrakaraktär, men betydligt mindre än de allra flesta nollfyror jag har druckit på senare år, dessutom var frukten mycket djupare och bättre bevarad. Det är idag inget stort vin, men det var gott och välbevarat och bjöd också på en viss komplexitet, och passade också väldigt bra till maten.

Det hade även den unga och fortfarande fruktintensiva 2011 Pinot Noir Westside Road Neighbors från Russian River Valley och toppfirman Williams Selyem gjort, men dessvärre var den goda maträtten uppäten innan det här vinet dekanterades. Helt klart fylligare i stilen, mörkt körsbärsfruktig, en god fräschör, i nuläget en lätt fatkryddighet och en lång, silkig och riktigt god eftersmak. Egentligen är vinet alldeles för ungt, vanligen brukar vin som detta nå sin första mognadstopp vid cirka fem års ålder. I karaffen blommade det dock upp riktigt fint.

Lite kraftigare viner stod nu på tur, och först ut av de två kom den alldeles magnifika 2010 Continuum från just Continuum Estate uppe på Pritchard Hill i östra Napa Valley. Bakom det här vinet, som domineras av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc (som trivs väldigt bra här uppe i den järnoxidrika vulkaniska jorden) står familjen Mondavi, med vinmakaren Tim Mondavi i ledningen. Också det här vinet är ungt, tätfruktigt och djupt med en riktigt fin balans mellan frukten och mineraliteten, och även om det är ungt är tanninerna ytterst fint polerade. Jag hade dekanterat vinet fyra timmar innan det serverades, och den finstilta primärparfym det då förlorade togs igen på att vinet som helhet blommade upp. Vanligen brukar cabernetviner av den här digniteten behöva mellan fem och åtta år innan de placerar sig i ett första intressant drickfönster.  

Precis i den fasen befann sig nu 2005 Cabernet Sauvignon Diamond Mountain District från toppsatsningen Lokoya, en av de allra finaste medlemmarna i det stora stallet Kendall-Jackson. Det här är vanligen det mjukaste och aningen mer snabbmognande cabernetvinet av de fyra som görs, och just nu uppförde sig vinet alldeles förträffligt. Djupt och mörkt bärfruktigt med nyanser av björnbär, svarta körsbär och plommon, till det ett fint stråk av stenig mineralitet, faten är väl integrerade och smaken lång. De tanniner som en gång höll vinet i att fast grepp, har nu börjat rundas av och munkänslan är därför underbar. Alltjämt kan man lagra detta vin och det från Continuum Estate i minst 15 år till. Om man vill…

Vi drack de båda här och nu, till den lammbringa som hade bakats under två timmar i olivolja, vatten, salt, peppar och rosmarin. Den serverades med schalottenlök, haricots verts och bondbönor som bakats i lite ankfett med örtkryddor och vitlök. Lite körsbärstomater hade också fått bakas i ugnen, och till det här serverades bara en kräm av getost, crème fraiche, fransk senap och färsk timjan. Enkelt, rustikt och busgott. Vinerna sjöng i glasen till denna härliga rätt, och det hade i stort sett vilket medelfylligt rött vin som helt gjort. Att gå mer detaljerat i vinvalen behöver man aldrig göra, så länge maten är klokt balanserad. Det är egentligen i det senare, i obalanserade eller inte tillräckligt klokt byggda och smaksatta rätter, som många små bekymmer i mötet med vinerna uppkommer.

Tjugohundrasju är en riktigt trevlig årgång att dricka nu, men någon stor årgång är det dock inte. Jag var faktiskt, först, lite besviken på den 2007 La Tâche Grand Cru från mytomspunna Domaine de la Romanée-Conti jag öppnade och dekanterade. Den där ljuvliga parfymen fanns inte där, dock ett rätt härligt djup och den första känslan av skogsgolv som gör röda bourgogner på väg in i sin första mognad så sensuella. Nu var det absolut inget fel på vinet, och det jag initialt saknade i doften började så sakteliga blomma upp. Även om rosorna inte blev yppiga och förföriska, växte vinets doft avsevärt under den följande kvarten, för att ungefär en halvtimma i karaff har nått sitt crescendo. Nu sågs storheten i vinet, den läckra parfymen, de silkeslena tanninerna och djupet i smaken … men, jag hade gärna fått mig till livs lite mer av den fina blommighet jag älskar i La Tâche. Det får väl bli nästa gång, med en annan årgång.
   Jag var faktiskt mer förtjust i den lättare, sirligare och mer yppigt rödfruktiga 2007 Bonnes Mares Grand Cru från Domaine Robert Groffier Père et fils, åtminstone till en början. Det här vinet var heller inte så aromatiskt och förföriskt som det kan vara i andra, bättre årgångar, men det var väldigt gott och bjöd på en stor fräschör och läckert len textur. Gott!

Ost finns det alltid på Café Rotsunda i den händelse att man får antingen väntat eller oväntat besök. Den här kvällen stod det en 24-månaders Comté och en god, fet och fint syrlig Crottin de Chavignol från Loire. Ur ett rent menyskaparperspektiv är det en felaktig upprepning att både ha getost i en av rätterna och sedan en ungefär likadan getost vid ostserveringen, men sådana petitesser struntade jag i denna lössläppta långlunchmiddag. Ostarna och det rostade frukt- och nötbrödet njöts till fullo med de röda bourgognerna.  

Det var dags för dessert, en chokladmousse med hallon. Till det valde jag inget vin, utan ett öl, ett närmast explosivt öl som klockade in på 17.2 procents alkoholhalt. Denna läckerbit heter Black Tokyo Horizon och gjordes i ett samarbete mellan skotska Brewdog och Mikeller. Mörk som natten, tät och mäktig som en fyllig madeira, sötmaltig och kryddig och ofantligt lång i smaken. Det här är ett absolut enastående gott öl, som ska drickas precis på det här sättet, svalt tempererat i små klunkar till goda chokladrätter.

George Michael, Eric Clapton, David Sanborn, Lady Gaga, Paul Carrack och Michael McDonald med flera storheter hade gjort oss sällskap hela kvällen, jag är en väldigt lyckligt lottad ägare till en stor samling konsertfilmer som alltid förgyller kalasen på Café Rotsunda. I glasen till den sista nattliga konserten serverades ett svalt uppfriskande vitt vin, 2008 Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Macherelles från Domaine Amiot Guy et fils. En frisk och fräscht mineralisk avslutning på ett heldagspass i det goda vinets tecken.  

Summering: 2 gäster, 11 viner, 1 öl och 8 Riedelglas

Inga kommentarer: