Bland det allra roligaste jag vet är att arrangera
middagar med många viner och många maträtter, alldeles oavsett det är på Café
Rotsunda, på någon restaurang runt om i landet, för min egen vinklubb eller för
någon annan vinklubb. Allt från planeringen, då vinerna väljs och tankarna
sätter igång, till genomförandet då man möter alla entusiastiska och
livsnjutande gäster och serverar allt det goda, är lika roligt. Den här kvällen
riktades inbjudan till medlemmarna i Club VinUnic och restaurangen där allt
utspelade sig på var Villa Källhagen intill Djurgårdskanalen, den restaurang som
jag sedan 1998 har haft som hemmaplan för otaliga vinorienterade middagar med
min egen vinklubb.
Ofta inleds en middag med mousserande vin, men jag tycker
också att det är trevligt att istället servera ett elegant, helt torrt och
friskt vitt vin. Så planerade jag den här middagen, som helt var fokuserad på
viner från USA, där främst Kalifornien. Jag hade fria händer att välja viner ur
det omfattande sortimentet hos VinUnic och hittade ett riktigt gott vitt vin
från Wind
Gap Wines, en relativt ung firma i Sonoma som har grundats av den
skickliga vinmakaren Pax Mahle och helt fokuserar på viner från vinpinade
kustvingårdar.
”Fördelen med
den typen av vingårdar är att de ger mer eleganta viner med fräschör och lägre
alkohol”, menar Pax.
Vinet ifråga var
hans 2011 Chardonnay James Berry
Vineyard som kommer från en liten, numera omplanterad vingårdslott som ägs
av vinfirman Saxum (känd för sina kraftiga, högt prisade och åtråvärda röda
viner) i den västra delen av Paso Robles. Även om Paso Robles är känt för sitt
varma klimat och fylliga röda viner, är den här vingården sval och tack vare
att Pax skördar druvorna tidigt blir vinet relativt lätt (alkoholhalten ligger
på under 13 procent), elegant, frisk och mineralisk. Någon ek står heller inte
att finna, musten är jäst i äldre och helt neutrala franska ekfat. Det här är
verkligen ett elegant vin, faktiskt rätt bourgognelikt, som med all tydlighet
visar att vinerna i Kalifornien inte alls måste vara kraftfulla och
alkoholstinna.
Vinet till den första rätten kom från Lake County, ett
nästan bortglömt hörn av Kalifornien som ligger på höglandet norr om det
betydligt mer berömda Napa Valley. Här är både de grusiga jordarna och klimatet
oväntat likt det i Bordeaux, något som passar vinmakaren Denis Malbec och hans
svenska fru May-Britt alldeles perfekt, Denis är nämligen uppvuxen på Château
Latour i Pauillac och har även varit slottets vinmakare under 1990-talet. Här i
Kalifornien gör de vin åt flera klienter, men också under de egna etiketterna
Notre Vin och Alienor Cellars. Vinet 2010
Sauvignon Blanc kom från den senare etiketten, det görs uteslutande av
Sauvignon Blanc som vinifieras och lagras i lika delar ståltankar, som nya och
ett par år äldre franska ekfat. Rent stilistiskt är vinet mer likt de vita
bordeauxvinerna än dem från Loire och Nya Zeeland, således med en knappt
medelfyllig kropp som bäddar om den friska syran, frukten är gulaktig och lätt
blommig snarare än gräsig och av ekfaten noterar man bara en mild
vaniljton.
Som vanligt utgår vi alltid från vinlistan och bygger
menyn och rätterna utifrån vinernas fyllighet, balans av sötma och syra samt
förekomst av ekfat och strävhet. Därefter lägger vi vikt vid att försöka spegla
eller komplettera vinets dofter med hjälp av råvaror, kryddor eller
tillagningsmetoder. Rätten till
sauvignonvinet blev en krämig skaldjurstimbal med räkor, hummer och kräftor som
bands samman av gräddfil och smaksattes med citron och Kalixlöjrom.
Till nästa servering blev det två viner att Pinot Noir.
Det första av dem kom från Kalifornien och producenten Wind Gap Wines, som inte
äger några egna vingårdar utan köper druvor från vingårdar man har arbetat med
i över tio år. I vinet 2012 Sonoma Coast
Pinot Noir köps druvorna från främst Gap’s Crown Vineyard och Griffin’s
Lair Vineyard nere i Petaluma Gap i den södra och kallaste delen av Sonoma
Coast. Inte heller det här vinet ser några nya ekfat under sin totalt sett 16
månader långa lagring, istället är det äldre neutrala ekfat och cementägg som
används. Typiskt för den nya tidens pinotvinmakare är att Pax Mahle jäser sina
pinotviner med hela druvklasar, vilket i det här elegant och saftigt
rödfruktiga med friskt smakande vin finner en lätt vegetalt kryddig ton som
skänker en viss komplexitet. Stilmässigt var vinet de mest eleganta av de två.
Vinet intill kom
från den trevliga svenskättade familjen Bergström och deras Bergström
Wines i Willamette Valley i Oregon. Just det här vinet kom från den
knappt tio hektar stora Joan Camp Vineyard i appellationen Chehalem Mountain,
där jordarna har inslag av sand och kisel. Vinet 2012 Pinot Noir Silice var lite fylligare och silkigare än det från
Wind Gap Wines och dess frukt drog mer åt solmogna vildhallon än syrliga röda
bär, dessutom hade vinet en lite mer uttalad fatkryddighet. Även om det var
lite fylligare, var det lika elegant som sin kaliforniska granne.
De allra flesta gäster verkade föredra det oregonska
vinet till rätten, en terrin av bräckt anklever och konfiterat anklår med
krispigt stekt ostronskivling (Pinot Noir är en druvsort som älskar svamp) och
brunoise av rotsaker som syrats lätt (Pinot Noir tycker också om rotsaker).
Visst fanns det en del kommentarer om varför jag hade valt röda viner till en
så typisk vitvinsrätt som ankleverterrin. Min tanke med kombinationen var att
istället för att servera ett sötaktigt vitt vin låta pinotvinernas saftiga
fruktighet utgöra bryggan till den feta texturen. Det hela gick hem, till många
förvånade gästers stora glädje. Att hitta ett nytt sätt att skapa fina
kombinationer brukar vara en av behållningarna på vinmiddagar.
Vi skulle återvända till den begåvade vinmakaren Pax
Mahle, men nu till hans andra vinserie, Pax Cellars. Också med dessa viner
är det en sval och stram stil som Pax söker och vinet 2010 Syrah Griffin’s Lair från den i södra Petaluma Gap belägna
vingården Griffin’s Lair Vineyard är ett riktigt läckert men kanske inte
alltigenom charmerande exempel på det. Här är det inte slösande varm och rik
frukt man möts av, för även om frukten är djup och mörk och rätt tilltalande är
det en animalisk och vegetal och till och med stenig komplexitet som just nu
står i full paritet med frukten. Vi serverade vinet vid cirka 17 graders
temperatur, helt rätt med tanke på den förhållandevis lätta frukten, men med
lite högre temperatur och framför allt mer luft, kom vinet att växa till sig
och bjöd på en lite rikare frukt och en fin blommighet. Det fanns något
nordrhônskt över vinet som jag tyckte om, men allra mest är vinet ungt och lite
stramt och bör därför ligga till sig något till ett par år till. Baserat på
många års provande, känner jag mig förvissad om att det här vinet kommer att
utvecklas och bli riktigt komplext med fem till åtta års lagring.
Vi njöt av vinet till ett stekt och i smör bakat
majskycklingbröst, helt perfekt tillagat och saftigt, som serverades med en
kräm av persiljerötter, långsamt stekta smålökar och knapriga kantareller,
därtill en mörk fond inkokt med örter för att spegla vinets fint vegetala
kryddighet. Svalodlade viner av Syrah får ofta en kryddig och vegetal ton, i
det här fallet hade Pax också låtit jäsa druvklasarna med en stor del stjälkar
kvar, vilket ytterligare bidrog till den läckra kryddigheten. Baksidan av
myntet var dock en liten bitterhet i vinet, den rundades dock helt av tack vare
den krämiga texturen och sältan i maträtten.
Man kan mycket väl säga att temat för kvällen var svala
och eleganta viner. Det gällde också 2011
Napa Valley Merlot från Shafer Vineyards, vars viner
vanligen är fylliga och rikt fruktiga i en mer typiskt generös amerikansk stil.
Under 2000-talet har vinerna blivit allt bättre och mer försiktiga, helt i
linje med den gängse utvecklingen i Kalifornien, men att det här vinet var så
stramt hållet, friskt, återhållet och elegant med sina svagt gräsiga och
grafitkomplexa toner berodde allra mest på den svala årgången 2011, en av de
allra kallaste i kaliforniskt mannaminne. Redan när jag provade det här vinet
första gången för ett år sedan tyckte jag om det. Normalt sett brukar
merlotvinet inte vara så här elegant och bra. Lyftet kom tydligen i en årgång
som betecknas som svag och svår.
Vinet intill, 2011
Lytton Springs från Ridge Vineyards, var också en stor
positiv överraskning. Liksom merlotvinet från Shafer Vineyards brukar det här
vinet vara betydligt mer yppigt och sötaktigt i frukten. Visst fanns här
fortfarande en viss syltighet med inslag av björnbärs- och blåbärsmarmelad, men
det var lite stramare hållet än vanligt, lite friskare, en aning med
tanninstrukturerat. Därmed upplevdes det lite torrare, nästan lite oförlöst,
men också mer elegant. I den här årgången gjordes vinet till 82 procent av
Zinfandel, 16 procent Petite Sirah och två procent Mataro från stockar som till
stor del är över hundra år gamla. Zinfandelvinerna från Ridge Vineyards är
alltid bland de finaste och mest långlivade som görs i Kalifornien. Vinet
Lytton Springs är jämfört med den mer fruktfylliga och texturerade tappningen
Geyserville det lite mer tanninstrukturerade och det är därför särskilt väl
lämpat för lagring.
Merlot- och zinfandelvinerna serverades sida vid sida
till högrev som under fyra timmar hade bräserats med aromatiska grönsaker till
dess köttet var så mört att det närmast föll sönder. För att gifta in de
fruktiga vinerna ännu bättre lät man smaksätta fonden med svarta vinbär, ett
enkelt och lyckat sätt att aromspegla vinernas dofter i maträttens och därmed
skapa en likhet som vårt doftsinne känner igen och finner bli en väl sammansatt
komposition. Eftersom 2011 var en sval årgång och vinerna hade fått lite
lättare kropp och istället något mer uttalad tanninstruktur än vanligt, hade vi
en krämig potatisgratäng som tillbehör. Om så bara lite grand fett i maträtten
kommer vinernas tanniner att bäddas in och upplevas lite lenare. Just precis så
blev det med denna superlyckade kombination.
Ett av de viner från Shafer Vineyards jag tycker har
blivit allra mest elegant över åren är deras chardonnayvin från södra Napa
Valley. Det man har gjort är att ganska påtagligt dra ner på eken, men det
känns också som att man samtidigt har skördat druvorna lite tidigare för att på
så sätt minska fruktkroppen, generositeten och alkoholhalten. Den 2012 Chardonnay Red Shoulder Ranch vi
nu hade var påtagligt sval, knappt medelfyllig i kroppen och med en elegant
frukt med god fräschör. Av eken noterades endast en mild vaniljton, det var
snarare den fetare och silkiga texturen som röjde att vinet faktiskt var
uppfostrat i ekfat, faktiskt både franska och amerikanska, men bara en liten
andel nya. I mitt tycke är den nya och mer eleganta versionen av vinet avgjord
mycket bättre och godare än en tidigare.
Vi drack det
goda chardonnayvinet till en god Comté och en lätt kryddig Mimoulette som hade
hyvlats på ett krispigt surdegsbröd och smaksatts med vispat lättbrynt smör med
lite mandlar.
Så här kul och
gott blir det när man får välja fritt ur en stor vinimportörs portfölj och
sedan precis lika fritt kan skapa passande maträtter till dem. Det blev en
riktigt sjyst tisdag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar