Dags för det åttonde kalaset, vikt till mina fantastiska
sommeliervänner från när och fjärran. Den här kvällen skulle i alla avseenden
skilja från de tidigare, bland annat genom att Café Rotsunda den här kvällen
gästspelades av fantastiskt skickliga Klas Lindberg, Årets Kock 2012, därtill
sommelierutbildad med en alldeles särskilt högt utvecklad känsla för mat och
dryck i kombination. Ändå skulle det inte bli som vi normalt sett planerar en
måltid med en vinlista till vilken vi skapar matchande maträtter. Nej, det här
kvällen byggdes ur kaos, då viner singlades in från höger och vänster i en
fullkomligt oplanerad ordning. Vitt före rött, rött före vitt, ungt före moget,
moget före ungt. Klas hade fullt sjå med att försöka matcha ett par smakmässiga
detaljer i maten, som serverades som ett mellanting av tapas, finger food och små välsmakande rätter i
gränslandet mellan det rustika och fine dining. Att Klas i grunden har en
fingertoppskänsla för vinvänlig mat gör att ingen av rätterna egentligen kan
skära sig till något vin. Kvällen blev en uppvisning i hur kaos kan bli den
mest magnifika måltiden i mannaminne.
Vi började kvällen med en magnum 1999 Dom Pérignon från Moët et Chandon, delikat nötig och
knappt ens begynnande mogen med en kombination av ungdomlig fräschör, spänst,
längd och komplexitet. Det blev dock ett kortvarigt nöje, den smakade så gott
att den snabbt försvann ner i våra kalassugna strupar. Potatischips, lufttorkad
skinka, härlig mogen Comté i små bitar, det är precis den typ av salta och feta
tillbehör som får champagnen att upplevas len och krämig i gommen.
Jag känner mig rätt bortskämd med att få dricka de
fantastiskt rena och goda vinerna från Domaine François Raveneau i Chablis,
men antalet magnumflaskor därifrån som har siktats framför mina törstande ögon
kan man räkna på ena handens fingrar. Nu stod det dock en sådan pjäs här, 2009 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre,
rik och djup av årgångens lite mer slösande sol, men mineraliskt och stringent
återhållen av vingårdens personlighet. Även i varma eller svårare årgångar som
2003 och 2013 har den här domänen lyckats bättre än de flesta andra och denna
nollnia är ett riktigt läckert exempel från det solvarma året 2009.
Klas öppnade ostronen och bakade dem hastigt över grillen,
toppade dem med syrad lök och löjrom och napperade sedan med brynt smör. En
himmelskt god smårätt som passade perfekt till chablisvinet.
Ett annat lättare och stramare men samtidigt lite krämigare
vin var 2006 Pouilly-Fumé Baron de L
från Domaine
de Ladoucette, också det här vinet i magnumformat. Till saken hör att
det här kalaset var en uppvärmning inför årets Magnum Dinner, då brukar det
också bli en hel del magnumbuteljer som serveras på förfesten. Visst fanns
tonerna av Sauvignon Blanc här, men vinet var något mer gulfruktigt (delvis
beroende på årgången) än gräsigt aromatiskt, men det hade den ursprungstypiska
mineraliteten som var tydligt uttryckt i den jordiga doften. Jodå, det här
tycker jag är gott.
Pilgrimsmusslorna halstrades i små gjutjärnspannor, de
kvartades och blandades med flingsalt, färskpressas citron och lite riven
ingefära, det senare mest som en liten doft som spelade fint tillsammans med
citrusfräschören. En given vitvinsrätt som njöts äten direkt ur faten med bara
fingrarna. Det är en härlig känsla att äta mat på det här ursprungliga sättet.
Luc Morlet är vinmakaren som föddes och växte upp i
Champagne men tog sig till Kalifornien för att bli vinmakare på Peter Michael
Winery innan han grundade sin egen familjeegendom, Morlet Family Vineyards.
Därifrån hade jag hämtat en magnum 2007
La Proportion Dorée gjord av 62 procent Sémillon och 36 procent Sauvignon
Blanc med en dutt av Muscadelle från gamla stockar i Sonoma. Det finns något
bordeauxliknande över det här vinet, som är inspirerat av vinerna från de bästa
årgångarna hos Château Haut-Brion, men det är lite rikare och lenare och har
dessutom en lite vaniljsötare fatton än sin franska förebild. Det är dock ett
av de godare kaliforniska vinet på just det här temat.
På små tallrikar serverades lättgravad röding som
toppades med en luftig potatiskräm och försiktigt syrad gurka, därtill
krondill. Ännu en liten men väldigt god och vinvänlig rätt.
Hux flux blev det rött, mogna röda och båda från
Bordeaux. Ur halvmagnum, som vi i gänget benämner 75-centilitersflaskor som,
kom en tydligt mogen men fortfarande fruktig 1964 Château Pape Clément från Graves, läckert tryffeldoftande och
lite jordig och i den bästa av världen perfekt passande till lite
tryffeldoftande rätter. Min egen favorit på temat var den ur magnum skänkta 1964 Château Calon-Ségur från
Saint-Estèphe. Visst var även det här vinet vitalt och sammetslent texturerat,
men jag måste säga att jag var närmast förbluffad över hur livfullt vinet var.
Femtio år, som cafévärden, men utan tecken på att vilja klappa ihop av
trötthet. Och som sagt, tänk om man kunde få lite tryffel till dessa
tryffeldoftande skönheter.
Och där låg den, tryffeln, och den kom till användning
till kantarellerna som stekts knapriga och serverades med en supergod äggkräm
och lite tunt skivad pancetta som bara hastigt hade torkats på grillen. Över
detta lite pulveriserad torkad svamp, och tryffel. Magiskt gott till de mogna
bordeauxvinerna.
En tysk magnumflaska ser ut som en missil, men innehållet
i denna 2011 Oberhäuser Leistenberg
Riesling Kabinett från Weingut Hermann Dönnhoff var ofarligt
och lent som bomull, mjukt persiko- och citrusfruktig med en lätt stenig
mineralitet, det hade en mjuk fruktkropp med en liten initial fruktsötma som
klingade av samtidigt som vinets delikata syra och mineralsälta tog vid. Det
här vinet var alldeles utsökt på egen hand.
En av mina favoritfirmor i Ribera del Duero är Bodegas
Hermanos Perez Pasquas, en magnum 2004
Viña Pedrosa Gran Reserva fick nu sätta livet till för att sprida glädje. Jag
hade dekanterat den två timmar innan, nu hade den blommat ut och bjöd på en rik
och mörk frukt med lätt kalkstensyrlig mineralitet, en ung och ganska påtaglig
men ändå mogen och nästan len tanninstruktur. Det här vinet var såklart för
ungt för att verkligen glänsa, men då korken hade börjat röra lite på sig ut ur
flaskan tänkte jag att det vara bäst att dricka av den nu innan korken ploppade
ut helt. Den tanken uppskattades av gästerna som verkligen tyckte om vinet.
Mogna riojaviner av hög kvalitet väcker alltid
glädjefulla minnen och emellanåt stora doft- och smakmässiga upplevelser. Nu
hade vi två sådana halvmagnum framför oss, båda från CVNE, Compañia Vinicola
del Norte de España. Det yngsta av dem var 1981
Viña Real Reserva, en klassiker med utsökt rödfrukt och en nästan
bourgognelik finess, om än med lite rödare frukt och tydligare sötaktig och
lätt kryddig känsla av faten och lagringen. Det vore synd att säga att det
andra vinet, 1964 Imperial, var det
godaste av de två, båda vinerna var riktigt fina och goda, men vi konsumenter
verkar oftare än att försöka se varje vins förtjänster för vilka de är, vilja
jämföra och värdera ett vin mot ett annat i syfte att klargöra vilket som
"är bäst".
Av ren tur hade Klas lagat en rätt som matchade de här
två vinerna perfekt. En lättrökt rådjursrygg med ugnsbakad rotselleri som
tärnats och serverades med en sky smaksatt med granskott. Det hela toppades med
lite rosastekt rådjursfilé. Ett litet inslag av syrliga röda bär gjorde susen
genom att spegla vinernas rödfruktighet.
Två andra viner som passade lika bra, även om jag inte
själv provade dem till maten, var de två mogna bourgognerna. Från négociantfirman
Léon
Violland, grundad 1844 men idag inte verksam, kom en oväntat pigg men tydligt
mogen och lätt tryffel- och skogsgolvsdoftande 1964 Pommard Premier Cru Charmots. Visst var den god, men jag fann
en lite mer spänstig rödfrukt och fräschör i 1964 Echézeaux Grand Cru från den likaledes nerlagda négociantfirman
Jacques
Selot. Som assisterande kock till chef Klas nöjde jag mig med att smaka
på vinerna som de var. Och sådant kan jag mycket väl göra utan att sura över
att missa matkombinationen.
Ytterligare en femtioåring i halvmagnum serverades, denna
en 1964 Château Cos d'Estournel som
förvisso hade en del förtjänster, men som också var en aning trött och hade
tappat lite grand av frukten och spänsten i slutet av smaken.
Nej, då var det (av många förklarliga och logiska skäl)
betydligt mer tryck i 1988 Château Haut
Brion från Péssac-Léognan. Slottets viner hör till mina favoriter, årgången
är en av de bättre och vinet är yngre och inte ens fult ut moget än. Här möttes
en djup och mörk frukt och en grusig mineralitet med nyanser av grafit och lättrostat
kaffe. Tanninerna var fortfarande tydliga, men väl integrerade i vinet, som
tyvärr skänktes ur halvmagnum så att det bara blev ett par små munnar i varje
glas. Ibland får man nöja sig med det lilla.
"Har man ingen magnum, kan man ju ta två
flaskor", tänkte Diamond Lager även om det vin han bjöd på var en dyrgrip
i form av 2005 Melbury från Bond
i Napa Valley. Nu, vid en ålder av snart nio år, börjar nollfemmorna i Napa
Valley att öppna upp sig. Tanninerna har hela tiden varit relativt lena, men
frukten var tidigare lite yppigare och sötare än den upplevdes nu, även om det
här vinet såklart var mycket fylligare och mer fruktdrivet än allt annat vi
hade druckit fram till nu. Då variation förnöjer måste jag säga att det var
ljuvligt att ta ett par rejäla klunkar av ett vin med den här koncentrationen. Flaskorna
hade dekanterats till en magnumkaraff ungefär en timma före servering, klokt
gjort då unga kaliforniska cabernetviner behöver antingen lång lagring eller
mycket luft, eller rent av både och.
Min egen 2005 Napa
Valley Cabernet Sauvignon ur magnum från Forman Vineyard strax
nedanför Howell Mountain, var av elegantare och något lättare snitt, dock
fortfarande i en tydlig kalifornisk stil. Det här har alltid varit en favorit
av de nyklassiska vinhusen i Napa Valley, tyvärr är det inte så lätt att få tag
på vinerna. Jag kan bara önska att jag hade fler magnumbuteljer av det här
vinet, vars djupa vinbärsfrukt och steniga mineralitet precis hade gift sig och
blommat ut och gjort vinet väldigt gott.
De två kaliforniska vinerna satt perfekt till den rätt
som Klas kallade köttsallad. Den var byggd av hängmörad svensk biff som
grillades medium rare, sedan fick
vila en stund innan den trancherades i skivor. Dessa blandades med frasig
savojkål (denna underskattade grönsak), lite mjukt sauterad kål och riven
parmesan. Ingen sås, ingen potatis, inget tjafs, bara en supergod köttsallad.
Kvällens överraskning och extranummer kom i form av två
feta blodankor som levererades i en låda tillsammans med en sprillans ny
ankpress som present till cafévärden. Att från höften skjuta fram en pressad
anka visade sig inte vara något större bekymmer för Klas, som långsamt stekte
ankorna på spisen i över en och en halv timma. Låren skars sedan bort och
grillades lite hårdare till dess de var färdiga. Därefter plockades köttet och
de rosastekta brösten skars upp. Såsen kokades enligt konstens alla regler, en
fin fond kokades in med gammal sherry, stekfettet och juicen från de pressade
ankskroven. Det hela serverades med en saltbakad rödbeta och lite grillad
silverlök. Vilken show, vilken doft, vilken smak, vilken enastående härlig
maträtt. Eftersom det stod flaskor med små slattar i mest överallt, kunde man
förse sig med lite av de redan provade vinerna och jag fann bourgognerna och de
mogna bordeauxvinerna vara fullkomligt magnifika till ankan.
Fondillon är en
gammal klassisk spansk vintyp man nästan aldrig ser nuförtiden. Den kvällen
hade vi dock en, en med mognad till och med. Vinet 1964 Fondillon Gran Reserva har gjorts av druvsorten Monastrell som
torkats lätt innan vinifiering, det kom från Alicante och firman Brotons,
som det här året bara gjorde 10 000 flaskor av det. Den söta frukten påminner
mycket om den man finner i söt madeira eller den söta sherrytypen PX, torkad
och söt med inslag av katrinplommon och russin, men det finns också en
karamellig och rätt komplex mognadsoxidation som tilltalar mig. Kul vin, och
gott!
Fattiga riddare är också en kompis från förr. Fint
surdegsbröd skivades upp och vändes i pannkakssmet, stektes sedan och
serverades med en körsbärskompott, en god chokladkräm och lättvispad
punschgrädde. Tack vare chokladen kom det söta vinets rika torkade fruktarom
att passa perfekt till.
Kvällen började lida mot sitt slut, men först skulle vi
njuta av lite pinotvin, det blir lätt så när en grupp sommelierer träffas. Bass
Philip Wines var tidigare en av mina verkliga favoritfirmor i
Australien, där de har Gippsland i södra Victoria som hemmaregion. Jag tyckte
alltid att deras pinotviner hade en nästan burgundisk komplexitet, dock med
rikare frukt, en slags kryddig nyans som jag misstänkte både kom från jorden
och bruket av stjälkar under jäsningen. Tack vare det tydligt kustinfluerade
svala klimatet hade vinerna alltid en god naturlig fräschör. Det var länge
sedan jag drack vin från dem, nu serverades en 2009 Pinot Noir Premium, deras prestigevin, och det hade precis
allt det där supergoda och eleganta jag mindes från förr. Vilken rolig
återträff!
Det blev också en magnum 2005 Russian River Valley Pinot Noir från vinmakaren Fred Scherrer
på Scherrer
Winery, en firma som har mer fokus på elegans än påtaglig vinmakning.
Denna magnum bjöd på en riktigt fint jordig och stjälkkryddig komplexitet i den
både mörka och ljusrött parfymerade pinotfrukten, det hade en god och
uppfriskande smak med utsökt längd. På inga sätt och vis var vinet fullt moget,
men det kändes ändå som att det togs vid helt perfekt tillfälle ur en
mognadsaspekt.
Återstod bara en nattstänkare i form av Chartreuse Jaune från Les
Pères Chartreuse, men inte från Frankrike utan från munkarnas period i spanska
Tarragona, troligen någon gång under 1960-talet, kanske till och med ännu tidigare.
Deras klosterlikörer från den här tiden är idag ytterst sällsynta och
vansinnigt dyrbara, men också sällsynt komplexa och goda tack vare att
kryddextrakten i likören har utvecklat en större komplexitet samtidigt som de
har gift sig samman till något annat än i unga tappningar. Jag kan inte låta
bli att säga det (igen), jag är vansinnigt förtjust i både gul och grön
chartreuse.
Summering: 15
gäster, 9 magnum och 10 flaskor vin, 1 flaska sprit och 64 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar