fredag 12 september 2014

Spanskt på Strandbaden den 11 september


 
Vissa datum är för evigt förknippade med elände och sorg. Den elfte september är ett sådant. Jag skänker alltid en extra omtanke till alla drabbade under militärkuppen i Chile och terrorattackerna i USA och i samband med mordet på Anna Lindh i Stockholm denna sorgtyngda dag. Samtidigt går livet vidare och med glädje och skratt kan vi alla vara med och bygga en bättre värld. Jag försöker göra det genom mat och dryck, genom delad glädje och njutning vid måltidsbordet, genom vänskap och intresse. Den här kvällen gästspelade jag på Hotell Strandbaden vid havet i Falkenberg, ett hotell som de senaste åren har genomgått ett minst sagt makalöst ansiktslyft som jag inte ens vågar drömma om vad de kan ha kostat. Redan vid incheckning förstår man att man har kommit till ett härligt och bra ställe, receptionen ser lika flådig och välfylld ut som den mest trendigaste baren och loungen i en storstad, den vänliga och personliga servicen förstärker intrycket av internationell kvalitet och matsalen och baren en trappa upp ingjuter samma genuina och kvalitativa känsla. Stämningen andas norra Karibien, lite Key West i Florida, en hel del Hemingway faktiskt. Här trivs jag, och då har jag inte ens njutit i den absolut superlockande spaavdelningen.  Det får bli nästa gång, för hit ska jag definitivt tillbaka.

Temat för kvällen var Spanien och passande mat därtill och för att inleda kalaset poppades korkarna ur en rejäl samling väl kylda NV Brut Reserva från Castillo de Perelada i den norra delen av Katalonien. Det här vinet görs till cirka 40 procent av Macabeo och resten av Xarel-lo och Parellada, alla druvor vinifierade separat i ståltankar, varefter blandning, buteljering, en andra jäsning och lagring under 15 månader följde innan slutkorkning. Vinet har en fint fruktigt doft med inslag av citrusskal och gråpäron och därtill en mycket försiktig nyans av honung och bröd, smakmässigt är vinet relativt lätt och friskt med en torr smak (åtta grams dosage) och den lilla bitterhet man ofta finner i cava gjord av de klassiska druvorna.

Från Riojas cirka 62 500 hektar stora hektar är det naturligtvis röda viner av framför allt Tempranillo som dominerar utbudet, men omkring sex procent av vinet är faktiskt vitt. Att man odlar gröna druvor i Rioja är inget nytt, historiskt sett har Viura och Malvasia Blanca samplanterats med de blå druvorna för att skördas samtidigt med dem och tillföra en frisk syra och bättre lagringspotential för de röda vinerna. De moderna vita tappningarna kommer från yngre stockar som har planterats just för att ge vitt vin, men de firmor som gör vita viner från gamla stockar gör det i regel genom att särskörda de vita druvorna stock för stock i de samplanterade vingårdarna. Precis så är det med 2012 Izadi Blanco från Bodegas Izadi, ett elegant och friskt gulfruktigt vin av cirka 70 procent Viura och resten Malvasia Blanca från gamla stockar. Vinet är på ett klassiskt sätt jäst i en kombination av franska och lite amerikanska ekfat, i vilket vinet har tillbringat omkring fyra månaders lagring. Just denna korta lagring är en modernitet som har inneburit av vinet framför allt är rent fruktigt och bara ha en mild vaniljnyans från faten. Det hela är riktigt läckert.

Förrätten var ungefär som en lite större tapas, ett grillat surdegsbröd med bläckfisk i ett smakmässigt samspel med östra Asien, här fanns både citrusmarinerad rättika, chile och en liten släng av färsk koriander (en krydda som jag personligen tycker tar över rätten och även vinets dofter även om den används med försiktighet).

Som rätt betraktat föredrog jag den man kallade ”Anka”, en fin bit färsk anklever som halstrades till perfektion, till det en äggula som bakats till 63 grader och därför vare sig var lös eller genomkokt, samt en fin och luftig mandelpotatiskräm med tryffel. Till den här rätten skulle man antingen kunna ha serverat ett medelfylligt vitt vin eller ett medelfylligt och rätt elegant rött vin. Vi valde rött och tack vare den krämiga texturen från potatiskrämen och den underbara doften från tryffeln, gick det alldeles utmärkt.

Vinet kom från den distriktsöverskridande och idag 44 hektar stora vingårdsägaren och vinmakaren Telmo Rodriguez, bördig i Rioja men med vinproduktion också i Ribera del Duero, Toro, Rueda, Malaga och här i Valdeorras i Galicien, där han äger elva hektar. Det här vinet, 2011 Gaba do Xil Mencía kommer från gamla stockar av den lokala druvsorten Mencía som växer i magra granitjordar på cirka 550 meters höjd, och där förenar en livfullt stenig mineralitet med en god och uppfriskande syra. Fruktigheten i vinet drar åt mörka körsbär, men det finns också något animaliskt och lätt vegetalt kryddigt i doften som gör vinet komplext. Vi serverade vinet som en röd bourgogne vid cirka 16 grader, just för att lyfta fram den fina fruktigheten, och lät det sedan långsamt växa till sig i glaset vid stigande temperatur. I avdelningen billiga viner är det här helt förträffligt och fick jag chansen skulle jag gärna dricka det igen om cirka ett till två år, då har det nog utvecklats till ännu större komplexitet. 

En egendom som har gjort allt bättre viner sedan ägarskiftet 2003 är den 64 hektar stora Finca Villacreses som ligger på cirka 700 meters höjd alldeles intill Bodegas Vega Sicilia i Ribera del Duero. Det vin vi serverades, 2009 Finca Villacreses, görs till cirka 85 procent av Tinto Fino (Tempranillo) och resten Cabernet Sauvignon och Merlot och det uppfostras i franska ekfat, ungefär hälften nya, under 15-16 månader. Vinet är fortfarande ungt, rikt och ganska djupt primärfruktigt med en områdestypisk men försiktig nyans av krondill i den täta körsbärsfrukten, det har en ungdomigt markerad struktur av mogna tanniner och det är därför mer lämpat till mat än att njuta av på egen hand, då det kommer att upplevas lite för strävt. En detalj jag gillar i vinerna från Ribera del Duero, är den fina mineralitet och syrlighet som hör den höga altituden och kalkstensjordarna till. Vill man spara just det här vinet, tror jag på en lagringspotential på cirka tio år från idag.

Secreto Iberico är nackköttet från den spanska svartfotade grisen, pata negra. Den serverades stekt, kanske en aning för lite eftersom jag tycker om när fläskkött får en lite mer krispig stekyta, på en bädd av auberginepuré med smörstekt karljohanssvamp och oxmärg. Sältan från den hyvlade pecorinoosten bidrog till att runda av vinets unga tanniner och vinet kom verkligen till rätt till sältan och de krämiga texturen i maträtten. Prova själv vid tillfälle, låt ett par korn salt smälta på tungan under ett par sekunder och ta sedan en liten klunk av ett något strävt rött vin … det kommer att upplevas lite lenare då.

Tre ostar stod på tur att serveras med lite rostade nötter, lavendelhonung och en marmelad av kvitten (som var god till ostarna men egentligen inte spelade särskilt bra till vinet). Den första osten var en klassisk fårost, Manchego, som har en fint fet men fast konsistens och en god sälta som gör att vinet passar lika bra till smakrika, friska vita viner som till medelfylliga och även sträva röda viner. Den andra osten var en snarlik hård get- och fårost, men rullad i torkad rosmarin, vilket tillförde en riktigt härlig doft och även smak. Det här vinet skulle jag snarare servera till ett rött vin än ett vitt. Den tredje osten var den underbara Monte Enebro från regionen väster om Madrid. Det här är en smakrik, krämig getost som har rullats i samma mögelkultur som man injicerar i Roquefort, vilket tillför en fin komplexitet till doft och smak. Min favorit var nog Monte Enebro, eller, egentligen alla tre ostarna.

En riktigt bra spansk vinmiddag blir inte riktigt genuin om man inte får med ett vin från Jerez i södra Spanien. Den här kvällen vände jag blicken mot en riktigt bra almacenista (lagerhållare av gammal sherry som såldes till andra sherryhus), Emilio Lustau, som med tiden började buteljera högklassig sherry själv. Den sherry jag hade valt ut var den sagolikt goda East India Solera Sherry, i grunden en kraftfullt oxiderad och nötig oloroso som har sötats upp med den söta sherrytypen Pedro Ximénéz. Färgen drar åt bärnsten, doften är stor och intensiv med en makalöst rik kombination av rostade mandlar och hasselnötter, karamell, knäck, torkade plommon och russin, och smaken är precis lika intensiv och fyllig med en generös och värmande men balanserad alkohol, en initialt söt och knäckig smak som långsamt torkar in och slutar nästan helt torrt, samtidigt som en kanonad av läckra nötaromer växer fram och dröjer sig kvar. Det här är en fantastisk vintyp, kallad cream sherry, som framför allt passar bra till smakrika ostar. Det satt därför perfekt till kvällens ostar.

Desserten var rätt typiskt spansk, crema catalana, en vaniljpudding med apelsin. Det köket hade gjort här var att karamellisera sockret på ytan till krispig konsistens snarare än att låta karamellen bli mer rinnig på det sätt man gör i Spanien.

I glaset valde jag ett sött vin från Telmo Rodriguez. Det kom från appellationen Malaga, där han har nio hektar vingård, som är ett känt ursprung för söta och spritförstärkta viner av framför allt Moscatel Alejandria. Det här vinet, 2010 MR, är ett sent skördat vin av nämnda druvsort från något svalare vingårdar med kalkstens- och skifferjord på 500-550 meters höjd, vilket har bidragit till att den annars något syrafattiga druvsorten ändå har resulterat i ett vin med fin fräschör. För övrigt är vinet ljuvligt sött, absolut rent gulfruktigt och druvtypiskt druvigt och blommigt. En fördel med vinet är att det är svaljäst i ståltankar och därmed inte har utsatts för en tillstymmelse till doft eller smak från ek eller oxidation. Det är kristallklart rent, helt enkelt. Och gott! 
 
 

Inga kommentarer: