Till de fina kvarteren beger man sig gärna när man ska
träffa de fina vännerna. Present till stiliga värdinnan, ett välbehövligt paket
ägg till kocken och en riktigt god flaska vin att dricka till middagen. Limousinservice
beställd och framrullad. Spelet kan börja.
Och det gjorde det med dunder och brak med en förtjusande
frisk 2005 Cristal från Louis
Roederer, ung och läckert stram med stor fräschör, gula äpplen och
citrus och ännu ingen brödig mognadsnyans. Den här årgången kändes tacksamt
något torrare än exempelvis 2004:an, som hade något av en kladdig dosage, eller så var det helt enkelt så
att syran vara något högre i nollfemman och därmed gav en större fräschör och
torrhetskänsla.
Vi njöt av champagnen som godissugna småbarn, till
bubblet en liten buffé av jamón iberico,
en paprikakryddig lövtunt skivad korv av något slag, parmesankex och
aptitretande goda bocquerones,
trevliga tillbehör som tack vare sina feta, salta och lätt syrliga komponenter
gifte sig perfekt med champagnens torra och syrliga smak.
Sedan gick det sämre, riktigt illa till och med. Den 1997
Comtes de Champagne Rosé från Taittinger som korkades upp var korkdefekt, denna
för oss vinälskade själar så svidande elakartade sjuka, och inte blev vi
gladare av nästa champagne också var korkdefekt. Helvete i hela gatan, tänkte
jag och grinade illa. Tack och lov var nästa champagne vid god vigör, så det
var bara att ta av sig sorgebandet och plocka bort sordinen från feststämningen
och börja om från noll. I det glaset en riktigt god 1996 Nicolas François Billecart
Brut från Billecart-Salmon,
en champagne med fin gulfrukt och viss mognad i form av en brödig och nötig
ton, men med en årgångstypisk syra och fräschör. Egentligen är det inte en
perfekt aperitif i det att den är relativt fyllig, snarare ett matvin med andra
ord, men den är smakrik och god och vi var ju hur som helst på väg till
middagsbordet.
Där möttes vi av ett vitt vin som i alla avseenden var en
bra vit bourgogne, fortfarande ung och lite knuten men villig att öppna upp sig
i takt med att temperaturen växte och luften gjorde sitt. En fet kropp, tydligt
mineralisk, god syra och fräschör och med en diskret nyans av mintighet som
förde tankarna till Chassagne-Montrachet. Så var det, 2008 Chassagne-Montrachet Premier
Cru La Boudriotte från Domaine Ramonet hade skänkts upp i
glaset.
En smakrik, havsfrisk och med riktligt av persilja mixad
ostronsoppa gjorde vinet följe, och var rent mineraliskt en perfekt ledsagare.
Men kanske var soppan lite för smakrik för vinet. Ett lyxproblem, i så fall.
Nebbiolo är sällan min grej, men är vinet bra och fint
balanserat som exempelvis den 2006
Barolo Riserva från Giacomo Borgogno et figlo som vi
nu njöt av i samma stora bourgognekupa som nyss hyst den vita bourgognen, då
kan jag mycket väl tycka ruskigt mycket om Nebbiolo. I det här vinet är frukten
ganska djup, fint jordgubbs- och körsbärsaromatisk med ett uns rosor och en
finstämd ton av tobak och torkad svamp. Rätt läckert, måste jag medge.
Och det tjuter såklart en önskan om tryffel när man
luktar och smakar på vinet och tack och ligger det ett par små fina,
väldoftande ljusa tartufo bianchetto intill
kastrullen med kokande tagliatelli. Denna
i grund och botten enkla rätt som är så magisk till nebbioloviner. Pasta, smör,
salt och slösande mycket tryffel. Mötet är gjutet, lyckan är gjord.
Château Pape Clément i Péssac-Léognan är idag ett
vansinnigt bra slott och två årgångar stod nu redo att offras för oss. I
vänster glas det enligt mig bättre av de två, den underbart djupa och rika 2008 Château Pape Clément som
kombinerar en tät mörk bärfrukt med ceder och en lätt animalisk kryddighet,
lika rik och modern på skolboksmässigt bordeauxisk på en och samma gång.
Såklart ett ungt och fortfarande något tanninmarkerat vin, men utsökt gott att
dricka redan nu.
Den lite lättare
2007 Château Pape Clément gav
intrycket av större tanninstruktur och lite tydligare ekfat, men det är
egentligen mest en smakvilla. Det som är läckert med det här vinet är dess
omedelbara drickbarhet, därtill en fint orientalisk kryddighet som saknas i den
lite fylligare nollåttan.
Båda var goda,
båda tog rätt snabbt slut. I alla fall första delen av dem, ytterligare två
röda till stod nu på tur att mönstras och drickas.
Det första av dem var en exemplariskt klassisk och nu
fullt drickmogen 1985 Château
Pichon-Longueville Comtesse de Lalande från Pauillac. En svagt gräsig ton
trädde fram ur den tobaks- och tryffeldoftande fruktbotten, tanninerna var silkeslena
och kroppen medelfyllig, men det fanns fortfarande en god fräschör kvar. Jag
har alltid gillat 1985 som årgång, vinerna var drickmogna redan direkt,
därefter har de flesta av de bättre vinerna hållit bra och är idag superbt fint
mogna.
Mitt eget
medhavda vin kom också från Bordeaux, åtminstone uppförde sig vinet precis så. En
del av det gjorde förvisso det, historien och kvalitetsambitionen är sprungen
ur ett digert Bordeauximperium, medan vinet som sådant och såklart dess geografiska
ursprung kom från Yountville i Napa Valley. Men stilmässigt är det svårt, för
att inte säga nästan omöjligt att placera ett aningen moget vin som detta, 1997 Dominus från Dominus Estate, i ett
annat fack är Bordeaux. Till dess man har lärt sig att bra kaliforniska
cabernetviner kan bli lika bordeauxlika som bordeauxvinerna själva, med ålder i
alla fall.
Köttet hade helstekts till knappt 50 grader i ugn, sedan
bara hastigt stekts på i panna precis innan servering. Till det bräserad
endive, en klassisk rätt som fortfarande hade kvar lite av sin beska, men som i
detta skick åtminstone var rätt vinvänligt. En god choronsås hörde till och
gjorde susen där den skulle göra det. Med såsens feta textur ställdes allt i
ordning och mötet med de fyra vinerna blev utmärkt.
Ostarna, som serverades mot slutet av de röda vinerna,
följdes av en helyllesvensk äppelpaj med god glass. Varför krångla till det?
Till pajen en i mitt tycke lite långt gången och brådmogen 2005 Gelber Muskateller Eiswein från Weingut Bründlmayer i
Kamptal, Österrike. Knäck och karamell av mognad, en gnutta te av troligen
samma anledning och en dos av russin och torkad frukt, men också en typiskt
blommig druvaromatiskt fläkt. Och så klart innerligt söt med en god syra. Visst,
de två var goda tillsammans, men vinet var en aning för moget med tanke på sina
bara åtta år.
Här blir det alltid champagne och en superläcker,
rödbärig och fruktig men samtidig frisk och helt torr 2007 Brut Rosé från Louis Roederer var snart serverad. Ung, men helt perfekt och så charmig att den i min källare aldrig hade tillåtits bli äldre och mer mogen än så här.
Lika illa som kvällen började skulle korkdefekterna
ställa sig i kö igen, men till slut fick vi en korrekt, riktigt trevlig, ung
och stram 2003 Dom Pérignon från Moët
et Chandon i våra glas. En liten mandelnyans och gula men inte bokna
äpplen och bara en ytterst diskret rostad ton hade fått mig att dra gissningen
åt det hållet, men smaken var stramare och mer syradriven än vad jag hade
förväntat av 2003, en årgång som fortfarande är den varmaste i Europa på
2000-talet. I och för sig kan man alltid välja att skörda champagnedruvor tidigt,
innan de förlorar sin syra, därför kan även varma årgångar ge stram champagne.
Kvällen förde oss senare på eftersläckning på Gaston Vinbar i Gamla Stan, ett
vattenhål (eller snarare vinhål) för törstande, rastlösa och kvällspigga
själar. Det första vinet vi tog in var en 1996
Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux från toppfirman Comte Armand. Jag gillade
doften, en första mognad med fint skogsgolv och svamp, fortfarande med en god
fruktighet men i det stramare slaget. Smakmässigt var vinet först rätt gott,
men med lite luft började frukten att dala och snart stod mest en
årgångstypiskt tjurig syra kvar och smaken var då (tyvärr) inte lika kul
längre.
Därför beställde The Big Boss in en blindgångare, ett vin
som jag först ville placera i Napa Valley eftersom frukten var förhållandevis
rik, uppe i bergen tack vare stramheten och den fina mineraliteten, och
troligen kring sju åtta år gammalt. Det var rätt mycket fel på den gissningen
eftersom vi inte alls var i Kalifornien och heller inte höll oss på 2000-talet.
Istället visade sig vinet komma från Pomerol och vara 14 år gammalt, 1999 Vieux Château Certan. Så kan det
gå, men sådana blindgissarmissar bråkar jag inte över. Det är inte särskilt
viktigt att pricka rätt i en provning, det viktiga är att förstå vinet och
beskriva dess karaktärer, och såklart också att dricka vinet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar