Så kom äntligen solen och värme till Chablis, ett par
dagar mulet väder med lätta sommarregn gör mig personligen inte så mycket, men
dels blir skorna så fruktansvärt smutsiga när man springer omkring i nyregnade
vingårdar (och det är alltid till vingårdarna jag måste åka för att försöka
förstå varför alla viner smakar som de gör), dels för att bilderna blir så gråa
och småtrista i regnoväder. Det blev
således (även på den här resan, precis som alla tidigare resor hit) små avstickare
till ett flertal av de 40 premier crus
som finns här, som den relativt okända Vau Ligneau (bilden) på en brant
sydöstligt exponerad sluttning strax utanför Beines.
Jag var inte särskilt hungrig, det var faktiskt bara tre
timmar sedan storfrukosten, dessutom var det egentligen för varmt för att
matklockan skulle slå. Men eftersom resten av dagen skulle vara lång med täta
vinproducentbesök, valde jag att taktikluncha på något som heter Signé Chablis, belägen på 8 Rue
Auxerroise i Chablis. Jag vet inte riktigt hur man ska beskriva det här
stället, det är som en slags hybrid mellan en liten vinbutik, en vinbar, ett
enklare lunchställe och en vinskola med både kurser och utflykter i
vingårdarna. När jag klev in satt ett ungt par och åt lite enkelt och drack
varsitt glas chablis därtill, upp över öronen exalterade efter förmiddagens
kurs och vingårdsutflykt. Det kändes som att de var lyckligast i världen.
Själv slog jag
mig ner vid ett bord och beställde in dagens specialitet, ett fläsklägg bakat i
chablisvin i 36 timmar, serverat med tunt skuren potatis och ärter och till det
en god chablissås av fläskfond. Rustikt och supergott, precis vad en
vinvandrare som jag behövde.
Signé Chablis är i ordets rätta bemärkelse en one man show, allt detta sköts av
monsieur Arnaud Valour som kokar mat, utbildar, guidar, säljer vin, serverar
vin och verkligen agerar den där fantastiskt härliga och positiva
värdshusvärlden man tycker så vansinnigt mycket om. Fast inte på ett värdshus,
utan i en liten vinbutik. Riktigt trevligt.
”Jag tänkte att
du skulle prova det här, du kan ju inte äta lunch utan att dricka ett gott glas
vin till, och eftersom du är expert på chablisviner tänkte jag att du skulle
uppskatta det här vinet från 2007, en fullkomligt underskattad årgång som just
nu börjar bli riktigt läcker att dricka”, sa monsieur Arnaud Valour och
sträckte fram ett glas 2007 Chablis
Grand Cru Valmur från Domaine Vocoret et fils, en firma
jag tycker gör riktigt anständiga viner. Vinet har nu nått sin första mognadsfas
och bjuder på en läckert fet och jordig mineralton, frukten är rund och rik med
nyanser av gula äpplen med ett försiktigt inslag av lättrostad brioche.
Smakmässigt bjuds både rondör och den tydliga syra som årgången har blivit känd
och kanske till och med utskälld förför, men med en rikare kropp än jag väntat
med och både större komplexitet och stramare finish än förväntat. Det här var
ett väldigt anspråkslöst men trevligt litet ställe och hit kommer jag gärna
tillbaka just eftersom det är så trevligt och opretentiöst.
Den medeltida staden Noyers-sur-Serein ligger inte i
Chablis, det är drygt 20 minuters bilfärd bortom staden Chablis. Det är en
charmerande stad med kullerstensgator kantade av gamla och överlag väl bevarade
korsvirkeshus. Här ligger restaurangen Les
Millésimes som drivs av familjen Paillot som verkar ha ett finger med i det
mesta av det smakrika här i staden. Restaurangen är inte stor, ett 30-tal
platser och den ligger såklart i ett medeltida hus i en liten mysig gränd
intill ett torg.
Stället såg
riktigt trevligt och ambitiöst ut, men det vilade dessvärre något ”naturligt”
över maten och drycken här, mest småskuttar till vinfirmor som jag vet tillber
den lite mer militanta (och orena) naturvinstrenden, men tack och lov fanns det
ett antal riktiga viner också. Jag valde maten först och en av rätterna jag
fastnade för var en boudin noir, en
blodkorv med inslag av grisfot, till vilken en len men tyvärr inte ordentligt
smaksatt potatispuré hörde, samt lite syrliga äpplen vilket alltid är gott till
blodrätter. Blodkorven visade sig vara riktigt god, men de andra rätterna vi åt
kändes lite mer som försök till finmat i början av 1990-talet. Typiskt franska
kockar, faktiskt, att vara ambitiösa men inte lyckas, eller att ha fastnat i
något som vare sig känns klassiskt eller modernt.
Att dricka chablisviner till blodkorv kändes inte som
dagens mest intelligenta idé, därför sökte bland de röda vinerna på den något
udda och inte helt logiskt sammansatta listan. Jag ville ha något enkelt,
saftigt fruktigt och friskt med en känsla av rödbärig fruktsötma, ungefär som
de lingon vi serverar till vår svenska blodpudding. Det löstes med en enkel men
riktigt god och uppfriskande saftig 2012
Bourgogne Garance från den relativt okända Domaine Montanet-Thoden,
en liten odlare med tre hektar ekologiskt skötta vingårdar i Vezeley , en
appellation för vita och röda viner strax utanför Chablis (vinet finns för
övrigt hos Vin och Natur i Sverige). Det här vinet var precis av den stil jag
sökte och det passade förträffligt bra till blodkorven.
Sånär som på
miljön, varmrätten och vinet till, var jag inte särskilt imponerade av
restaurangen. Trots att personalen (två personer) var trevliga mot oss, kändes
det lite okunnigt och det förekom lite väl mycket enkla slarvfel i framför allt
uppmärksamheten och servicen, vilket är synd.
Jag älskar restauranger, de är liksom vingårdar och
vinkällare det element jag trivs allra bäst i, den miljö där jag känner mig
hemma och trygg, där jag får vara precis bara den jag är, och kan vara fri och
harmonisk på alla tänkbara sätt och vis. Samtidigt är det alldeles fantastiskt
med fullkomligt opretentiösa måltider i hemma-hos-miljö. Den här lunchen blev
just sådan, efter en två timmar lång djuplodad och högintressant vingårdssafari
med Chablislegenden Michel Laroche åkte vi ner till hans nya vineri (byggt till
skörden 2014, första årgången 2012 gjorde han hos sin förra firma Domaine
Laroche) där dottern Margaux Laroche bjöd på storstilad lunch i absolut
avskalad enkelhet. Att hon var så duktig på att laga mat hade jag ingen aning
om!
Först en liten somrig soppa (det var 30 grader varmt den
här dagen, en kall lättlunch var precis det vi behövde) med gröna ärter, en
krämig färskost samt en buljong med timjan och rosmarin, till det lite krispiga
krutonger. Gott, men vi var överens om att chablisvinerna kanske inte var de
allra mest optimala till den här rätten.
Den andra rätten var tempurafriterade zucchiniblommor med
en god aïoli. ”Inte mycket till typisk mat från Chablis jag bjuder på, men det
är så fantastiskt med alla härliga grönsaker man får tag på just nu, mitt i
säsongen”, sa den charmerande vinmakarkocken. Och så där höll det på … med lika
god varmrätt och lika god dessert. En enkel anspråkslös lunch? Yeah right!
I glasen hade vi uppsättningen av första årgången från Domaine
d’Henri, som den nya firman som Michel Laroche har satt upp tillsammans
med sina barn heter. Redan på insteget 2012
Chablis, från ett par små vingårdslotter med 20 år gamla stockar, inser man
att det här är något helt annat än vad som har presterats på Domaine Laroche de
senaste 20 åren. Stramt och mineraliskt elegant i absolut ren ståltanksjäst
stil, dessutom med lite större mineralfetma än vad man i genomsnitt hittar i
vanlig generisk chablis.
Lyftet kommer
dock på med de tre vinerna från premier
cru Fourchaume, där 2012 Chablis
Premier Cru Fourchaume en blandning från sex lotter i två av de vingårdar
som utgör denna premier cru. Här är
djupet såklart större, mineralstrukturen mer uttalad och eftersmaken längre. I
alla avseenden är detta ett bättre vin, men det finns ytterligare nivåer här.
Det vin som buteljerades som 2012 Chablis
Premier Cru Fourchaume Vieilles Vignes kommer främst från en lott planterad
1970 i läget l’Homme Mort, men det finns även äldre komponenter i detta
djupare, mer intensiva och även mer komplexa vin. Jodå, det finns en nivå till,
extra allt, plusmeny eller vad man nu vill kalla det för. Vinet 2012 Fourchaume Premier Cru Vieilles Vignes
Héritage kommer från en 0.80 hektar liten lott som Michels far planterade
1937. Här finns verkligen mer av allt, och det är vansinnigt gott i sin
underbara rikedom och balans.
Även kvällen blev behagligt avslappnad i hemmamiljö hos
en annan av de producenter jag räknar till toppen i Chablis, Domaine de
Malandes. På en vacker bakgård i en närapå medeltida fastighet mitt i Chablis
blev det middag av allra lättaste och enklaste slag – tack och lov. Jag har
säkert reserver för 45 svältveckor att ta från, en lätt middag överlever hag
och det är nog dessutom precis det jag behöver. Så varför inte lite god
lantpaté från Périgord på lite nybakad baguette med Comté och solmogna
körsbärstomater? Jodå, det slank ner även om det inte var skolboksmässig mat
till vinet. Det var för övrigt inte heller den grillade aubergine med
soltorkade tomater, olivolja och lufttorkad skinka som fick bli något av en
huvudrätt.
Mat och vin
behöver inte alltid vara en perfekt matchning, ibland känner jag bara för att
skita i precis allt jag brukar tala om och lära ut och bara sitta lugnt vid
bordet och njuta av precis allt som landar framför mig. Utan att fundera.
Mest på kul, utan att ens ha en tanke på om vinet passade
till något vi senare åt på kvällen, öppnade Lynn Marchive (ägarinnan av Domaine
des Malandes) en vit 2002 Corton
från Domaine
Parent i Pommard, en ungefär tio hektar stor firma som drivs i sjätte
generation av Anne och Catherine Parent. Det här vinet kommer från en högt
belägen lott i Ladoix-Serrigny och vinet har uppfostrats i en ganska rejäl dos
ny ek (beroende på årgång 60-100 procent nya fat), något som märks då det fortfarande
finns en viss fatnötig ton kvar (som kombineras med den läckra mognadstonen av
rostad brioche). Däremot är vinet inte alls trött och oxiderat, moget är det,
men vitalt. Dessutom höll det sig fint i glaset och blommade till och med ut
under kvällen och upplevdes faktiskt mindre fatigt och moget då. Intressant, men jag är övertygad om att rätt många personer hade skickat tillbaka vinet med frågan om det verkligen skulle vara så här moget, vara tolv år gammalt. Frågan är högst berättigad ...
Det är alltid intressant att bli ombedd att gå ner i någons
vinkällare och hämta upp ”precis vad du vill som du tycker verkar intressant”.
Hur fan ska man ställa sig till det? Hämta upp precis vad man vill, oavsett vad
det må tänkas kosta eller om det är sista flaskan av vederbörande? Nej, jag är
mer försiktig när det här händer mig – det finns ju faktiskt galet mycket goda
viner att dricka utöver det som är mest åtråvärt, sällsynt eller dyrbart. Jag
valde charm, jag valde finess och jag tycker att jag valde klokt när jag
stegade upp ur den fuktiga, kalla medeltida vinkällaren med en flaska 2008 Chambolle-Musigny från Domaine
Michel Gros i handen. Vinet var verkligen superbt, lätt och transparent
som appellationen och årgången ska vara och med en alldeles förtjusande
aromatisk körbärsfrukt kryddad med kalkstensgolv och nyponrosor. Vilket
underbart sätt att i den svala kvällsluften avsluta denna långa vinvandring i
vinkällare och vingårdar. Det här är lycka!
På tal om lycka – i baren på Hostellerie de Clos där jag
bor här i Chablis har de Chartreuase
Vert från Les Pères des Chartreuse i baren. Och sådant går åtminstone
inte jag förbi overksam. Förvisso 55 procent stark, men sådant bekommer mig
inte när jag väl har bestämt mig, vilket går ruskigt fort. Jag är, som du
säkert vet, helt galen i tjartrööööös.
2 kommentarer:
Hej Michel,
Tack för härlig inspiration. Nyss hemkommen från Champagne och Alsace har jag så smått börjat planera nästa resa och den går till Chablis.
Vad är din känsla för de senaste årgångarna, 2012 och 2013?
Med vanlig halsning
Gôut
Hej Gôut,
Jag lever alltid så väldigt nära vinodlarna att jag ibland inte riktigt vet hur jag ska ställa mig till "årgångarna". Ska jag berätta deras historia om årets vedermödor (som jag finner vara väldigt intressant, men inte min story), eller ska jag berätta vad JAG upplever i vinerna? Gôut, här kommer MIN story, i absolut korthet:
2008 - en av de mest klassiska och mest skolboksmässiga årgångar jag har provat från Chablis på säker 10+ år! Jag älskar vinerna för deras transparens och tydlighet, "vingårdarna smakar verkligen så som vinodlarna brukar säga att de smakar", full pott i min bok med andra ord.
2009 - en varmare årgång som hos de bästa har gett enastående viner med både djup och bibehållen känsla för terroir. Men med en lite rikare kropp som bidrar till ökad munskänsla.
2010 - liksom 2008 en helt fantastisk årgång med klassisk struktur men med lite rikare kropp. God, absolut, men för 1er cru och Grand cru bör man vänta 2-5 år till för första korken att dra.
2011 - en "mellanårgång" som inte har samma skärpa som 2008 och 2010, men större elegans än 2009, och en årgång som har visat sig superb att dricka nu. Alltså en bra restaurangårgång, där vinerna är öppna tidigt.
2012 - återigen en klassisk årgång med stor typicitet och känsla för terroir, men med en rikare frukt och större koncentration än vad 2008 och 2010 bjöd på. Jag gillar 2012, men toppvinerna ska lagras, minst 2-4 år, men hellre 10. Vinerna kan upplevas som relativt rika i frukten, men med en massiv mineralitet och struktur.
2013 - en av de svåraste årgångarna de senaste 50-60 åren! Röta och botrytis spreds som en tsunami genom vingårdarna och de allra flesta producenter blev tagna på sängen. Vinerna hos väldigt många producenter är goda, men det är atypiska och kommer aldrig att dyka upp på mina sommelierföreläsningar. De bästa firmorna (låt säga 10-15 av ett par hundra) gjorde bra viner i stramare stil - men bäst är att räkna med lite sötare frukt och mindre mineralisk stringens. (Jag köper själv inga 2013 till min vinkällare på Café Rotsunda).
Skicka en kommentar