Fenor, cyklop, regulator,
våtdräkt och dator nerpackat, liksom lite lättare klädespersedlar av enkel och
sliten modell, mörka solglasögon och ett antal goda viner finns också i
väskorna. Mer än så behövs inte. Gänget samlades på Arlanda, sänkte ett antal
öl – i mitt fall den trevliga Nils Oscar
Kalasöl från Nils Oscar Brewing Company – och taktiknjöt av en rätt god
burgare på Himmel och Hav på Terminal 2. Framför oss en 30 timmar lång resa som
skulle ta oss till ett av världens mest omtalade dykparadis, Palau, beläget
mitt i Pacific Ocean ett par timmar öster om Filippinerna. Då det sedan Andra
världskriget har varit fiskeförbud här och den stora ögruppen är ett
naturskyddsområde, är miljön drömsk och livet under ytan rikt.
Finnair har på senare tid
blivit en ledande aktör på trafiken till östra Asien, men är utöver det dock
precis allt annat än ett bra flygbolag. Servicen är butter och maten på planen
har minst sagt varit anskrämlig på mina resor med dem och jag kan inte klassa
den som något annan än närmast oätbar. Därför rekommenderas att man tar sig ett
ordentligt skrovmål innan man stiger ombord.
En halvdag i Seoul tillbringades genom att
vandra, äta och dricka. Det mest genuina blev ett stopp på en av stadens alla
loppmarknader, där vi bänkade oss i ett gatustånd och beställde in lass med dumpling fyllda med fläsk, en soppa med
en annan sorts dumpling, därtill kimchi och en het sås. Det var inte
fantastiskt, men gott och minst sagt genuint. Till det lite kall enkel lageröl,
Cass.
Väl på Palau, ytterligare fem timmars flygning österut, checkade vi in på Sea Passion Hotel på en av de många djungelklädda och paradisiskt vackra öarna. På sedvanligt turistiskt sätt var menyn internationellt satt, den lokala prägeln var som bortblåst för att blidka matskrämda turister som inte vågar sig utanför sin egen komfortzon. På min tallrik landade det därför en New York Prime till varmrätt, köttet av amerikansk härkomst, faktiskt ganska bra, både välsmakande och fint grillat och även om grönsakerna till också de var perfekt tillagade med kärna, var de något smaklösa.
Paradisöar, korallrev och bra dykning är
sällan förenat med restauranger med bra vinlistor. I glasen blev det tre gånger
medhavt rött. AJ Styles bjöd på första vinet, 2011 Sonoma Coast Pinot Noir från Williams Selyem, en firma
han blev mycket förtjust i vid besöket förra sommaren. Ungt, fortfarande
generöst rikt fruktigt med inslag av söta hallon och mörka körsbär, lent till
struktur och mjukt till textur, med en fin syra och en liten jordighet toppad
av ekfat.
I nästa glas en riktigt trevlig och god 2007 Cabernet Sauvignon från Jordan
Vineyards i Alexander Valley i det norra inlandet av Sonoma. Frukten
var skönt mogen, en gnutta söta mörka bär möttes upp av en släng av stenkross,
de magra och mestadels vulkaniska jordarna i Alexander Valley gör gärna så här
med vinerna och det är, måste jag tillstå, väldigt trevligt. Sex år gammalt har
vinets tanninstruktur börjat rundas av och vinet känns faktiskt redan trevligt
drickmoget, med en god fruktintensitet och syra och en finstilt mineralton. Pat’n’Cat
stod för den här trevliga buteljen.
Platter slog på stort och bjöd på 2010 Mica, ett utsökt och ännu rikare
fruktigt vin av Cabernet Sauvignon från Napa Valley och firman Buccella.
Det här är firmans andravin, en selektering som på inget sätt behöver skämmas
för sig som sitt större syskon. Här bjuds en intensiv fruktighet, mjukt textur
och en nästan sötaktig munkänsla, samtidigt är vinet fint balanserat och har en
god men inte frisk syra och en tanninstruktur som vittnar om perfekt mogna men
inte övermogna druvor.
Början på veckan i Palau blev bättre
avseende vinerna än dykningen, som mest fick betecknas som standardmässigt. Och
alla fall första dagen, sedan blev det åka av, rejält åka!
Dykdag två stod nämligen hajarna
fan i mig i kö under vattnet, det var nästan som på Essingeleden vid åttatiden
på morgonen. Det gick helt enkelt inte att hålla koll på hur många de var, och
var de var. Framför en, intill en, bakom en, under en. Överallt! Därmed blev
det bock i rutan ”Grymma dyk” och ordningen var helt och hållet återställd. Så
fortsatte veckan.
Nöjd och glad i hågen gick vi till
intilliggande Drop Off Bar bara tre
stenkast från hotellet. Skönt ställe, bra musik, välfylld barhylla och en
hygglig meny.
Vi inledde ”family style” med ett gäng små
smårättar, bland annat friterade lökringar, chili fries samt två ljuvliga
rätter av tonfisk; dels en sashimi poke
(rå, skuren i små tärningar och sedan marinerad i sojasås och sesamfrön) som
var helt gudomlig, dels en blackened
sashimi (sotad med heta kryddor på cajunvis).
Varmrätterna såg först inte särskilt
märkvärdiga ut, men jag valde en teppanyaki
av biff och grönsaker som var god om än inte enastående (men faktiskt bättre än
på den tvättäkta japanen senare i veckan). Matkulturen här på Palau verkar vara
rätt blandad, här möts indonesiskt, filippinskt, japanskt och amerikanskt på
ett intressant sätt, en kultur som speglar både den geografiska närheten och
den politiska historien (Palau var länge en amerikansk koloni).
Ser man en barhylla med
lite annat än supertråkiga stora internationella varumärken, får man för sig
att det finns något av en ambition på stället. Alltså hade vi inlett kalaset
med cocktails, för egen del en Margarita gjord av Tequila 100% de Agave Silver från Patrón (som jag också
beställde in ett glas rent av, tequilatokig som jag är). På sedvanligt
amerikanskt vis drack vi våra drinkar till förrätterna.
Det första vinet kom från Kalifornien, från den
supercoola producenten W H Smith, som håller till uppe i
Howell Mountain men gör pinotviner från Sonoma Coast. Det vi hade fått i första
glaset, donerat av Pat’n’Cat, var en sirligt rödfruktigt, något sötaktig och
charmerande men samtidigt seriös och frisk 2008
Pinot Noir Marimar Estate Vineyard från Green Valley i den västra delen av Russian
River Valley (där vinerna också får buteljeras som Sonoma Coast om man vill).
Då temperaturen är tropisk här, var det svårt att behålla vinet vid de 15
grader jag hade önskat, därför lyftes sötfrukten fram en aning före fräschören,
men det var gott och passade fint till min biffrätt.
I det andra glaset körde Dive Pet på en
salig blandning av druvsorter genom det sydafrikanska 2011 Big Easy, en cuvée av främst Syrah och Cabernet Sauvignon med
ett tillskott av Cinsault, Mourvèdre och Viognier som är signerad golfässet Ernie
Els. Djupt fruktig med toner av björnbär, blåbär och plommon, ganska
mjuk och en aning sötaktig med en balanserad syra och lena tanniner, kom det
här vinet att bli en god kamrat till kötträtterna, även om det inte alls vara
lika elegant som pinotvinet från gubben Bill Smith.
Ytterligare 150 meter bort
ligger Krämer’s Pirate Cove
(helsjukt namn), också den alldeles intill vattnet. Här blev det middag, och
som vanligt beställde vi in olika cocktails som aperitif. Jag drog längsta
strået med en Hibiscus Breezer som på min inrådan gjordes med en bra tequila
istället för en tråkig vodka. Min cocktail var helt enkelt bäst av allas!
Vi tog in en bunt smårätter att gotta oss
med inför varmrätten, däribland en blackened sashimi av gulfenad bläckfisk, och
en hawaiiansk poke (tartar) av samma fisk. Anledningen till det var att vi
kvällen innan hade ätit samma rätter på Drop Off och nu ville jämföra vilken av
restaurangerna som lagade bäst mat. Drop Off vann, ganska enkelt, och till Drop
Off gled vi allt oftare för cocktails och mat till den sköna reggae som flödade
ur högtalarna.
Även kycklingvingarna av olika kryddning och
tillhörande såser (av vilka den ena var riktigt het) var goda utan att
imponera.
Våra egna medhavda viner
till tio dollars korkavgift (helt rimligt, synd som attan att uråldriga och på
ett socialdemokratiskt bakåtsträvande vis fattiga Sverige inte får köra enligt
denna modell) skulle passa fint till våra varmrätter, som huvudsakligen
utgjordes av fisk av olika slag.
I första glaset, skänkt av Pat’n’Cat, en
rätt god, tyvärr för varmt serverad 2009
Chardonnay från en vingård i Russian River Valley som ägs av Jordan
Vineyards. Okej, vi är i tropikerna, det är hög luftfuktighet (vilket
bidrar till att öka uppvärmningen av vinet) och det är 26 grader varmt på
kvällen. Det går alltså fort att höja den kylskåpskalla flaskan till 20 grader.
Ändå levererade vinet med en god, förhållandevis sval och mjukt citrussöt och
guläpplig frukt.
Låt gå för att jag vara partisk, men min
egen 2011 Chardonnay Gaps Crown från
Soil
and Soul, som denna kväll gjorde debut i The Pacific, upplevdes både
mer stringent, frisk och elegant, och den var riktigt god även om de tropiska
förutsättningarna inte var helt optimala.
Till min fiskrätt, en vit
fisk från de intilliggande haven (jag missade namnet på den), som hade grillats
och serverats med ett gott smör smaksatt med citrus och vitlök, men också med
tråkigt tillbehör av ris och absolut inte smaksatta grönsaker (tänk att så få
kockar kan få grönsaker att smaka goda), passade vinet alldeles förträffligt.
Fisken tog slut fort, vinet tog slut lika fort
Vi avslutade kvällen till dåligt framför
akustisk gitarr och illa framförda covers med ett par cocktails, med
toppnoteringen för en faktiskt rätt bra Old Fashioned gjord av Maker’s Mark
Bourbon.
Dag fyra hade gårdagens närmast omöjliga hajrekord emot sig. Onsdagen hade nämligen bjudit på en enastående show i fullkontaktssimning med en stor flock hajar. Vi minst sagt minglade i hajstimmet under ett långt dyk. Helt magiskt. Därtill låg en stor manta intill oss och pockade på vår omöjliga uppmärksamhet. Tacka fan för att dykdjur nummer ett i världen, jättemantan, surnade på oss!
Tillbaka på Drop Off Bar, som den här kvällen tyvärr inte lyckades leverera
samma fina kvalitet på mat och service som första dagen. Kvällen inleddes med
motsvarande family style dining med förrätterna, men till varmrätt tog jag
grillad köttbit med bakad potatis, som helt ärligt var ”si så där”.
I glasen blev det först en
2001 La Poja från Allegrini,
det druvrena vingårdsbetecknade vinet av Corvina som har under drygt två
decennier har varit så omtalat. Denna tolvåring var nu mogen med en mjuk
struktur, försiktig mognadssötma, inslag av torkad frukt och tobak, och med en
något intorkad och kort eftersmak.
Då var 2008
Alexander Valley Cabernet Sauvignon från Silver Oak Cellars, som
Pat’n’Cat hade tagit med, ett betydligt bättre vin, rikare fruktigt, yngre och
tätare (såklart) och med en fastare men samtidigt behaglig tanninstruktur.
Alltjämnt fanns den hustypiska vanilj- och kokossötman från de amerikanska
ekfaten där, men totalt sett upplevdes vinet påfallande lättillgängligt. Den
tropiskt varma och fuktiga kvällen var kanske inte optimal för att vinet skulle
glänsa på bästa sätt, inte heller glasen hjälpte till. Några av oss fick helt
enkelt ölglas (Stella Artois) att dricka ur. Så kan det gå i tropikerna.
Vi körde en vända till på Krämer’s Pirate Cove, med blandat urval
ur menyn. Vare sig supergott eller särskilt dåligt, mer av kvaliteten på en
vanlig svensk dagens lunch. Vinerna den här kvällen kom från T-Again, goda och
fruktiga utan att heller vara särskilt märkvärdiga. Kanske var vi helt slut
efter alla dyk, kanske var vi avtrubbade?
Den första flaskan kom från Central Coast i
Kalifornien och firman Concannon, vars 2010 Cabernet Sauvignon Servancy hade alla typiska drag av druva,
ursprung och ålder och levererade en god mörk bärfrukt, en aning fatkrydda,
polerade tanniner och en hygglig längd. I mitt tycke var 2008 Malbec Selección de Bodega från Doña Paula i Mendoza ett
lite godare och aningen mer nyanserat vin, där den mörka körsbärsfrukten hade
en lite finare fräschör, lite mer men väldigt fint mogna tanniner och en något
längre eftersmak.
Herre min skapare vilken
dykdag den sista blev, Blue Corner är vida känt som en av världens främsta
dykplatser och detta i väldigt stormig sjö och strida strömma ordentligt tuffa
dyk levererade också på absolut toppklass. Revet formligen vimlade av hajar som
kom oss så nära att det blev magiskt, därtill en triljon till av havets
vackraste liv. En meter lång, fet och tung napoleonfisk följde oss på en hands
avstånd genom hela dyket. Även det andra dyket gav oss närkontakt med både
hajar och stora mantor. En intressant detalj var när jag på 17 meters djup
öppnade en burk Modus Hoperandi India
Pale Ale från Ska Brewing Company och drack, en kul övning jag gör emellanåt.
Första klunkarna fungerar alldeles utmärkt med sin maltiga och humlekrydda
karaktär (blaskig lageröl skulle aldrig fungera), innan havets sälta tar över
och förstör smaken. Märkligt nog verkade ölens dofter och smaker locka till sig
hajar, inom loppet av en halv minut hade jag två väldigt nyfikna hajar bakom
ryggen. De verkade vara riktigt intresserade, kanske rent av sugna på den
säregna doften och smaken. Jag bjöd dem dock inte på ölet, fulla hajar litar
jag inte särskilt mycket på.
Sista kvällen med gänget
gick i det japanska tecknet, på Umi
Restaurant ett par hundra meter bort. Högsta fart på ljusstyrkan i
armaturerna, stelt och trist, och väldigt lite folk. Blandad kompott japansk
mat av god men inte magnifik kvalitet (man äter mycket bättre på Råkultur) fick
det bli, och till det en god sval saké och ett av Platter serverat vitt vin, 2011 Russian River Valley Chardonnay från
högintressanta firman Lioco. Återigen skulle den höga
luftfuktigheten och tropiska kvällsvärmen ställa till det för oss och vinet,
men vinet höll ändå måttet och upplevdes så friskt och fräscht, befriat från
ekfat och istället märkt av mineral, så som firmans fina chardonnay- och
pinotviner brukar vara. Det blev en god och värdig avslutning på hajsafarin.
2 kommentarer:
Inte ett dugg avis ;-)
Shit vilken najs resa!
Hajpat! /Seniorstekarn
Skicka en kommentar