Så var det dags igen, att inta det lilla runda chefs
table inne i köket på AG. Det är alltid ett sant nöje att sitta här och äta, mitt
i hjärtat av krogen i all action, men
det kräver sin mage då rätterna är många och stora. Att sitta på chefs table är
en resa i traditionell matlagning, inget finlir här med andra ord, det är
rejäla rätter med fantastiska smaker. Och sedan är man mätt, ordentligt mätt,
och salig!
Kvällen inleddes
med en champagne som antingen var mogen, cirka 20-25 år, eller var gjort i en
stil som gav samma uttryck. Här fanns toner av gula äpplen, nougat och kanderade
apelsinskal, smaken var rik och bjöd på ett märkligt sätt på både motsvarande
aromer som i doften och en ungdomligt frisk syra. Som vanligt provas och dricks
alla viner blint, det är en stor del av upplevelsen, och denna kväll, då vi
skulle fira Flippers födelsedag, var inget undantag. Då gissningen på ålder
hade undanröjts återstod
Jacques Selosse och den läckra
cuvéen
NV Substance Brut, vilket var
korrekt. Denna flaska var
dégorgerad
i november 2003, så någonstans låg basen i vinet kring mitten på 1990-talet.
Den första rätten var Oysters Rockefeller, som det finns
otaliga recept på. Här kom de i en version då färska ostron serveras i sina
skal med stuvad spenat och sedan gratineras med hollandaisesås. Suveränt goda
med en riktigt läcker kombination mellan ostronsältan och den smörfeta såsen.
Och till vinets rika kropp och smak satt champagnen absolut perfekt, och dess
lätt oxiderade karaktär gick som hand i handske till det lätt rostade
gratineringsytan.
Sedan stod husets klassiska märgben på tur, halvmetern
långa med rejäla knotor i varsin ända, hastigt grillade, sedan bakade i ugnen,
och den här gången toppade med lökkräm, brunoise av stekt rökt sidfläsk och
finklippt persilja. Den krämiga märgen och toppningen breder man sedan på
nygillat levainbröd, och det är minst sagt himmelskt gott!
Kombinationen med
champagnen var lysande, återigen tack vare den krämiga texturen och den lätt
rostade ytan.
På tur stod sedan helstekt anklever, en rätt så
hedonistisk att chef Johan Jureskog borde få en medalj i gastronomisk galenskap
som serverar den. När den kommer in till bordet är texturen så krämig att den
smälter som smör i munnen, och det är otroligt gott. Den här gången fick vi den
serverad med smörstekt Granny Smith som på ett (för mig) nytt men absolut
begåvad sätt smaksattes med kapris, en synnerligen lyckad kombination.
Till denna
beställde Millie och Hansa att vi skulle ha ett vin med sötma i, och valet för
på ett vin med tydlig botrytiskaraktär (torkad gul frukt, söt citrus och honung)
och en god men inte dominerande sötma. Vinet kom från
Domaine Weinbach, som jag
håller som en av de bästa firmorna i Alsace, vars stil alltid är rikt fruktigt
och djup. Denna
2005 Pinot Gris
Altenbourg Vendange Tardive var precis lagom i fyllighet, fruktarom och
sötma för att matcha rätten.
Att ta sig vidare från ett vin med tydlig sötma utan att
tungan uppfattar efterföljande vin som tunt och snipigt (en vanlig effekt då
tungan har vant sig vid sötma och sedan inte noterar den på samma sätt under en
kort tid), kräver ett vin med god fruktkropp. Den här kvällen fick det bli ett
fylligt, fruktigt och i vårt fall också ett rätt smörigt vitt vin från
Kalifornien, snarare än ett stramt och nyanserat vin från exempelvis Bourgogne.
Vinet 2009 Chardonnay Sierra Madre
Vineyard från Santa Maria Valley och vinmakaren Paul Lato är inte direkt
elegant, det är (som Millie sa) ordentligt amerikanskt i sin kraft. Serverat svalt,
maximalt tolv grader, upplevdes det ändå som friskt, även om det också hade en
tydlig fatkryddighet.
Jag är normalt sett mycket mer förtjust i pinotvinerna
från Paul Lato, men till den helstekta piggvaren satt chardonnayvinet absolut
perfekt. Den stora plattfisken hade vara snittats, saltats och bakats i ugnen,
att steka fisk hel på benen ger en helt annan smakupplevelse än att tillaga den
filead. Tillbehören var enklast möjliga, rikligt med riven pepparrot och brynt
smör. Och det var här, med det brynta smöret, som vinets smöriga kropp och
nejlikekryddiga fatkaraktär integrerades helt perfekt i kombinationen. Begåvat!
Sedan gick vi helt vilse i den blindbock som Millie och
Hansa bjöd på. Frukten var djup, mogen och rödfruktigt bärig med toner av kokta
hallon, men här fanns också en läckert jordig och även kryddig karaktär och en
även en mineralitet som lurade i den storslagna doftbuketten. På grund av den
söta och kryddiga frukten och den rika kroppen, tänkte jag stilmässigt faktiskt
på en absolut sensationellt läcker grenache, vilket var absolut fel. Då kunde
det ju bara vara ett superläckert och rikt fruktigt vin av Pinot Noir, men
vilket?
Jag måste säga
att jag blev rätt förbluffad över att vinet kom från Domaine Leroy, men det
var också busungt och otroligt långt från att visa sig från sin mest komplext
optimala sida, denna 2009
Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Boudots (vingården ligger i kommunens
norra ända och gränsar till fantastiska Les Malconsorts i Vosne-Romanée).
Med luft i
glaset växte vinet komplexitet och elegans, men jag är ändå förundrad över hur
rikt fruktigt det här vinet var. Gott var det dock, hur som helst.
Så kom kvällens långkok in, ett gigantiskt oxlägg som
hade bräserats långsamt i kalvfond under tolv timmar, och sedan serverades med
sin fond och en ragu av smålök, champinjoner, rökt sidfläsk, tomat och märg.
Det är precis den här typen av mat som inte längre tillagas, men som man kan
hitta här på AG, särskilt om man har bokat chefs table där rätter som denna
snarare är standard. Gudomligt gott.
Gun och Lenny stod för nästa vin, ett vin som också gjorde
mig lite konfunderad. Å ena sidan hade det en sötmogen, djup och rik frukt och
därtill en tydig ton av kolabönor och vanilj från faten, å den andra var det
förhållandevis klassiskt strukturerat även om tanninerna var något mjuka (av
mognad) och med en väl integrerad alkoholhalt. Min känsla var till en början
södra Frankrike, Syrah och viss mognad, men fruktsötman drog mig till
Australien. Med lite hjälp (att vinet kom från Victoria) landade min gissning
direkt på
Yarra Yering i Yarra Valley, vilket var rätt, och vinet visade
sig vara
2001 Underhill Shiraz, ett
vin som normalt sett är lite mjukare strukturerat än deras andra
shiraztappning.
Nästa vin var stort, riktigt stort. Frukten var tät,
ordentligt mogen, sötaktig och primärung, men här fanns också en liten pepprig
kryddighet och även en fortfarande markerad sötma och kryddighet från ekfaten. Min
gissning gick direkt till Sine-Qua-Non, just på grund av kraften, men samtidigt
var vinet inte så elegant som dessa brukar vara. Men gissningen låg ändå
väldigt nära målet,
Lillian, ett märke som görs av Maggie Harrison som under många
år var vinmakare hos Manfred Krankl på Sine-Qua-Non. Vinet var hennes första
långlagrade (42 månader i helt nya fat) årgång
2005 Syrah, av druvor från vingårdarna White Hawk, som Manfred Krankl
länge arbetade med, och Bien Nacido Vineyard.
Egentkligen inte vidare
elegant, dessutom ligger alkoholvärmen (15.7 procent) fortfarande kvar i den
långa eftersmaken, men imponerande avseende djup och kraft. Jag är dock övertygad
om att vinet om tre till fem år kommer att ha lugnat ner sig en del, och då
upplevas med sammansatt och visa på en bättre balans mellan frukt, krydda, syra
och alkohol.
Till nästa
servering passade vinet i och för sig bra redan ikväll.
Här blev det kött i stora lass. Perfekt grillade till
medium rare och upplaga på ett stort silverfat var bara synen av en stor
entrecôte från Danmark, en
sirloin
från Ejmunds Gård på Gotland, en rejäl svensk
porterhouse som hängts fyra veckor samt husets absoluta delikatess,
en
sirloin grand cru, hängd fem
veckor och därefter putsad och ingjuten i fett för ytterligare fyra veckors
mörning. Det är något alldeles särskilt med köttet här på AG, tveklöst det
bästa och mest välsmakande i Sverige, med husets
grand cru i en helt egen division med en läckert intensiv, djup och
nötig smak som verkligen gör skäl för uttrycket nötkött!
Bra pommes frites, Sveriges allra godaste
sauce béarnaise, smörslungade sockerärter,
ugnsbakade tomater och en god grönsallad med parmesan hör till. Det här är
verkligen ett kalas i min smak.
Trots en nu påtaglig mättnad, fanns det ett litet utrymme
för dessert, ugnsbakade päron med fattiga riddare, vaniljglass och lite
chokladsås. Desserterna här på AG är aldrig av finare slag, här är det
klassiskt hemlagat gott som gäller, och det är just det jag gillar med dem.
I glaset ett
sött botrytisvin från Monbazillac, 2002 Grande Maison Cuvée des Monstres
från Thierry
Després. En god, mjukt fruktigt och behagligt söt avslutning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar