Det finns inga böcker eller vinprovningar i världen som
kan ersätta vingårdsbesök för att förstå varför ett vin smaker si eller så. Det
är därför jag reser så galet mycket i vinvärlden. En rundresa i Chablis är på
många sätt världens bästa skola i begreppet terroir.
Till att börja med är regionen liten, alltså är övergripande klimatfaktorer
förhållandevis identiska från vingård till vingård. Lägg därtill att jorden för
viner klassade som Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru också mer
eller mindre är desamma – så kallad kimmeridge
som är en cirka 150 miljoner år gammal kalkstensalv rik på något så läckert som
Exogyra virgula (ostronavlagringar)
som såklart kan avspegla sig i vinernas karaktär genom en unik känsla av
ostron, skaldjursskal och hav. Förvisso finns det olika mängd lerjord insprängd
i denna fantastiska mineraldrivna kalkstensjord, men grundförutsättningarna är
faktiskt mer lika än olika. Olikheterna handlar också en del om exponeringen
mot syd, sydväst eller sydöst, för det är så som alla toppklassade vingårdar i
Chablis är ligger på sluttningarna, det är lite grand här man börjar känna
nyansskillnaderna mellan olika vingårdars viner. Mycket av vinernas karaktär
och personlighet kan jag lätt och pedagogiskt förklara så att det känns
rimligt, men tack och lov finns det en hel del mystik kvar och kanhända är det
just det vi kallar terroir. Och terroir finns det gott om i Chablis. På
bilden den mest omtalade av dem alla, Les Clos. Fast … i vilken del av den 25.81
hektar stora vingården är bilden tagen? Den som kan sin terroir på riktigt ser det, men för minst 99.99 procent av världens
vindrickare är Les Clos en och samma vingård, en och samma terroir. I verkligheten är det dock inte så enkelt. Vinerna från
Les Clos smakar nämligen påtagligt olika beroende på vilken del av vingården de
kommer från.
Det sägs att det finns stora årgångar och att det finns
svagare, det finns till och med sådana som inte ens verkar få bli omtalade. Det
enda grundläggande jag har lärt mig om årgångar under alla mina år i vinvärlden
är att det inte finns några trovärdiga årgångstabeller. Sådana är faktiskt
inget mer än dumt trams som i slutändan har lika många sanningar som undantag. På
så sätt är 1990 en riktigt bra årgång i Bourgogne och Chablis, för så har det
skrivits i otaliga publikationer och i de allra flesta fall hyllas eller sågas
en årgång baserat på väderrapporter innan vinerna ens har lanserats, innan de
ens har smakats. Och således är 1991 en undermålig årgång eftersom våren var
lite stökig i regionen omkring Bourgogne och Chablis, likaledes att hösten kanske
också var lite eljest.
Det första vinet var så magnifikt att jag totalt glömde
att beställa mat! Men herre skapare vilken magnifik balans mellan ostronskal,
musselbuljong, brioche, ugnsbakade gula äpplen, rostade mandlar och kvitten,
doften var lika mogen som ung, det kändes som att vi tog vinet på bar gärning
när det var som läckrast, samtidigt kändes det som att jag skulle vilja
återbesöka just det här vinet om tio år. För moget var det, men långt från
fullmoget. Det fantastiska vinet kom från den ”dåliga” årgången 1991, utdömd av
dåtidens ”specialister”. Fuck them!
I glaset en 1991 Chablis Premier Cru Preuses, från
totalt 1.76 hektar vingårdslotter ägda av ett par medlemmar i kooperativet La
Chablisienne, en producent man utan pardon bara måste hålla som en mycket
seriös och trovärdig producent här i Chablis. Och just det här vinet
överbevisar varenda kvacksalvares åsikter som finns därute om, 1) kooperativ,
2) hållbarhet för vit bourgogne och 3) så kallade dåliga årgångar. Det fanns
inte ett endaste spår av oxidation i det här vinet, bara en kontrollerad
långsam mognad. Och det var supergott och friskt och vinet stod sig i glaset
resten av kvällen. Alltså en riktigt bra årgång. 1991!
Att nästa vin, på pappret en både ”bättre” grand cru och en definitivt mycket
”bättre” årgång, inte alls stod sig i jämförelse var ett av otaliga bevis jag
kan framlägga på att mediala årgångstabeller är precis lika trovärdiga som en
standardpolitikers luftslott, alltså noll!
Nu var förvisso
denna 1990 Chablis Grand Cru Blanchot
från samma skickliga kooperativa producent, La Chablisienne, också
väldigt god och nästan precis lika välhållen, men det hade inte riktigt samma
spänst och vitala frukt, heller inte samma nivå av fräschör och mineralitet som
vi fann i 1991 Chablis Grand Cru Les Preuses. Ändå är det rätt fantastiskt att
vinet var så levande, att det heller inte visade på någon annan oxidation än
den försiktiga mognad som trots allt ett 24 år gammalt vin får ha. Jodå, det
här vinet var väldigt gott, men i jämförelse stod det sig ändå slätt mot sin
bordsgranne.
Den här middagen avnjöts i restaurangen på Hostellerie des Clos mitt i Chablis, en
restaurang som en gång hade en stjärna i den franska bildäcksguiden och som
fortfarande idag är väldigt seriös utan att ha den där stjärnan. Välstrukna
vita dukar, klassiskt välklädd personal, både hovmästare och sommelier,
självklart också god mat. På den här typen av etablissemang får man såklart
lite små tilltugg att reta smaklökarna med, den här kvällen små krutonger med
kycklingleverkräm och avokado samt luftiga profiteroller fyllda med ost.
Som förrätt valde jag hummerbisque med tryffel och blev
mäkta förvånad när denna klassiska soppa inte visade sig vara en soppa, utan
ett stort luftigt skum av densamma soppan, dekorerad med stora tunna skivor
sommartryffel. När förvåningen lagt sig, kunde jag konstatera att ”soppan”
smakade precis lika bra i denna kalla skumform som i en mer typiskt varm
soppform, att tryffeln var god och passade bra till även om den inte tog
särskilt mycket plats och att skummet inte var så mättande som jag först hade
trott när jag såg den stora portionen. Ett bra matval till det mogna
chablisvinet.
Eftersom jag visste att vi hade med mogna viner att göra
tänkte jag gå lite smakrikare med maten. Ögonen fastnade för en halstrad
piggvar med kantareller och en fin och inte alltför kraftigt inkokt kalvfond
med lite vitt vin i. Rätten var riktigt god, i min gom hade den gärna ha haft
en liten gnutta mer salt. Mogen vit bourgogne är tack vare det djup och de
toner av grillad brioche och nötter som utvecklas med lagringen fullkomligt
perfekta till grillad vit fisk i allmänhet och smakrika fiskrätter som denna i
synnerhet.
På tal om moget – det skulle bli mer av den vara på två
av vingårdsbesöken morgonen efter. Efter en omfattande provning hos Domaine
Hamelin gick vi bärsärk på ett antal magnumflaskor med mer mogna viner.
Stundens ingivelse, sa patron Thierry Hamelin och skrattade och menade att man
måste passa på att prova mer vin när man äntligen får göra det med någon som
både kan vin och brinner för det. Okej, tänkte jag och sa inte emot. Allra
läckrast var en 1996 Chablis Premier Cru
Vau Ligneau som nu vid en ålder på snart 18 år hade nått en fin mognad med
inslag av kanderade citronskal, nygräddad brioche och lättrostade hasselnötter,
fortfarande med en stadig årgångstypisk syra och god mineralstruktur. Ibland
undrar jag varför jag alltid dricker mina vita viner så unga innan de blir så
här komplexa, men de två mest logiska svaren hindrar mig. Ett, jag är alldeles
för otålig och nyfiken och hinner inte vänta till dess vinerna är mogna, och
två, jag är livrädd för att mina fina vita bourgogner ska drabbas av förtida
oxidation och vara körda när jag öppnar dem i moget skick. Det senare är
dessvärre en alltför stor risk.
Lösningen är helt enkelt att dricka de mogna vinerna hos
andra, så att de får stå för hela risken. Den risken stod också Vincent
Tremblay för vid besöket hos Domaine Gérard Tremblay, som mot
slutet av provningen drog fram en 1986
Chablis Premier Cru Montmains som hade en vackert gyllene halmfärg, en rätt
stor och uttalad doft som vittnade om ålder men inte full mognad. Hade jag fått
vinet blint hade jag nog vågat gissa på mitten av nittiotalet, just för att
vinet fortfarande bjöd på en sådan stor fräschör.
Sista middagen den här gången i Chablis och såklart
väljer man då den bästa restaurangen som den här delen av Frankrike bjuder på, Auberge du Pot d’Etain i den lilla
hålan l’Isle sur Serein, cirka 30 minuters bilfärd bortom staden Chablis. Har
du inte varit här tidigare är det hög tid att åka hit, och det alldeles oavsett
du har något ärende till Chablis, eller ens Frankrike. Om det finns en
restaurang som är värd omdömet ”värt en resa” är det just det här lilla
anspråkslösa värdshuset, där man lagar genuin fransk mat utan krusiduller och
trams, dessutom har en av Frankrikes bästa vinlistor, definitivt den allra
lägst prissatta (det är nog ingen konkurrens på den punkten!), och för den som
vill också nio övernattningsrum, vilket kan vara en klok idé med tanke på
vinlistan. Värdshuset bjuder på en varm och innerlig familjär känsla, monsieur
Alain Péchery (chef över vinlistan) och madame Catherine Péchery (chef över
värdskapet och matsalen) och deras dotter Fabien Péchery (chef i köket) ser
till att du har det bra. Jag vågar nog påstå att det här är en av Frankrikes
klokaste krögarfamiljer, åtminstone sett till de stundtals idiotiskt låga
vinpriserna som gör att man helt enkelt inte har råd att inte dricka det bästa.
”Bah, det är
inte vi som är billiga, det är alla andra krögare som är oskäligt dyra på
vinerna”, säger Alain. För den inställningen får han min röst som världens
bästa krögare. Jag önskar att ALLA svenska krögare kunde åka hit på en veckas
rekreation och omprogrammering!
Jag siktade högst och valde ur den tusentals artiklar
stora listan en 2008 Chablis Grand Cru
Clos från Domaine François Raveneau för fjuttiga 78 euros. Nej, inte
glaset, utan flaskan! En svensk krögare skulle lätt ta tre till fyra gånger det
priset.
Vinet var ljust,
ungt och stramt, till en början blygt, men med tiden i glaset växte vinet till
en sällan skådad balans med pur explosiv kraft, mineraliskt stringens och
struktur, årgångsmässig syra och förunderlig balans mellan rik frukt och
fullkomligt torr och sval smak. Det finns ingen i Chablis som kan göra så
sammetslena och sensuella viner som Jean-Marie och hans bror Bernard Raveneau,
och numera också den senares dotter Isabelle. Herre min skapare, tänk att
dricka ett av världens bästa vita viner i en toppårgång, till ett pris på
restaurang som inte ens är i närheten av vad en konsument kan köpa en flaska
för att ta med hem … om man ens hittar en flaska. Deras 0.50 hektar lilla lott
ger i bästa fall 3 000 flaskor ett bra år, en produktion som säkert långt
över en miljon vinälskare i världen slåss om att få köpa en flaska av. Jag
drack en ikväll, helt ensam!
Ett par små aptitretare hörde såklart till menyn för 60
euros, först en krispig strut fylld med en mild kräm av ansjovis som var
försvinnande god och lika väl hade kunnat byta plats med den motsvarande signaturrätten
med crème fraiche och laxtartar på trestjärniga The French Laundry. Nästa
godsak var en fin, lätt kryddig bisque
av skaldjur med ett pocherat vaktelägg. God som synden, men kanske lite för
smakstark för det eleganta chablisvinet.
Som förrätt valde jag en rätt av havskräftor, panerade i
ris och sedan hastigt stekta (jag begriper mig egentligen inte på det där med
att panera saker i ris, smakmässigt blir det ju billiga rispuffar när det är
klart) och serverade med en crêpe fylld med skaldjur samt en friterad krokett
av skaldjur. God, men inte exceptionell, men helt klart fullt godkänd till
vinet.
Det är inte ofta jag spårar ur i exklusivitet, det finns
ju en ekonomisk barriär som lägger sordin på min passion för gastronomisk
hedonism. Men visst, det händer då och då att jag korkar upp en flaska La Tâche
eller en god årgång från Harlan Estate i all ensamhet, bara för att det är så
sjukt gott och jag, som alltid ”jobbar” 70-80 timmar i veckan tycker jag är
värd det. Det har också hänt att jag ensam har beställt in en flaska Screaming
Eagle på restaurang, när tiden och priset har varit rätt, vilket normalt sett
resulterar i en faslig aktivitet och uppmärksamhet på restaurangen. Här, på
Auberge du Pot d’Etain verkar hedonism inte vara särskilt ovanligt. Inte så
konstigt föresten, när den 2008
Meursault från Domaine Coche-Dury jag beställde in till varmrätten bara
kostade 79 euros, för en helflaska! Ytterligare tvåtusen kronor i ren ekonomisk
vinst för mig. En så magnifik prissättning som denna får mig osökt att tänka på
alla skamlösa svenska krögare som är så in i helvete kåta på att lura kunderna
på pengar med sina sjukt höga påslag på exklusiva viner.
Som vanligt är
vinerna från Coche-Dury auktoritära, här ska drickaren minsann inte behöva leta
efter doft, djup, kropp, frukt, mineralitet och struktur. Det finns där, in your face! Rik och djup, lätt rostad
av både (lite) fat och jorden, för ett vitt vin en fyllig kropp, men helt torr
och mineraliskt rökigt och nästan salt, en pigg syra som ger smaken liv och en
lång och växande eftersmak. Det här är så galet gott och denna nollåtta är
fortfarande så ung. Tänk om jag fick komma tillbaka till dig om tio år!
Jag vet att jag kanske borde ha valt ett rött vin från
Bordeaux med viss mognad, eller kanske ett läckert vin från Côtes du Rhône till
lammbogen, som hade bräserats i sju timmar och nästan föll sönder så fort jag
rörde den. Till lammet en kräm av potatis och ugnsrostad vitlök, lite stekt
kronärtskocka och sydfranska grönsaker. Det låter inte som en maträtt för vit
bourgogne, särskilt inte den rätt smakrika krämen med vitlök som tog över lite,
men helt ärligt – det gav jag blanka fanken i. Visst lever jag ofta som jag
lär, att man ska vara noggrann med hur man planerar sina kombinationer mellan
vin och mat, i alla fall om man som proffs ska sälja den upplevelsen till en
betalande kund (krögare som köper in vin, gäst på en restaurang, privatperson
som vill ha mina uppriktiga råd). Men ser jag viner från Domaine François Raveneau
och Domaine Coche-Dury på vinlistan för småpengar, då skiter jag blankt in ”vin
och mat i kombination”. I regel fungerar det ändå, och härmed har jag alltså
bestämt att vinerna från Domaine Coche-Dury är världens bästa lammviner. Därmed
basta!
Ost ingick visst också i menyn, det missade jag visst. Normalt
sett avstår jag från ost, det är ingen viktig del av måltiden för mig, men när
en söt servitris kommer fram till borden med en magnifik bricka med läckra
lokala ostar, tindrar med ögonen och frågar: ”Fromage, monsieur”, kan jag ju
såklart inte säga nej. Sånär som på den obligatoriska biten Comté blev det en
namnlös lokal getost samt lite kryddig och rinnig Epoisses och lite krämig Soumaintrain. Alla ostarna
passade såklart fantastiskt bra till meursaultvinet, som nu med mer luft och
lite högre temperatur hade blommat ut och inte bara var ett grymt lammvin, utan
också ett övergrymt ostvin.
Dessert ingick också och då valde jag en carpaccio på
jordgubbar med en len och milt smakande panna
cotta av jordgubbar och en len och rätt krämig sorbet av jordgubbar. En
dessert i absolut stjärnklass.
Egentligen borde
jag inte berätta om alla mina smultronställen i den gastronomiska världen.
Risken är ju att du och alla du känner kommer till just mina ställen och dricker
upp allt de bästa som finns, det jag älskar, det jag reser till ställena för.
Men så känner jag att jag vill dela med mig, och med det göra världen till en
roligare och trevligare plats att leva i, även om det innebär trängsel på mina
smultronställen, även om det innebär urdruckna vinlistor på mina
smultronställen. Jag lever i tron att det borde vara förbjudet för alla genuina
vinälskare, foodies och
smakhedonister att INTE åka till ställen som Auberge du Pot d’Etain. Alltså
berättar jag.
Idag drog jag
mitt strå till stacken för att göra världen till en bättre plats, jag drack
2008 Chablis Grand Cru Clos från Domaine François Raveneau och 2008 Meursault
från Domaine Coche-Dury av ren och skär passion, och i en förhoppning om att du
också ska komma hit och göra detsamma.
Kvällen stängdes för övrigt med ett litet glas Château Grenouilles Vieux Marc de Bourgogne från
kooperativet La Chablisienne, som återigen visade sin briljans. Att hitta
marc från Chablis är sanna mina ord inte lätt idag (bara en handfull firmor gör
sådan) och den här var rätt fin och len med en viss fatkomplexitet. Frågan är
om det inte är marc som är lösningen
på precis alla former av sömnproblem…
1 kommentar:
Fantastiskt inlägg och programdeklaration! Man vill köpa en enkelbiljett till dessa raveneau-viner direkt :) keep it up! Fortsätt dela med dig!
Skicka en kommentar