Å
rets allra bästa grisfest – det tror jag alla 85 inblandade
gäster kan skriva under på. Bakom idén stod min gode vän och gastronomiska
parhäst Mathias (som till vardags arbetar med kvalitetskött och gastronomisk utveckling
mot restaurang på Scan, jag själv samt chef Andreas och sommelier Robban på
Hotel At Six. Bakgrunden till festen och middagen var att Scan nu under hösten
lanserar rapsgris från tio noggrant utvalda gårdar i centrala Sverige och det
ville vi såklart fira med en makalös middag. Rapsgris är helt enkelt grisar som
enbart äter raps och rapsolja, så att köttet blir blankt och saftigt och får en
delikat nötliknande doft och smak. Utöver den goda smaken är rapsgrisens kött
också nyttigare än vanligt griskött tack vare den höga halten av Omega 3.
Att vi slog på trumman
ordentligt den här kvällen fick gästerna i min vinklubb känna på, vi hade
nämligen bjudit in rapsgrisuppfödaren Anders (som levererade kvällens goda
grisar) och den otroligt skickliga och passionerade köttexperten och
styckmästaren Benny från Scan. Under vår aperitif passade Benny på att stycka
en gris på scenen, så att vi alla fick lära oss mästarens hemligheter och i
praktiskt och pedagogiskt format faktiskt se exakt var
alla styckningsdetaljer sitter och hur man på bästa sätt skär ut dem och
använder dem.
Temat för kvällen var Pinot Noir och därför hade jag valt
den supergoda och för att vara en champagne smakrika NV Brut Réserve från det lilla men utmärkta champagnehuset André
Clouet i Bouzy, en av de byar med tyngdpunkt på Pinot Noir som är
klassificerad som grand cru. Jean-François
Clouet, som driver firman idag, är helt hängiven Pinot Noir och menar att det
är den mest autentiska druvsorten i Champagne, där den numera odlas på cirka
11 300 hektar. Därför gör han sina champagner uteslutande av Pinot Noir.
För att vara en champagne är den ganska aromatisk och djup, man skulle nästan
kunna säga att den är fyllig och den har toner av mogna röda äpplen möter en
liten röd citruston och en nyans av nygräddad brioche. Torr, absolut torr,
precis som Jean-François vill ha den – och det vill jag med!
Som en liten naggande god munsbit till champagnen
serverades en tunt skuren lufttorkad fläskkotlettrad med lätt syrad rödlök på
en rostad surdegskrutong, därtill lite mjukgörande broccolimajonnäs. Snabbt,
enkelt och gott och med en rätt fin balans mellan den syrade löken och
champagnes syra.
Nästa champagne var på sitt den enda avvikelsen från
temat Pint Noir den här kvällen. Men vi såg oss själva förlåtna eftersom vi
höll oss inom druvfamiljen Noirien, där Pinot Noir är stamdruvan. Champagnen NV Premier Cru Vignes de Vrigny Brut var
nämligen uteslutande gjord av druvsorten Pinot Meunier som är en avknoppning av
Pinot Noir. Den kom från den närmast kultförklarade toppfirman Egly-Ouriet
har bara totalt 11.70 hektar vingård, av vilket 2.00 hektar är just omkring 40
år gamla stockar av just Pinot Meunier som odlas i den mindre kända byn Vrigny,
som är klassificerad som premier cru.
Det här är en underbar och diskret rosaskimrande champagne i lite matigare och
djupare stil, initialt jäst i en kombination av ståltankar äldre ekfat som har
gett doft och smak en läckert nötig och komplex nyans. Tre år på jästen har
också bidragit till en djupare och mer nyanserad smak. En champagne som den här
är mer lämpad som måltidschampagne än som aperitif.
Tack vare att den här andra champagnen var lite
smakrikare än den första, kom den att matcha den första rätten helt perfekt.
Det rörde sig om en tartar av sotad fläskfilé, len i textur och smak och med
ett trevlig svagt syrligt inslag av vispad syrad grädde, därtill en helt
underbar odlad störkaviar från Uruguay. Det finns flera typer av kaviar, den
här är relativt ny för mig och jag tycker att det är en av de allra finaste med
en helt fulländad balans mellan umami, sälta, textur och intensitet.
Bourgogne är det självklara förstahandsvalet när man ska
ha en middag på temat Pinot Noir. Det är härifrån druvan kommer och den är
omtalad i trakten sedan 700-talet. Idag är förvisso Chardonnay mer planterad än
Pinot Noir, som täcker 9 950 hektar av cirka 27 500 hektar. Visst
hade vi kunnat gå all in på en högre kvalitet från någon av alla grand crus och premier crus som finns, eller från någon mer måttligt prissatt villages, men jag kände en större önskan
att vända blicken mot instegsvinerna och visa hur otroligt goda de kan vara.
Därför valde jag den underbara, charmerande och sirligt rödfruktig 2014 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Les
Dames de Vergy från den 48.20 hektar stora firman Antonin Guyon som
grundades 1960. Man har totalt 22.00 hektar vingårdar här uppe på platån
ovanför sluttningen med alla klassificerade vingårdar och vinerna får tack vare
det något svalare klimatet en stor fräschör och elegans. Doften är verkligen
delikat, fint rödfruktigt och något blommig i syrlig och sval stil och
smakmässigt hittar man också en fint kritig mineralitet. Hälften av vinet är
lagrat i äldre ekfat, hälften i ståltankar under tolv månader. Att hitta en
bourgogne för bara 149 kronor som smakar så här gott är sanna mina ord ingen
lätt lek.
Skaldjur och röda viner? Ja, det är en kombination som de
allra flesta av oss tycker är både konstig och rent ut sagt dålig. Anledningen
stavas umami, en smak som skaldjur är väldigt rik på och som kan ge vinet en
obalanserad smak, men en upplevt reducerad fruktighet och kropp samtidigt som
vinet blir metalliskt och beskt. I det här specifika fallet blev det en bra
kombination, dels för att vinet var så lent, dels för att den hastigt sotade
men fortfarande nästan helt råa havskräftan var fet och hade fått sällskap av
lite lardo från rapsgris och en fet kräm av fänkål. Lite krisp av rågbröd hörde
också till för att ge rätten en varierad textur. Ett par gäster tyckte dock
fortfarande att det var en knepig kombination och det kan också röra sig om en
sådan enkel sak som att man mest tycker att det är en konstig kombination, inte
att det blir en smakmässig kullerbytta.
Vi skriver år 1135 i historieboken när Bernard av
Clairvaux lämnar Bourgogne med sticklingar av Pinot Noir och tar sig till
Tyskland för att i Rheingau grunda Kloster Eberbach. Sedan dess har Pinot Noir
odlats i Tyskland och med tiden kommit att bli en av landets viktigaste
druvsorter. Idag täcker den 11 800 hektar och går oftast under det lokala
namnet Spätburgunder, den ”sena bourgognedruvan”.
Viktiga distrikt för Spätburgunder är Baden (som har
hälften av landets areal av den nobla blå druvan), Pfalz, Rheinhessen och
Württemberg, men också lilla nordliga och svala Ahr som har cirka 350 hektar av
den. Det var härifrån vi hämtade vinet 2015
Dernauer Spätburgunder från den unga och duktiga vinmakaren Julia
Bertram. Julia har bara gjort några årgångar, men har redan
positionerat sig bland de stora namnen här. Hon tar druvor från de vingårdar
som hennes mor och mormor äger, i det här fallet från 25 år gamla stockar i
skiffer- och sandstensjordar med fint söderläge. Vinet lagras i äldre fat av
lokal ek och har en elegant rödfruktig doft, svagt blommig och med den för tysk
pinot så typiska jordigheten. En lätt och påfallande silkig rödfruktig kropp
kännetecknar smaken, liksom en ungdomligt frisk smak. Jag var väldigt förtjust
i vinet och flera av gästerna jag pratade med höll det som ett av de finaste av
kvällens viner, men det fanns också gäster som tyckte att vinet var lite väl
syrligt. Ja, vad ska man säga, smakupplevelsen är alltid olika.
Av finmalet rapsgriskött och kycklinglever hade chef
Andreas gjort en smakrik och god terrin, vars feta textur kom att bli en av
nycklarna till det syrafriska pinotvinet. En god syra i drycken är nämligen
önskvärt i vinet till feta maträtter. I det här fallet kom också vinets syra
att hitta hem till den syrliga gelén av hallon med en spets av hallonvinäger.
Lite lättrostade macadamianötter och lite smörstekt svamp hörde också till.
Greywacke är en jordtyp som domineras av grå sandsten med inslag av kvarts och som finns i cirka elva procent av den planterade vingårdsarealen på Nya Zeeland. Av Pinot Noir gjorde man redan på 1980-talet en del riktigt fina viner av i Martinborough, men det är på 2000-talet som druvsorten har kommit att ta för sig ordentligt, framfört allt i Central Otago på sydön och till mindre del i Waipara norr om Canterbury. Allra mest odlas den dock i Marlborough, landets största distrikt, och idag täcker den sammanlagt 5 510 hektar av landets cirka 33 000 hektar. Jag hade valt ett riktigt läckert vin från firman Greywacke, som grundades 2009 av den välkända fotografen Jim Budd som har gjort sig känd som grundare av Cloudy Bay i Marlborough. Det är också där vi landade med denna 2014 Pinot Noir vi nu hade fått svalt serveras i våra glas. Vinet är gjort av de franska klonerna Dijon 115, Dijon 667, Dijon 777 och Pommard, vinifierade fullt avstjälkade vid sval temperatur och sedan lagrade i 40 procent nya franska ekfat under ett år. Det jag uppskattade med vinet var den lena texturen, den friska syran och den något jordiga tonen i den annars goda frukten. En liten kryddig nyans av ekfaten noterades också, men inget stack ut och störde – det här var gott.
”Korv är kultur”, så löd en skön slogan för många herrans
år sedan. Att korv skulle vara en enkel och mer husmanskostmässig råvara har nu
på 2000-talet kommit att revideras, korvkulturen har tagit stora steg framåt
och uppåt i hierarkin och idag ser man fantastiska korvrätter på även de bästa
restaurangerna. Nu hade vi en hemlagad korv av rapsgris på tallriken, smakrik
och fast i texturen, och den serverades en tryffelstuvad majs, som tillförde
precis den mängd sötma som pinotvinerna ofta bjuder på. En god mörk skysås och
lite torkad svartkål hörde också till.
Seven Springs Vineyard är en av de mest berömda
vingårdarna i Willamette Valley i Oregon. Den 33.25 hektar stora vingården
reser sig från 105 till 215 meters höjd på en sluttning med mestadels vulkanisk
jord i appellationen Eola-Amity Hills i den södra delen av Willamette Valley.
Det här är en med oregoniska mått mätt ganska gammal vingård, planterad redan i
början av 1980-talet då Oregon som vinland var i sin linda, men egendomen fick
nytt liv när den 2007 införlivades i det intressanta projektet Evening
Land, där man med vingårdar här, i Bourgogne samt i Sonoma Coast och
Santa Rita Hills i Kalifornien skulle göra toppviner i en slags studie mellan
de olika ursprungsområdena. Jag minns vinerna som riktigt goda, bland de bästa
i Oregon på den tiden, men när egendomen såldes 2014 och den begåvade
vinmakaren Sashi Moorman och sommelieren Rajat Parr från superhypade Domaine de
la Côte i Santa Rita Hills tog över, har kvaliteten slipats till ytterligare.
Redan den första egna årgången har tagit ny höjd. Den här kvällen hade vi en
underbara, silkeslena, både saftigt och syrafriskt rödfruktiga 2014 Seven Springs Pinot Noir i våra
glas, ett vin minst sagt gick hem hos publiken. Vilken underbar renhet, finess
och förförisk frukt. Full pott om man ska tro på alla saliga vindrickare jag
pratade med.
E
n styckningsdetalj som är verkligt fin är kinden och nu
fick vi en bräserad och mör rapsgriskind som serverades med ett brödflarn och
en tunn skiva fantastiskt gott dragonsmör, som på ett perfekt sätt speglade
lite av den gräsiga stjälknyans man kunde förnimma i vinet. Till detta en god
buljong kokt av grisben och griskött.
Till den sista serveringen hade vi två viner, både i lite
rikare fruktig stil för att matcha den smakrika huvudrätten. I det vänstra
glaset hade vi den jämfört med vinet från Oregon mer intensiva och mörkare
rödfruktiga 2015 Sonoma Coast Pinot Noir
från toppvinmakaren Jamie Kutch och hans firma Kutch Wines, som den då
på Wall Street alldeles för stressat arbetande Jamie grundade 2005 ur en ren
passion för vin. Hans mod att lämna det välbetalda finanslivet har verkligen
gett utdelning, idag hyllas han som en av de bästa pinotproducenterna i
Kalifornien. Till en början var vinerna dock tunga och lite väl ekfatskryddiga,
men sedan han 2007 började dra ner på andelen nya ekfat och samtidigt börja
arbeta med hela druvklasar tog kvaliteten en ny riktning, för att sedan från
2012 då han ytterligare drog ner på nya ekfat och samtidigt helt gick över till
att inte avstjälka druvorna. Den lätt kryddiga tonen från stjälkarna noterades
ganska tydligt i detta unga vin, men det fanns gott om mörk och djup frukt att
balansera det och även ge vinet en tät och sammetslen frukt. Jag älskar det här
vinet, men en del gäster tyckte att vinet var lite för stjälkkryddigt. Till
maten skulle dock denna stjälkighet integreras på ett fint sätt.
Det andra vinet
kom från By Farr Wines i Bannockburn i den svala södra delen av Victoria
i Australien. Det var Gary Farr som grundade firman och han inspirerades
initialt av Domaine Dujac i Bourgogne, sedan av Calera Wine Cellars i
Kalifornien och Cristom i Willamette Valley i Oregon som hade precis samma
filosofi när det kommer till vinframställning – alltid en stor andel hela
druvklasar med sina stjälkar och alltid med större andel neutrala ekfat för att
inte störa vinets inneboende finess. Jag hade valt deras 2015 Pinot Noir Farrside by Farr som kommer från vingården Farrside
som planterades 2001 med Pinot Noir av klonerna Dijon 114, Dijon 115, Dijon 667
och Dijon 777. Här är jorden rik på kalksten, precis som i Bourgogne och tack
vare att druvorna mognar sent i den här vingården förenas en riktigt god
solyppig fruktighet med en frisk syra och fina tanniner. Omkring hälften av
druvklasarna var hela med sina stjälkar, men något stjälkig kryddighet stod
inte att finna i doften tack vare den läckra fruktigheten. Också det här vinet
var väldigt uppskattat och jag har en känsla för att det skulle ha varit
vinnaren av de två vinerna om vi hade röstat.
Kvällens sista rätt blev karrén, en saftig detalj som
sitter mellan kotlettraden och nacken. Den hade man grillat hel och trancherat
och den serverade med en tryffelsmörsås med inslag av parmesan. Man hade också
lite smörsauterad spetskål och ett krispigt torkat blad av savojkål. Återigen
en god rätt som dels matchade vinerna bra (kålen gjorde att de stjälkiga
tonerna i pinotvinet från Kutch Wines smälte in doft- och smakmässigt i
rätten), dels med tydlighet visade att grisköttet i allra högst grad hör hemma
i den högre gastronomin tillsammans med de allra finaste vinerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar