Jag kan egentligen inte förklara det, varför det tog så
lång tid att ta sig hit. Redan för 15 månader sedan, när krogen var bara några
månader gammal, var jag på väg, men diverse helt rättvisa priser som krogen överöstes
med gjorde att bord inte gick att boka då. Så kan det vara. Nu var det dock
dags … äntligen.
Middagen på Gastrologik var underbar, verkligen, men
innan jag beskriver den, känner jag för att berätta hur illa skött servicen kan
vara … på en helt annan krog. Tyvärr ett alltför vanligt fenomen, trots att
konkurrensen är mördande benhård och varje krögare med självaktning borde inse
detta och drilla sin personal på att vara framåt, trevligast och bäst.
Efter middagen
på Gastrologik kände jag och AJ Styles för att avrunda kvällen på relativt
nyöppnade och populära Strandvägen 1, det nya stället i koncernen Lydmar. Ett
problem med koncerner inom krogvärlden är just att de blir koncerner och tappar
sitt hjärta och sin ursprungliga kvalitetsidé (F12-gruppen är ett hårresande
exempel på det). Inte minst är det svårt att hitta bra personal, det vet alla
inom branschen (och gästerna som besöker alla ställen har också noterat det).
Och vår upplevelse på Strandvägen 1, om än bara ett kort barhäng, var just ett
skolboksexempel på dålig och oengagerad personal. Det tre killarna i baren såg
både sura och irriterade ut, och "vår" barkille hade inte ens skicket
att bemöta oss trevligt och inbjudande. Lägg därtill den irriterande överprisade
ölen. När ska svenska krögare lära sig! Och när ska personal, särskilt
barpersonal, lära sig att de inte är rockstjärnor, det är alltid gästen
som är det häftigaste på en restaurang. Skärpning Lydmar, om du vill höra ett
endaste gott ord från mig!
Men nu över till något helt annat, något riktigt genuint,
Gastrologik. Det däremot, var en ren utbildningsresa i kunnande, känsla, värme,
bemötande och såklart smaker. Lokalen är ljus och elegant, precis vad vi
längtade efter denna soliga dag. Samtidigt skiljer sig lokalen från de flesta
andra där man serverar fine dining,
genom att borden här står lite närmare varandra. Vilket skapar en mer vanlig
krogkänsla. Lite mer avspänd, kanske.
Vi började med
ett glas 2006 Brut från Deutz,
en utsökt och uppfriskande champagne med en mjukt brödig kropp och något
kanderad citrusfruktighet, men också en frisk syra och hett torr eftersmak.
Sedan följde ett antal små godsaker till denna. Först en
liten ask med absolut lövtunna chips av mandelpotatis med ramslök, gjorda genom
att hyvla potatisarna lövtunt, sedan ånga dem för att till slut torka dem i
ugnen. Knaprigt och försvinnande gott.
Nästa godsak var en liten rödbeta som var kokt, sedan
lättrökt och serverad med en yoghurt av buffelmjölk. Fint avvägd rökighet till
den milda rödbetssötman. En frasigt rostad brioche med en luftig smör med
libbsticka stod på tur, också det en liten rätt med fina smaker.
Det mest
fantastiska delikatessen var en tunn krispig maräng, toppad med en len kräm av bakad
kycklinglever och en tunn och syrligt frisk skiva av grönt äpple. Fy bubblan
vilken absolut sensationell smak- och texturupplevelse. Och till champagnen
helt fantastisk.
Kombinationen blev
också bra med den femte aptitretaren, en petit choux fylld med en blåmögelost,
len och fint balanserad sälta och krämighet.
Nästa munsbit var enkel men rätt god, och ett under i
balansakt. De små lättkokta vakteläggen hade marinerats i sojasås så de hade fått
en beige färg och en fint saltsöt och lätt kafferostad nyans, låg varsamt
placerade på en specialtillverkad glasbehållare fylld med skalen. Ingen
märkvärdig rätt, men ändå trevlig.
Slutligen en lite krispig boll av renblod och knaperstekt
renbringa, som bjöd på tuggmotstånd och en lång, järnig och köttig eftersmak.
Brödserveringen var både stilistisk läcker och vansinnigt
god. Man använder enbart specialmalt mjöl från Warbro Kvarn utan Flen, och gör
både det mjuka brödet och knäckebrödet av rågsurdeg. Smöret, luftigt och i ett
perfekt stadium mellan fast och rinnande, kommer från Kittelbergets Gårdsmejeri
i Jämtland och är väldigt, väldigt gott!
Som vanligt gick
det en del brödserveringar, riktigt gott bröd är märkligt nog inte så vanligt
som man skulle kunna tro, och tillsammans med brödet på Frantzén, är det här
det godaste jag har ätit i Sverige. Och det är definitivt det allra finaste
knäckebrödet i Sverige. Bravo!
Man har två menyer här på Gastrologik, och vi hade valt
"På producenternas villkor" för 1 095 kronor, istället för den lite
kortare menyn för ett par hundralappar mindre. Mot bakgrund av att vinlistan är
lockande med mycket gott att välja bland, och jag i grund och botten är
innerligt trött på överprisade och underpresterande vinpaket på landets
finkrogar, kunde vi har gått på en skön flaska vitt, och en skön flaska rött.
Samtidigt vill både jag och AJ Styles ha olika smaker även i glasen,
diskussionen om vinerna är också intressant, och utvecklande! Alltså,
vinpaketet.
I första glaset en kristallklart svalfruktigt, elegant
och ljuvligt mineralisk 2010 Chablis
Premier Cru Vaucoupin från odlaren Jean-Pierre Grossot. Den bjöd på
precis allt man vill ha i en chablis, och var av det litet lättare och mer
finstilta slaget. Ståltanksjäst, pur ren.
Salladen av gurka, färska örter, ett par små späda
granskott, tomater, en aning omogna jordgubbar med fin syra, och en frusen
yoghurt. En liten detalj, bara en liten, var det som på ett alldeles utmärkt
sätt lyfte in vinet i rätten. Det var den lilla intressanta örten ostronblad, som
liksom namnet antyder har en otroligt ostronlik doft och smak, och det gjorde
att vinets doft och smak går hand i handske med rätten.
In med vin nummer två, en fortfarande ung men ändå med en
första mognadsnyansering, 2007 Riesling
Wachenheimer Gerümpel från Weingut Dr Bürklin-Wolf. Mjuk sötma,
en liten jordighet, rätt elegant och med en kort stunds luft i glaset även en
liten blommighet.
Vinets sötma var så diskret att den inte lade sig över
den lilla sötma som den gotländska sparrisen bjöd på. Och riesling i sig är ju
en given kompis till sparris. Rätten såg rätt mager ut, någon sås på det vi man
är van vid fanns inte. En grön och en vit, lätt grillade och med en liten kärna
i mitten, därtill lite mild spenat och lättrökt äggula, vars konsistens var
mjukt krämig och ersatte känslan av den sås jag först hade saknat. Gott till
rieslingvinet var det, men inte alls till den lilla sista munnen av
chablisvinet jag hade sparat av nyfikenhet…
Domaine Joblot stod bakom nästa vin,
2007 Givry Pied de Chaume, ett vin
som nu hade fått en första mognadston, därmed lite djupare färg och även en
liten släng av gult äpple i doften, ett uns rostad ton av jordighet och en len,
något fet smak. Egentligen tyckte jag att vinet var av mer alldagligt slag, men
till kommande rätt skulle det passa perfekt.
Direkt efter
detta vin, kom en alldeles fantastiskt god 2010
Meursault Cuvée Charles Maxime från Domaine Latour-Giraud. Stilmässigt
påminde vinet om de från Arnaud Ente, men det var litet lättare i stilen.
Renheten var föredömlig, mineraliteten i allra högsta grad framträdande, och
längden i smaken superb. I min smak, kvällens finaste vin!
Till vinet från Givry fick vi en stor, fet och perfekt
stekt dykplockad pilgrimsmussla från Hitra i norra Norge. Den låg på en bädd av
grön lökkompott, och hade ett elegant smakande skum av kärnmjölk som tillbehör.
Just den feta texturen och umamisötman i musslan gifte sig perfekt med det lite
fylligare vita bourgognevinet.
Meursaultvinet tog däremot hem matchen om bästa vin till
den bakade piggvaren, som först inte syntes under det garnityr av grönsaker och
luftigt smör som täckte fisken. Så fort den varma buljongen slogs på, smälte
smöret ner och blottlade fisken. En riktigt läcker presentation, och en väldigt
god smak. Intelligent, logisk gastronomi. Gastrologik, helt enkelt.
Nog tycker jag att det är lite väl enkel nivå att kasta
in en generisk röd bourgogne i ett vinpaket på en toppkrog, men är det 2010 Bourgogne Pinot Noir från
toppfirman Domaine Jean Grivot kan jag godta det hela. Det här är,
särskilt i den fina årgången 2010, ett riktigt gott och charmerande vin i
elegant fruktig, frisk och mineralisk stil.
Som jämförelse
serverades vi ett glas 2005 Barolo
från Bel
Colle. Även om jag normalt sett inte går igång på barolos och barbarescos,
jag finner merparten av dem vara obalanserade och inte alls så storstilade och
komplexa som många vinälskare hyllar dem för, måste jag säga att den här
barolon faktiskt var rätt god. Det jag gillade var dels att här faktiskt fanns
en kropp som balanserade tanninstrukturen, dels att tanninerna var av god
kvalitet. Att bara bygga ett vin på den fina doft som Nebbiolo kan bjuda på,
räcker inte i min värld.
Trots en i
rasande fart tilltagande ålder och allmänt sett rätt tydliga åsikter om saker
och ting, är jag öppen och fortfarande nyfiken, och jag måste medge att även om
jag tyckte bättre om bourgognen, var barolon det allra finaste till maträtten.
Tack för att du visade oss det, Some E.
Tupp äter man inte varje dag, men det fick vi idag.
Tuppen kom från Hagby Gård utanför Västerås, och kom i två tillagningar,
saftigt stekt bröst med knaprigt skinn och ett konfiterat lår som var lika saftigt. Till detta en mild
vitlök, kokt i smör, och av smöret en krämig och milt smakande vitlöksemulsion.
Det var just tack vare den krämiga konsistensen och rättens smakrikedom som
barolon verkligen kom till sin rätt. Supergott, och tack och lov också en
ordentligt portion, inte bara en liten tapasliknande tuppbit.
Ostserveringen ingick inte i den stora menyn, men hur
skulle man kunna motstå det tre fina hantverksostarna som visades upp vid
bordet. Det fanns inte en chans att värja sig. Löfsta Blå, en blåmögelost av getmjölk
från Löfsta Gårdsmejeri i Vallentuna, var en fint kryddig och fet men inte
direkt krämig ost.
Från Almnäs Bruks Mejeri, som gör en riktigt fin ost som
heter Almnäs Tegel, kom ytterligare en högklassig hantverksost som är en av de
mest klassiska svenska hårdostarna, Wrångebäcksosten. Grevinnan var den tredje svenska osten, gjord av Vilhelmsdal av komjölk från de skånska vidderna. En riktigt bra svensk version av Gruyère.
Ett glas sött rött sydfranskt starkvin erbjöds, 2010 Vin Doux Naturel Rasteau från Domaine
du Trapadis, gjort av Grenache, Syrah och Mourvèdre enligt
portvinsmetoden, till en styrka på 15 procent och en klädsam och till osten
passande sötma på uppskattningsvis 100 gram, eller så. Fint solsöt mörk frukt,
balanserade tanniner och lång smak, en god följeslagare till de smakrika
ostarna.
Ett antal variationer på rabarber skickades sedan in som
fördessert, denna intelligenta idé, av vilka den friska sorbeten täckt av en
gelé av spansk körvel var allra läckrast.
Dessertvinet kom från Weingut Kracher i Österrike,
2010 Auslese Cuvée. Rent gulfruktigt
med en kombination av mandel, citrus, persika och lite botrytisaromatisk frukt,
en god syra men i min gom en aning för torrt för att utgöra en perfekt
kombination till desserterna. Normalt sett. Nu är desserterna här på
Gastrologik inte så påtagligt söta, snarare eleganta och uppfriskande. Alltså
fungerade det hela bra ändå.
En variant på bakad kalvdans av getmjölk toppades med en
luftig sorbet av ängssyra, som mixats slät med yoghurt innan den kördes i
glassmaskinen, och sedan toppades med lite bränt socker, formligen gick upp i
tomma intet i munnen. Så lätt, luftig och elegant var den. Det som dröjde sig
kvar var en minst sagt magnifik doft och arom. Fullträff, konditorn, fullträff!
Så kom ytterligare en dessert, jordgubbar från Stenhuse
Gård och tomat (en vardagsgrönsak som är underskattad som dessertfrukt) som
serverades med en glass av myskmadra. Myskmadra är liten skuggväxt som framför
allt växer i lövskogar i centrala men också norra Europa, och som jag bara
kommit i kontakt med som smaksättare i en mild veteöl från Berlin. Här gjorde
den utmärkt ifrån sig och visade sig vara en fin följeslagare till
jordgubbarna.
Återstod nu bara kaffeservering, med små nybakade madeleinekakor
att doppa i brynt smör, suveränt gott och ett trevligt alternativ till alla
chokladtryfflar man normalt sett matas med efter större menyer. Men nybakat är
alltid nybakat, och alltid barnsligt gott.
I glaset till detta, den riktigt fina brandyn Shareholder's Reserve från
hantverksbrännaren Germain-Robin i Kalifornien. Världen bästa brandytillverkare?
Ja, i alla fall om du frågar mig.
Det var en sann glädje att tillbringa kvällen på Gastrologik. Maten var vällagad och fantasifull, lite egen också jämfört med andra krogar som kör fine dining, och på något sätt lite lättare och mer elegant. Mättnadskänslan var perfekt och någon känsla av fet mat fanns inte någonstans, även om det förklarades för oss att man faktiskt använder fett lite här och var. Det gör man i så fall på ett intelligent sätt. Fräschör och lätthet, skulle jag ändå vilja beskriva maten som.
Servicen var
kunnig och personlig, och estetiken ständigt närvarande. Hit vill jag
definitivt gå igen, och gärna under höst- och vintersäsongerna, för att njuta
av hantverket från dessa fina säsonger. Och nästa gång ska vi inte gå till
Strandvägen 1 efteråt …
6 kommentarer:
Låter som det blir nästa restaurang stopp :) Kan meddela att Frantzen numera inte har någon brödservering alls :( För övrigt igår utsökt god mat på Chefs Table. Men som sagt inget bröd längre...
Efteråt är sällan att rekommendera. Gäller nog även i kväll? Pub Wasa?? /Seniorstekarn
Tjenare!
Jag inser att detta är fel ställe att fråga men jag hittade ingen mailadress till dig.
Först och främst tack för en mycket läsvärd blogg som de senaste åren då mitt vinintresse utvecklats gett många intressanta tankar kring vin och mat.
Anledningen till att jag skriver nu är att jag och några vänner skall åka ner till Mosel i höst och jag undrar om du har någon/några producenter eller restauranger du speciellt känner att du vill rekommendera för ett besök.
Tack på förhand för eventuella tips.
Ha det gott!
Viktor
(viktor_09@hotmail.com)
Rob, så tråkigt att Frantzén inte har kvar brödet ... det var magiskt. Tur man hann sätta i sig ett antal limpor där genom åren.
Kul också att ni var så nöjda med Chefs Table!
Seniorstekarn ... nej, vi stod över Pub Wasa. Orkade inte dricka billig öl och slåss! *skratt*
Hej Viktor,
Jag är inte särskilt väl bevandrad i Tyskland, åtminstone inte hur det fungerar med besök hos firmorna där, så jag är nog rädd att jag inte har några bra tips.
Michel
Skicka en kommentar