Det finns nog inget mindre seriöst och trovärdigt i
samhället än kvällstidningar. Sånär som på korrekt angivna tv-tablåer och
sportresultat är så gott som allt redaktionellt material sammansatt av halvdana
journalister som egentligen inte är passionerade, kunniga inom det de skriver
eller förmår att sätta samman
sina texter till verkligt läsvärda och framför allt faktamässigt sätt läsvärda
artiklar. Frågan är om inte lokaltidningar med alla sina ”små gulliga” nyheter är fan
så mycket bättre ur ett journalistiskt perspektiv. Det låter hårt, men det är
nog dessvärre sant, i alla fall nästan helt sant. Om journalisterna har
ambition och kunskap, dödas densamma blixtsnabbt av tidningarnas redaktörer,
som mer än sanning och läsvärdhet i tidningarna vill smeta ner dem med lättsmält
tabloidskräp (oj, tänk att det ordet redan finns inprogrammerat i Words
stavningsprogram) i lika lättsmält idiotförklarande kändisskvalleranda (jodå,
det är också inprogrammerat). Att kvällstidningarna är så pinsamt dåliga beror
på att de enbart vill sälja lösnummer till alla läsare de tycker är idioter.
Riktiga läsare köper nämligen inte kvällstidningar.
Men, till de
pinsamma och lösnummerkåta redaktörernas försvar måste jag hylla dem för att de
understundom hittar på ord som är riktigt roliga. ”Spritfest” är ett av dem.
Jag älskar ordet ”spritfest”. Problemet är att ”spritfest” mer syftar till att underbetalda statligt eller
kommunalt anställda bjuds på en drink före maten, två glas Montecillo Crianza (eller
motsvarande billigt rödpang) och en alldeles för liten och billig cognac till
kaffet när de någon gång är på konferens. Med skattebetalarnas pengar ska tilläggas, annars kan det nämligen inte räknas som ”spritfest”.
I mina ögon är dessa anställda värda betydligt mer, särskilt om de jobbar på
dagis, skolor, sjukhus och äldrevård (men inte om de är politiker, politiker
har jag absolut ingen respekt för och de förtjänar inget alls intill dess de
levererar vad de lovar!). Och för att vara en riktig "spritfest" krävs faktiskt det lite mer än bara
några futtiga glas alkohol. Det krävs till och med rejält mycket av det goda, en
”spritfest” ska vara brutal, den ska kännas!
Eftersom jag var inbjuden till en alldeles tvättäkta spritfest
i Berlin denna helt vanliga torsdag förberedde jag min noga. En ordentlig
morgonpromenad i rask takt följt av en stadig frukost gjorde gott, därefter
flyg och installation på hotellet. Greker och romare var troligen tidernas
första och bästa spritfestare, även om det var vin de drack. Men de visste hur
man skulle göra, de visste att man måste grunda väl. Grekernas och romarnas
plan blev också min plan, men inte med stora mängder bröd och olivolja som mina
förfäder gjorde, utan med en ordentlig lunch. Jag hittade ett ställe med
ambition, fuskmat var jag absolut inte sugen på den här dagen. Eftersom
spritfester tenderar att spåra ur mot slutet, måste man börja dem med flaggan i
topp, tänkte jag.
Som förrätt
beställde jag bläckfisk, som visade sig vara absolut sensationellt perfekt
stekt. Den hade precis ”stannat” i kärnan, hade en hög och ren smak med mjäll
textur och den serverades med en skummande sås av potatis som hade smaksatts
med kryddhett paprikapulver. Till det hela lite paprikaolja och en lökkompott. Det
var helt suveränt!
Eftersom det skulle bli en ansenlig mängd destillerad alkohol
senare på eftermiddagen, kvällen och natten, ville jag bara ha ett gott glas
vitt till den här förrätten. På listan hittade jag precis det jag var sugen på,
ett glas 2012 Albariño från Bodegas
y Viñedos Attis i Rias Baixas. Vinet var djupt fruktig, faktiskt
ovanligt djupt för sin druva och sitt ursprung, det hade en god kropp med fin
citrusfrukt, pigg men inte stram syra och utsökt balans. Just det faktum att
smaken var så rik gjorde att vinet passade utmärkt till den smakrika
bläckfisken och till och med stod pall för paprikahettan. Det var verkligen
gott.
Mina ögon hade direkt fastnat på 2012 La Bruja Averia
Garnacha från högintressanta Commando G (en av mina många spanska favoriter) i
Sierra de Gredos väster om Madrid, men dessvärre hade det vinet precis tagit
slut. Det är alltid en stor besvikelse när ett vin man blir så sugen på visar
sig inte finnas kvar. Lösningen här blev ett glas 2008 Vino Nobile di Montepulciano från Agricola Salcheto i
Toscana. Ur magnum dessutom, jo jag tackar! Är det spritfest på gång så är det.
Min besvikelse byttes snabbt ut mot gillande, jag gillar
verkligen klassiskt eleganta viner från Toscana, viner med finstilt röd
körsbärsfrukt, nyanser av tobak, myckna men fint polerade tanniner, en god men
inte frisk syra och till finess väl sammansatt smak. Stort var det inte, men
gott. Precis den här typen av vin påminner mig om alla mina otaliga och
inspirerande vinresor över hela Italien under 1990-talet och jag minns med ens
varför jag en gång älskade Italien så vansinnigt mycket. Det här vinet passade
mig perfekt. En bra upptakt på spritfesten, tänkte jag och beställde raskt in
ytterligare ett glas. För pyttelilla tio euros per glas.
Det nobla vinet passade dessutom som hand i handske till
min varmrätt, ett lammlägg som hade bakats i låg temperatur i all evighet,
uppenbarligen med massor av färsk timjan, lite rosmarin och ett par vitlökar,
den underbara doften av detta hade ätit sig in i det saftiga lammet. Till
lammet hörde en fin potatiskaka med lök, lite grand av en steksky samt små
späda tomater. Stil- såväl som smakmässigt var lammrätten perfekt designad till
vinet, det kanske ändå fanns en mening i att det spanska vinet var slut.
På klassiskt kubanskt vis blev vi hämtade i
topprenoverade 1950-talsbilar, en karavan av vackra vrålåk som skulle bli våra
transporter resten av kvällen. En spritfest med klass, tänkte jag och knölade
mig in i det väl tilltagna och insuttna baksätet på en 1956 Chevrolet.
Destinationen var Casa Bacardi på toppvåningen i ett industrihus i forna
Östberlin. Det hela kändes dekadent, och spännande.
Väl på plats bjöds
cocktails i aldrig sinande ström. Serverade av en vacker mexikanska, såklart. Det seriösa inslaget i spritfesten var att lära sig göra
romdrinkar på bästa och mest klassiska sätt. Det är alltid en fröjd att se
proffs arbeta och vår ledsagare i denna första halvlek av spritfesten var oerhört
skicklig och pedagogisk. Jag fick till och med för mig att jag ville bli bartender!
Cuba Libre,
som den klassiska rom-å-cola-drinken egentligen heter (eftersom den skapades
mot slutet av det kubanska frihetskriget), är inget man slarvar ihop i en
handvändning. Det finns recept och recept ska man följa. Således fylls glaset
med bra iskuber, man pressar i två limeklyftor och gnider också in glaskanten
med lime. Därefter hälls 5 cl Bacardi Gold (enligt originalreceptet) i och
därefter 10 cl Coca Cola. Varken mer eller mindre. Sedan rör man om. Enkelt.
Klart. Gott!
Jag har aldrig varit och är heller ingen stor anhängare
av Bacardi, men jag kan inte låta bli att bli oerhört fascinerad av familjens
sprithistoria. Den är helt enkelt fantastiskt. Som sprit betraktad är deras rom
ganska mild och till och med neutral, men det var precis så som Don Facundo
Bacardí ville ha den. Det var också det som gjorde hans rom så unik, så
uppskattad, så storsäljande.
Vår barmästare
lärde oss att göra en Tormenta Negra,
en cocktail av familjens mörka rom. Återigen fylls ett glas med fasta iskuber,
tre klyftor lime pressas i, därefter fyller man på med 10 cl Ginger Ale och 6
cl Bacardi Black (lagrad rom med tydlig bourbonkaraktär och lätt karamellton),
varefter man stänker på tre droppar Angostura Bitter och rör om. Också den
drinken är enkel, helt okej men helt ärligt inte upphetsande. Efter två glas
Cuba Libre blev det bara ett halvt glas av den här. Det kändes som att
spritfesten höll på att avta! Räddningen blev den vackra mexikanskan som kom till
undsättning med ett ny Cuba Libre.
Mismo visade
sig var en ganska blek cocktail, 6 cl Bacardi Carta Blanca (den vattenklara,
mildaste sorten i familjens romportfölj) blandades med kolsyrat vatten och lite
limesaft. Inte särskilt god, men lättdrucken. Kändes onödig, i alla fall i min
gom. Sprit måste väl ändå smaka, måste väl ändå beröra, måste väl ändå kännas?
Tur att jag hade kvar av min tredje Cuba Libre.
Tack och lov skulle det bli ordentlig ordning på
spritfesten. Vår bartenderguide skulle nu visa oss hur man gör den klassiska
drinken Daiquiri enligt konstens
alla regler. Han började med 2 rågade teskedar vanligt socker, pressade i 5 cl
limejuice och muddlade sedan detta till dess sockret hade löst sig. Därefter
slog han på 5 cl Bacardi Carta Blanca (helst den lite alkoholstarkare
versionen) och både isbitar (för att kyla) och lite krossad is (för att späda)
och skakade sedan drinken i cirka 10 sekunder. Sedan var det bara att sila upp
i små glas. I all sin enkelhet är det här en av de godaste drinkarna. Visst
skulle den kunna bli både smakrikare och godare med en mer välsmakande rom, men
den här var god nog för att drickas upp i en handvändning.
För att inte tappa fotfästet helt och hållet hade man
också dukat upp en lite buffé med smårätter att förse sig med vid behov. Här
fanns kokta ägg med räkor och kaviar, friterade räkor, spett med grillade räkor
och ananas, lufttorkad skinka, ostar, friterad kyckling, schnitzel och en hel
del annat smått och gott. Det kändes bra, spriten hade precis börjat fästa i
mig. Äntligen spritfest!
The Old Cuban
visade sig också vara en god cocktail. Återigen byggdes grunden med lime (2 cl)
och socker (2 cl sockerlag), därpå 2 stänk med Angostura Bitter och ett par
färska myntablad. På med 5 cl Bacardi Black och isbitar, skaka i 10 sekunder
och sila upp i ett större vinglas. Sedan toppades det hela med torrt
mousserande vin. Kombinationen av sötma, syra, karamell, beska och en liten
sprits av kolsyra var riktigt lyckad.
Favoriten var ändå Mojito,
den omkring 400 år gamla hälsodrinken som skapades för sjömännens hälsa. Spriten,
på den tiden aguardente de caña (som
rom en gång kallades) för alkoholens helande och stärkande effekt, minten för
att hjälpa matsmältningen och limesaften för C-vitaminets skull. Rena
hälsokosten med andra ord! En halv lime pressades i glaset, 2 rågade teskedar
socker slås i, därefter muddlas det tills sockret smälter. En halv näve färska
myntablad slås i handen (för att frigöra dofterna) och läggs i, därefter
krossad is och 6 cl Bacardi Carta Blanca, den vita rommen. Det hela rörs om och
till sist slås lite grand kolsyrat vatten på, varefter man garnerar med färska
myntablad. Supergott. En till tack!
In i bilarna igen, nu glad i hatten i baksätet på en 1959
Desoto, denna sällsynta och vackra bil. Nu skulle vi ut i nattlivet och göra
barer. Flera barer. På Bar Marquez
blev det först en Cuba Libre, lite starkare än den vi hade lärt oss göra, är
det spritfest så är det, därefter en Mojito som var ruskigt god. Lite fylligare
smak, en aning lite sötare. Och större. Två sådana blev det. Det är förvisso
fem till sex centiliter starksprit i varje drink, men jag begriper inte att
drinkarna inte fäster hårdare än vad de faktiskt gör. Är det den svalkande
effekten av isen, eller den uppfriskande smaken av lime och citrus, eller är
det sötman som gör att man inte direkt blir på kanelen? Jag vet inte, men en
helkväll med cocktails blir liksom aldrig riktigt lika snurrig som en helkväll
med vin. Eller är jag bara en helt vanlig spritromantiker, kanske?
Det här var hur
som helst en trevlig bar med väldigt duktiga bartenders. Så duktiga att jag av
bara farten var tvungen att prova en Daiquiri till … och en Cuba Libre. Är det
fest så är det.
Bar Prinzipal
blev nästa anhalt i natten och det var väl här någonstans det började spåra ur.
Till att börja med var personalen rätt lustigt klädda i en slags
1800-talsmundering. En vacker ung kvinna i lockig blond peruk, en fin liten
hatt och överseriös galaklänning med push-up till hakan och dekoltage till
knäskålarna satt i baren, men det som verkligen fick mig mina ögons uppmärksamhet
var den vackra kvinnan i röd peruk och hårt snörad korsett som satt i en gunga
i taket och dinglade med sina långa strumpklädda ben. Och bara såg
allmänt nöjd ut. Sjyst jobb, tänkte jag, beställde en drink och ägnade mig åt
blängsylta i ett par minuter.
Att här var burlesk-kväll (de har show varje torsdag)
gick inte att ta miste på. Showen var dessutom magiskt bra, med den träffsäkra
och synnerligen underhållande ultragaykonstnären Ruben K i spetsen, plus lite
lättklätt burleskt i form av dansande, sjungande, strippande, yppiga och vackra
unga kvinnor. Jösses vilken show. Här behövdes sprit, tänkte jag!
En Juanita Dale
(ljus tequila, granatäpple och en hemgjord juice av lime, citron, ingefära och
salt) satt perfekt, frisk och god med en trevlig ingefärskrydda. Däremot var
Swing and Fly (Bacardi 8 años, apelsin, svart te och vermouth) inte särskilt
god, detta eftersom man hade förblandat den och lagt den i ett litet ekfat som
stod på bardisken. Jag har aldrig någonsin druckit en fatlagrad cocktail som
varit god, de är alltid på tok för fatsöta och fatkryddiga. Jag begriper inte
varför bartenders gör den här typen av fatlagrade drinkar. Märker det inte
själva att ekfatet tar över och förstör drinken?
Nej, det blev en
friskt välsmakande Mojito och sedan en Old Fashioned av Bacardi 8 años som var
utsökt. Det gick tydligen också ner ett glas med påfyllning av NV Brut från Ruinart. Inte för att jag
egentligen var sugen på champagne, mest för att en kamrat vid bardisken
beställde in ett par flaskor. Är man flockdjur så är man, och är det spritfest
så är det. Skål ta mig fan!
Egentligen blir en kväll aldrig roligare än näst sista
baren, det är en sedan lång tid tillbaka verifierad sanning. Med tanke på hur
fantastiskt trevlig och bra (rent hantverksmässigt) den lilla Bar Prinzipal är,
fanns det ingen anledning att gå vidare. Men när hela gänget lämnade stället
var det dags även för mig att gå. Att stanna kvar bland burleskdamerna var ju i
och för sig lockande, men jag hade nog snarare hamnat i ultragay Ruben K:s
händer än i deras välsvarvade behag. Bäst att packa sig iväg alltså.
Vi hamnade på en
rätt tråkig nattklubb med den standardmässigt nonchalanta och inte särskilt bra
servicen man får på nattklubbar. Och eftersom jag inte gillar nattklubbar och
nonchalanta och inte särskilt servicevänliga nattklubbartenders blev det inte
särskilt bra. Det blev en slentrianmässigt beställd Cuba Libre och en lika
slentrianmässigt beställd Daiquiri, typ. Säkert en del annat också. Då till och
med Café Rotsunda censureras (inte ofta, men det händer), redovisas här bara de
större penseldragen av vad som egentligen hände den här kvällen. Det som händer
i Berlin, stannar nämligen i Berlin!
2 kommentarer:
På ett annat konto. En fantastisk krönika i senaste LG. Fullständigt jäkla fantastisk, i både ton och innehåll. Du omvände en skeptiker, som numera håller dig för Sveriges viktigaste vinskrivare.
/Johan
Johan, tusen tack för väldigt fina och värmande ord!
Skicka en kommentar