Jag kan komma på hur många anledningar som helst att äta
på The French Laundry. Utöver att det är en fantastiskt bra restaurang (alla
håller inte med, det vet jag, men mig passar den absolut helt perfekt) med god,
klassisk och elegant mat, är det framför allt tre anledningar som driver mig. Ett, att jag och Mr Z har en tävling om
vem som har ätit här flest gånger, efter denna kväll står det 31-29 till Mr Z
(håll i dig broder, jag närmar mig), två,
att det troligen retar gallfeber på folk av ren avundsjuka eftersom de allra
flesta aldrig kommer att få bord här när de besöker dalgången, och tre, en inte helt obetydlig anledning,
att jag är svag för hedonism. Mina nu 29 måltider på The French Laundry är mitt
sätt att visa att jag har lika många bokstavskombinationer som alla andra
underbara dårar här i världen.
Sett till maten finns det ett par rätter jag aldrig
verkar tröttna på. En av dem är signaturrätten Oysters and Pearls, tapioka
sjuden i mjölk och ostronfond i botten, en fantastiskt god smörsås med
finskuren gräslök på det och så kronan på verket, två smörpocherade välansade
ostron och en duktig sked med god kaviar från vit stör. Den här rätten har
funnits med på The French Laundry i nästan 20 år, chef Thomas Keller gjorde den första gången någon gång mot slutet
på det första året och sedan dess har den serverats här nästan varje dag. Vid
ett par tillfällen har man försökt ta bort den och ersätta den med något annat,
men gästerna har blivit ytterst besvikna, till och mer upprörda då de inte har
fått rätten, därför är den en självklar grundpelare i menyn.
Ett par andra detaljer är sig också lika, såsom den lena
äggkrämen som serveras i ett äggskal tillsammans med en smakrik mörk demiglace
(eller ragu, som det kallas här) med väldigt mycket svart tryffel från Périgord
och ett frasigt potatisflarn med gräslök i. Otroligt gott, också det en rätt
jag har svårt att se att man vågar plocka bort ur menyn.
Samma självklara
plats i menyn har den frasiga struten fylld med citronsmaksatt crème fraiche
och toppad med lax, som emellanåt, som den här kvällen, kommer som en variant
med flundra istället. Försvinnande gott, särskilt till den champagne man har i
glaset då den kommer.
Den här vackra sommarkvällen erbjöds vi att sitta ute i
den lilla parken utanför entrén och njuta vår drink, 2002 Blanc de Blancs Brut från Delamotte. Det vanliga förfarandet
är att man tillfrågas om man vill börja med ett glas champagne, vilket de
flesta gäster vill, och i de allra flesta fallen blir man då serverad ett glas
champagne från Krug. Som den stamgäst jag har gått och blivit har jag vid många
tillfällen bjudits på ett glas sådan exklusiv champagne, vilket såklart är en
mycket trevlig gest, eller som i detta fall har hela sällskapet bjudits på en
hel flaska champagne av enklare men fortfarande noga utvald och god kvalitet.
Kvällens champagne var lätt äppel- och citrusfruktig, hade en fint torr och
frisk smak med en nyans av mandel precis på mot slutet.
Vinhanteringen på The French Laundry har varit lite ojämn
genom åren. Här har jag sett absolut fantastiska chefssommelierer som Paul Roberts (2002-2008, därefter
manager på Bond och sedan 2012 för Colgin Cellars), Gregory Castels (idag vinhandlare) och nuförtiden Dennis Kelly (bilden). En normal kväll
har man två sommelierer i tjänst, ibland tre, och deras uppdrag är nästan uteslutande
att arbeta med vinerna, och mitt allmänna intryck är att de sköter sitt uppdrag
med största precision (även om jag såklart också har haft ett par riktigt
dåliga sommelierupplevelser här).
När det kommer
till sommeliererna finns aldrig något tramsigt översittande eller raljerande om
viner, urvalen eller presentationen, det är absolut ödmjukhet som gäller. Bland
det värsta jag vet hos en sommelier är när denne ska låta ”sin vinfilosofi”
styra vinlistan och rekommendationerna, snarare än att skapa ett allmänt
uppskattat vinprogram och vara en guide till vinupplevelser på den nivån och i
den stil som gästerna själva vill ha. Här på The French Laundry står
sommelieren aldrig i centrum, sommelieren är just denna ödmjuka och vänliga
guide jag som gäst vill ha. Ett stort plus i kanten för det.
Numera väljer jag alltid vinerna själv och den här
kvällen blev det bland annat en 2012
Chardonnay Gemina ($150) från Massican, en ung firma ägd av
vinmakaren Dan Petroski, som gör eleganta och fint nyanserade viner i en stil
som de flesta personer inte skulle pricka in som kaliforniska. I det här fallet
knappt någon ek, en frisk syra, delikat citrusfrukt och en alkoholhalt som
landat på 13.9 procent. Druvorna till väldigt detta väldigt goda och
lättdruckna vin kom från Hyde Vineyard.
Då vinlistan är stor och omfattande och tyvärr högt prissatt
på trestjärnigt sätt, är det klokt att studera den noga innan man gör sina
vinval. Här kan man antingen bli ruinerad, särskilt om man väljer vin från de
stora tunga namnen i Kalifornien (eller Europa för den delen), eller komma
undan till en måttlig penning om man siktar på de mer eleganta, småskaligt
tillverkade vinerna som räknas in till det nya och mer eleganta Kalifornien.
Att vinlistan i sin helhet ligger på nätet (vilket jag anser att alla vinlistor
ska göra) ger möjlighet att i lugn och ro titta igenom den. Det finns gott om
fina men inte dyrbara viner från exempelvis Ceritas, Arnot-Roberts, Massican,
Lioco, Failla, Kutch Wines och ett dussintal andra mer överkomligt prissatta
vinfirmor att välja och vraka bland. Dessutom finns det en stor och väldigt bra
lista med goda viner på halvflaskor, en stor fördel om man är två eller tre som
vill njuta av flera olika viner genom menyn.
Nuförtiden är
det oftast de mer måttligt prissatta vinerna vi faller för, egentligen inte för
priset, utan just för att det är i den prisklassen, 150-250 dollar per flaska
här på vinlistan, som vi är allra mest intresserade av. Ett sådant vin våra
ögon fastnade på den här kvällen var 2012
Grüner Veltliner ($110) från von Strasser Vineyards uppe i Diamond
Mountain. Österrikaren Rudy von Strasser var den första att (2005) plantera
Grüner Veltliner i Kalifornien, men produktionen är ytterst liten. Vinet är
gott, rent fruktigt och friskt med en liten druvtypisk fetma och en försiktig
pepprighet. Den här typen av viner passar dessutom fantastiskt bra till maten.
Exempel på det var den fantastiskt goda soppan av tomat
och kokosmjölk (som jag också åt häromdagen och blev innerligt glad att jag
fick äta igen), samt en utsökt citrusgravad albacore
(en tonfisksläkting) med en len tonfiskssås i botten och på det en fin
tomatgelé samt lite av en kompott av torkad tomat. Försvinnande gott.
Avdelningen eleganta viner är den vi tycker passar allra
bäst till den fina maten på The French Laundry. Pinot Noir står därför alltid i
fokus för oss. Den här kvällen var det en 2012
Pinot Noir Savoy Vineyard ($175) från
den skickliga vinmakaren Ehren Jordan och hans firma Failla vi bestämde oss
för. Vinet kom perfekt källarsvalt tempererat vid cirka 16 grader i fina
Riedelglas. Doften var stor och inbjudande körsbärsfruktig med ett litet
sötaktigt inslag av vildhallon, därtill en diskret kryddig nyans som
förmodligen var sprungen ur både stjälkar och ekfat. I munnen kändes vinet
sensuellt len, mjukt sötfruktigt, friskt och väldigt elegant.
Vi kunde inte slita oss från att ta in ytterligare ett lätt
rött vin, förvisso i fel ordningen eftersom denna 2012 Trousseau Luchsinger Vineyard ($90) från Clear Lake och den
nya trendproducenten Arnot-Roberts (tyvärr fel etikett, missade
att fota flaskan, så det blev en bild på en annan etikett från samma firma) var
betydligt ljusare och lättare, nästan rönnbärsfruktigt och friskt och i min god
ett mycket bättre och framför allt mer rent fruktigt vin än vad merparten av
motsvarande viner från Jura i Frankrike är.
Det senare vinet satt faktiskt som gjutet till lätt
panerade och stekta pilgrimsmusslan som serverades med den lenaste potatiskräm
jag har smakat på, ett par smörstekta små kantareller, en lite bakad purjolök
och en sauce suprême av hummerfond.
Pinotvinet fick vi serverat till långsamt bakad vildlax
som hade bäddats in i dill och serverades med en variation av gurka och inlagd
grön tomat. I min gom hade det varit bättre om vi hade fått laxen till vårt
chardonnayvin, inte för att den här rätten var helt oäven till de röda vinerna,
men själv hade jag nog inte serverat det så här.
Okej, här kommer dilemmat. Jag som vinälskande gäst har
suttit och botaniserat i vinlistan hemma och hittat ett par viner som jag
tycker att vi ska dricka den här kvällen, detta helt utan att jag har studerat
kvällens meny lika ingående, eller ens alls. Av erfarenhet vet jag att två vita
viner, ett elegant rött och ett lite smakrikare rött är en logisk vinlista. Väl
till bords gör vi våra vinval direkt i deras digitala vinlista och visar
kvällens sommelier dessa, får såklart tummen upp för våra utmärkta val och
säger sedan till sommelieren att det står denne fritt fram att servera vinerna
i den ordning och till de maträtter de anses komma till sina fulla rätt allra
bäst.
Problemet den
här kvällen var att menyn till större del passade riktigt bra med vita viner
och troligen skulle vi hellre ha valt ett vitt vin till. Ett annat problem vi
upptäckte den här kvällen var att den extrarätt det slängde in i menyn, enkom
för oss, var betydligt mer passande till de röda viner vi då ännu inte hade
fått. Här skulle jag ha önskat att sommelieren, servispersonalen och köket hade
resonerat med varandra en kort stund om exakt när extrarätten skulle komma in,
lite grand baserat på vilka viner vi hade valt. Den här typen av kommunikation
är det som gör måltiden och framför allt tempot och serveringsordningen helt
fulländad. Här tycker jag att man brast en liten aning, men det var också
första gången under mina 29 måltider här.
När det kommer till just matsalsarbetet är det den detalj
på The French Laundry där jag under åren har sett flest missar, om än aldrig
några större och grava sådana (även om vissa personer jag har talat med menar
att det är just grava misstag). Den här kvällen missade man vilka av oss som
ville ha stilla respektive kolsyrat vatten och serverade oss därför fel vatten
vid ett par tillfällen. En annan miss var att man vid två tillfällen glömde
bort att lägga för en ny servett när någon lämnade bordet. Ytterligare lite
slarv förekom när besticken skulle läggas fram, de hamnade allt som oftast lite
snett.
En större miss
var att en av rätterna presenterades medan servitrisen fortfarande stod kvar
med en tallrik i sina händer, så att en av gästerna vid bordet inte fick se sin
tallrik förrän efter presentationen. Jodå, den här typen av små missar har
förekommit och förekommer fortfarande på The French Laundry, det är inte
riktigt det man förväntar sig när man avnjuter en fantastisk måltid på en
restaurang som denna, ofta omtalad som en av världens bästa.
Samtidigt måste jag lyfta fram Larry Nadeau, herr French Laundry i egen hög person och den
matsals- och restaurangmänniska jag håller som nummer ett i världen. Jag ser
verkligen upp till honom, som restaurangmänniska skulle jag till och med vilja
vara honom. Han är helt enkelt magisk!
Den extrarätt vi serverades den här kvällen, som jag
gärna hade sett kom efter laxen och pilgrimsmusslan då vi hade vårt goda
pinotvin i glaset, var en fullkomligt underbar tarte flambée med karamelliserad lök (som skulle ha matchat
pinotvinets silkiga fruktsötma perfekt), äppelrökt bacon (som också hade spelat
fint med frukten och den diskreta fatnötigheten) och slösaktigt med hyvlad
australisk vintertryffel över som fick det att dofta tryffel runt hela vårt
bord. Lite belgisk endive, mild utan beska, blev ett fint tillbehör till denna.
Det här var magiskt gott.
Maten på The French Laundry är egentligen aldrig
innovativ, tack och lov bygger den på klassisk känsla och smak baserad på de
allra bästa råvaror man kan få tag på. Rätterna handlar mer om smaken på
råvarorna, mycket mindre på teknik och smaksättning. Det är råvarorna som
talar, en filosofi jag tycker är fantastiskt inspirerande. Under de 14 år jag
har ätit här har jag upplevt flera kökschefer och sett en både röd tråd genom
den kulinariska idén och ett par utsvävningar. Jag minns den minst sagt enastående
maten när Corey Lee (bilden) var
köksmästare här 2002 till 2010, för min del var det den jämnaste och kanske
rent av allra bästa perioden (han började jobba på La Toque och var också en
tid på Coi, sedan hösten 2010 driver han den egna tvåstjärniga Benu i San
Francisco).
När Timothy Hollingworth tog över var maten
inte riktigt lika vass och finslipad under det första året, innan han mot slutet
av 2011 fann sig tillrätta stil- och kvalitetsmässigt. Självklart var maten
riktigt bra under hans ledning 2010 till våren 2013 också, men det var under
den här tiden jag vid ett par tillfällen fick ett par underpresterade rätter av
framför allt övertillagad fisk.
Tidig vår 2013
gick rollen som kökschef till David Breeden, sedan lång
tid medarbetare till Thomas Keller (han började på The French Laundry 2005 och
flyttade sedan till New York, där han blev sous
chef på Kellers trestjärniga Per Se i New York). Till
skillnad från sina företrädare satte han genast igång med att modernisera maten,
lägga in flera nya rätter som skilde sig från de tidigare, en del av dem
fantastiska, andra mindre upphetsande. Våren och sommaren 2013 var därför en
aning ojämn, men till middagen i början av december 2013 kände jag att han hade
hittat sin stil och då briljerade menyn. Samma lovord är jag benägen att dela
ut efter mina två middagar nu i juli, köket på The French Laundry är åter på
topp och menyerna är både genomtänkta, varierade och träffsäkra.
Den första av våra varmrätter den kvällen var en rullad
av hare från Devil’s Gulch Ranch som var fylld med färs av hare, sedan invirad
i lövtunt skivad bacon och bakad. Till den en ragu av bönor och späd zucchini
samt krispiga krutonger av surdegsbröd.
Nästa varmrätt var ett perfekt rosastekt lammsadel från
Elysian Field Farms, till vilken smörsauterade toppmurklor, späda sötmogna
morötter och majrovor hörde, samt något jag aldrig trodde jag skulle få äta på
The French Laundry, béarnaisesås! Fast en uppgraderad sådan som också fått det
vackrare namnet ”béarnaise mousseline”. Enastående gott.
To Kalon Vineyard är en av de mest historiska i Napa
Valley, egentligen i hela Kalifornien. Den täcker knappt 300 hektar, av vilka Robert
Mondavi Winery äger 182 hektar och deras syskonfirma Opus One äger två block om
totalt 54.25 hektar. Alla de (exklusiva) viner man ser på marknaden med To
Kalon Vineyard som ursprung kommer från de sammanlagt 36 hektar stora lotter
som vinodlaren Andy Becksdoffer äger och säljer druvor från. Betydligt mindre
känd är ägarfamiljen Detert som har 7.70 hektar med framför allt Cabernet Franc
längst upp i vingården mot foten av Mayacamas Range. Det var från den här
lotten, ursprungligen planterad 1949 och sedan nyplanterad i ett par omgångar på 1970- och 1980-talet, som den 2007 Cabernet Franc ($210) från Detert
Family Vineyards vi beställde in till varmrätten kom. Ett härligt djupt
vin med fin vinbärsfrukt, en läcker ton av grafit och ceder, inte alls så
gräsig man upplever Loirevinerna vara, mer fruktig och tät, men också mer
komplex. Andra inslag som gör vinet så trevligt är en fint jordig och
mineralisk stringens som tillsammans med den fina syran gör det väldigt
elegant. Sommelier Eric hade låtit dekantera vinet cirka en timma före
servering. Klokt. Långa middagar på restaurang har sina fördelar.
Dessertavdelningen är alltid ett sant nöje här och
kanske den del av måltiden som har varit jämnast över åren, oavsett vem som har
varit köksmästare här. Den här kvällen liksom kvällen tidigare i veckan fick vi
först en elegant liten fördessert av plommon från Santa Rosa i Sonoma,
till det en lätt kryddig ingefärsgelé och puffat ris. Nästa
godsak var en krämigt len och tack och lov inte isande sorbet av Mascarpone som
serverades med vansinnigt goda vita smultron. Det här var också mer
uppfriskande än söt dessert. Och så chokladdesserten med mint som vi också fick
häromdagen och som jag hoppas blir ett återkommande inslag här.
Vi hade först inte tänkt oss något dessertvin, men jag
kände instinktivt att jag ville visa mina vänner ett sött vin från
sötvinsspecialisten Topaz i Saint-Helena, och det blev ”min gamla vanliga favorit” 2004 Special Select Late Harvest ($100
för en halvflaska) som uppför sig riktigt anständigt, kanske lite mer knäckig
och karamellig än en sauternes, men i grund och botten inte särskilt långt
ifrån.
Om Oysters and Pearls i min gom är världens godaste
förrätt, är Coffee and Donuts världens godaste dessert. Vid ett par tillfällen
har den plockats bort ur menyn för att beredas plats för annat, men varje gång
det har skett har gästerna krävt den tillbaka. Den är, liksom Oysters and Pearls,
numera ett stående inslag här … tack och lov.
Och det är också den stora asken med fina chokladtryfflar
och de ljuvliga macadamianötterna som är så försvinnande goda.
Efter sommaren stänger The French Laundry för att
renoveras och byggas om. Köket behöver en ordentlig ansiktslyftning och
modernisering, de administrativa byggnaderna likaså. Dessutom ska man bygga en
helt ny underjordisk vinkällare för at underlätta vinarbetet och på så sätt öka
servicen. Jag kan knappt bärga mig till dess jag får äta på det nya French
Laundry, någon gång under första halvåret 2015, då de återigen slår upp
portarna. För den som reser i Napa Valley fram till dess, finns det kanske en
möjlighet att få bord på någon av de pop-up de kommer att göra. Jag kommer
tyvärr inte vara en av de lyckliga då jag tråkigt nog inte kommer hit igen förrän till senvåren 2015.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar