Egentligen hade jag inte tid ikväll, men att locka ett
hungrigt vilddjur med god mat och goda viner brukar ju till slut leda till att
jag i alla fall har tid. Eller tar mig tid, kanske jag ska säga. Är middagen
dessutom förlagd till urtrevliga hjärtekrogen Brasserie Bobonne på Storgatan i Stockholm, och det är de lika
gemytliga vännerna från Alsace som är på besök, blir det ännu lättare att slita
sig från alla måsten och göra det man är allra bästa skickad för - att äta och
dricka!
Jodå, det slank
ner ett litet glas av detta, tillsammans med goda tilltugg i form av tarte flambée.
I köket på Brasseri Bobonne är kockarna sommelierutbildade. Ett lika vinnande som smart drag som borde uppmärksammas och följas av fler kockar och krögare, och resultatet av deras helhetstänk märks i de fina kombinationerna. Till rieslingvinet hade de lagat en god tartar av lax med en fint (till vinets syra) mjukgörande kräm av blomkål, vilket rent arommässigt på ett fint sätt speglade vinets mineralitet. Möjlighet hade jag velat att lite mer salt i tartaren, eftersom "rå" lax på grund av sin höga umamihalt har en tendens att göra knastertorra och syrarika vinet en smula bittert och kärvt. Ett stänk extra salt bidrar till ett mjukare möte.
Till varmrätt hade köket inte fått det lätt att matcha vinet. Först skulle de laga en rätt till ett vin av Pinot Gris, och man hade talat om en rätt med surkål, sedan ändrades vinet till ett av Pinot Noir, och då ströks idén med surkål. Sedan kom vinmakarvännerna i Alsace överens om att köra båda vinerna. Och så fick köket tänka om i helt nya banor. Nog för att båda vinerna ligger i medelfyllig och en aning fruktsöt stil, men att hitta en maträtt som blir perfekt till båda är svårt.
"Vi satsade på en rätt som skulle bli perfekt till
pinotvinet", sa kockarna efteråt. Det gjorde de rätt i, den perfekt rosastekta och nästan
smältande lena kalventrecôten satt absolut perfekt till pinotvinet,
kombinationen var fulländad. Till köttet smörstekt karljohansvamp (svamp och
Pinot Noir är toppenbra tillsammans) och en lagom koncentrerad kalvfond som var
inkokt med vitt vin - troligen ett sätt att fjäska med vinet av Pinot Gris, men
lika bra till det röda vinet - som smaksatts med citronsaft. Vilket också var
lika bra till det vita som det röda vinet.
Det klart bättre
och mer intressanta vinet, och det som passade allra bäst till maten, var 2009 Pinot Noir från kooperativet Cave
de Kientzheim. Just det här vinet kommer från en enskild biodynamiskt
skött vingård, och tack vare att skördeuttaget ligger på 35 hektoliter har
vinet fått en viss koncentration (högre skördeuttag än så ger sällan bra pinotvin),
något som förstärks av den för Pinot Noir utmärkta årgången 2009. Förvisso
noterades först en lite kryddig karaktär från de 228 liter stora ekfaten, i
vilket vinet hade uppfostrats i tolv månader, men frukten var fint aromatiskt
och lite syrlig, men den sista stringensen saknades och vinet hade en lite för
stum eftersmak för att vara riktigt lockande. En förklaring må vara att vinet
är odlat i granitjord, något som sällan ger de allra bästa pinotvinerna.
Det är ingen högoddsare att gissa att vännerna från
Alsace vill ha något av sina vita viner till osten, och att de då allra helst
väljer ett vin av Gewurztraminer. Så blev det också den här kvällen, då vi
serverades ett riktigt bra exempel på detta genom 2010 Gewurztraminer Réserve Prestige Fronholz från den anrika familjefirman André
Dussourt, grundad redan 1680 och allra mest känd för sina rieslingviner.
Det man kan ha invändningar emot med den här druvsorten är att den lätt blir
baktung, överparfymerad, sötfruktig och slapp i syran. Det vin vi fick vad dock
förhållandevis elegant, stilfullt rosenblommigt och lätt kryddig (humle och
peppar), med en fin gulaktig fruktighet och en fint placerad sötma som lite
överraskande visade sig ligga på nivån 23.3 gram per liter. Det kändes inte!
Tvärtom var vinet elegant och hade en fin snarare än frisk syra som skänkte en
viss fräschör.
Till det trevliga
vinet en bit Munster med gott bräckeknäcke, inte heller det särskilt
svårgissat. Det är ju faktiskt en rätt god kombination.
Till det goda vinet en dessert med aprikos och vaniljkräm, en absolut perfekt textur- och aromspegling av vinets fina dofter och smaker. Tack vare att desserten inte var så söt, lade sig vinets måttliga restsötma i fin balans, desserten och vinet formligen smälte samman till en lyckad enhet. Återigen visade köket att sommelierutbildning lönar sig, även för kockar.
11 kommentarer:
Jag tycker det är så intressant med den sommelierutbildning som du får med i inläggen. Det lär ju dröja innan jag hamnar på Bobonnekockarnas nivå, men lär mig saker gör jag. Tackar. / Lena
Sommelierutbildningen är med för att Michel tjänar på det ekonomiskt.
Intressant tanke, men helt fel.
Att jag nämner den är för att det är en viktig del av utvecklingen inom restaurangbranschen, och att den gör att alla gäster på restauranger med utbildad personal tjänar på det.
Svårare än så är det inte.
Men för en avvundsjuk konspirationsteoretiker, som dessutom inte har kurage nog att skriva i eget namn, som du kära anonym, är det såklart mycket roligare att skriva som du gjorde.
Det krävs dock mycket mer än så för att reta upp mig.
Dessutom är utbildningen nämnd i ett enda av 350 inlägg. Och inte i särskilt många av mina långt över 1000 tryckta artiklar.
Inte vidare mycket marknadsföring av mig själv, med andra ord.
Ledsen att säga det, Anonym, du förlorade den poäng du själv trodde du skulle få.
Michel
Michel,
Jag håller på dig, stå på dig!
Ministekarn
Passar Pinot Gris till Forell?
Gertrud S
Michel är för självgod för att ens ha något med "vanliga" människor att göra, det passar inte honom. Skriva gott om viner och restauranger som passar honom är en annan sak, dom kan ju liksom ge igen för bra kritik på sikt. Att han har en blog som dagbok och sen sitter och gottar sig i sina egna inlägg som ingen kommenterar är en annan sak som passar honom. Sådan är han vår kära Michel.
Suck!
Dessa misslyckade anonyma fegisar. Du skulle aldrig våga stå ansikte mot ansikte och säga så urbota dumma saker du just nu skrev.
Vilken tur för dig att internet finns, där du i din feghet kan uttrycka dina innersta besvikelser utan att behöva stå för det.
Ett litet klargörande, jag skriver inte min blogg för att sådan personer som DU ska läsa det - att du ändå läser bloggen styrker ytterligare att du inte har särskilt mycket glädje att fylla ditt liv med, och att du är klok nog att disponera din tid på ett vettigt sätt.
Att jag skriver är för att det är kul, och för att väldigt många läser bloggen. (Och för att jag ska komma ihåg när, var och hur, i den mån jag vill det.)
Dessutom slipper jag gång på gång på gång i det riktigt livet (det utanför internet) berätta vad jag åt och vad jag drack för dem av mina hundratals bekanta som är intresserade. Du är inte en av dem!
Ett par tips, kära Anonym:
- lär dig lite mer om människor, och döm inte alla andra efter ditt eget gnälliga liv
- sluta läs sådant du inte tycker om, det är inte vidare konstruktivt för dig, heller inte vidare intelligent
- om du vill räknas, om du vill finnas, tala om vem du är, är man anonym räknas man liksom inte.
- om och "vanliga människor" är sådana som du är, har du rätt - då vill jag verkligen inte umgås med dem ... men inte för att jag är för självgod (för det är jag inte), utan för att jag är klok och värderar min tid och min omgivning!
Michel
off topic.
men din krönika i senaste Livets Goda var mitt i prick!
mvh
Anders
ps ditt svar till den sista anonymen lika så..
Tack för fin feedback Anders!
Och visst är det lustigt att det finns så många märkligt missnöjda personer som håller till här på nätet och bara sprider dåligt vibrationer och otäck eftersmak.
Vin ska ju vara roligt, trevligt och socialt, och så finns det sådana "bitterfittor" som bara kan spy galla och uttrycka sitt missnöje på helt fel sätt. De borde skaffa sig riktiga och meningsfyllda liv!
Tack och lov finns du och tusentals och åter tusentals riktiga livsnjutare och vinälskare.
Michel
är "ministekarn" Michels son med vinkällare ärvd av farsan?
Nej, "ministekaren" är inte min son, min son har förvisso fått en liten vinkällare av mig, men han skulle aldrig gå in på min blogg (eller någon annans blogg heller för den delen) och skriva något.
"Ministekaren" är en helt annan person. Och för mig inte anonym.
Skicka en kommentar