Vi började en läckert uppfriskande och mineralstinn 2009 Riesling Gaisberg 1e Lage, som trots sin strama ungdom bjöd på en liten fruktfetma och en hyggligt lång om än något knuten eftersmak. Det var hur som helst ruskigt gott.
När vi satte oss blev skulle aptitretarna komma på löpande band, och jag är inte helt säker på att jag noterade dem alla, eller vad de innehöll. Jag gör i alla fall mitt bästa för att rekapitulera kvällens fröjder. Den första vinserveringen bjöd i alla fall på en minivertikal med den unga, briljant rena och finessfullt citrusfruktiga 2009 Riesling Heiligenstein 1e Lage i det första glaset. Jämfört med vinet från Gaisberg var denna ännu mer mineralisk, men hade också en lite mer uttalad kropp utan att vara fylligare. Med en lite fylligare kropp men utan samma skärpa framstod 2006 Riesling Heiligenstein (samma vin som ovan, men innan det fick sin klassificering som 1e Lage) som lite fetare och tyngre, och några av oss uppfattade små nyanser av botrytis, utan att druvorna (enligt Michael) hade ansatts av botrytis. Det mest överraskande vinet var 2003 Riesling Heiligenstein, som förvisso var det fylligare och minst mineralmarkerade av de tre, men som ändå var ett förbluffande bra vin för den torra och stekheta årgången.
Under tiden vi provade vinerna, ställdes små vackra trälådor med det ännu inte gräddade, men långsamt slutjäsande surdegsbrödet fram för beskådan. Vi fick också de två första aptitretarna, en liten försiktigt sötaktig morotsmaräng fylld med mjällaste gåslever – en fullträff i sensuell perfektion som verkligen smekte gommen – och en lövtunna flarn av squash som fyllts med en kräm av pumpa med en generös dos av tryffel. Till båda dessa tilltugg passade den rikare nolltrean bättre än både 2006 och 2009. Det är just exempel som detta som gör mig så trött på alla vinkritiker – betalda journalister såväl som glada amatörer som bloggar, hur duktiga de än är – som så ofta glömmer bort att vinet i första hand ska serveras till mat och därför får ha alla möjliga variabler och årgångskaraktärer, och att vi som konsumenter utifrån dessa ska försöka matcha dem till maten på allra bästa sätt.
Tre små skedar med delikatesser stod näst på tur. En sked innehöll en välsmakande och krispig brödpudding med blomkål, en annan en försvinnande god liten rilette av grishuvud med potatisaïoli och den tredje en vitkålskräm med tryffel och en smakrik consommé. Återigen var det de två fylligare årgångarna som satt allra bäst till smågodiset!
Sedan kom det nybakade brödet!
Och med brödet tre sorters rumstemperade smör, alla kärnade på krogen av vanlig grädde och med en smaksättning på omkring tre procent salt. Det första smöret var rent, det andra smaksatt med oxmärg och det tredje med brynt smör. Herre min skapare – den här bröd- och smörserveringen slog till och med den fantastiska man får på Mathias Dahlgren. Jag kunde bara inte sluta smaka, om och om igen, på det väldoftande och mjuka men samtidigt krispiga brödet till de tre smörsorterna. Trestjärnigt!
Till brödet hade två nya viner serverats, en 2009 Grüner Veltliner Renner 1e Lage som var djupt grünerfruktig med något fet textur, samt en lite lättare och därmed upplevt friskare 2009 Grüner Veltliner Steinsetz.
Egentligen hade jag nog velat ha en riktigt läcker barbaresco med mognad, en sensuellt mogen röd bourgogne eller varför inte ett nobelt klassificerat slottsvin från Bordeaux anno 1961 till den här serveringen – grünervinerna hade tyvärr inte kraft och komplexitet nog att stå upp mot osten och tryffeln.
En försiktigt söt, snarare frisk rödvinbärssorbet smaksatt med hibiskus serverades i en liten kopp, inte för att vi egentligen behövde friska upp smaksinnet – den biten tog syran i de österrikiska vinerna mer än väl hand om.
Ett par desserter och sötsaker stod på tur och till dem ett sött vin, 2007 Riesling Auslese. Hos Schloss Gobelsburg vill man inte ha botrytisansatta druvor i sina torra viner, därför är man noga med att sortera bort alla sådana druvor vid skörden. Av dessa druvor gör man sedan sina söta viner, och denna auslese har en sötma på 115 gram per liter (vilket är högt för att vara en auslese), men en syra på hela nio gram per liter. Det är ett utsökt gott, riktigt fint balanserat vin med briljant ren frukt och mjuk, delikat sötaktig avslutning.
Jag missade nog ett par ingredienser då desserten presenterades – jag var fullt koncentrerad på vinets goda eftersmak, men jag vill minnas att desserten bestod av en mörk chokladmousse, en barnsligt god glass av brynt smör, kräm av havtorn och ett pulver av brynt smör. Det var lite annat med i bilden också, men mitt minne sviker mig. Gott var det hur som helst, riktigt gott, och tack och lov var desserten inte så söt att vinets fina sötbalans föll ur.
En liten kopp med citron- och smörmjölk stod näst på tur, även den begåvat balanserad avseende sötma, fett och textur, och slutligen fick vi små bitar av högoktanig rulltårta som serverades med en sås av nypon, havtorn och choklad.
Förförd av de vällagade maträtterna, ett par av dem av allra högsta världsklass, det trevliga sällskapet och de utsökta vinerna (jag är oerhört svag för Österrike och dess viner) föll jag till och med för frestelsen att tacka ja till kaffet! Det händer sannerligen inte mer än en gång om året. Men vem kan tacka nej till kaffet när det rör sig om ett högklassigt etiopiskt kaffe som görs vid bordet av sommeliererna? Nej, egna idéer och smakpreferenser kan och ska man ha, men att avböja möjligheten att få njuta förstklassigt hantverk hör inte till mina bästa sidor. Kaffet, ja, det smakade riktigt bra. Faktiskt!
En liten kopp med citron- och smörmjölk stod näst på tur, även den begåvat balanserad avseende sötma, fett och textur, och slutligen fick vi små bitar av högoktanig rulltårta som serverades med en sås av nypon, havtorn och choklad.
Förförd av de vällagade maträtterna, ett par av dem av allra högsta världsklass, det trevliga sällskapet och de utsökta vinerna (jag är oerhört svag för Österrike och dess viner) föll jag till och med för frestelsen att tacka ja till kaffet! Det händer sannerligen inte mer än en gång om året. Men vem kan tacka nej till kaffet när det rör sig om ett högklassigt etiopiskt kaffe som görs vid bordet av sommeliererna? Nej, egna idéer och smakpreferenser kan och ska man ha, men att avböja möjligheten att få njuta förstklassigt hantverk hör inte till mina bästa sidor. Kaffet, ja, det smakade riktigt bra. Faktiskt!
2 kommentarer:
Håller du F&L som bättre än Dahlgren? Jag ska boka bord på en av dem framöver och har tyckt att det lutar mot F&L. Efter att läst detta så lutar det rätt brant också... Du verkar riktigt imponerad.
Mvh Mathias
Hejsan Mathias,
Uj, att behöva välja mellan två så bra krogar känns svårt.
Jag har alltid beundrat Mathias Dahlgren för hans briljanta matfilosofi och de rena, höga och geunina smaker hans mat har.
Ur ett matperspektiv håller jag nog båda krogarna lika bra, men det kanske är "lite roligare" mat på Frantzén Lindeberg.
Kvaliteten är emellertid densamma.
Den här gången hade vi ett specialvinpaket eftersom vi var där med Michael Moosbrugger på Schloss Gobelsburg, och den typen av viner passade väldigt bra.
Jag ska tillbaka till Frantzén Lindeberg inom kort, och kommer då att välja deras eget vinpaket. Det ska bli intressant.
Ett "problem" med Mathias Dahlgren är att deras dryckespaket inte alltid är så pass bra det ska vara på en tvåstjärnig krog. Mitt tips om du går på Mathias Dahlgren är att noga kolla vilka drycker som ingår i paketet (de brukar lägga in en öl, ibland också en saké), och det är inte alla gäster som tycker det är speciellt kul.
I det svåra valet mellan dessa stjärnkrogar, vilar det just nu åt Frantzén Lindeberg ... för min del i alla fall.
Skicka en kommentar