Den här härliga
känslan infann sig på den italienska restaurangen Limone mitt inne i centrum av
Västerås, eller rättare sagt i deras lika stora bakficka Vinoteket Lothar där vi skulle äta en snabb och enkel middag efter
en lång dag på en vinmässa. Det här är ett superhärligt och väldigt snyggt
ställe med vackra råa tegelväggar, mysig belysning, god mat och trevlig
service.
Någon större gastronomisk utsvävning var vi inte ute
efter, vi vill ha något snabbt att äta och något gott att dricka. Så blev det.
Direkt efter att vinet har kommit in fick vi en liten sallad av goda tomater
med fin sötma, en krämig mozarella och fin olivolja. I all enkelhet, men bra
mycket godare än de flesta tomatsallader jag har ätit på restaurang den senaste
tiden.
Vinet kom från Geoff
Merrill Wines, en klassisk producent i McLaren Vale som grundades av
Geoff Merrill och Trevor Stratton, som var kvar som delägare fram till 2005.
Geoff har en gedigen bakgrund inom vin, trots att han föddes och växte upp på
en fårfarm i norra South Australia där man inte odlar vin. Efter att familjen
flyttade till Barossa Valley när han var 11 år gammal, kom han dock närmare
vinet och resten är, som det så vackert heter, historia. Jag är alltid tveksam
till Sangiovese som odlas utanför Toscana, men denna 2010 Cilento bjöd faktiskt upp till en bra om än inte fullt ut
skolboksmässig Sangiovese – det gör de sällan bortom kalkstenssluttningarna i
Toscana. Mörk i färgen, ganska djup i doften med den för druvsorten så typiska
karaktären av sötsyrlig körsbär, mogna tomater och ett uns fin tobak. I typisk
stil var vinet också tydligt strukturerat av tanniner och den körsbärsliknande
syra som är så läcker. Jodå, det här var ett bra sangiovesevin med tydlighet,
om än i solrikare och kraftigare stil.
Chef Stefano är mycket noga med pizzadegen, en surdeg han
gör med specialmjöl och även lite durumvete, toppningarna är också av högsta
kvalitet och osten är noga utvald Provolone och Mozarella, ingen tråkig ”pizzaost”
här inte. Vi gick såklart på specialpizzan kallad Shark Six som visade sig vara
en rejäl pjäs till pizza, säkert 35 centimeter lång och uppdelad i sektioner
med sex olika smaker. Parmaskinka, salsicca, prosciutto, portabello, taleggio
samt en kryddhet färs gjorde pizzan både mäktig och helt underbar.
Det australiska vinet var slut och ersattes av ett
underbart vin från Rhône, 2010
Vacqueyras från Château des Tours i byn Sarrians som ägs av Emmanuel Reynaud
som också sedan 1997 äger de mycket mer berömda Château Pignan och Château
Rayas. Château des Tours är en 40 hektar stor egendom som producerar vit Côtes
du Rhône (uteslutande av Grenache Blanc), röd Côtes du Rhône (mest Grenache med
lite Syrah och Cinsault), enklare lantviner med ursprung Vaucluse samt detta
läckra vin från Vacqueyras. Det görs till 80 procent av Grenache, som verkligen
har ett tydligt uttryck med söt hallonlik fruktighet med nyanser av örtkryddor
och lakritsrot, och 20 procent Syrah som tillför lite mörkare och mer
pepparkryddig fruktighet. Det är ett lika klassiskt strukturerad och komplext
vin som familjens andra mycket med dyrbara och sällsynta viner, och det är ett
vin jag verkligen uppskattade.
Sturehof i
Stockholm är en av de mest klassiska vinkrogarna vi har i Stockholm. Här säljs
vin som på ingen annan restaurang i Stockholm (eller Sverige för den delen) och
maten kan beskrivas som vällagad, god och av det lite stadigare och rustikare slaget.
Nuförtiden går jag inte ut så mycket som jag gjorde förr, det blir oftare
vinrelaterade måltider som avnjuts på bra restauranger i samkväm med vinmakare
och vinproducenter som är på besök. En dag var det min gode vän Dan från
Darioush Winery i sydöstra Napa Valley som kom på besök och under en trevlig måltid
ville visa upp några av hans senaste viner.
De vita vinerna serverades till en
stor platå med ostron och färska räkor. Ostron och vin är ju en lika klassisk
som lyckad kombination, särskilt om man som jag väljer citronen istället för
vinägern till dem. Allra bäst tycker jag att lite lättare viner matchar de
subtila ostronen bäst, men även det lite smakrikare chardonnayvinet fungerade
bra trots att det var en aning överdådigt. Räkor och vin har jag egentligen
aldrig gett någon tumme upp för, räkornas rika umamismak verkar alltid få vinets
frukt ur fattningen med ett lätt metalliskt och bittert gnissel i vinet som
resultat. Den här dagen skulle denna ”sanning” få sig en törn. Kul, tycker jag,
att få lära sig något nytt. Och räkorna här var bland de godaste jag har ätit
på år och dag!
Darioush Winery är mest kända för
sina röda viner av Cabernet Sauvignon, men deras portfölj är numera mycket
bredare än så jämfört med hur det så ut 1997 när man gjorde sin första årgång.
I Ashley’s Vineyard, som ligger intill vineriet precis söder om Stags Leap District,
odlar man både en del av sin Chardonnay och den Viognier som har gett vinet 2016 Napa Valley Viognier. Det är ett
mycket elegant vin som har fått jäsa i 225 liter stora franska ekfat, enbart
neutrala för elegansens skull, och omkring tio procent steel drums för att ytterligare bevara och lyfta finessen och
fräschören. Efter jäsningen från vinet sedan mogna på sin jästfällning under
sju månader, men man har inte tillämpat någon bâtonnage eftersom man vill att vinet ska bygga på silkighet och
fräschör snarare än fetma och kraft. Vinmakaren Steve Devitt, som har varit med
sedan starten, vill bevara så mycket fräschör och syra som möjligt och låter därför
bara en liten del av vinet gå igenom malolaktisk jäsning. Resultatet är
lysande, ett av det allra finaste viogniervinerna i Napa Valley. Det är mycket
druvtypiskt i en mogen men elegant aprikosfruktig och violblommig stil, helt
befriad från ekfat och överdådig vinmakning och rent smakmässigt är det
medelfyllig med en generös men elegant frukt, en len textur, en balanserad syra
och en lång elegant eftersmak. Det var just det här vinet som tack vare sin
fina fruktighet blev en fullträff till räkorna!
Vinet intill var
förvisso lite för kraftigt för den allra finaste balansen till ostronen, men
den 2015 Napa Valley Chardonnay är
ett mycket mer elegant och friskt smakande vin idag än tidigare. Också det här
vinet är jäst i ekfat, men upp mot 60 procent av faten är nya – vilket faktiskt
inte känns annat än i den krämiga texturen och en lätt vaniljnyans. Istället är
det en stramare fruktighet och en härlig fräschör som präglar vinet och
utvecklingen från smöriga, feta, solmoget fruktiga och ekfatsrostade viner till
viner av den här mer moderna fräschören har man sett i Kalifornien under hela
2000-talet.
Till huvudrätten blev det rött, men inte det vanliga
cabernetvinet från Darioush Winery, utan deras 2013 Napa Valley Cabernet Franc som görs i mycket mindre skala,
från 4 800 till 14 000 flaskor per år beroende på hur mycket Cabernet
Franc man väljer att använda till sitt cabernetvin. Det är en cuvée av cirka 95
procent Cabernet Franc och fem procent Merlot (ibland också lite Cabernet Sauvignon)
som till cirka 80 procent kommer från de egna vingårdarna i Napa Valley, bland
annat kommer ungefär 50 procent från vingården uppe i Mount Veeder. Jäsning
sker i ståltankar med en totalt 28 dagar lång skalkontakt och därefter hålls pressvin
och självavrunnet vin hålls sedan separata till dess att blandning sker. De
olika vinerna dras efter jäsning över till nya och upp till tre år gamla
franska ekfat där malolaktisk jäsning och lagring sker under 20-22 månader. Det
här är ett utsökt vin, troget sin druva med en fin vinbärsparfym som möts upp
av en elegant ceder- och blyertsliknande nyans som skapar komplexitet och
finess, och med finstämda tanniner och en god syra som bidrar till en seriös
men ändå elegant struktur.
Till det röda vinet serverades vi en halstrad gös, som
liksom varenda gös i hela världen (verkar det som) kom från Hjälmaren. Att göra
en fiskrätt rödvinsmässig är enkelt, man tillför bara motsvarande smakrika
tillbehör som man skulle gjort till ett bit kött. I det här fallet en krämig
potatispuré som inte bara bidrog till att rätten en lagom tyngd och kraft för
att stå upp mot det röda vinet, utan också hade funktionen att med sin krämiga
textur fånga upp och runda av eventuellt strävhet i vinet. Därtill hörde brynt
sidfläsk (vars sälta möter upp och rundar av vinets strävhet), smörstekt svamp
(som har samma funktion och dessutom bidrar till smakrikedomen) och stekt schalottenlök
(som bidrar med precis den sötma som behövs för att möta upp vinets
fruktighet). Slutligen pricken över i, rödvinssåsen. Med den fanns det ingen
tvekan om att rätten var tänkt till ett smakrikt rött vin.
En helg tog föreläsandet mig till Linköping, där vi valde
att äta en snabb middag på Johannes Kök,
en köttorienterad restaurang jag tidigare har anordnat ett par vinmiddagar på
men som verkar ha tappat lite av sin tidigare skärpa i detaljerna. Den här
kvällens märktes det framför allt med ett väldigt långsamt och osäkert matsals-
och servicearbete och med ett onödigt omständligt arbete med vinet – som fick
gå igenom en examinationsdekantering helt utan att vinet behövde just det. Vinet
ifråga var en 2014 Pinot Noir Les Larmes
från Littorai
(bilden visar en annan årgång, eftersom jag inte fick någon bra bild på flaskan
i mörkret tog jag en annan bild) och vingårdar uppe i norra Anderson Valley i
Mendocino County, Kalifornien. Ted Lemon, som är grundare till firman och dess
vinmakare, har en lika skicklig som försiktig hand över vinmakningen och hans
viner är därför alltid eleganta, fint fruktiga och parfymerade, silkiga och
lättdruckna. Och det är absolut inte viner som behöver dekanteras – det är
långt viktigare att servera dem svala (vårt vin var bra tempererat) i glas med
vid kupa för att kunna ta del av hela parfymen.
Jag beställde in en löksoppa kokt med buljong av oxsvans
och med lite av det strimlade köttet i, liksom en kräm av karljohansvamp samt
lite rökt fläsksida. Det var en god och smakrik soppa som fungerade rätt bra
till vinet, mycket tack vare den milda löksötman som speglade vinets
fruktighet, svampen såklart som precis som alltid älskar Pinot Noir, och den
lilla rökigheten från fläsket som på ett utmärkt sätt plockade upp och helt
dolde spåren av ekfat i vinet.
Regnig och ruskig som den här kvällen var, kändes det
helt rätt att välja en rejäl och mustig varmrätt. Och rejäl var precis vad
portionen var, riktigt rejäl. Rödvinsbräserad oxkind med en potatispuré, lök
och stekt svamp samt friterad jordärtskocka. Här var de minsann en ordentlig
brottarportion som kunde ha räckt till två personer, gott som synden var det,
men alldeles för stor även för en tungviktarkarl som jag.
Rätten kallade på ett vin med ordentlig kraft och
fyllighet och blicken hade fastnat för ett vin från den smått kultförklarade
firman Bodega Numanthia Termes i Toro, grundad 1998 av familjen Eguren
från Rioja (ett av de tyngsta kvalitetsdrivande namnen där). Här i Toro gjorde
de sig snabbt kända för det superexklusiva vinet Termanthia från 130-140 år
gamla stockar av Tinta de Toro (Tempranillo) och det nästintill lika djupa och
koncentrerade Numanthia som snarare görs av druvor från 70-100 år gamla stockar
– imponerade bara det. Också vinet 2013
Termes görs av Tinta de Toro, som är den enda godkända druvan för rött vin
här i Toro, och i just det här fallet är det en selektering av fat med vin som
inte når hela vägen upp i de två toppcuvéerna. Andraviner som detta erbjuder
nästan alltid en riktigt bra vinupplevelse till en bråkdel av toppvinernas
priser, därför föll valet på just det här mörka, djupt fruktiga, tydligt
strukturerade men ändå fin balanserade vinet, som för närvarande har en liten
vaniljsötma och viss ekbeska kvar från de helt nya franska ekfat som vinet har
uppfostrats i. Det här vinet behövde luft, men för att slippa den tidskrävande
mästardekanteringen – som utfördes prickfritt ska tilläggas – lät vi helt
enkelt vinet få växa till sig i våra glas. För egen del måste jag säga att det
supergoda kraftpaketet satt alldeles gjutet till min smakrika oxkind.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar