En liten
inomhusträdgårdslåda? Kan det vara något att börja en fest med? Självklart
tycker vi på Café Rotsunda, som den här kvällen hade fint gästspel av min goda
vän och under 12 år parhäst chef Emilsson. Trädgårdslådan var fina glasskålar
som fylldes med en fet citronsmaksatt kräm av färskost och crème fraiche som
toppades med torkad och smulad kavring som fick bilda ett ”jordlager”. I denna
jord tryckte vi sedan ner krispiga små morötter och rädisor, tunn friterad
potatis och lika krispig stekt bacon av svensk rapsgris.
Det blev fler goda
tilltugg till champagnen medan gästerna minglade runt i det öppna köket på Café
Rotsunda. En läcker tarte flambée med
kantareller, Västerbottenost, konfiterad lök, havssalt, en dragonkräm och en
skiva perfekt rosastekt fläskkarré smaksatt med lite kallrökt sojasås stod på
tur, förvinnande gott.
Champagnen var en gammal
klassiker på Café Rotsunda, NV Grande
Réserve Brut från André Clouet i byn Bouzy,
klassificerad som grand cru och med
Pinot Noir som huvuddruva. Det är också Pinot Noir som finns i den här
champagnen och det är Pinot Noir som ägaren och vinmakaren Jean-François Clouet
tycker är den äkta champagnedruvan, den ursprungliga. Det här är en absolut
torr champagne (sex gram dosage),
fruktig och smakrik förvisso men med en mer syradriven frisk smak. Omkring en
tredjedel av vinet kommer från årgång 2011, lika mycket från 2010, resten är
lite mer mogna och smakrika reserveviner som ger blandningen ett extra djup och
komplexitet. Jag hade valt den här champagnen just för att tilltuggen var av
lite smakrikare slag – mötet blev således precis så balanserat som jag hade
önskat. Just det, det var ur magnum champagnen serverades, ett extra trevligt
format när man ska ha det extra trevligt.
I och med av Scan, där
chef Emilsson arbetar som gastronomisk kreatör, nu under hösten har lanserat
rapsgris från tio noga utvalda svenska gårdar, kände vi oss manade att servera
en fet skiva rökt sidfläsk, saftig och god med en ljuvlig sälta och riktigt
rökkaraktär, som bara hastigt grillades och sedan toppades med en bit krämig
Brillat-Savarin, ostarnas ost om man frågar mig. Den började långsamt att
smälta ner över sidfläsket och gav en underbar textur till anrättningen. Lite
pinjefrön som hade stekt i talg toppade rätten.
Två vita viner hade valts
till kvällens middag och det första av dem var 2016 Crozes-Hermitage Les Jalets från Paul Jaboulet Aîné i
norra Rhône. Knappt tio procent av den drygt 1 600 hektar stora
appellationen Crozes-Hermitage ger vitt vin, det här görs uteslutande av
Marsanne från omkring 40 år gamla stockar på en egendom i den södra delen av
appellationen. Musten är jäst i en kombination av ståltankar och neutrala 228
liter stora ekfat, vilket har gjort att vinet inte på något sätt har någon
ekfatskaraktär. Istället är det druvans eleganta blommighet och fint mineraliska
stenfruktskänsla som står i första rummet, tillsammans med en fin snarare än
tydlig syra. Evinnerligt gott, det tycker jag själv och det tyckte också
gästerna.
Oxfilén var bara hastigt
sotad runt om tillsammans med salt och peppar, därefter fick den vila kallt
innan den skars i tunna skivor. På filén spritsades en len kräm av
karamelliserad schalottenlök och fermenterad vitlök – feta texturer som den här
krämen är alltid av godo när man ha rått eller knappt tillagat kött i rätten.
På detta lite shiitakesvamp som hade picklats lätt (den var farligt syrlig, men
i en sådan liten mängd att den feta krämen helt utplånade faran med syran) och
lite fint skuren svartrot som hade friterats för att ge en mild sötma och även
en krispig textur.
Vit bordeaux dricker vi
alldeles för sällan, därför försöker jag få in ett bra exempel på sådana när
möjlighet finns. Den här kvällen kom den i form av den minst sagt köpvärda
(bara 275 kronor!) och helt underbart goda 2014
Château Lespault-Malartic från Péssac-Léognan. Egendomen är liten, man har bara
7.00 hektar ekologiskt skött vingård med en jord dominerad av grus och
lerhaltigt grus och nästan allt är planterat med Merlot, Cabernet Sauvignon,
Petit Verdot och Malbec för rött vin. Bara 1.00 hektar är planterat med gröna
druvsorter. Den moderna historien tog sin början 2009 när ägaren Jean-Claude
Bolleau gick in i ett långsiktigt samarbete med Olivier Bernard på Domaine de
Chevalier, som kontrakterades att ta hand om egendomens vingårdar, göra vinet
och marknadsföra det (Olivier Bernard har precis samma uppdrag av en annan
egendom i Péssac-Léognan, Domaine de la Solitude). Det var minst sagt ett
lyckat drag. Det här underbara vinet görs till cirka 80 procent av Sauvignon
Blanc och 20 procent Sémillon, vinifierade i 6 000 till 8 000 liter
stora ståltankar, i vilka vinet också har genomgått malolaktisk jäsning innan
det har dragits över till 225 liter små både nya och äldre ekfat för en 15
månader lång lagring. Mer än 250 lådor om tolv flaskor vardera blev det inte –
men vi behövde bara två flaskor och dem var vi innerliga nöjda med.
Medelstor, mjukt citrusfruktig, en frisk ton av grapefrukt och
passionsfrukt, nyanser av vanilj från de nya ekfaten och dessutom en fin
blommighet. Vinet är riktigt fint sammansatt, dess balans är närmast fulländad,
en fin syra lyfter den någon feta och lena texturen och längden är det minsann
inget fel på.
Till bordeauxvinet njöt
vi av en helt underbar rätt av nykokt potatis från Gotland, med sina goda skal
kvar för extra smakrikedom. God löjrom, en fet och syrlig crème fraiche, lite
rödlök som hade fått en vinvänligt avrundad smaksättning med citron, samt lite
brynt sidfläsk, stekt kantarell och friterat potatisskal och fänkålsdill. Lite
av allt det goda, med andra ord.
Vi stannade kvar i
Bordeaux till nästa servering, men gick över till rött vin och området Côtes
des Francs, en bara 450 hektar liten appellation som hör till de mindre kända i
Bordeaux. Det något hemliga området ligger på sluttningarna öster om
Saint-Emilion och det är i allra högsta grad värt att lyfta blicken dit. Den
här kvällen gjorde vi det med en magnum av 2010
Château Puygueraud från ett slott som har ägts av familjen Thienpont (som
bland annat äger slottet Vieux Château Certan i Pomerol) sedan 1946. Det var
dock först på 1970-talet som man planterade om vingårdarna för att 1983 göra
sin första årgång. Det här vinet är till allra största del gjort av Merlot, med
en liten del Cabernet Franc i.
Det blev först tyst runt bordet när dussinet
gäster lade näsan i de stora bordeauxglasen med det sedan en timma tillbaka
dekanterade men nu nyserverade vinet. Sedan sprack alla upp i ett nöjt leende och
verkade otroligt nöjda med den fantastiska doften, djup i sin mörka frukt, hög
i sina ljusare diskanter, komplex efter sju års mognad med toner av multna löv
och tryffel, nyanserad med sina fina toner av ceder och grafit, silkig till
texturen och lång i sin underbara eftersmak. Ett helt underbart vin med andra
ord!
Det lite jordiga och
läckert mogna inslaget i vinet möttes på ett utsökt sätt upp i rätten som chef
Emilsson hade planerat till, ett stekt och i vin bräserat kycklinglår med en
tillhörande rustik puré (snarare ett stomp) av rotsaker som gav rätten en
krämig textur och en diskret sötma, som mötte upp vinets fruktighet. Vinskyn
från kycklingen smaksattes sedan med färska örter och för att möta upp vinets
mer jordiga komplexa toner revs vi över rikligt med italiensk hösttryffel –
världens bästa aromgivare till viner med mer eller mindre mognad. Mest för att
det är gott rev vi också över en mogen Gruyèreost över.
Jag älskar långa
middagar, sådana borgar för många stora upplevelser i glasen och på
tallrikarna. Samtidigt är det både skönt och till och med oumbärligt att få
sträcka på benen, ta lite frisk luft, få ett miljöombyte för att vinna lite mer
energi och även få mingla lite med andra gäster som inte sitter precis intill
en vid middagsbordet. Samtidigt får vi som arbetar med middagen en möjlighet
att snygga till bordet, byta lite glas, få undan lite disk och hämta andan
inför middagens fortsättning. Således ett intermezzo
i form av en sval och vederkvickande champagne. Den kom från Pierre
Peters, en firma jag alltid förlitar mig på tack vare riktigt hög
kvalitet, klassisk och elegant stil och föredömligt måttliga priser. Den här
kvällen valde jag deras underbart rena, friska och ganska strama NV Blanc de Blancs Cuvée de Réserve som
enligt konstens alla regler är gjord uteslutande av Chardonnay som har jästs i
ståltankar och därför bevarat maximal friskhet och fräschör. Gröna äpplen,
citrus, en liten blommighet och en riktigt läcker stram kritig mineralitet är
detaljer som bäst beskriver denna torra och eleganta champagne. En helt perfekt
bensträckarskumpa.
Den andra sittningen vid
vinkällarbordet inleddes med en smakrikt men samtidigt elegant rött vin från
Priorat i Katalonien i nordöstra Spanien. Priorat är ett högintressant
distrikt, drygt 1 600 hektar stort till planterad areal, stenigt med en
mager och väldränerad skifferjord som kallas llicorella och med en låg nederbörd som tillsammans med de
mestadels gamla vinstockarna genererar i mörka viner med fyllig kropp, generös
djup fruktighet och en tydlig struktur av tanniner och mineral. Vinet 2014 Clos Martinet från den 22 hektar
stora Mas Martinet, som drivs av den begåvade vinmakaren Sara Perez,
är ett utmärkt exempel på hur kraft och typicitet för druvor och region står i
perfekt balans med finess. Just det här vinet kommer från den 6.50 hektar stora
vingården Clos Martinet som ligger på sluttningarna på cirka 500 meters höjd
och idag har väldigt gamla stockar av Garnacha och Carinyena (Carignan i
Frankrike) som bar ger mellan 400 och 600 gram druvor per stock. Omkring tio
procent av druvorna är dock Syrah och Cabernet Sauvignon, ett arv från tiden
när hennes far José Luis planterade om en del av vingården i slutet av
1980-talet. Sara arbetar helt ekologiskt och har även börjat testa biodynamiska
metoder. För det här vinet har jäsningen ägt rum i små ståltankar och lagringen
i mestadels äldre franska ekfat som inte har tillfört någon fatkryddighet, bara
fått vinet att andas genom faten under lagringen. Precis som väntat av
druvsorter och ursprung är vinet djupt och generöst, men det är stram
mineraliskt och elegant och har inte alls den koncentration och ekfatssötma det
hade i tidigare årgångar. Helt klart har Sara dragit vinstilen hos Mas Martinet
åt det lättare och mer eleganta.
Till det smakrika vinet
krävdes en maträtt som var smakrik. Fundamentet i rätten var en ragu av
konfiterad anka (långsamt bakad i sitt eget fett tillsammans med kryddor tills
köttet blivit riktigt mört). Lite bönor gav ett lättare men också något mer
proteinrikt och krämigt inslag (viktigt för att fånga upp ett vins strävhet och
göra det lite lenare), och den smörstekta karljohansvampen gav rätten en större
smakrikedom. En välmarmorerad biff från Linköping skulle utgöra huvudelementet
i rätten, men trots att den stektes till perfektion upplevde vi att köttet var
lite hårt och därför valde vi att skära det i väldigt tunna små skivor istället
för att servera köttet i helare stycken. Resultatet blev därmed mycket bättre.
Hur väl man än planerar en måltid och en
rätt, kan det visa sig att det inte blir precis så som man har tänkt, som nu,
och då gäller det att vara kreativ och snabbt komma fram med en lösning. Den
här lösningen gjorde att ingen av gästerna noterade att köttet faktiskt var
lite hårt. Eftersom vi hade kvar lite italiensk tryffel, rev vi över lite av
den på köttet, ytterligare ett sätt att göra rätten ett litet steg godare.
I många års tid har chef
Emilsson och jag kört en härlig ostservering som helt är designad viner av Pinot
Noir från soliga breddgrader. Den körde vi nu igen, under namnet M and M
Signatur. Det rör sig om morötter som smörglaseras och sedan varvas med den
morotsgulröda osten Mimoulette från norra Frankrike. Det hela toppas med brynt
smör (denna magnifika doft- och smaksättning) och lite riven tryffel. Enkelt
och gott som synden, dessutom blir det en magisk helhet tillsammans med
pinotvinet.
Ted Lemon är en av mina
favoritvinmakare i Kalifornien. Med en bakgrund i Bourgogne (1982 till 1984 var
han vinmakare på Domaine Roulot i Meursault) kom han tillbaka till Kalifornien
med helt rätt inställning till vinodling och vinframställning för att senare (1993)
grunda sin egen firma, Littorai. Idag har han 5.20 hektar
vingård fördelat över ett par lägen i den svalaste delen av sydvästra Russian
River Valley, som också får räknas till det lite mer trendriktiga Sonoma Coast.
Ted var också en av de första mer välkända vinmakarna som började köpa druvor
från Anderson Valley uppe i Mendocino County, där han snart blev ett toppnamn samtidigt
som dalgången fick ett allt bättre renommé.
Det var också just från Anderson Valley som
kvällens sista vin kom, 2015 Pinot Noir
Les Larmes, ett vin som Ted blandar samman som ett slags andravin sedan han
har valt ut de mest karaktäristiska faten av viner från de vingårdar han
buteljerar separat.
”Det är dock ett riktigt fint vin, gjort med samma
ambition som de vingårdsbetecknade”, förklarar Ted.
Och det kan man verkligen hålla med om.
Vilket underbart läckert vin, rikt och generöst till frukten, ljuvligt
rödfruktigt och mjukt texturerat med en god syra och silkiga tanniner. Inte
direkt bourgognelikt, men heller inte så kraftigt som de flesta amerikanska
pinotviner är. Det blev en fantastiskt god och lika fantastiskt uppskattad
avslutning på kvällen.
Därefter blev det kaffe, chokladgodis och
sprit för de gäster som så önskade. På Café Rotsunda finns det nämligen gott om
den senare typen av nobel dryck, väldigt gott om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar