Så var det dags att dra norröver, i bländande sol med
gnistrande vit snö på Åreskutan men vår i luften, att med en handfull
amerikanska vinmakare, ett gäng sommelier och goda vänner inta ett av världens
mest berömda och omtalade gastronomiska ställen. Det är en märklig känsla att
mitt i ingenstans infinna sig på en plats, på en lantlig gård med rödmålade
lador, där maten matkulturen står i centrum med den numera världsberömda och
nästan mytomspunna mästaren Magnus Nilsson vid det kulinariska rodret. Maten är
så avskalad den någonsin kan vara, befriande naturlig och ursprunglig, gamla
och nästan bortglömda tekniker varvas med ett nytänk som kockar och foodies runt om i världen blir fascinerade
över. En filosofi och en mat som många vill plagiera men få, om ens någon,
lyckas med.
Här skulle vi vara i två dygn, långt längre tid än nästan
någon annan gäst tillbringar här. Två middagar, två frukostar, en lunch och ett
oräkneligt antal fantastiska viner. Såklart är man som ett barn på julafton,
full av förväntan, full av lust Här redovisas bara en bråkdel av det vi fick
uppleva i dagarna två, den meny som världens foodies åker till för att uppleva, den naturliga avsmakningsmeny
som går lös på 1 750 kronor per person och till det ett intelligent valt och
utsökt vinpaket för lika mycket till. Omkring 90 procent av gästerna här väljer
vinpaketet, ett klokt val med tanke på att sommelier Rob gör ett utmärkt jobb
(dock ska man inte underskatta vinlistan, den är väl värd att botanisera i, den
är rent av riktigt bra).
Champagnen vi inledde första kvällens kalas med var en Cumières Premier Cru Brut Nature från Georges
Laval, en sedan 40 år tillbaka ekologisk odlare med 2.50 hektar i byn
Cumières i södra Montagne de Reims. Den här cuvéen görs till hälften av
Chardonnay och resten ungefär lika delar Pinot Meunier och Pinot Noir, jäst
mestadels i ekfat och utan att det nämns på etiketten ett vin från en enskild
årgång (vilken missade jag att fråga om). Det här var en god, frisk och elegant
champagne med en mjuk äppellik frukt, absolut helt torr smak och fin eftersmak.
Champagnen avnjöts till ett antal små läckra godsaker,
bland annat spröda flarn av linfrö med tillhörande dipp av blåmusslor som tack
vare sältan blev ett trevlig komplement till champagnens torra och friska smak.
En smått sensationell liten rätt var den consommé som nu
serverades, kokt som en dashi av
renbuljong, inkokt till hög smakintensitet och serverad i en liten kopp med
lite lingon, blåbär och fina enbär. En enastående god rätt jag gärna skulle äta
lite mer av.
Nästa fantastiska lilla tilltugg var en krispig krustad av
grisblod (den smakade ungefär som en riktigt fin blodpudding, men hade inget av
den metalliska, järniga bitterhet som lätt kan kollidera med vinets smak) som
var fylld med en forellrom från en odling ett par kilometer bort. Det
fantastiska med rommen var dess lena textur och milda smak, inte alls så
skalbesk och hård som så gott som all forell- och laxrom brukar ha.
Man får väl säga att den tre år lagrade saltade
strömmingen är något av en signaturrätt här. De små fasta och perfekt salta
munsbitarna var ljuvliga och gick också det utmärkt till champagnen. Champagne
och strömming? Absolut, i alla fall på det här sättet.
På späda små pinnar serverades sedan en delikatess av
grishuvud och surdeg som hade friterats och smaksatts med gransalt. Lokalt och
fullkomligt briljant! Återigen ett tilltugg som matchade champagnens torra och
syrarika smak på ett perfekt sätt.
Det spelar egentligen ingen roll vad de serverar från den
egna tillverkningen vid Undersåkers Charkuterifabrik, allt är fantastiskt gott
med höga och rena smaker, fjärran från de smakfattiga och fuskfyllda kopior som
görs av storfirmorna. Den här kvällen bjöds deras försiktigt kallrökta, väldiga
eleganta salami av griskött och biff.
Därefter gick vi upp till övervåningen i det gamla
rustika och charmerande loftet i ladan där matsalen ligger. Då vi hade bokat
hela stället för oss själva, fick vi ett stort fyrkantigt bord i ena delen av
matsalen. Här serverades vi första drycken, Fäviken Ljust Mjöd som bryggs lokalt av Örtgårda Öst särskilt
just för Fäviken Magasinet. Det här är en vildjäst, syrlig och frisk mjöd av
vetemalt och honung, smaksatt med humle till en diskret krydda och knappt
noterbar beska. Mest av allt liknar denna mjöd en belgisk gueuze, en vildjäst öltyp jag är omåttligt förtjust i.
Alkoholhalten ligger på måttliga 4.0 procent, perfekt med tanke på all annan
dryckjom som skulle passera genom oss denna kväll och natt.
Pilgrimsmusslorna är stora och feta, pinfärska och
dykplockade för Fäviken i Hitra, större och mer smakrika än någon annanstans
(jag är ytterst förstjust i musslorna på Frantzén, serverade med smör, tryffel
och dashi), här i den kanske allra
renaste form man kan servera dem på. Musslorna läggs hela på värmen och bakas i
sina skal varefter de öppnas och rensas och sedan serveras direkt i skalen med
en ljuvligt välsmakande naturlig buljong från musslorna själva. Serverad
omgiven av lätt pyrande granris skapar en fantastiskt härligt doft som ramar in
anrättningen.
Nästa rätt var om möjligt än renare, Islandsmussla. Det
här är en intressant molusk, den kommer från Nordatlanten har en förmåga att
bli väldigt gammal, bevisligen drygt 400 år, men forskarna misstänker att den
maximala åldern kan sträcka sig en bit över 500 år, något som gör musslan till
det djur på jorden som kan bli allra äldst. Magnus öppnade de stora musslorna
vid det stora arbetsbordet i den andra änden av matloftet.
Musslorna serverades råa som ostron på ett litet block
med is. Ett par ynka droppar ättika och en liten gnutta gransalt var den enda
smaktillsatsen. Konsistensen var fast, smaken rik och påtagligt umamisöt på ett
nästan köttigt sätt, men det fanns också en tydlig sälta. Jag var kanske inte
helt begeistrad i smakupplevelsen, men det var helt klart intressant att få
prova de sällsynta musslorna.
"De är
ganska svåra att tillaga och nuförtiden är det nästan ingen som frågar efter
dem, därför är det inte så lätt att få tag på dem", berättade Magnus när
han serverade musslorna.
Kungskrabban var den allra godaste jag någonsin har ätit.
Den formligen smälte i munnen, som smör, och hade en nästan magisk umamisötma.
Det enda Magnus hade smaksatt den med var en försvinnande liten spets av ättika
(något som förekom i flera rätter under kvällen). Till krabban en god kräm av
karamelliserad på gränsen till nästan bränd grädde.
Så kom kvällens första vin, serverat blint eftersom vi
alla i sällskapet har för vana att servera viner så till oss själva. Doften var
först lite neutral och blyg, men växte sedan upp till att bli chablisliknande i
sin kritfeta mineralitet, men fick snart med luft och lite högre temperatur en
lätt mintighet som drog mig till Chassagne-Montrachet. Att syran var lite mer
moderat fick mig att tänka på en något varmare årgång och även det visade sig
vara rätt. Stilmässigt kände jag dock inte igen vinet, producent kunde jag inte
ens gissa på. Det vi hade fått var en väldigt elegant och särskilt med luftning
mer välsmakande 2009
Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Blanchots Dessus, en sällan omtalad
och än mer sällan sedd premier cru som
ligger alldeles intill Le Montrachet och Criots-Bâtard-Montrachet alldeles norr
om byn. Bakom vinet stod Domaine Darviod-Perrin, den enda
firma som buteljerar vin härifrån.
Vinet blev en fin ledsagare till den halstrade
torskfilén, som föll isär i fasta flagor när man började bearbeta den med
gaffel och kniv. Filén hade penslats med lite honung innan den halstrades,
vilket tillförde mer av en doft än en smak och den serverades med en sås av
kärnmjölk samt solroskärnor. Det var en god rätt, men jag hade gärna sett lite
mer salt på den.
Nästa vin var av den typ jag har lite svårt att förstå
mig på. Till utseendet var det moget, djupt halmgult med en ljus bärnstensnyans
som drog åt svag orange, dessutom inte helt briljant i sin klarhet. Doften var
också tydligt mogen, ändå inte gammal. Den saknade alla tänkbara druvkaraktärer
och spår av ursprung, men jag fick en känsla av lätt blommighet och kanderad
citrus med ett litet drag åt apelsin. I munnen fick jag en känsla av mogen
champagne, rund och mjuk med en äppelkaraktär, absolut helt torr med en måttlig
syra och en liten tanninkänsla. Mina bordsgrannar talade om Chenin Blanc eller
Savagnin och ålder kring slutet av 1990-talet, jag själv fick en känsla av ett
skaljäst vin (färgen och den lilla känslan av tannin) som har mognat alldeles
för fort och troligen kom från Sancerre och årgång 2008. Det vi hade serverats
var en 2007 Anjou Les Noëls de
Montbenault från Domaine Richard Leroy. Nog för att
vinet fungerade hyggligt till maten, men det var i min gom en aning för
gammalt, det hade helt enkelt inte klarat tidens tand trots att det var så
ungt. Nej, inget vidare bra vin - något som de flesta runt bordet höll med om.
Den rätt vi hade fått till och som ändå utgjorde ett
hyggligt sällskap var en mousselin av de proteinrika lupinfröna med en slags
sojasås som också den är gjord av lupinfrön och på det rostade blad av
brysselkål, en god rätt som just tack vare kålens rustika toner plockade upp en
del av det övermogna vinets udda aromer.
Nästa rätt var försvinnande liten, men också försvinnande
god. Ett par små hjärtmusslor bakade i blommigt kryddig öl med lite ölvinäger.
Tjoff, så var de borta!
Samma sak med nästa lilla goda smårätt, små pannkakor
gjorda av korn och fyllda med syrad lök. En god munsbit som togs i en tugga.
Det lilla fågelboet visade sig innehålla små vaktelägg
som kokats lätt, skalats och sedan marinerats i aska från fårspillning i fem
timmar till en yta som bildade ett slags svart, skrovligt skal. Vet inte om det
senare tillförde något (det skalades hursomhelst bort), men ägget som sådant
var väldigt gott.
En gröt av olika slags spannmål stod nu på tur, toppas
med torkad gräslök och en smakrik biffbuljong med torkad mossa som slogs över
gröten. Rätt mycket hälsokostkänsla (i alla all gröten), men buljongen var
fantastiskt smakrik och god.
Ett vin jag verkligen uppskattade var det vin som jag
blint fick till en manzanilla (en
ljus sherry som har lagrats under ett skyddande jästtäcke), men den kändes
lättare i stilen, nästan som om vore lägre i alkoholen än sherry normalt sett
är. Jag var inte riktigt helt rätt ute, men heller inte helt fel. Vinet kom
från just den trakt jag trodde, det var gjort av druvan Palomino och hade
dessutom lagrats under det typiska jästtäcket, flor, som ger vinet dess typiska ton av jäst och aldehyder. Men det
var inte spritförstärkt, styrkan låg på 12.5 procent. Min gissning på den
magiska producenten Equipo Navazos var heller inte helt fel, det var nämligen
den ena hälften av samarbetet, den portugisiska vinmakaren Dirk Niepoort den
andra. I glaset det superfina vinet 2011
Navazos Niepoort Vino Blanco från Navazos Niepoort. Den här typen av
vin är väldigt användbart i den moderna gastronomin, till fisk och skaldjur
såväl som till rätter med inslag av buljong eller dashi. Det här var så gott att jag bad om påfyllning.
Så kom kvällens röda vin, ett vin jag först (doftmässigt)
placerade i Bourgogne, den djupa men samtidigt påtagligt parfymerade med både
blommiga och bäriga inslag, drog mig åt det hållet. Samtidigt fanns där en
liten violnyans som fick mig att tänka på Nebbiolo, något som bekräftades av
smaken, knappt medelfyllig med fin frukttextur, god syra och tydliga tanniner.
Viss mognad, riktigt bra årgång, men vilket vin från Barbaresco det var kunde
jag inte pricka in, det är liksom inte riktigt mina domäner. Nu kom det heller
inte från Barbaresco, det var vinets sagolika finess som fick mig dit. Det
sommelier Rob hade serverat var en 2004
Barolo Riserva Bricco Boschis från Cavalotto.
Jag har aldrig
varit någon större anhängare av Nebbiolo, annat än dess ofta magnifika och
förföriska doft, men om viner från Barolo och Barbaresco smakar så här fantastiskt gott är jag absolut med i
matchen och vill ha mera. Och det var nästan som om mina vänner såg helgen som
ett träningsläger för mig i just den här frågan, det formligen singlade in
nebbioloviner från höger och vänster i dagarna två. Den 2008 Barolo Paiagallo från Giovanni Canonica som serverades
dagen efter var också burgundiskt elegant med fina tanniner och den minst sagt
exceptionella 2004 Barolo från
Bricco del Faletto och Bruno Giacosa stod såklart inte
efter, men hade lite större djup och struktur och upplevdes någon yngre. Ytterligare
ett vin skrev in sig i min bok som otroligt god, 2006 Barolo Riserva Rocche från Lorenzo Accomasso.
Bländande gott!
En av mina favoriträtter denna kväll var det lilla
paltbrödet av älgblod, toppad av små fina tärningar av älgfett, lite rostad
smålök och en väldigt djupt smakande älgbuljong.
Därefter följde stekt vaktel, saftig och elegant smakande
och därmed helt perfekt till det goda barolovinet. Till vakteln bara en liten
sås, svagt syrlig, av häggbär. I all sin enkelhet en mycket god rätt.
Grönsaksrätten gav jag däremot inte mycket för, även om
de i och för sig var av god kvalitet och såklart odlade lokalt på naturligt
möjligaste sätt. Men en liten skål rårivna grönsaker, som dessutom var lite för
välfylld för att kunna ätas ur utan att det rasade ur skålen, imponerar inte på
mig.
Då var nästa rätt betydligt med intressant och god. Ett
litet "äggskal" gjort av torkad mjölk som fyllts med lite kalvdans
och blåbär. Suveränt gott och suveränt vackert presenterat. Det här blev den
första av ett par små desserter.
Nästa små godsaker kom på ett par träskedar, den ena med
blåbärssorbet och den andra med lingon. Gott, men i sig inte så spektakulärt.
Allt behöver ju faktiskt inte vara det, att hela tiden söka effekter och nya
upplevelser är ju inte det som gör en restaurang bra, det räcker gott och väl
med att det är gott.
Ett inte alltför sött rieslingvin, måttlig alkoholhalt,
fin syra och stenig mineraldoft, dessutom en viss mognad som har gett vinet en
viss komplexitet och en känsla av att sötman har börjat klinga av. Mosel, helt
klart, från mitten till slutet av 1990-talet. Gott, som synden. Det vi hade
fått var en 1993 Saarburger Rausch
Riesling Auslese från Forstmeister Geltz Zilliken.
Så blev det en återblick i den fattiga svenska
jordbrukshistorien med en dessert som hade spetsats med en uppgraderad version
av hur dåtidens husmödrar satte piff på vardagen. I botten smulor av barkbröd,
på det en äggula i socker och till det hela en god vaniljglass smaksatt med
gran. En helt suverän glass som jag egentligen inte kunde få nog av. Den sista
desserten var hallon med en skummande kräm.
Därefter lämnade vi det stora middagsbordet och matloftet
och tog oss en trappa ner, där cigarrlådan och spritflaskorna stod uppdukade.
Att flytta sig mellan olika delar av måltiden är ett begåvat sätt att lyfta
totalupplevelsen. Här fanns en vacker låda med diverse mignardiser. Det blev en
spännande utflykt bland sockerkaka, kolor och en små söta köttpajer. Magnifikt,
det här också.
Men jag hade ju siktat in mig på spritvagnen, ett par
stänkare ingår dessutom i dryckespakets pris om 1 750 kronor, här på Fäviken
håller man inte på att räkna varje liten enskild sak man äter och dricker. Då
jag är svag för den pärondominerade (omkring 70 procent) typen av calvados från
Domfrontais i den sydvästra hörnan av distriktet, slog jag upp ett litet glas
av 1986 Vieux Calvados Domfrontais
från toppnamnet Lemorton, fortfarande ung och fint fruktig med en nyans av
karamell och vanilj. Jag hittade också en fantastiskt ren och fint aromatisk La Poire Eau de Vie de Poire William
från Roulot,
en av de finaste vinfirmorna i Meursault som sedan lång tid tillbaka också gör
sprit (förr om åren mest marc, numera
bara fruktsprit). Det här var ett riktigt bra exempel på sprittypen.
Efter en halvannan timma här, njutandes av cigarrer
(ingår också), sprit och godsaker, var det dags att återigen lätta på sig, nu
till ett intilliggande hus där man hade tänt en mysig brasa och dukat fram vinglas
och ett par blinda viner.
Först ut var en
superläcker 2001 Gevrey-Chambertin
Premier Cru Les Cazetiers från Domaine Bruno Clair, ett vin som när
det är ungt ter sig lite snipigt och stramt, men som med viss mognad, som nu
när den första mognadsnyansen har börjat träda fram, når en mycket större
komplexitet och därmed är på mycket godare. Det här vinet uppskattades för sin
finess och begynnande mognadskomplexitet.
Nästa vin var
också ett pinotvin, men från kustsvala Geelong i Victoria i södra Australien, 2011 Pinot Noir Tout Près by Farr från Farr
Family. Det här vinet var såklart mer primärfruktigt, men imponerande
elegant och friskt med en liten kryddighet och fina tanniner. Tack vare den
friska frukten och den måttliga alkoholen (13.5 procent) har vinet ett lätt
anslag i munnen och därmed en mer klassisk känsla.
Slutligen landade vi i Loire med den fina och komplexa
vinet 2008 Saumur Champigny från
nästan kultförklarade Clos Rougeard, en firma som sedan
1969 drivs av bröderna Charles och Nadi Foucault. De har mest blivit kända för
sina utomordentligt fina viner av Cabernet Franc från 45-70 år gamla stockar,
det här vinet är deras i och för sig inte särskilt vanliga instegsvin, som för
druvsorten och distriktet bjuder på en lite djupare frukt. Det har dock druvans
fina tobakstoner, den fina vinbärsfrukten och lätt gräsiga finessrika nyanser.
Sammantaget kan man bara hylla Magnus Nilsson och hans
team som har skapat en så fantastisk miljö och en så enastående varm och
personlig service. Även om maten är utomordentligt bra, i en stil som
egentligen inte går att kopiera någon annanstans, är det mer miljön som skapar en
helhetsupplevelse som inte kan beskrivas som annat än extraordinär. Egentligen
går det inte att jämföra Fäviken med andra restauranger just av den
anledningen. Har du ännu inte varit här, gör ett försök att komma iväg. Är du
road av mat är det nästan ett måste. Och jag ska såklart hit igen, var så
säker!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar