"Har du lust att arrangera en riktig kul och god
vin- och matafton för oss, helst bara franska viner", löd frågan som damp
ner i mejlboxen en dag för några veckor sedan.
Vad svarar på man på sådana förslag? Javisst, såklart.
"Föresten, har du lust att sitta med under middagen
också, det skulle vara kul och trevligt", lades beställaren till. Och vad svarar man på sådana förslag? Javisst, såklart.
Vännerna på Villa Källhagen i Stockholm kontaktades således för att ta hand om allt det praktiska, så att cafévärden slapp tänka på matlagning och fullt ut kunde koncentrera sig på gästerna.
För att samla in den lilla glada skaran av herrar slog
jag upp en god, uppfriskande, rent fruktig och välkomnande NV Special Cuvée Brut från Bollinger, en champagne gjord till
cirka 60 procent av Pinot Noir som i det här unga skedet ännu inte har börjat
visa upp sig i sin fulla prakt. Istället för de fina toner av ljuvliga röda
vinteräpplen som kommer att framträda om ett par år, är det en god men elegant
kropp med mer försiktig äppelfrukt som gäller nu. Och det är gott, riktigt
gott. Min egen erfarenhet säger mig att denna årgångslösa cuvée från Bollinger
har blivit allt bättre och betydligt mer elegant än för låt säga tio år sedan.
Just nu håller jag den som en av de allra godaste årgångslösa champagnerna.
Nästa anhalt på vår franska vinresa blev Chablis, ett
distrikt man knappast får undvika om man ska visa upp det fantastiska vinlandet
Frankrike. Möjligen kan man ersätta en chablis med en vit bourgogne av annat smaksnitt,
men den här kvällen valde jag Chablis och den enastående producenten Domaine
Pinson. Liksom alla andra producenter har de en repertoar av flera
chablisviner, den här kvällen valde jag en 2010
Chablis Premier Cru Mont Mains, ett utmärkt vingårdsläge som träffsäkert
levererar mineraliskt komplexa och supereleganta viner. Just i klassiska
årgångar som 2010 ställer sig platsen och den mineralstinna Kimmeridgejorden i
första ledet, stilfullt ackompanjerad av en kliniskt ren men försiktig
frukt.
Vinets kropp är dock lätt, alltså fick maten inte vara
för mäktig. Två andra detaljer skulle matchas, dels vinets friska syra (som
fick mötas av sälta och syra i maten, och absolut ingen sötma), dels vinets
fina mineralitet (som förde råvarublicken mot ostron och dess mineraliska
sälta). Således gjorde vi en lätt och fint havssalt och mineralisk ostronsoppa,
mixad skummande luftig inför servering. Till den en citronhalstrad
pilgrimsmussla som toppades med kaviar (Avruga), som förvisso var lite för
smakrik och mättad av umami för vinets elegans, därtill ett lika enkelt som
träffsäkert passande tillbehör, ett helt vanligt saltat potatischips. Vi var
alla helt överens om att den här rätten var fullkomlig till chablisvinet.
Vit bordeaux dricker vi alldeles för lite av och det är
något som vi alla har ansvar i att genast ändra på. Helgens orgie i den vita
skatten från Château Haut-Brion kunde såklart inte matchas, men en väl luftad
och därigenom utblommad och väldigt god vit 2010 Château Fieuzal från Péssac-Léognan gjorde susen, dessutom
till ett pris som alla vinälskare har råd med. Den finns till och med kvar på
Systembolaget!
Nästan lika
delar Sauvignon Blanc och Sémillon från fint grusiga jordar, jäst i fat men
utan malolaktisk jäsning. Resultatet är friskt citrus- och passionsfruktigt,
lätt blommigt och elegant med en nästan citrusskalsfet vaxighet som skänker
stor komplexitet och från faten en söt och mjuk vaniljton som ger en fin ram
till allt det myckna i doft och smak. Och så den stora fräschören förstås. Det
här är gott och har man tålamod i fem till tio år till, blir man rikt belönad
med än större komplexitet i glaset. Bäst att köpa på sig lite till.
Torskryggen var skinnhalstrad och sedan långsamt
färdigbakad i kräftbuljong och smör i ugnen. Tyvärr (i min smak) en aning för
mycket bakad, jag vill helst ha fisk vid kärntemperatur på cirka 44-46 grader,
då den fortfarande är glasartad till utseendet och saftig i texturen. Torsken
toppades av en limestekt havskräfta som dock var perfekt stekt och till det
lite syrligt äpple, brysselkål och julienne av rotsaker i en vitvinssås inkokt
med citrongräs (för att möta vinets citrusarom och friska syra).
Jag hade slagit upp vinet i stora kupor vid en temperatur
på cirka 14 grader, helt perfekt, och näsan möttes av en stor och intensiv doft
med härliga toner av hallon, jordgubbar och sötsyrliga körsbär, ett stänk av
fuktig kalksten och en diskret örtig och jordig nyans som byggde komplexitet.
Vilken härlig doft och vilken härligt ren och frisk smak med både djup, längd
och exemplarisk elegans. Det jag hade skänkt i de stora Riedelkuporna var 2011 Gevrey-Chambertin 1er Cru Les
Cazetiers från Domaine Faiveley i Bourgogne, en firma som verkligen har gjort
ett kvalitetslyft de senaste åren. I den här vingården äger de hela två hektar,
men produktionen blir inte större än cirka 6 000 flaskor om året.
Att matcha god röd bourgogne med kalvbräss och svamp är
som att sparka in vidöppna dörrar och just därför gjorde vi så den här kvällen
för att fullkomligt hänge oss åt total njutning. En tjock skiva bräss, vänd i
rostad vetemjöl och sedan smörstekt till saftig perfektion, till det en duxelles av karljohansvamp och en len
kräm av morot som hade smakanpassats (gjorts mindre söt) till vinet genom ett
inslag av syrlig crème fraiche. Kuber av smörkokt och sedan grillad morot hörde
till, liksom lika stora kuber av den morotsberikade hårdosten Mimoulette, en av
mina favoritostar till röd bourgogne och andra pinotviner.
Rhônedalen stod näst på tur och för att visa skillnaden i
stil mellan södra och norra Rhône valdes två viner. Från den varmare södern
hade jag plockat fram 2011
Châteauneuf-du-Pape från den omkring 41 hektar stora familjefirman Clos
Saint Jean. Detta, deras instegsvin i den stora appellationen Châteauneuf-du-Pape,
görs till omkring 60 procent av Grenache (som avstjälkas till 90 procent och
både jäses och lagras i cementtankar) och resten Mourvèdre, Syrah och lite
Cinsault, Vaccarese och Muscardin. Frukten är superläcker, särskilt då vinet
har fått lite luft, mörkröda körsbär och hallon möts av en skön sydfransk
örtkryddighet, en liten ton av lakritskrydda, en oväntad god fräschör och fint
mogna och därmed polerade men inte slappa tanniner och en lång och god
eftersmak som helt är befriad från ekfat. Emellertid är vinet väldigt
alkoholstarkt och nästan eldigt, 16 procent säger etiketten, lite väl mycket
säger gommen. Men tids nog lugnar den här elden ner sig och jag ser fram emot
att öppna mina återstående flaskor om tre till fem år.
Det andra vinet
kom från svalare norra Rhône och den duktiga producenten Delas. Vinet var deras 2009 Hermitage Domaine des Tourettes,
som är en cuvée av ren Syrah från de tre vingårdslotterna Le Sabot, Les
Bessards och l’Ermite. På klassiskt manér har musten jästs i öppna cementtankar
och vinet har sedan uppfostrats under cirka 15 månader i lika delar äldre och
ny ek. Någon ek står dock inte att finna i vinet, som är djupt fruktigt och
tätt i en mycket mörkare, mer stenmineralisk, stramare och mer tanninrik stil
än vinet intill, dessutom har det en helt annan kryddighet som mycket per
påminner om torkat kött och krossad peppar. Trots att vinet är två år äldre,
uppför det sig betydligt yngre, mycket tack vare den större strukturen.
För att matcha de två vinernas kraftigare frukt och
struktur, behövde vi går upp i smakintensitet i rätten till dem och det skedde
egentligen inte med den rosastekta filén av dovhjort (som förvisso hade en
större aromintensitet än kalv- eller nötkött), utan mycket mer tack vare den
smakrika viltfonden som hade kokas ihop till hög koncentration och sedan
kryddats med sydfranska örter på ett sätt som speglade vinernas fina
kryddighet. Gulrötter och morötter bidrog till en mild sötma i rätten som låg
på ungefär samma nivå som vinernas rika frukt och för att hålla koll på
tanninerna i vinet från Hermitage och den höga alkoholen i vinet från
Châteauneuf-du-Pape hade vi lagt till en krämig textur i form av en potatis-
och rotsaksgratäng med rikligt inslag av parmesanost. Det blev ett perfekt möte,
till båda vinerna!
Någon traditionell ostservering hade vi inte planerat,
istället en liten rätt med inslag av ost. Det tycker jag själv är ett trevligt
inslag i en meny. Osten var en Brie de Meaux, mjukt mjölksöt med fin sälta, som
vi hade blandat med karljohansvamp och gjort en krokett av. Den friterades
hastigt till krispig yta och krämigt inkråm och serverades med en
hasselnötstekt brioche och en söt kompott av aprikoser som hade fått en
försiktig smaksättning av salt. Just sältan var klokt lagd, sälta är något som
ofta glöms bort när man arbetar med söta råvaror.
I glasen skänktes en sval och halvsöt 2008 Pinot Gris Vendanges Tardives från
den högt siktande biodynamiska producenten Marc Kreydenweiss i Alsace. Det här
är en lurig vinstil då man aldrig vet hur torrt, halvsött eller till och med
sött vinet är till dess man har provat det. Just det här vinet har jag druckit
ett antal gånger, jag visste därför att det drog åt det halvsöta hållet till.
Frukten var mild, som den brukar vara i viner av Pinot Gris, lätt avrundad och
något kryddig, och de få åren som vinet har fått sedan födseln har nu
resulterat i en första liten mognadsnyans med drag åt äpplen. Visst var vinet
rätt gott och framför allt passande till osträtten, men det var vinpaketets
svagaste länk.
Desserten och vinet därtill hyllades dock desto mer. Det
blev en riktigt härlig symfoni på temat mango, en absolut enastående god glass
av mango och sauternesvin, en luftigt vispad panna cotta med mango, en len gel
av mango, en saftig och god rulltårta och en bavaroise av mjölkchoklad och nougatine. Superbt och mästerligt,
svårt att göra, lätt att älska!
I glaset en söt och begynnande mogen sauternes från ett
av de pålitliga slotten och en årgång som snarare gav hög mognad och något
torkade än klassiskt botrytisstinna druvor, 2003 Sauternes från Château Rayne Vigneau (det här är
inte deras än mer komplexa och högklassiga förstavin). Färgen var djupt halmgul
med drag åt gyllene, doften var medelstor och rikt fruktigt med en fin nyans av
saffran och en söt, ganska koncentrerad och läcker ton av söt tropisk frukt,
inte minst just mango. Smakens sötma var tillräcklig hög för att stå pall
dessertens sötmas och mötet blev således mycket lyckats.
Mästerkonditor Per hade gått all in på fatet med mignardiser
som sedan ställdes fram till kaffet och även spriten för den som så önskade. Här
blev det både fina macarons, choklad med mangobavaroise och vispad
vaniljpannacotta med vinbär. En hel attans orgie i avancerad och söt konst. En
final som låg precis i min smak!
3 kommentarer:
Låter som en underbar middag och kväll! Själv på väg mot Helsingborg och Helsingör. Har du nåt tips på bra vinbutik där? Lars
Hej Lars,
Jag har tyvärr ingen koll på bra vinbutiker i Helsingör. Sorry ...
Skön middag mr M :-)
Skicka en kommentar