måndag 22 september 2014

50:9 den 20 september


Det är rätt precis 16 år sedan jag steg in som utbildare på Restaurangakademien, ett företag jag inte bara har lärt känna innan och utan och älskar som om vore mitt eget företag, det är också ett företag som jag under alla mina aktiva år där har fått ynnesten att vara med att utveckla, att hitta nya vinklar för, nya utmaningar, nya marknader. Genom åren har jag på Restaurangakademien haft förmånen att inspirera och utbilda tusentals personer inom restaurang- och dryckesbranscherna, branscher jag är djupt insatt i och som har blivit en så stor och viktig del av mitt liv att jag egentligen har byggt upp hela mitt liv kring just mat och dryck. Att bjuda in mina fantastiska kolleger på Restaurangakademien till ett helt eget kalas kändes därför som det allra mest självklara och naturliga. Som vanligt tar det omkring två dygn att planera middagen med drycker och till det passande maträtter, sedan köpa in råvaror på marknader, saluhallen och hos mina restaurangleverantörer, därefter förbereda alla rätter och duka bordet.
   Kvällen skulle inledas ståendes kring chefs table i köket, med champagne och till det goda salta och feta charkuterier. Lövtunt skivad San Daniele, i mitt tycke världens finaste och mest eleganta skinka, lite milt smakande fänkålssalami och något fylligare och kryddigare lufttorkad cacciatore salami serverades tillsammans med en treårig parmesanost i bitar, intensivt smakande och lätt kryddig av ålder. Just det salta och feta i råvaror som dessa blir en helt perfekt smakbalans för torra och syrarika viner. 

Vi började med en champagne i magnumbutelj som var kvar sedan 40-årskalaset för tio år sedan. Idag är denna 1995 Brut från Veuve Clicquot  Ponsardin fint mogen med en djupt halmgul färg, en läckert gulfruktig och äpplig doft med inslag av nybakat ljust bröd, en mjuk kolsyra men god och fortfarande frisk fruktsyra.
   Då vi var elva personer tog magnumbuteljen snabbt slut, därför spilldes det på lite annan, yngre och enklare champagne av Pinot Noir, NV Grande Réserve Brut från André Clouet. Normalt sett hade jag föredragit att servera den här champagnen före det mer utvecklade och komplexa, men det här är faktiskt en rätt god standardchampagne som jag dessutom tyckte bjöd på lite mer livfull fräschör än i den mer mogna och komplexa.

Vid chefs table skulle det serveras ett par smårätter. Den första ut var en tartar av kalvfilé, smaksatt med lite senap, smörgåskrasse samt salt och peppar. Den serverades med en len tonfiskmajonnäs och kan därför sägas vara en version av den klassiska rätten vitello tonato. Rätten toppades med lite flingsalt och ett i ankfett friterad blad av salvia.

Nästa smårätt var minipizzor, fem centimeter i diameter, som toppades med schalottenlök, kalvbräss och champinjoner som först hade smörstekts tillsammans med svart tryffel från Périgord. Över detta revs lite vällagrad Comté. Pizzorna bakades i 175 graders ugnsvärme till dess de små bottnarna var krispiga. Det hela toppades sedan med lite flingsalt och riven ankleverterrin (den rivs frusen och smältes sedan till läcker textur). Ett superenkelt tillbehör som gjorde succé.

Ytterligare en liten smårätt stor på tur, ett stomp av mandelpotatis med olivolja, citronsaft, citronzest och finskurna svarta oliver, som serverades med stekt bläckfisk. Den här rätten har jag gjort otaliga gånger på Café Rotsunda och den är alltid lika populär.

De mer arbetade rätterna skulle serveras vid långbordet nere i vinkällaren. Den första av dessa rätter var en skaldjurssallad bestående av nykokt amerikansk hummer, kokta blåmusslor (vitt vin, lite fänkål, lite vitlök och dill), i smör och med lite rosmarin stekta havskräftor och pilgrimsmusslor (som skars i skivor) samt olika späda sallatssorter som bara hade smaksatts med lite olivolja, salt och citrus för att runda av eventuella bitterämnen och därmed göra dem mer balanserade till vinerna. Spröda små chips av mandelpotatis, i ankfett stekta löklameller samt hyvlade champinjoner hörde också till, samt en krämig majonnäs slagen av hummerolja (skalen rostas i olja, som sedan silas av och används till majonnäsen). För att sätta pricken över i och i minsta detalj aromspegla rätten till vinerna, slogs lite brynt smör över och slutligen revs färska hasselnötter över.

