Ibland blir det dubbelt så bra, eller faktiskt rent av
trefaldigt bra. Den här måndagen var en av få lediga dagar under hela hösten,
vilket såklart kändes skönt. Den här måndagen skulle också min sedan 19 år
tillbaka gode vän Marimar Torres komma till Stockholm för att hälsa på och visa
upp sina fina viner av Chardonnay och Pinot Noir från Sonoma County i
Kalifornien. Att mötet skulle ske på den underbara, varma och gemytliga
restaurangen Brasserie Bobonne på
Östermalm gjorde saken ännu bättre – chef
Ingela och chef Roger, både
sommelierutbildade (bra där, ett föredöme för kockyrket!) med personal gör det
så vansinnigt bra och trevligt här. Maten är klassisk, välsmakande, fri från
knasigheter och krusiduller och alltid väldigt vinorienterad, dessutom får man
alltid till den där personliga touchen i helheten som jag tycker gör en
restaurang så härlig.
Marimar Torres
lämnade Spanien i slutet av 1970-talet och blev allt med besluten att etablera
en egen vingård. När hon 1985 lyckades köpa en före detta äppelfarm i den svala
Green Valley för 600 000 dollar blev det början på Don Miguel Vineyard och
hennes Marimar Estate. Marimar hade förvisso vinet i sitt katalanska blod, men
hon pustade ändå 1988 på de tekniska kunskaperna med kurser inom vitikultur och
oenologi vid UC Davis i Kalifornien. Samtidig mognade den då åtta hektar stora
vingård hon hade börjat plantera 1986 och 1989 gjorde hon sitt första vin,
Chardonnay Don Miguel Vineyard (idag med tilläggsnamnet La Masía, eftersom
Marimar har sitt hus här). Vinet Pinot Noir Don Miguel Vineyard gjorde hon
första gången 1992 och under större delen av 1990-talet var det just dessa två
viner hon gjorde. Med tiden skulle ett par specialbuteljeringar lanseras, till
och med ett vin av Albariño och ett av Tempranillo – det spanska arvet förnekar
sig inte.
Nästa stora steg
togs i början av 2000-talet när Marimar köpte en egendom ute i Freestone i
Sonoma Coast och 2004 lanserade sin första årgång därifrån, Pinot Noir Doña
Margarita Vineyard (idag med tilläggsnamnet Mas Cavalls, eftersom Marimar har
sina hästar i ett stall nedanför).
Lunchen började med det vita vinet från Marimar
Estate och deras vingård i Green Valley, 2014 Chardonnay La Masía Don Miguel Vineyard, såklart hundra
procent Chardonnay men med ett par olika kloner för en mer varierad smakpalett.
På klassiskt europeiskt manér söker Marimar en mer måttlig mognad i sina viner,
några kraftpaket har hon aldrig gjort, dessutom följer hon i stort sett
identiska metoder för framställning som i Bourgogne. Det innebär jäsning i 228
liter stora franska ekfat som till som mest 30 procent är nya, full malolaktisk
jäsning (vinerna från Green Valley har alltid en god syra, vinerna blir således
aldrig flacka av den här syraomvandlande processen) och därefter lagring i
faten under tio månader. Tre år gammalt har vinet börjat att utveckla sig, det
har kvar sin unga fräscha syra, men kroppen har blommat ut och breddat sig, det
finns en fetma i den samtidigt man noterar både gula äpplen, kvitten och
citronskal, men smaken är helt torr, en liten aning mineralisk och mot slutet
helt torr.
Ofta säger man att kronärtskocka är en vinovänlig råvara.
I sig kan det stämma, men när man tillagar och smaksätter en råvara kommer de
smak och balans och även avigsidor att förändras. Här har man gjort en riktigt
god, len och krämig soppa av skockorna, fint smaksatt med de avrundande
smakerna sälta och syra, därmed upphörde allt som skulle kunna störa vinet.
Därtill hade man lite krämig burrata,
vilken ytterligare gjorde mötet lättare och bättre. Dessutom möttes vinets något
fet kropp upp på ett utmärkt sätt med den krämiga texturen i soppan.
Det var till och med så att hennes 2014 Pinot Noir La Masía Don Miguel Vineyard passade precis lika
bra till soppan, återigen just för de feta texturerna som soppan bjöd på. Både
de ganska milda tonerna av ekfaten och vinet unga men i grund och botten lena
strävhet flätades in och rundades av i mötet med soppan. För mig är det inte
alls förvånande, i hela mitt vin- och matliv har jag förlitat mig på
maträtternas feta råvaror och texturer just för att de är undergörande för
rätternas möte med framför allt röda viner med mer eller mindre strävhet i.
Därför brukar jag alltid säga att ”fett är rätt”.
Det här vinet kommer
från den 25 hektar stora Don Miguel Vineyard som breder ut sig över ett par
sluttningar ovanför vineriet. Det är här man utöver Chardonnay och Pinot Noir,
vilka totalt dominerar vingården, som man har lite Albariño, Tempranillo och
Syrah planterat. Sedan 2003 är hela vingården ekologiskt skött och efter ett
par år med lite stökiga viner i den förvandlingen, har man sedan 2005 lyckats
göra utsökta viner varje år. Ett par olika kloner bidrar till en
karaktärsmässig mångfalt, normalt sett till 85-90 procent avstjälkade
druvklasar och försiktigt vinifierade med små öppna jästankar i stål, därefter
lagrade i 228 liter franska ekfat som till en tredjedel är nya, under tio
månader. Tre år från skörd är vinet fortfarande ungt och drivet av sin
intensiva men svala och eleganta fruktighet, mest hallon och lite sötsyrliga
körsbär, dessutom en fin blommighet som bidrar till elegansen. Till en början
var vinet lite knutet, men med lite luft i glaset blommade det upp och bjöd på
än större elegans. Medelfyllig, rent fruktig och elegant med märkbara men
finstilta tanniner, så beskrev jag smaken. Jag njöt av vinet både till den
eleganta soppan, och till min huvudrätt.
Från vingården
ute i Sonoma Coast kom den fortfarande något knutna 2013 Pinot Noir Mas Cavalls Doña Margarita Vineyard. Som väntat av
det svala kustnära klimatet har vinet fått en djupare och mörkare fruktighet,
tätare och även något mer jordigt kryddig, resultatet av att druvorna blir lite
mindre och får ett något tjockare skal till följd av det svalare läget. Även om
också tanninerna var lite tydligare, upplevde jag smakbalansen som fin och
närmast silkig. Ett riktigt läckert vin som trots sina fyra år gärna kan få ett
par tre års lagring till för att ytterligare rundas av och blomma ut.
Varmrätten var klassiskt möjliga, en skomakarlåda med
krämig potatispuré, en stekt utskuren biff (kanske en aning för mycket stekt
för min smak, jag föredrar medium rare)
med en tjock skiva stekt rökt sidfläsk och till det lite mörk steksky.
Underbart!
Det blev också ett tredje pinotvin, den toppcuvée av de
bästa faten som Marimar sedan 2002 gör för att tillägna sin dotter, 2014 Pinot Noir Christina Don Miguel
Vineyard. Cuvéen av lotter i vingården och olika kloner har varierat från
år till år, fokus ligger alltid på att göra det bästa tänkbara vinet. Till
skillnad från de andra pinotvinerna låter man den här mer stadigt strukturerade
och djupare cuvéen lagras lite längre, oftast upp mot 18 månader, dessutom blir
det nya ekfat under fyra månader av dessa. Det här vinet behövde vi dekantera
för att det skulle öppna upp sig, men under de 30 minuter jag hade vinet i mitt
glas växte det successivt i intensitet och djup. Alltjämt har det en lite
större kryddighet av ekfaten än de andra vinerna. Men så är det ett vin som
enligt Marimar själv och hennes vinmakare Tony Britton är tänkt att lagras
längre än de andra.
(Kommentar: jag har provat samtliga årgångar av samtliga
viner från Marimar Estate och det blir oväntat och riktigt läckert
bourgognelika med 10-15 års ålder – kan vara värt att tänka på.)
Den trevliga lunchen avslutades med en god äppeltarte,
bara som den var. Vare sig chardonnay- eller pinotviner passar till den här
typen av rätter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar