Så var man hemma i Napa Valley igen, en dalgång som har
en sällsynt attraktionskraft på mig. Den första kvällen blev det ett riktigt
trevlig kalas i all enkelhet enligt principen ”kan man ta med något gott att
dricka till maten”. Det är så kul att se alla kompisar som smyger med sina
dolda flaskor, öppnar och dekanterar dem i något skrymsle så att inga nyfikna
ögon får syn på kapsyl, kork eller etikett, vi måste prova allt blint, det bara
är så.
Och när första vinet kom i våra glas blev vi nog alla
duktigt förvånade, för något portvin var det inte, både alkoholen, fylligheten
och sötman var för liten för det. Men det var helt klart ett vin som drog åt
det hållet till. Dessutom var det moget, ordentligt moget. Vi dricker ju en del
mogna kaliforniska cabernetviner, men det här var inte gjort av Cabernet
Sauvignon. Det var söt mjukt och sötaktigt för det, helt klart portvinslikt med
inslag av torkade plommon, fikon, tobak, torkad chile och precis allt det där
som mogna viner av Zinfandel brukar ha. Jag kände spontant att det borde var
just så, kanske slutet av 1970-talet, och allra mest troligt någon slags sent
skördad version. Jodå, den känslan landade rätt och vinet visade sig vara en 1978 Late Harvest Zinfandel från Maycamas
Vineyards uppe i Mount Veeder. Alkoholhalten klockade in på 17 procent
och med tanke på att vinerna på den tiden låg på cirka 12 procent, borde det
här vinet helt klart varit förstärkt med vinsprit. Sjukt kul vin, men kanske
inte det man spontant tänker sig som aperitif.
Näst på tur ett
vin som också var moget, också den en kalifornier men helt torr. Dessutom gjort
av Cabernet Sauvignon. Åldersmässigt borde den ha varit lika gammal, och den
sötaktiga tonen av vanilj och dillfrö vittnade om att vinet troligen kom från
Silver Oak Cellars. Det var ingen direkt komplicerad gissning, på den tiden (om
det nu var 1970-tal) fanns det väl inte fler än ett 60-tal kvalitetsvinerier,
än färre som torde ha lockat en dåtida vinköpare att lägga undan viner till
framtiden. Dessutom var det inte många som så tydligt använde sig av nyare
amerikanska ekfat. Silver Oak Cellars, med andra ord. Det var rätt. Det Mr Z hade
skänkt upp var en 1976 Alexander Valley
Cabernet Sauvignon, och vinet var riktigt läckert med en silkig textur och
läckert sekundär mognadskomplexitet.
Vi fortsatte med
ytterligare en mogen kalifornier som jag hade fått skickad till kalaset från
min egen lilla vinsamling här i Napa Valley. Det vinet hade ett lite större
fruktdjup, på sitt sätt en lite mörkare frukt, dessutom ingen vaniljsöt
ekfatston. Jag visste ju vilket vinet var, så spänningen var borta för min del,
däremot var jag positivt överraskad hur ”ung” denna 1980 Cabernet Sauvignon Special Selection från Caymus Vineyards i Napa
Valley var. Det fanns fortfarande ett litet tanningrepp i vinet, även om det
var fint polerat. Jag önskar att fler personer fick möjlighet att prova
kaliforniska viner med mognad, de har en enastående förmåga att lagras och
utvecklas väl och de är minst lika fina som mogna bordeauxviner. Men såklart
mycket svårare att få tag på eftersom den genomsnittliga amerikanska vinflaskan
lever i maximalt ett dygn från inköp innan den är urdrucken, då precis som
idag.
Maten blev suverän, enkel, smakrik och genuin. Guacamole
och nachos som inte har något annat än namnet att göra med de artificiellt
smakande nachos signerade Santa Maria i Sverige. God rib eye och fin kryddig flankstek grillad av mästaren Mr Z. Till
det grillade persikor med den krämiga kaliforniska getosten Humboldt Fog Cheese,
en suverän kombination. Och så lite sallad av heirloom tomatoes, som inte heller de har särskilt mycket att göra med
den intetsägande grönsaken tomat som säljs i Sverige. Frukt och grönt blir
verkligen prima ballerina här i den slösande kaliforniska solen.
Till maten var vinerna kraftigare. Mitt vin var ljusare
rött, ungt rödfruktigt men med en läckert jordig och kryddig nyans med små
stråk av dillfrö och lakrits som förde tankarna till Grenache. Smaken var
medelfyllig och intensiv, stilmässigt uppförde sig vinet som en fruktgenerös
men lite rustik klassisk tappning från Châteauneuf-du-Pape. De flesta runt
bordet var lite kluvna till vinets ursprung. Frankrike eller USA, kanske rent
av Spanien? Bara Gud visste. I glaset 2006
God Only Knows, ett grenachedominerat vin från området In the Rocks i Walla
Walla i nordöstra Oregon (det får dock räknas till Washington State), och den
gudabenådade producenten Cayuse Vineyards.
Platter och Mr Z hade med sig ett vin som var mycket
djupare, tätt fruktigt och mörk, helt klart en annan stil och annan druva,
allra mest troligt Cabernet Sauvignon. Vinet var fortfarande ungt, men det hade
en fin och silkig tanninstruktur och en god, vinbärsfruktig men också
mineralisk och lätt stenig smak med ett uns av svarta oliver och mandel. Gott,
men ungt. Vinet kom från Continuum, grundat 2005 av familjen
Mondavi med Tim Mondavi i spetsen, och det var deras 2006 Continuum Proprietary Red Wine, gjord uteslutande av druvor
från den berömda To Kalon Vineyard nere i Oakville.
Ett par dagar senare åkte vi upp till toppen av Pritchard
Hill där Continuum Estate ligger för att träffa familjen Mondavi och se deras
nya lika stilfullt och praktiskt designade vineri som togs i bruk till skörden
2013. I deras vingårdshus serverades vi en enkel men välsmakande lunch med
lokala charkuterier från Fatted Calf, vars salamis, skinkor, mortadellas och
andra godsaker är gjorda med skicklig hand och av prima råvaror. Till det också
lite goda lokala ostar (man har en väldigt fin produktion av ostar i framför
allt Sonoma County), rostade mandlar som inte alls har den bittra ton de har i
Sverige utan snarare en sötaktig mild smak, god krispig grönsallat samt en
smakrik sallad av bulgur. Till det surdegsbröd och den egenhändigt odlade och
tillverkade olivoljan från egendomen.
Att sitta i en
vacker vingårdsmiljö och äta en enkel lunch av det här slaget är i min värld
precis lika fantastiskt som att sitta på en förstklassig restaurang och njuta
ett mer avancerat kockhantverk. Man får aldrig glömma känslan, den är en mycket
viktig del av måltidsupplevelsen. Jag önskar att fler krögare tog till sig det
budskapet och satsade mycket mer på känslan än på exempelvis inredning, som
många krögare märkligt nog tror gör en restaurang bättre (vilket den såklart aldrig
gör).
I glaset slog Carissa Mondavi upp den senast lanserade
årgången, 2011 Continuum Proprietary Red
Wine, ett vin som till 98 procent kommer från den egna vingården uppe på
berget och bara två procent från rankor nere på dalbotten. Sedan den första årgången
2005, då allt vin kom från To Kalon Vineyard i Oakville, har vinet vunnit ett
större djup, en mörkare frukt och en tydligare struktur och mineralitet med den
större andelen druvor uppe från bergsvingården. Att 2011 var en svalare årgång
har noterats med en lite större fräschör mot tidigare årgångar, men säsongen
var inte alls lika sval här uppe på bergstoppen eftersom de svalkande dimmorna
inte når hit upp. Således är 2011 en riktigt bra årgång för Continuum, igen!
Yountville är en fantastisk restaurangstad. Utefter den
totalt sett 1 800 meter långa huvudgatan Washington Street ligger det
otaliga restauranger av rang, men den här kvällen valde vi enkelt och familjärt
på Ciccio, en restaurang i den norra
delen av staden (granne med den ökända men supersköna sunkbaren Panchas) som
slog upp på portarna för 18 månader sedan.
Stämningen är hög, pulsen går nästan att ta på, det doftar gott från vedungen i köket i den inre delen av restaurangen. Det här är en livfull och härlig restaurang. Här valde vi ett par smårätter och pizzor och åt middagen family style genom att dela allt med varandra. Det blev pimientos padrones, förhållandevis milda
chilefrukter som stekts i olivolja med lite vitlök och flingsalt, samt
romanobönor och vaxbönor sauterade i olivolja och smör med krispiga brunoise av pancetta och sedan toppade med citron och parmesanost. Därefter tog
vi in ett par stora vedugnsbakade pizzor, en med italiensk salsicca, lättrökt mozarella och grillad paprika och en med söt
stekt lök, färskost och ruccola. Båda var superba. En välgjord pizza med bästa
råvaror är verkligen riktigt bra mat, men 99.99 procent av all pizza är mest
ett mediokert fusk där likheten med äkta vara mest är beskrivningen ”en
brödbotten fylld med något vadsomhelst och ost däröver”.
I glaset denna kväll en medhavd flaska 2012 Pinot Noir Connor från den
otroligt bra producenten DuMOL i Sonoma. Att ta med vin på
krogen i Kalifornien är tillåtet mot en så kallad korkavgift (krogen måste ju
också tjäna pengar och har ju faktiskt arbete även med medhavt vin i form av
glas och servering), i detta fall på måttliga 25 dollar per flaska. Att ta med
vin mot korkavgift borde också vara tillåtet hemma i Sverige tycker jag. Vinet
var djupt körsbärsfruktigt men elegant med en frisk syra, en knappt noterbar
ton av ekfaten (vinmakaren Andy Smith är verkligen försiktig i sitt hantverk)
och en med en fin längd. Det är tveklöst en firma man ska hålla ögonen på, jag
har gjort det i 14 år och med deras ännu inte lanserade årgång 2013 tar de sig
ännu ett steg högre upp i kvalitetssfären och kan nu räknas in till de allra
mest imponerande firmorna för Chardonnay, Pinot Noir och Syrah i Sonoma.
Vi körde vidare på temat ”enklast är godast” när vi ett
par kvällar senare åkte upp i bergen och besökte K-I Napa i hans residens mitt
i vingården. Där blev det som vanligt en faslig massa vin och mat från både
köket och grillen. Här blev det, bland annat, riktigt sjysta ribs som långsamt hade grillats till
perfektion, saftigt innanmäte och knaprig grillyta. Mat behöver inte vara mer
komplicerad än så för att vara fantastiskt god. Och inte tusan funderade mer på
”mat och vin i kombination” än att vi gick på den gamla slagdängan ”rött till
kött”.
När vi i gänget träffas varvar vi unga viner med mogna,
den här kvällen med en utsökt 1986 Napa
Valley Cabernet Sauvignon från Dunn Vineyards som det äldsta. Dunn
Vineyards må vara mycket mer kända för sitt långlivade och mer komplext
stenmineraliska vin från Howell Mountain, men även denna mer
dalgångsfruktbaserade tappning är god och har potential att lagras. Det fanns
en viss ungdomlig spänst kvar i vinet, men frukten var på väg att torka in,
vilket noterades i form av toner som drog åt katrinplommon och söt tobak.
Då var det mer
spänst och struktur kvar i 1990 Cabernet
Sauvignon från La Jota Vineyards uppe i Howell Mountain, också det en firma
med renommé för långlagringsviner. Visst fanns det mognad även i detta vin, men
frukten var lite mer vital och tanninerna något mer påtagliga. Gott var det, i
min gom det godaste av de två vinerna.
Av de yngre
vinerna höll jag 2008 Alienor Grand Vin
från Alienor
Cellars som det mest komplexa, men så är jag otroligt svag för denna
cuvée av Cabernet Franc och Merlot från grusjordar i Lake County, i mitt tycke
ett av de finaste och mest komplexa vinerna på temat ”bordeauxlikt” i hela
Kalifornien. Det var egentligen bara en hårsmåns vinst över den också läckert
komplexa 2006 Napa Valley Cabernet
Sauvignon från Notre Vin, som jag också gillade skarpt och spillde på mer av.
Yountville har ett rikt restaurangutbud, såklart med
trestjärniga The French Laundry som mest kända restaurang, men här finns också
många mycket per folkliga restauranger. En av dem är Bistro Jeanty, ett klassiskt rustikt franskt brasseri med vällagad
fransk mat. Hit gick vi en kväll för att ta ett par aptitretare och lite vin
inför en middag på en annan restaurang, i mitt fall en rillette av anka med inslag av getost och till det krutonger av
surdegsbaguette. Den var god snarare än enastående, men precis den typen av
salt och fet aptitretare jag var sugen på. Tolv dollar, som hittat!
Vinlistan här är
medelstor, men eftersom vi mest ville ha något anständigt men inte
nödvändigtvis superbt eller enastående, nöjde vi oss med att titta i den
vanliga listan. Där hittade vi en 2012
Chardonnay från Chappellet Vineyards uppe på Pritchard Hill i Napa Valley. Stilmässigt
var vinet mer typiskt rikt och lätt smörigt med en kryddig fatkaraktär än de
flesta amerikanska chardonnayviner vi dricker idag är, men just den här
klassiska stilen passade bra till den feta rilletten och de rostade brödet.
För den riktiga middagen landade vi på Redd Wood i den norra delen av staden,
ungefär 500 meter norr om Bistro Jeanty. Här är det pizza eller pasta som
gäller, men det finns såklart andra typer av rätter också. För min del blev det
först en sallad av heirloom tomatoes,
något man egentligen måste äta när man är i Kalifornien mitt i sommaren. Till
det en underbart krämig burrata, en
god olivolja och finskuren basilika. Superenkelt, supergott.
I glaset en
humlekryddig och kallt serverad Stone
IPA India Pale Ale från Stone Brewing Company, ett av mina favoritöl från ett av mina
favoritbryggerier.
Här tog vi med oss ett vin, 2012 Syrah Eddie’s Patch från firman DuMOL, som liksom
druvorna till detta vin har Russian River Valley som sitt ursprung. Frukten var
mörk och djupt bärig, nyanser av svarta vinbär mötte mörka körsbär, men det
rörde sig inte om sötaktig frukt utan om tät och frisk frukt, allt inramat av
fina tanniner, en god syra och en förvisso ung och lite återhållen, men ändå
rätt lång och god eftersmak. Jag har alltid gillat DuMOL, det här vinet är en
av anledningarna varför.
Som varmrätt
hade jag beställt pasta, bucatino
(som tjocka spaghettis) i en lätt kryddig tomatsås med knaperstekt saltad
griskind, en rätt som kändes svår att motstå och dessutom visade sig fungera
rätt bra till det svalt serverade vinet.
Det finns något ursprungligt och inbjudande, kanske rent
av romantiskt med en lunch i det fria. Här satt vi nu, mitt en lund med vackra
blommor, örtkryddor, gamla olivträd och ekar, vid ett långbord med så mycket
kompetens omkring oss att vi var stumma av vördnad. Hela superteamet bakom den
bortom förstånd påkostade och drömskt vackra satsningen Blankiet Estate ovanför
Dominus Estate i Napa Valley satt här och njöt en i all enkelhet ytterst
välsmakande lunch. Jag avskyr all form av pastasallad som folk gör i Sverige,
supertråkigt i kubik verkligen, men en god krämig makaronsallad med oliv och
grönt som denna, yes! Dessutom en av de godaste coleslaw jag någonsin ätit (okej, maten kom från Thomas Kellers
restaurang Ad Hoc i Yountville, kanske inte så konstigt den var super), en god
och lätt kryddig pulled pork, fint
grillade ribs och fried chicken. Tänk att så sitta i den
här vackra miljön med så trevligt sällskap och äta så fantastiskt god mat … det
är en ynnest.
Vi drack såklart viner från Blankiet Estate till,
viner som per definition kanske inte skulle räknas som picknickviner eftersom
de dels är byggda av Cabernet Sauvignon och Merlot och hör till det smakrikare
slaget, dels är väldigt exklusiva. Samtidigt måste jag tillstå att de var
alldeles förträffliga som sällskap till den goda och inte särskilt komplicerade
maten (som både var lite fet och lite salt, två oumbärliga komponenter för att
göra alla maträtter mer passande till viner, även kraftiga och något sträva
sådana).
Nu var vinerna
inte särskilt komplicerade, de är gjorda med precision och yttersta noggrannhet
och är faktiskt otroligt goda redan som unga, även om vinernas fulla potential
troligen inte syns förrän de har fyllt 15 år eller så.
Först njöts
deras omedelbart goda andravin 2010
Prince of Hearts, en cuvée av framför allt Merlot och Cabernet Sauvignon
från de block som ger mer fruktiga och redan som unga goda viner. Frukten är mjuk
och intensiv, men också frisk och en aning mineralisk. Hade vi bara druckit det
här vinet på egen hand, hade det glänst, så gott är det, men när det sattes
sida vid sida med firmans högre klassificerade viner så man en tydlig skillnad
i framför allt finess.
Vinet 2010 Rive Droite, som är en cuvée
dominerad av Merlot och stilistiskt sett inspirerad av vinerna från högra
stranden i Bordeaux, är både mer nyanserat och komplext, det har en för
årgången typisk fräschör och mineralitet och är klokt vinifierat i fat som inte
kryddar vinet särskilt mycket. Med 2010 ändrades nämligen teamet i vingård och
vineri till det bättre, och den förändringen noteras i vinerna som är bättre än
någonsin.
Precis enligt
planen är firmans toppvin 2010 Blankiet
Estate det allra finaste, mest strukturerade och komplexa. Det bygger på
cirka 80 procent Cabernet Sauvignon från de bästa vingårdslotterna med grusiga
jordar på sluttningarna och är, numera, ett vin som är mer bordeauxlikt än
väldigt många andra cabernetviner här i Napa Valley. Som en intressant
jämförelse drack vi också samtliga viner från den mycket svalare och mer
krävande årgången 2011, såklart friskare och lättare i kroppen och mer
transparent fruktiga, men också än mer bordeauxliknande. Sönderskrivna av
amerikansk vinpress (som hellre vill har koncentrade och täta viner än
eleganta), i min gom helt fantastiska!
Det sägs att det krävs en faslig massa öl för att göra
lite gott vin, det är något som de flesta vinmakare här i Kalifornien skriver
under på. Det sägs också att krävs en faslig massa öl för att orka prova en
faslig massa öl, det är något som cafévärden skriver under på. En kyld, fint
maltig och elegant humleblommig Sierra Nevada Pale Ale
från Sierra
Nevada Brewing Company räddar en vintrött gom bättre än något annat. Skål!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar