torsdag 28 augusti 2014

Bortamatch den 26 augusti


En av de trevligaste formerna av bortamatch är den när man tillsammans med Hansa och sin gode broder Mr Z möts mitt på eftermiddagen, diskuterar kvällens vintema i grova ordalag utan att nämna något om de enskilda vinerna, sedan beger sig på införskaffningsrunda i ett par butiker för att hitta råvaror att bygga menyn kring. Att det skulle bli bourgogne med mognad visste vi och att fokus skulle ligga på röda bourgogner visste vi också, vilket gjorde det lättare att redan i butikerna sätta menyn. Annars är det mesta suddigt som vanligt, det får helt enkelt bli som det blir.

Som vanligt erbjuds vi som kockar ett vitt kockvin att njuta av medan vi lagar maten och då temat var bourgogne serverades vi blint en vit bourgogne av nobelt slag … som var trött och oxiderad. När flaskan avtäcktes tänkte både Mr Z och jag "HELVETE" med stora bokstäver. Dagens kockvin var nämligen 2000 Le Montrachet Grand Cru från Domaine Fontaine-Gagnard. Denna flaska kom att ändra användningsområde till att bli köksvin att laga mat med och gjorde förvisso som sådant en oumbärlig men smärtsamt dyr nytta. Att koka soppa på ett flera tusen kronor flaskan dyrbart vin från Le Montrachet gör ont hela vägen in i ryggmärgen.
   Tack och lov fanns det för oss kockar ytterligare en flaska av samma sort att korka upp och den var vid god vigör, hade en djupt halmgul färg, en fet kropp med en gulfruktig, lätt jordrostad och något mintig karaktär som hade fört mina gissningar till byn Chassagne-Montrachet om vinet hade varit blint serverat. Smaken var drygt medelfyllig, fet och frisk med en tuggbar mineralitet och god längd. Tänk om vi inte kunnat så mycket om vin om trott att vinet skulle smaka såsom den första flaskan gjorde? Tänk vilken sned bild av Bourgogne, denna magiska grand cru och detta vinhus vi hade fått. Förtida oxidation, så kallad premox, är ett väldigt stort och tyvärr inte fullt ut löst problem för vit bourgogne. I den bästa av världar ska man kunna lagra sina stora vita bourgogner i minst 15-20 år, kanske till och med 30 år eller mer, men i den oxiderade verklighet vi nu lever i vågar jag själv inte låta mina vita bourgogner bli äldre än tio år.

Champagnen som serverades som aperitif till sprött knäcke med god skagenröra på var intressant nog betydligt äldre än vad vi hade vågat gissa på. Min egen gissning landade på 1990-tal, troligen 1996 eftersom syran var så frisk. Här fanns en fin eukalyptusnyans som jag brukar finna i halvmogen till mogen Comtes des Champagne från Taittinger, vilket blev min gissning. Fel, såklart, jag är rätt dålig på att blindprova champagne. Istället visade sig denna spänstiga, eleganta och absolut torra champagne vara 1982 Clos des Goisses från Philipponat. Det var ytterst överraskande, sånär som på en diskret mognadskomplexitet i slutet av smaken upplevde jag vinet knappt ens fullmoget.  

Ett vitt vin skulle serveras, det var en aning moget till utseendet och hade en rätt rik och nästan lite smörigt fet doft med en fin mognadskomplexitet som drog åt rostade mandlar och lätt bokna äpplen, fortfarande med en sensuell blommighet kvar, men jag upplevde inte vinet vara fullt moget ännu. Smaken var rik och lång, den bjöd på en läcker mineralitet men en så stor intensitet att jag först trodde det var en premier cru från Meursault. I själva verket var det en 1992 Corton-Charlemagne Grand Cru från Domaine Faiveley, ett vin jag har druckit vid ett par tidigare tillfällen (bland annat i år), men nu faktiskt inte kände igen helt och hållet, eftersom kroppen i det här vinet var lite rikare än jag mindes den i de tidigare provade flaskorna, där mineraliteten var mer uttalad.

Pilgrimsmusslorna var stekta i lite olivolja och mycket smör tillsammans med ett par kvistar rosmarin. De östes hela tiden för att vinna smak och bevara saftighet, lite vitt vin (Le Montrachet Grand Cru, igen) och citronsaft slogs i smöret, musslorna delades lades upp på tallrikar, toppades med lite fint strimlat äpple och det brynta smöret. Den här typen av rätt är som klippt och skuren till mogna vita bourgogner och champagner. Äpplet fångar upp vinernas syra och mogna fruktighet medan det brynta smöret speglar vinernas rostade mognadskomplexitet. Fullträff!

Den första duon röda bourgogner vi drack bjöd på tydlig mognad, samtidigt hade de en riktigt fin fruktighet kvar. Just den kombinationen av tydliga sekundäraromer och komplexa mognadstoner med inslag av jordighet, torkad svamp och tryffel gör det ytterst svårt att bestämma ålder på mogen bourgogne. Lätt därtill de olika kategorierna, husstilarna och skillnaderna i årgångar, så blir det ytterligare svårare. Så här brukar jag resonera: är det en generisk bourgogne rouge eller en villages, kan vinet uppföra sig fullt moget vid en ålder av cirka tio till 15 år, medan en premier cru kanske behöver 20-25 år på sig att nå dit och en grand cru kanske längre tid än så på sig. En bra årgång behöver längre tid än en svagare, en bra odlare längre tid än en klåpare, en varm vinkällare kortare tid än en kall. Det blir en faslig massa aspekter att ta hänsyn till. Därför går vi så ofta fel i åldersbestämning, som nu, när flera av oss trodde att det första vinet kom från mitten eller slutet av 1980-talet, när det i själva verket var en förvisso läckert jordig, tryffeldoftande, komplex och till och med lite knuten 1971 Charmes-Chambertin Grand Cru från det lilla vinhuset Camille Giroud, vars viner som unga alltid var snipiga och ogina, men som emellanåt med mognad blommade ut i kropp och doft och då bjuder på större upplevelser. Som det här.
   Men vad hjälpte det att vinet var gott när nästa vin fullkomligt slog oss ur fattningen med sin charmerande och blommiga, lätt kryddiga och komplexa doft och smak, lika djup som fjäderlätt och elegant, friskt tranbärsfruktig och syrlig, mineralisk stringent av kalksten (jag var övertygad om att det kom från Chambolle-Musigny) och ljuvliga längd. Detta sammetslena och ytterst eleganta, parfymerade och underbara vin var en 1978 Corton Grand Cru från Domaine Bonneau du Martray. Druvorna till detta vin kommer från en 1.50 hektar stor kalkstensrik lott längst ner i vingården En Charlemagne som egentligen är mest anpassad till Chardonnay (därav blommigheten och den tydliga mineraliteten i vinet).

Schalottenlök och fint skuren rotselleri sauterades i smör under några minuter för att frigöra dofter, smaker och med hjälp av värmen omvandla stärkelsen till sötma, därpå hönsbuljong och vitt vin (ja, 2000 Le Montrachet från Domaine Fontaine-Gagnard, fy bubblan vad ont det gjorde för varje centiliter à cirka 50 kronor jag skickade i) och grädde. Sedan var det bara att sjuda allt långsamt under cirka 30 minuter till dess rotsellerin var mjuk, därefter mixades soppan slät, smaksattes med salt, vitpeppar och lite citronsaft. Smörstekta krutonger av valnötsbröd samt lite fin olivolja toppade denna goda soppa, som passade utsökt till de mogna bourgognerna.

Efter denna smakrika lycka, blev det snabbt tillbaka till verklighetens hårda dikeskörning igen. Kork! Och kork i en flaska som skulle kunna ha rockat världen skär i hjärtat. Denna 1990 Chapelle-Chambertin Grand Cru från Domaine Ponsot fick alltså ställas åt sidan. Fy fan, på ren bondsvenska, vad jag hade velat dricka en frisk sådan!

Istället serverades nästa duo viner. Det första av dem hade en stor och djup doft med en viss mognad (men vi gissade såklart på en något yngre årgång) och en läcker nyans av fänkål som jag kopplade till att man har använt sig av stjälkar vid framställningen. En spontan gissning föll därför på de få firmor som arbetar med hela druvklasar. Smaken var lång, silkig och rent ut sagt fantastisk, den lilla tonen av torkade aprikoser mitt i fruktdjupet förde mig till Vosne-Romanée, men åldern på vinet var jag helt fel ute på. Slutet på 1990-talet var min idé. Rätt hade varit att gissa på 1988 Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaux Monts från Domaine Leroy. Men det sa jag ju såklart inte.
   Det är inte alltid lätt att ordna vinerna i en serveringsordning som får varje vin att skina som en egen stjärna och att komma efter ett fantastiskt vin från Domaine Leroy ökar pressen rätt ordentligt. Men denna 1989 Bonnes Mares Grand Cru från Domaine Comte Georges de Vogüé skämdes verkligen inte för sig, det matchade vinet från Domaine Leroy med en sällsynt dansant elegans och en fortfarande efter 25 år påtaglig blommighet som fick mig att tro att vinet kom just från den här firman, men från vingården Les Amoureuses … fast av yngre årgång (igen). Trots att årgången gav rätt rika viner, var det framför allt finess och ljusare fruktnyanser som dominerade detta superba vin.

Secreto de Iberico är en fin styckningsdetalj från skuldran på den spanska grisen. Mr Z stekte den i sitt eget fett och lät den gå färdigt i ugnen. Salt och peppar, i all sin enkelhet. Vansinnigt gott. Till den skogschampinjoner och ostronskivling som stektes i fett från grissvålen (som strimlades ner och stektes tillsammans med svampen) och lite salviablad som stektes krisiga i fettet. Såsen var en fläskfond som kokades in med rätt mycket tryffel och hälften av det smakrika stekfettet från grisen. Den här såsen skulle jag kunna dricka en stor kopp av. Grisen, svampen, salvian och såsen toppades med riven sommartryffel, denna lilla dyrbara jordsvamp som är en sådan makalös nyckel rätt in till hjärtat på mogen bourgogne. Om det blev bra? Jag skulle nog våga säga att den här rätten till de två vinerna blev en av årets kombinationer.

Resan i vinexcellens fortsatte med ytterligare två ljuvliga röda bourgogner. Nu fick Domaine Ponsot revansch med en riktigt fin 1995 Clos de la Roche Grand Cru, fortfarande ung (betydligt yngre och mer primärfruktig än de tidigare) och intensiv, rent fruktig snarare än jordigt komplex. I typisk vingårdsstil dominerades frukten av syrliga röda bär och mörka körsbär, men här fanns också en läcker och spännande ton av fänkål och lakritsrot.
   Om vinet från Ponsot var vansinnigt gott, var vinet intill magiskt på gränsen till episkt i sin parfymerade och rosenblommiga rödfrukt som hade inslag av solmogna mörka körsbär och syrliga röda körsbär, därtill med en nyans av krondill som skänkte komplexitet. Det var för mig så skolboksmässigt sitt ursprung avseende vingården att jag inte kunde missa ursprunget. "Clos de la Roche", svarade jag med ens på frågan om vinets ursprung, men jag trodde det kom från Domaine Ponsot (jag gissade först på det här vinet, innan vi talade om vin nummer ett), som är den största ägaren i denna vingård och som har just Clos de la Roche som visitkort när firmans excellens ska presenteras. Men det kom från en annan domän, vilket fick det att snurra i huvudet i jakt på ett rätt svar. Det kom från min bordsgranne och därmed spikades vinet till 1995 Clos de la Roche Grand Cru från Domaine Armand Rousseau Père et fils. Det här var kvällens vin, det allra mest sensuella om man frågar mig.
   En bit god vällagrad Comté, stapelvara i var vinälskares hem, och en krämig Delice de Bourgogne fick bli tilltugg till dessa utsökta viner.

Att nästa vin kom från Domaine de la Romanée-Conti tvekade jag inte en sekund på. Det finns något särskilt med den sirliga parfymen, den absoluta renheten, den diskreta kryddigheten och längden i deras viner. Min tanke gick först till Romanée-Saint-Vivant, mycket just för den stora finessen, men djupet i vinet kanske speglade La Tâche bättre. Åldern då? Tio år, knappt, kanske en 2005:a som har börjat öppna upp sig, kanske en elegant och nu perfekt begynnande drickmogen 2002:a. Men absolut inte årgångarna 2004 eller den i och för sig nu goda men kanske inte lika parfymerade 2007. Det skulle visa sig vara en mindre väntad årgång, 2003, som tyvärr har fått ryktet att vara för söt och övermogen, men som i själva verket är en fantastisk årgång hos de bästa producenterna. Beviset ligget som vanligt i glaset, denna kväll i den smått magnifika 2003 Grands-Échézeaux Grand Cru. Tack för denna praktpjäs!

Hur går man vidare från ett läckert vin från Domaine de la Romanée-Conti utan att skänka upp ytterligare ett vin från denna närmast mytiska domän? Man häller såklart upp ett vin från än mer svårhittade Domaine Leroy. Det var exakt det jag fann i glaset, tveklöst en riktigt bra röd bourgogne, mörkare i färgen än de andra (domänen verkar alltid göra viner med stort färgdjup), rik och lång smak och en doft som tveklöst innehåller aromer bruk av hela druvklasar med stjälkarna under framställningen. Allt det här fanns, plus en liten reduktion och kryddiga stråk av ekfat som just nu störde doftintrycket något. Men med luft i glaset vädrades detta bort i takt med att fruktdjupet reste sig. Min gissning föll så rätt den kunde, i 2009 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Boudots, rätt till både vingård och årgång. Skönt med lite tur i gissningsledning så här dags på kvällningen.  

Inga kommentarer: