Det finns väldigt många trevliga små och medelstora
restauranger runt om i Stockholm nuförtiden. Egentligen borde man besöka dem
alla och skriva om dem, men det känns inte riktigt görligt. Det händer dock att
jag tar mig tid och hänger en helkväll på ett par ställen, som den här kvällen,
som inleddes på nyöppnade Metropol
Palais på Sveavägen. En gång i tiden, på 1960-talet, låg här en klassisk
fin restaurang, som med tiden blev allt mer standardiserad och sömnig. På
1980-talet tog Hard Rock Café över en del av restaurangen och satte minst sagt
fart och fläkt på stället. I lokalen intill ligger numera Metropol Palais, en
restaurang och underhållningsrestaurang. Det var i den lilla men varmt ombonade
cocktailbaren en trappa upp som vi slog oss ner för att inleda kvällen. Vi
började med ett glas NV Crémant de
Bourgogne Extra Brut från Clotilde Davenne, ung och stramt
fruktigt med frisk syra och en liten mineralitet. På sitt sätt lite
champagnelik, men en aning mer fruktig. Till den ett fat med riktigt goda, havsfriskt
smakande ostron. Gott!
Jag kunde inte låta bli att fråga om det gick att
beställa en drink i stil med den klassiska Negroni, varpå barmästaren nickade
gillande och kom fram med ett grogglas med en stor isbit och ett tunt skuret
citronskal i. I en liten glasflaska intill fick jag min drink, gjord av
Beefeater Gin som grund med det franska aromatiserade starkvinet Lillet, den
franska bittern Suze samt en liten fläkt av fläderlikör. Det var en härligt
god, somrig och friskt smakande version av den klassiska Negroni, med en fint
balanserad bitterhet i slutsmaken.
Vi tog oss sedan vidare ett par kvarter till den lilla
charmerande restaurangen Café Facile
på Luntmakargatan. Stället är inte stort, ett fyrtiotal platser samt två på en
liten bänk alldeles intill köket. Det var vid köksluckan som vi hamnade. På
Café Facile beställer man mat och dryck vid kassan, därefter tar man sin dryck
och sätter sig vid sin plats. Maten kommer sedan serverad av antingen
serveringspersonalen eller kockarna. Det är ett personligt ställe med känsla av
Paris, här finns värme och här finns nerv och puls, dessutom är maten god. Att
priserna hålls på måttlig nivå spelar säkert in i bilden att den lilla
restaurangen är så populär och välbesökt, under vår kväll hade man tre
sittningar här, och då stänger ändå köket 22. Rätt imponerande och ett tydligt
tecken på att man har lyckats!
Jag beställde in ett glas 2013 Côtes du Rhône Réserve från den 100 hektar stora firman Château
Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape, ett vin gjort av Roussanne och
Viognier med en riktigt läcker kombination av de bådas personliga karaktärer.
Här fanns honung, nötter och blommighet, en viss fetma och om inte syra så
åtminstone en fräschör och livlighet av en fin mineralitet. Det är en riktigt
god vit Côtes dy Rhône.
Den njöts först till en torchon av anklever, fet och välsmakande, med en rostad brioche och
lite chutney av päron. Tack vare den milda sötman i chutneyn kom vinets rikare
frukt att upplevas något nertonad, istället lyftes vinets syra och friskhet
fram, vilket gav en slags vinst. Priset 118 kronor kändes minst sagt måttligt.
En annan rätt som beställdes in som förrätt var
halvdussinet sniglar med provencalsk vitlöks- och örtkryddning. Kanske en aning
för mycket klorofyll för min och vinets smak, men rätten var ändå god.
Sniglarna hade en ren smakkänsla, inte jordig som jag oftare brukar tycka att
de kan ha. Även här var priset blygt satt, 68 kronor.
Nästa rätt, egentligen en varmrätt som vi bad om att få
delad, var halstrade pilgrimsmusslor med boudin
noir (blodkorv) och en len kräm av blomkål samt lite lätt tillagade och
fortfarande krispiga blomkålsbuketter, var i grunden väldigt fin. Musslorna var
perfekt stekta med en nästan glassartad kärna, blodkorven lätt stekt och
välsmakande. Dock var rätten för salt, detta till följd av den rostade pancetta som i sig var nästan brännande
salt (och torkar eller rostar man saltat kött, blir det ännu saltare). Lite
mindre pancetta hade varit bättre,
hade man dessutom gjort brunoise av
den hade sältan fått en mindre uttalad plats i rätten. Frånsett det, gott.
Sånär som på den påtagliga sältan, passade det vita vinet fortfarande bra till
den här rätten.
Nästa rätt var också en varmrätt vi allra vänligast bad
att få delad, jag är faktiskt svag för att prova många olika typer av rätter
när jag går på en ny restaurang. Nu blev det sensommar och tidig höst på
tallriken så det förslog, smörstekt abborrfilé på en bädd av gräddslungade
kantareller och lite färskpotatis. Mat behöver aldrig vara mer komplicerad än
så här, en rätt som är busenkel att lyckas med dessutom.
Den här typen av rätt kan man servera antingen ett
smakrikt vitt vin till (exempelvis av den typen jag hade haft i glaset), eller
ett lätt till medelfylligt rött. Jag gick på det senare och inspirerad av förra
veckans resa i södra Rhônedalen fastnade jag för en flaska 2012 Saint-Esprit Côtes-du-Rhône från den utmärkta firman Delas.
Årgången är riktigt bra, överlag något solrikare, vilket har gett viner med
något mer uttalad fruktighet och mjukhet. Den här tappningen framställs huvudsakligen
av Syrah med
lite Grenache från vingårdar i en liten dalgång i den norra delen av Ardèche och jag måste säga att jag är imponerad av
hur välgjort och gott vinet är, det tillverkas i en volym av över 500 000
flaskor årligen och vinet kostar inte ens hundra kronor!
Frukten är ganska generös, något solvarm och
lite kryddig med drag åt både lagerblad och lakritsrot, här finns också en lätt
violblommig nyans, därtill en skönt värmande alkohol i slutet av den
medellånga, måttligt strukturerade och rätt goda eftersmaken. Just tack vare
den krämiga texturen i kantarellerna och fiskens stekyta, som gör rätten lite
smakrikare, kom abborre och vin att passa riktigt bra till varandra.
Den andra
varmrätten satt egentligen än mer perfekt till det goda Rhônevinet, en porchetta (fläskrullad) med fint knaprig
yta och saftigt innanmäte serverades med en krämig risotto och karljohanssvamp.
Maträtter som den här passar i och för sig till de flesta röda viner, inte
minst med tanke på den krämiga risotton som fångar upp eventuella kanter i vinet och den smörstekta
svampen som lyfter smakrikedomen i rätten. Priset på varmrätten? Billiga 175
kronor.
Det var första gången jag var här på lilla
charmerande Café Facile. Det finns något genuint med stället, något skönt
stökigt och okomplicerat, kanske rent av franskt, och det är verkligt
personligt. Om det nu är en betydelsefull faktor vid val av restaurangbesöket är
det dessutom ett ställe där priserna är lika folkliga som hela idén. Här blir
man aldrig ruinerad.
Borgogno är en 20 hektar stor familjefirma i Barolo, vars anor sträcker sig tillbaka till 1761. Man har en vinlista som faktiskt är mer omfattande och bred än vad så gott som alla andra producenter har i Piemonte, från torrt rieslingvin (enligt den nya appellationen Langhe Riesling) till en svit av mer typiska och klassiska viner från Langhe och Barolo, där man både gör instegsvin, riserva och vingårdsbetecknade viner, därtill en trio av unika söta, smaksatta versioner. Dagen till ära gästades det personliga boutiquehotellet Ett Hem i Stockholm för en trevig lunch med den unga, dynamiska och i allra högsta grad underhållande och passionerade vinmakaren Andrea Farinetti, bara 24 år gammal och redan en etablerad stjärna.
"Jag är
helst i vingårdarna och vinkällaren i Piemonte, där jag inte är något annat än
en vanlig jordbrukare, men när jag åker runt om i världen och visar upp våra
viner och talar om vår kultur, då ser folk mig som stjärna, det är väldigt
konstigt", säger Andrea och skrattar.
Instegstrion var
riktigt trevlig, med en utsökt och elegant 2010 Langhe Rosso som till största del byggs av Nebbiolo, till
mindre del av Barbera och Dolcetto och bara med en liten skvätt Merlot i
blandningen. För 99 kronor är vinet smått sensationellt, det smakar verkligen
Nebbiolo med både parfym och djup, därtill med en fint jordig och något komplex
nyans.
Jag som är så förtjust i druvsorten Barbera
fick mitt lystmäte tillgodosett med den mörkt körsbärsfruktiga och något
mandelnyanserade 2013 Barbera d'Alba Superiore, vars smak har ett viss
koncentration och en uppfriskande och druvtypisk syra, men också en fin balans.
Det vin som verkligen lyfte i trion var det
modernt och lite uppkäftigt namnsatta vinet 2010 No Name, som har
ursprungsbeteckningen Langhe Rosso. Vinet är, enligt Andrea, en protest mot det
krångliga byråkratiska systemet som är svårt för vinodlare och vinmakare att
leva upp till. Just det här vinet kommer från delar av familjens bästa lotter i
Barolo och vinet har verkligen en superläcker barolokaraktär, en ljusare färg
än de tidigare, en klassisk och rätt komplex och något tobaks- och
rosenaromatisk nyans. Av de tre vinerna var det här det bästa.
De tre vinerna
serverades till en fint bakad torskrygg med stekt rökt sidfläsk, lameller av
sauterad lök och med en rödvinsås som lyfte fiskrätten mot rött vin snarare än
vitt. Köket här på Ett Hem är verkligen förstklassigt.
Barolovinerna
från Borgogno är av klassisk och elegant karaktär och storheten i dem märks
inte minst i vinerna med mognad. Den 2008 Barolo vi först serverades
kommer från fem vingårdar och lagras under tre år i 2 000 till 20 000 liter
stora liggare av slavonsk ek. Vinet hade en fint körsbärsfruktig och något
blommig karaktär med en ännu oförlöst struktur av tanniner och syra som
fortfarande håller tillbaka vinets intensiva men inte fylliga frukt. Ett par
års flasklagring till skulle jag själv rekommendera, då lär det här vinet
blomma ut och bjuda på en mer elegant textur och struktur.
Av de fyra viner vi provade var 2003 Barolo Riserva, också det från
samma fem vingårdar, av lite stökigare slag med både en sötaktig och nästan
solvarmt mogen frukt (årgången var mycket varm), men med en något mer måttlig
syra och en förvånansvärt tydlig och mot slutet av smaken lite torr
tanninstruktur och en nästan portvinsliknande fruktsötma.
Min egen favorit var den fantastiskt goda 1998 Barolo Riserva, nu perfekt
mogen med en fin intensitet, en komplex jordighet med en första antydan av
tryffel och med en ganska lång och riktigt läckert, aningen frisk och nyanserad
eftersmak. Visst har även mogna viner från Barolo en markerad och något torr
tanninstruktur, men samtidigt bjuds en tillräckligt rik och fin fruktighet för
att bära upp vinet och ge det en riktigt fint balanserad smak.
Färgen i 1982 Barolo Riserva var ljusast, därtill hade vinet lite mer
fällning. I det här vinet började toner av torkad skogssvamp och tobak att
börja skönjas, men tanninerna gjorde sig fortfarande påminda, särskilt i
eftersmaken, där en del av fruktrondören har börjat torka in. Det här vinet
visade verkligen hur en god klassisk barolo ska uppföra sig.
Kalvsteken var
stekt enligt konstens alla regler och den serverades med sin egen steksky samt
smörstekt karljohanssvamp. Eftersom Nebbiolo är en så sträv druvsort bör man
matcha dess viner med något fett eller salt, eller både och, så att tanninerna
fångas upp och rundas av. Den här rättens inslag av hyvad parmesan fick ta hand
om vinerna tanniner och gjorde det så bra att vinerna upplevdes milda, trots
att man hade kastat in den onödigt vinovänliga råvaran spenat. Nu gick det
riktigt bra ändå.
Vi fick också
möjlighet att njuta av två vingårdsbetecknade viner, med 2009 Barolo Cannubi i det första
glaset. Det här vinet har en ung, något mörk och djup körsbärsfrukt med ett
lätt blommigt uttryck och en fin nyans av körsbärskärna och mandel. Det fanns
också något lätt rökigt och jordigt i den ännu oförlästa smaken.
Jag själv föredrog detta vin, särskilt
smakmässigt, åtminstone sett till helheten. Däremot hade 2009 Baolo Liste en ytterst elegant
och lite blommig nyans, en ljusare frukt och även mycket mer uttalade tanniner,
som just nu gör att vinet har en förhållandevis svårgillad eftersmak. Det är
het enkelt för torr och stram.
Varför gå över ån
efter vatten, när man kan köpa en vällagrad svensk ost i absolut världsklass.
Den här lunchen fick vi svensk prästost
från legendariska Sivans Ost. Den här lätt kryddiga och väldigt goda osten kan
verkligen mäta sig med betydligt mer välrenommerade hårdostar från Alperna. Efter
30 månaders lagring har osten fortfarande en fin och nästan lite krämig textur,
men med mognadens komplexitet och ganska distinkta krydda.
En liten dessert
var det som återstod av lunchen. Den kom i form av en fint smakbalanserad
chokladsorbet som serverades med en liten brownie och syltade bär.
Jag är väldigt
förtjust i högklassig vermouth och i traditionella kryddade viner. De kanske
inte hör till den moderna vinsmaken, men det finns något särskilt läckert och
komplext över den här typen av viner. Borgogno hör faktiskt till de få vinfirmor,
utöver de stora specialisterna på vermouth, som fortfarande tillverkar de unika
kryddade vinerna här i regionen. I sig är det inget unikt att göra en vit
vermouth, men Borgogno Chinato Bianco
är en vit vermouth av den lokala druvsorten Cortese (till skillnad från annan
vermouth, som görs av enkla bulkviner från annan ort) som har smaksatts med fyra
extrakt av totalt 37 olika botanicals
(örter, växter, blommor, rötter, frukter). Doften är elegant kryddig och fint
fruktig och blomaromatisk, till smaken sett sötaktig men av den fint klädsamma
bitterheten nästan torr mot slutet. Vilket underbart vin, men vilken tråkig
upplysning att man bara gör 2 000 flaskor om året av denna delikatess. Det här
skulle jag vilja dricka ofta, som aperitif med en isbit i.
Den röda versionen Borgogno Chinato Rosso bygger på en riktigt fin grund, 70
procent Nebbiolo och 30 procent Barbera. Kryddningen är densamma som i det vita
vinet, men känslan är såklart annorlunda eftersom kryddorna (förvisso i en
annorlunda proportion) kompletteras av rödfruktiga och helt andra druvblommiga
nyanser. Och så strävheten från Nebbiolo, såklart.
Allra mest komplext var den smått
sensationella Borgogno Barolo Chinato,
gjord av både yngre och äldre baroloviner (bland annat från 1963 och 1967) som
har bandats och återigen smaksatts med de 37 smak- och aromgivarna. I samtliga
viner har dessa beretts till extrakt genom maceration i neutral druvsprit och i
samtliga viner har slutblandningen sötats till perfekt balans med vanligt
socker. Doften är läckert kryddig med en komplex nyans styrd av grundvinets
mognad, kryddigheten är något mer förfinad och delikat balanserad och
eftersmaken först söt och mot slutet klädsamt bitter. Fantastiskt gott, mer av
den här varan tack!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar