

I glaset hade vi en underbart välbalanserad 2008 Fog Dog Chardonnay från Freestone Vineyards ute i Sonoma Coast. Stilen är påtagligt burgundisk, intensivt svalfruktig med nyanser av päron och äpplen, initialt fruktigt men mot slutet i den långa eftersmaken en torr, nästan mineraliskt och komplex struktur. Liksom firmans andra viner är vinet jäst med den naturliga jästen, ofta en nödvända för att få fram en så klassisk komplexitet som i detta vin. Enbart fransk ek har använts, men faten är mestadels neutrala, tack och lov, vilket också är något som vinet har dragit en positiv fördel av.


Freestone Vineyards är en ung firma, grundad av Joseph Phelps Vineyards från Napa Valley. De planterade sina idag 40 hektar stora vingårdar ute i Freestone i en av de allra svalaste delarna av Sonoma Coast. Här odlar man enbart Chardonnay och Pinot Noir, och fokus ligger till 80 procent på den senare. Även om man inte är certifierad, sköts i stort sett all odling helt enligt biodynamiska metoder. Sånär som på en del Chardonnay till Fog Dog, kommer alla druvor från de egna vingårdarna.

Däremot var 2007 Freestone Pinot Noir, även det från Freestone Vineyards, ett betydligt djupare och mer seriöst strukturerat vin, där den mörka körsbärsfrukten hade en liten påhälsning av syrligare röda vinbär. Även i detta vin är fatkaraktären försiktig, och den burgundiska finstämdheten är inte att förundras över – Theresia Heredia, som började arbeta hos Joseph Phelps Vineyard 2002, gjorde sin praktik i Bourgogne inför hon axlade ansvaret som vinmakare på Freestone Vineyard.
Kombinationen till maten var djärv, och i min gom inte särskilt lyckad. Rätten i sig var riktigt fin (sånär som på en gul rova som inte var mer lunchaktig), en glaserad och mycket välsmakande hummer serverad med en liten potatis- och dillblini och toppad med en skummande hummerreduktion och kaviar. Är man som jag lite känslig för de negativa effekter som umami har på tanniner (hummer och andra skaldjur är mycket rika på umami), känns mötet inte särskilt roligt. Vinet förlorar då den charmigaste sidan av frukten och blir istället lite bittert och metalliskt. Synd, på så goda pinotviner. Därför tog min tillflykt till de små smuttar chardonnayvin jag hade kvar. Då blev det istället väldigt gott.


Så kom kalven, rosastekt och serverad med lök och äpple som hade bräserats i rött vin och sedan toppats med ett skum av rostad kronärtskocka. Mitt val blev det vanliga cabernetvinet, Insignia smygdrack jag av mellan varven, bara för att det i sig är så vansinnigt gott.

Något dessertvin hade vi inte, den goda päronterrinen med pistaschmousse och en riktigt läcker yoghurtglass med en touch av rosmarin avnjöts som den var.

Mätt, glad och nöjd (trots mitt lilla resonemang här ovan) for vi hemåt, festivalgeneralen och sommelier Rom från Meadowood, för att tillsammans slappna av och runda av kvällen med ett riktigt gott vin. Och riktigt gott var bara förnamnet. I glaset skänktes att källarsvalt, djupt granatrött vin med en antydan av mognad. Doften var stor, utvecklad och bordeauxlikt komplex med toner av ceder och sous bois, men med en fortfarande vitalt söt frukt. Att smaken upplevdes yngre, mer stramt mineraligt och vital, gav mig lite huvudbry. Jag kom överens med mig själv att vinet kom från Napa Valley, från bergen troligtvis (tack vare den steniga känslan och strukturen) och att det kom från årgång 1991 eller 1992. Rätt på första, fel på andra och fel på tredje gissningen. För full pott skulle jag ha sagt 1990 Cabernet Sauvignon Special Selection från Caymus. Det här är normalt sett ett vin som jag tycker är gott, men som jag aldrig har gått igång på. Det gjorde jag den här natten – det var helt enkelt ett fullkomligt lysande vin som på alla önskvärda vis bekräftar varför man bör lagra sina bästa amerikanska cabernetviner i minst tio, men hellre 20 år.
1 kommentar:
Vad är "svartkokt" kål för en skvader?
Skicka en kommentar