Två vita bourgogne serverades vid cirka 14 graders temperatur. Från den begåvade vinmakaren Pierre-Yves Colin-Morey i Chassagne-Montrachet kom det eleganta vinet 2010 Puligny-Montrachet Premier Cru Les Champs Gains, fortfarande ungt och mer mineraliskt stringent och lätt jordigt fett än fruktigt. Med lite mer luft i glaset blommade vinets dofter ut och bjöd på en diskret nötighet och en mild smörighet att växa fram, precis det hade förutsett och därför smaksatt skaldjurssalladen med brynt smör och hasselnötter, men vinet behöll samtidigt sin fina kalkstensjordiga mineralitet.
   I glaset intill ett vin från den fantastiska producenten Domaine Roulot i Meursault, i mitt tycke en av de allra bästa vitvinsproducenterna i Bourgogne, därmed i Frankrike. Vinet 2010 Meursault Narvaux kommer från en högt belägen och stenigt jordig vingård ovanför byn och är förvisso också ett ungt och nästintill knutet vin, men man känner dess inneboende kraft och djup som just nu hålls lite tillbaka av en väl uttalad mineralstruktur, nästan rökig i all sin steniga kraft. Om vinet från Pierre-Yves Colin-Morey var lite blygare och mer elegant, var det här vinet stort och tydligt uttalat, en riktigt bra meursault helt enkelt. Och såklart passade båda vinerna alldeles förträffligt till skaldjurssalladen.

Till nästa rätt hade jag valt två pinotviner från Kalifornien, det första av dem i min gom det allra bästa. Det kom från Anthill Farms, en av den nya tidens bättre producenter i Sonoma. Här gör man idag ett tiotal viner, det jag nu hade öppnat och serverat vid cirka 16 grader var deras 2009 Pinot Noir Tina Marie Vineyard från Russian River Valley. Doften var stor, typiskt solmogen och intensiv amerikansk pinotfrukt, men också med en läcker blommighet och med den förföriska ton av mosade vildhallon som jag är så svag för. Smaken var silkigt len, yppigt fruktig och frisk och den dröjde sig kvar i säkert en minut. Vilket vin, ljuvligt.
   Siduri är en annan utmärkt firma för Pinot Noir, Adam Lee gör säkert 20-25 olika pinotviner varje år. Alla i liten volym ska tilläggas. I glaset hade vi nu deras 2009 Pinot Noir Van der Kamp Vineyard från Sonoma, en gammal vingård som en gång i tiden planterades för produktion av mousserande vin. Det innebär att det också finns lite Pinot Meunier i kompotten. Stilmässigt är det här vinet både rikare i frukten och djupare, det är ett fylligare vin med ett uns av fatkryddighet och även ett mörkare anslag i frukten. Gott, såklart, men mer typiskt amerikanskt jämför med vinet från Anthill Farms, som bjöd på en aning större finess.

Här dök också kvällens första extravin upp, också det ett pinotvin, 2007 Pinot Noir Maritime från W H Smith. Bill Smith, tidigare ägare av den riktig bra klassiska cabernetfirman La Jota Vineyards uppe i Howell Mountain i Napa Valley, startade över 70 år gammal om på ny kula med fokus på Pinot Noir.
   ”Jag har tröttnat på Cabernet Sauvignon, jag är en gammal man och jag har inte tid att vänta på att vinerna ska mogna, jag vill dricka mina viner direkt”, berättar han när vi talar om varför han valde att satsa på Pinot Noir.
   Till det här vinet köper han druvor från vingårdar ute i Sonoma Coast och i enlighet med sin stil mot större finess i vinerna är det här ett förhållandevis lätt och friskt fruktigt vin, något mildare till doft, kropp och smak än de två tidigare pinotvinerna. Det här är också ett gott vin, men fortfarande höll jag vinet från Anthill Farms som det godaste.

Till pinotvinerna serverades en skummande soppa av karljohansvamp som hade tillagats genom att smörsautera schalottenlök och karljohansvamp, slå på vitt vin och hönsbuljong och sedan koka in allt med grädde. En liten smaksättning av nötig sherry, annars bara salt och vitpeppar. Soppans mixades luftig och skummande precis inför servering. Garnityr blev confit på anka, fint skuren morot som stekts i ankfett samt smörstekta små kantareller. Den här typen av mat är perfekt till viner av Pinot Noir, rotsaker och svamp hör till det givna temat på råvarusidan.

Som pausvin medan grillen hettades upp till cirka 500-600 grader och tillbehören påbörjades på spisen, serverades en cirka 15 grader sval 2009 Vosne-Romanée Premier Cru Clos Réas från Domaine Michel Gros. Det är alltid intressant att jämföra amerikanska pinotviner med de från Bourgogne, särskilt om årgången i Bourgogne räknas till de varmare, som 2009. Med amerikansk pinotarom och pinotkropp i akut smakminne framstod det här vinet som slankare, mer elegant och även kalkstensmineraliskt, trots att det inte alls saknades intensitet i fruktaromerna. Vanligen brukar vinerna från Michel Gros vara stramt nyanserade och till och med lite återhållna och knutna som unga, men nu fem år gammalt visar det här vinet på lite mer kropp och djup än väntat. Och det var ett riktigt gott pausvin, givetvis skänkt i en bourgognekupa.

Därnäst serverades tre kaliforniska röda viner av Bordeauxdruvor från det lite i onödan bortglömda året 2003 (årgångarna 2001 och 2002 kom att hyllas som "århundradets årgångar" och fick därmed precis allt annat att hamna i skymundan). Låt gå för att årgången i sig inte gav lika imponerande viner som de från exempelvis 1999, 2001, 2002 och 2005, men den långsamma flaskmognaden skulle visa att alla tvivlare skulle ha fel - idag är vinerna riktigt goda, om än något mer eleganta av djuplodade och exklusivt nyanserande.
   Vi började med 2003 Legacy från Legacy Winery i Alexander Valley i norra Sonoma. Vinet görs rent fysiskt i Stonestreet Winery och av samma vinmakarteam, men buteljeras under egen etikett. Den här årgången är det 83 procent Cabernet Sauvignon, 13.5 procent Merlot och 3.5 procent Petit Verdot i blandningen och även om vinet fortfarande är ungt och primärt fruktigt är det riktigt elegant med små stråk av ceder, grafit och svagt rostat kaffe, vilket gör det påfallande bordeauxlikt (ger man vinet tio år till kommer man att tro att vinet kommer från Bordeaux). Som i de flesta cabernetviner från varma och torra Alexander Valley, där vulkaniska grusjordar dominerar, har det här vinet en stadig tanninstruktur som bidrar till att vinet känns ungt, men tanninerna är mogna och upplevs därmed fina.
   Det andra vinet kom från Blankiet Estate i Napa Valley, ett högt siktande vineri som gjorde sina första viner 1999 och alltid har gjort utmärkta och verkligt goda med generöst fruktiga viner (Helen Turley gjorde de första vinerna, och denna årgång), men som sedan 2010 har tagit ett markant steg uppåt i kvalitet och elegans. Det vin vi nu drack var 2003 Merlot Paradise Vineyard, gjort nästan uteslutande av Merlot. Jag minns det unga vinet som djupt och tätt fruktigt, idag är ett ytterst elegant med fina stråk av grafit och te i den mörka och nästan Pomerollikt knäckiga blåbärsfrukten, som hålls tillbaka av en sandig och mycket elegant tanninstruktur. Det är sagolikt gott och jag är glad att det ligger en del viner från Blankiet Estate från tidiga 2000-talet i vinkällaren på Café Rotsunda.
   Vin nummer tre var det kraftigaste och tätaste. Det kom från Darioush Winery på motsatt sida av dalen i Napa Valley, ett vineri som etablerades 1997 och sedan dess har blivit lika mycket omtalat för själva vineriet som för deras allt bättre viner. Faten noteras fortfarande som en lätt vaniljsötma och kryddighet, frukten är alltjämt djup och tät, silkigt texturerad och något yppig i denna 2003 Napa Valley Cabernet Sauvignon, vars tanniner fortfarande är unga och håller vinet i ett fast grepp, men samtidigt är tanninerna lena och eleganta. En detalj med just den här specifika flaskan som jag måste berätta om är hur jag har hanterat den. För ungefär ett år sedan hade jag en större provning av vinerna från Darioush Winery och råkade av misstag öppna just den här flaskan. Ett par minuter senare noterade jag mitt misstag, drog direkt i korken och täckte toppen av flaskan med tät plastfilm, tejpade fast plastfilmen ordentligt och lade sedan tillbaka flaskan i vinkällaren. Där fick den ligga, igenkorkad och igentejpad i ett år, tills ikväll. Och vinet verkade inte alls ha tagit skada av mitt misstag och mitt sätt att försöka rädda misstaget.

Tre kilo hängmörad biffrad, vackert marmorerad, fast i hullet och härligt köttdoftande, tempererad på köksbänken under tre timmar och sedan grillad medium rare. Till köttet en variation av kål, en av mina absolut favoritgrönsaker. Av kålrot och blomkål gjordes en kräm som smaksattes med lite rosmarin. Savojkålen stektes i ankfett och separat stektes brysselkål och i citron syrad blomkål, medan spetskålen strimlades fint och kokades in i hönsfond med lite vitt vin och tryffel. Sjukt gott! Det hela toppades med grovriven och i torr stekpanna rostad blomkål.

Traditionen på Café Rotsunda bjuder på att förstagångsgäster får önska sig en typ av vin som cafévärden plockar upp ur vinkällaren, om någon matchning på önskningen står att finna vill säga. Vit bourgogne löd den första önskningen och vips så stod där en 2011 Corton-Charlemagne Grand Cru från den personliga och duktiga producenten Domaine Denis Père et fils. Vinet var såklart ungt, men bjöd ändå på den typiskt kalkstensfeta och jordiga nyansen som skänker den gula frukten dess ursprungstypiska stringens och struktur. Serverat källarsvalt vid 14 grader var vinet precis så läckert som jag hade hoppats på.

Nästa önskning drog åt mot druvsorten Riesling med viss mognad och som svar på det öppnades en 2005 Riesling Smaragd Ried Klaus från Weingut Jamek i Wachau, ett vin som har både kraft, koncentration och finess. Som vanligt är vintypen smaragd skördad vid hög mognad och är därför både generöst fruktigt och fylligt, men det har samtidigt en ursprungstypisk mineralitet och stenighet samt en god fräschör. Nio år gammalt börjar vinet också lyfta fram de första sekundäraromerna och det hela är ytterst läckert. Det här vinet föll helt klart i god jord.

Det är oftast så mycket vin, mat och prat att vi sällan når till desserten innan det är dags att bryta upp. Den här kvällen hann vi tack och lov med det söta, det var nämligen en väldigt god dessert som köket levererade. En frisk citron- och vaniljglass å ena sidan, en läckert knäckig karamellglass å den andra. Därtill tunt hyvlat svensk äpple samt rostade färska mandlar och krossade drömmer (kakorna alltså, några andra drömmar krossas aldrig på Café Rotsunda).

Normalt sett tycker jag inte att sauternesviner är de allra bästa dessertvinerna, de har sällan tillräcklig sötma för det. Nu var just den här desserten inte påtagligt söt, dessutom hade den en friskhet från de färska äpplena. Jag valde ett slott som jag ofta finner ge fylligare viner som därmed upplevs lite sötare, Château Suduiraut, och stannade vid en fortfarande ung årgång, 2002 Château Suduiraut, eftersom citronglassen och äpplet i desserten var lite mer betydelsefulla än den fint knäckiga karamellglassen (som om den hade varit i dominans helt klart skulle ha matchat ett mer mogen och därmed knäckig årgång). Det hela gick vägen, min teoretiska planering höll verkligen när det medelfylliga, saffrans- och honungsdoftande, gulfruktiga och söta men samtidigt fint syrafräscha vinet mötte desserten.

Champagne brukar det alltid efterfrågas och eftersom det var goda kolleger och vänner skulle vi såklart fira aftonen med en 2000 Dom Pérignon Brut från Moët et Chandon, en champagne som fortfarande ska anses vara väldigt ung, men som på hustypiskt manér bjuder på en lätt rostad, lite nötig och komplex nyans i den fint brödiga och friskt äppelfruktiga doften och smaken. I min gom är Dom Pérignon en av de godaste av champagner, jag har faktiskt väldigt liten på gränsen till ingen förståelse för den märkliga övertygelsen att storproducerade märken alltid är sämre än småskaligt gjorda viner. Om så vore fallet skulle just Dom Pérignon var en rätt enkel champagne, i själva verket är Dom Pérignon fortfarande en av de bästa.

Suget på champagne hängde sig kvar när "Dompan" var slut, därför blev det en tur ner i vinkällaren för att hämta upp ännu en champagne. Nu tog jag den absolut övercharmiga 2004 Rosé Brut från Louis Roederer, ung, pigg och frisk med en förföriskt läcker rödaktig bärfruktighet som ger en skön balans till vinets strama smak och mineralitet. En bra roséchampagne är ofta bland det läckraste man kan dricka som uppfriskande vin, den här nollfyran (som jag har njutit av många gånger tidigare) är inget undantag från denna grundregel.

Nattamaten bestod av charkuterier och hemgjorda mandelpotatischips och till det skulle vi absolut dricka lite god vit bourgogne i form av 2011 Bourgogne Chardonnay från den lilla och alltmer övertygande kvalitetsfirman Domaine Arnaud Ente i Meursault. Just det här vinet kommer från små lotter om totalt 0.58 hektar i Meursault och Puligny-Montrachet, stilmässigt känns dessa två fina ursprung igen, det här är en minst sagt enastående generisk vit bourgogne som bjuder på stor och kalkjordig och nyanserad doft, en knappt medelfyllig men djup kropp och en god längd. Serverad vid cirka 14 grader kom vinet absolut till sin rätt, men klart bättre hade säkert varit att lufta det i karaff i cirka 30-40 minuter. Men så här mitt i natten har man inte alltid den tid man behöver för att sköta serveringen till punkt och pricka.

Summering: 11 gäster, 15 viner och 60 Riedelglas

Inga kommentarer: