Gårdagskvällens måltid med vinklubben och Erwan Faiveley
blev riktigt lyckad, och som grädde på moset hade vi bestämt ytterligare en
middag dagen därpå, men den här gången med fokus på viner i kvalitetskategorierna
premier cru och grand cru. Vilket härligt liv, tänk om varje dag kunde vara så här…
Den här kvällen inleddes middagen med samma utsökta 2010 Chablis Premier Cru Fourchaume
från Maison
Joseph Faiveley vi hade kvällen innan, lika förtjusande rent fruktig,
jordigt fet och mineraliskt stringent igår som idag. Dock hade vi ändrat rätt
till den här middagen, och de knappt 50 gästerna fick njuta av en carpaccio av
pilgrimsmussla som smaksatts med citrus (för att möta vinets friska syra), lite
gurka och även ostronört. Ostronört är en intressant ört, den har märkligt nog
(såsom namnet lovar) en väldigt ostronlik karaktär, och den hittade rätt in i
själen på chablisvinet.
Vi höll och kvar i Chablis men ökade statuskänslan genom
att servera en 2010 Chablis Grand Cru
Les Clos från Maison Joseph Faiveley (familjen har inga egna vingårdar i
Chablis), ett vin som var ungt och fortfarande primärt citrusfruktig och
stramt, tydligt märkt av den typiska mineralitet som den unika jorden som
dominerar de finaste vingårdarna här i Chablis. En viss fetma fann man också i
vinet, vilket vittnade om en bra, rik och mogen årgång, men frukten kändes dock
sval och vinet var superläckert torrt.
Det är alltid
intressant att jämföra två årgångar av samma vin, och den utsökta tian fick
därför sällskap av en 2008 Chablis Grand
Cru Les Clos, som ren stilmässigt är en snarlik årgång men två år äldre och
därmed med lite mer av en första mognad. En uppenbar skillnad är också att den
här årgången är både något mer transparent och mineraliskt stram, och det
dröjde ett litet tag i glaset innan det började utvecklas. Jag kände mig lite
ambivalent i valet vilket av dem jag tyckte allra bäst om, men efter en stund
var jag fullt på det klara med att jag tyckte precis lika mycket om dem båda,
just för att de var lite olika. Varför välja?
Chabliserna fick följe av den rillette vi också hade
serverat kvällen innan, krabba som bundits samman med lite majonnäs med
brunoise av hälleflundra och halstrad pilgrimsmussla. Den lilla godsaken
toppades med ett luftigt ostronskum och en liten bit hummer. Återigen, lika god
idag som igår. Visst är det karaktärsskillnad mellan de två årgångar av Les
Clos vi hade idag med den Fourchaume vi serverade till rilletten igår, men då
båda vinerna har samma grundläggande struktur och aromprofil, är det samma typ
av mat som matchar båda. Mer detaljerad än så behöver man nämligen aldrig var i
smakmötena, om man inte vill.
Igår föll nog alla gäster pladask för den först knutna
men med luftning och en aning växande temperatur uppvaknade och då mer
utåtriktade och eleganta 2011 Meursault
Premier Cru Blagny från Maison Joseph Faiveley. Vis av denna
positiva effekt av luftningen hade jag personligen gärna låtit dekantera det
här vinet denna kväll, men då Erwan Faiveley själv uttryckte en osäkerhet kring
att lufta viner (han tycker oftast att det räcker med den luftning vinet får i
glaset)
Vid den här
serveringen fick vi också möta samma vin i en något äldre årgång, nu en lite
rikare fruktig 2009 Meursault Premier
Cru Blagny. Det som gladde mig var att vinet faktiskt inte hade den lite
sötare och rundare frukt alla förväntar sig av 2009, utan att vinet faktiskt
var sprängfylld med god syra och kalkstensmineral, precis som elvan, om än i
ett något rikare kostym. Och med luften gjorde vinet ännu bättre ifrån sig.
Den här kvällen
sparade jag dessutom glasen med alla vita viner under hela middagen, för att
(som jag förväntade mig) kunna konstatera att alla vinerna dels tålde
luftningen och vanlig rumstemperatur, dels att de faktiskt blommade ut och
växte med luften och värmen.
Ett av gårdagens riktigt uppskattade viner var 2010 Mercurey Premier Cru Clos du Roy
från Domaine
Faiveley, ett vin som visade upp en ovanligt rik och
mineralstrukturerad doft och smak mot vad man normalt sett finner i den här
delen av Bourgogne. Det positiva intrycket var desamma idag trots att den
sammanlagda vinlistan var lite mer uppgraderad och vinet föll alltså i mycket
god jord hos alla gästerna.
Den här kvällen
fick Mercurey möta Beaune genom vinet 2009
Beaune Premier Cru Clos de l’Ecu Monopole från Domaine Faiveley. Ofta har
vinerna från sluttningen ovanför Beaune en lite rundare kropp och nästan lite
blåbärsliknande fruktarom snarare än den mer rödfruktiga ton som vinerna från
andra vinbyar har. Även om här också fanns en fin mineralitet, var det framför
allt vinets fruktkropp och mjukhet som satte sin prägel på det. Visst, det är
gott och det är ett bra exempel på vin från Beaune, men det rockade inte min
värld alls.
Dessa två viner
fick möta en ankleverfärserad majskyckling som vi serverade med samma tillbehör
som till gårdagens pulla, en tryffeldoftande persiljerotskräm och en mörk
rödvinssås smaksatt med färska hallon och ett litet stänk av mild men rikt doftande
hallonvinäger. Lätt syrad vininkokt smålök fick också bidra till att spegla
vinernas fina syra, särskilt den i det av årgången något friskare vinet från
Mercurey.
Att uppfinna hjulet två eller flera gånger är inte alltid
nödvändigt, därför utgick vi från kalvrätten från gårdagskvällen, men lyfte upp
den till den här kvällens lite lyxigare nivå genom att tillföra lite kalvbräss.
Det i sig förändrar inte mötet med vinerna, det gör det hela bara lite
roligare.
Det fortfarande
unga och lite knutna och försiktigt fatnyanserade vinet 2011 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Beaux Bruns från Maison
Joseph Faiveley stod sig lika väl den här kvällen som igår, och det är
framför allt den charmerande bytypiskt eleganta och aromatiskt fruktiga och
blommiga frukten man gillar. Samtidigt insåg jag att jag borde ha dekanterat
vinet minst en timma före servering, då det var lite kantigt och knutet till en
början.
I glaset intill
skänktes 2011 Gevrey-Chambertin Premier
Cru Les Cazetiers från Domaine Faiveley, vilket förvisso är ett elegant vin men djupare i frukten
och mer strukturerat än vinet från Chambolle-Musigny. Men det var först lite
knutet och behövde mer tid och mer luft innan det till slut öppnade upp sig.
Det var först då man verkligen såg storheten i vinet, djupet och strukturen,
och den fantastiska parfym som började välla fram. Tänk vilken miss om man bara
dricker ur det här vinet bums, eller om det serveras i liten dos i en provning
och man inte hinner följa med dess utveckling under 30 minuter i glaset.
Kroketten var krispigt friterad på ytan men krämig av Comté
på insidan, som också var fint smaksatt med toppmurklor och god oxmärg. Den
serverades med lätt syrade brunoise av rotfrukter med en fin sötma från hallon,
vilket gjorde att rätten på ett snyggt sätt närmade sig vinets fruktighet och
syra till utmärkt balans. Vi hade kvällen till ära bestämt att ha ytterligare
en osträtt, av den läckra morotssmakande hårdosten Mimoulette. Av den hade
köket skurit små kuber, vilka balandades med motsvarande kuber av
lättblancherade morötter. Ett litet av tryffel och brynt smör kunde vi helt
enkelt inte låta bli, sådana är vi. Och så toppade vi det hela med lite
friterad ostronskivling, egentligen bara för att vara lite annorlunda och för
att ha kul. Men så vet vi ju också att röd bourgogne älskar svamp!
Självklart ville vi avrunda ostserveringen, kvällen och
de två fantastiska vinmiddagarna på högsta ursprungsnivå, det är ju faktiskt
därför det finns exklusivare viner. För att skämma bort oss. I det här fallet
blev det en egentligen alldeles för ung 2011
Corton Clos de Corton Faiveley Grand Cru från en 3.02 hektar stor äga som
familjen Faiveley sedan 1872 är ensam ägare till (alltså anges Domaine
Faiveley som producent). I sin nuvarande form har den här lotten planterats
i omgångar från 1936 till 2002, och merparten av stockarna är därför gamla och
ger druvor med stor intensitet. Då jag förmodade att vinet skulle behöva mycket
luft för att visa upp sig på bästa sätt, det var åtminstone rätt knutet när vi
öppnade flaskorna, lät jag dubbeldekantera flaskorna ungefär fyra timmar innan
de skulle serveras. Även om vinerna var goda direkt ut flaskan, skulle det visa
sig att de blev mångfalt mer intensiva och charmerande med luftningen, och jag
blev vid servering rätt överraskad av hur charmig och till och med yppig denna
corton var trots sin unga ålder. Corton är ju ofta så vresig som ungt.
"Det här är
ett av våra bästa viner och det är alltid ett av de mest homogena", förklarade
Erwan avslutningsvis.
Även om familjen Faiveley exporterade viner
till Sverige redan för ett och ett halvt sekel sedan, var det här var det
första besöket i Sverige för Erwan Faiveley. Men med den succé de två
middagarna på Villa Källhagen var, lär det inte dröja länge innan han kommer
tillbaka till Sverige.
1 kommentar:
Två väldigt lyckade kvällar! God mat, goda viner och inspirerande gäster.
Skicka en kommentar