Så jag tog helt enkelt mina vänner hit för en oförglömlig kväll i det mest svinaktigt prisvärda vinhedonistiska knaskalaset någonsin – vi ville ju fira att Sverige vann sin grupp i VM-fotbollen samtidigt som vi skickade tillbaka världsmästarna Tyskland till medeltiden. Och hur gör man det bäst? Jo, såklart med champagne. Om vinlistan här i största allmänhet är exceptionell, är den för champagne mer mager, ändå finns det gott om gott här. Jag fastnade för en champagne från Egly-Ouriet, en av de allra bästa och mest nitiskt arbetande odlarna i Champagne. Man har byn Ambonnay som hemadress och äger totalt 11.70 hektar ekologiskt skötta vingårdar, framför allt i denna by men också i Bouzy (0.30 hektar) och Verzenay (1.40 hektar). I byn Vrigny har man 2.00 hektar med Pinot Meunier och det är just härifrån som kvällens champagne kom, NV Les Vignes de Vrigny Premier Cru, en unik champagne som uteslutande är gjord av Pinot Meunier. Liksom firmans övriga champagner jäses musten till största del i äldre ekfat och just den här flaskan har mognat på sin jästfällning i 42 månader innan den dégorgerades i januari 2016. Det här är en underbar champagne, det finns en del komplexitet i nötig nyans från vinets umgänge med syre under tiden i ekfat innan buteljering, en liten ton av gula äpplen och röd citrus, och som vanligt härifrån är det en absolut torr och mycket frisk champagne. Med tanke på smakrikedomen och komplexiteten är det här en champagne som egentligen mer passar till mat än som aperitif på egen hand.
Nu fick vi ändå ett par tilltugg till i väntan på att ägarinnan till restaurangen hann göra i ordning alla andra viner jag hade beställt ur vinbibeln. Vi fick små luftiga gougères och även ett små spröda strutar fylld med en mild kräm av ägg med en nyans av curry.
I nästa servering kom en rilette av anka med en liten toast och en droppe smakrik balsamicovinäger. Den här typen av smak och fet textur satt helt perfekt till den syrafriska champagnen.
I Meursault ligger den lilla familjefirman J-F Coche-Dury, vars vita viner får vinälskare och samlare runt om i världen att sluta sina ögon och stöna av välbehag – de gör nämligen flera av de bästa (enligt mig och många andra), mest åtråvärda och dyrbara vita vinerna i Bourgogne. I den mån man ser deras viner på restaurang – och det är bara de bästa restaurangerna som får en liten tilldelning – kostar de tusentals och åter tusentals kronor, men det gör de verkligen inte här. Således beställde jag in ett par flaskor av 2012 Meursault Premier Cru Caillerets, som kommer från en bara 0.20 hektar liten lott med omkring 40 år gamla stockar. Den här betydligt mindre kända av byns premier crus, ligger på en sluttning intill campingen i den norra utkanten av byn, ovanför vingården Les Santenots på gränsen till byn Volnay.
Framställningen
är klassisk med en långsam pressning i hela klasar, då druvmusten får en viss
skalkontakt så att doftintensiteten i den ökar. Därefter dras musten över till
228 liters ekfat som till omkring en tredjedel är nya och resten flera år
äldre. Däri jäses den långsamt med den naturliga jästen och vinet kommer sedan
genomgå malolaktisk jäsning och lagring under totalt tolv månader.
Det är något
säreget med vinerna från J-F Coche-Dury, en intensitet och något kalkstensrökig
och flintig doft i samklang med en oljig fetma av citronskal, men knappt den
smöriga ton man brukar tillskriva vinerna från Meursault. De balanserar alltid
en kraft och en intensitet mot en stor elegans och en markerad syra och stram
kalkmineralitet – och de är alltid förbaskat goda, nyupphällda eller ännu
hellre luftade i en halvtimma, eller två.
Min vän Hal hade fastnat i den tjocka vinlistan och gick sedan och beställde en flaska att bjuda gänget på. Det blev en röd bourgogne som avbrott mot alla chablisviner vi hade provat dagtid och även druckit kvällstid. Vinet kom från Domaine Georges Mugneret-Gibourg i Vosne-Romanée, en idag 8.80 hektar stor (liten) domän som hade grundats 1933 då två familjer genom gifte hade slagit ihop sina vingårdsägor. Det var dock läkaren Georges Mugneret som från 1960-talet och framåt skulle lägga grunden för den kvalitet och det fina rykte man har idag. När Georges gick bort 1988 tog hans döttrar Marie-Christine och Marie-Andrée över och de har gjort ett fantastiskt kvalitetsarbete och har lyft firmans viner till en ännu högre nivå.
Det valda vinet
var en 2012 Ruchottes-Chambertin Grand
Cru, som kommer från en 1.20 hektar liter lott med högt läge i den norra
delen av den lilla vingården, där sval luft tränger ner från ravinen Combe de
Lavaut intill och medför att vinet får en lättare kropp, elegantare fruktighet
och friskare syra. Vinet var först lite försiktigt och återhållet, nästan lite
stumt, men vis av egen erfarenhet vet jag att det brukar ordna till sig med
lite luftning – och det gjorde det också. Efter bara fem minuter i
bourgognekupan började en mer sötaktig men fortfarande frisk röd bärighet att
öppna upp sig, drag av slånbär och även lite sötsyrliga röda körsbär började ta
form utan att den kalkiga och mineraliska finessen i vinet mattades av eller
doldes. Som vanligt (hos den här firman) bjöd vinet på en riktigt fin silkig
textur och med luftningen förlängdes också vinets eftersmak på ett trevligt
sätt.
Om vinerna från
Châteauneuf-du-Pape brukar beskrivas som kraftfulla, alkoholstarka och tunga,
är vinet från Château Rayas lättare (dock fortfarande medelfylligt och
smakrikt), silkigt, fruktigt och elegant med en förförisk ton av söta hallon oc
körsbär. Här finns också en fin kryddighet, både sprungen ur druvans
personlighet som sådan och av de stjälkar som har följt med under jäsningen.
Alkoholen finns där, det värmer smaken en liten aning, men mest av allt
förundras jag över den lena smaken och de fina tanninerna. Vinet serverades i
ett glas med stor kupa och det växte fin under den timma jag hade kvar vinet i
glaset.
En ytterst intressant jämförelse är den med det lika
kultförklarade men ändå inte lika omtalade vinhuset Henri Bonneau, en av de
mest traditionella producenterna i samma område. Den här producenten är ännu
mindre, man har bara sex hektar vingård i områden La Crau, och även här är det
Grenache som gäller, men det finns också ett par andra druvor i vingården. I
den 2006 Châteauneuf-du-Pape Réserve des
Célestins som jag beställde för samma struntsumma som vinet från Château
Rayas ingår det omkring tio procent Mourvèdre, Syrah, Counoise och Vaccarese i
cuvéen med Grenache. För övrigt är framställningen lika; hela druvklasar, öppna
cementtankar och lagring i äldre ekfat, men här både 228, 500 och över tusen
liter stora. En viktigare skillnad mellan vinerna är att man dels har flera
druvsorter i vinet från Henri Bonneau, dels väljer att skörda druvorna lite
senare då de har nått högre mognad. Det leder till en först och främst mörkare
vin, dessutom ett mörkare fruktigt och strävare vin (Mourvèdre är framför allt
orsaken till det), samt ett vin med större kropp, något högre alkoholhalt och
en överlag mer rustik känsla. Båda vinerna är såklart väldigt goda och att få
en möjlighet att dricka dem sida vid sida är inget annat är en ren lyx och
ynnest. Hade jag tvingats välja, hade jag nog lagt min röst på vinet från
Château Rayas som det godaste. Hade jag inte behövt välja hade jag nog valt bägge
två, och det gjorde jag också. Varmrätten var lägg av lamm som man hade stekt och sedan bräserat i rött vin under sju timmar så att köttet var mört och fint. Till det hörde en puré av rostade rotsaker med en liten kryddig nyans av spiskummin, ett perfekt sötaktigt och lätt kryddigt tillbehör till de fruktiga och komplexa vinerna från Châteauneuf-du-Pape, samt lite morötter, ärter och sockerärter. Det blev en fantastiskt fin kombination till vinerna.
Här liksom på så många andra bra franska restaurangen har man en ostvagn. En stor ostvagn. Säkert över 20 olika fina franska ostar. Lekande lätt presenterade man ostarna för oss och sedan fick var och en av oss välja de ostar vi själva var sugna på. Själv fastnade jag för den milda och elegant mjölksöta och krämiga Chaource, en fast och kryddig lokal version av komjölkosten Tomme som hade fått en lång lagring, samt en bit av den lokala tvättade komjölkosten Cîteaux.
Ostarna passade bra till både den röda bourgognen och vinet från Château Rayas som jag hade kvar i glasen för att följa deras utveckling med luftning. Men jag hade också beställt in två riktigt högklassiga chablisviner – till ost tycker jag nämligen oftast att vita viner är mer elegant passande än vad röda viner är.
Så, det vita
vinet, eller rättare sagt (med tanke på den galet måttligt prissatta vinlistan)
de två vita vinerna jag hade valt kom från Chablis och de två högst rankade av
vinproducenter. Första vinet kom från Domaine François Raveneau och var
deras 2010 Chablis Premier Cru Butteaux
(typ 75 euros på listan!) som såklart var ett helt fabulöst vin. Det jag helt
missade mitt i all besatthet och drömskt rus av att plöja igenom den magnifika
vinlistan var att jag redan kvällen innan hade beställt in och med mina vänner
druckit ett par flaskor av samma vin. Upptäckten av denna dubbelbokning av det
exklusiva och utsökta vinet var inte särskilt mycket besvärligare än att jag
inser att det finns en del onödiga och lite genanta fel man gör – men jag
bokförde felet på kontot för i-landsproblem och gav med själv ett par minuters
gult kort.
Vinet intill var
dock nytt för oss, märkligt nog hittar man oftare viner från familjen Raveneau
än från Vincent Dauvissat, trots att Raveneau är det mest kända namnet i Chablis
för världens vinvirtuoser. Men det kom från Domaine Vincent Dauvissat,
den stilmässigt sett identiska producenten (deras teknik i framställningen är
densamma) som en fysiskt har sin vinkällare bara 200 meter bort från Raveneau. Från
dem hade jag valt samma årgång och samma vingårdsläget, Montmains, men från den
intilliggande vingården, 2010 Chablis Premier
Cru La Forest (som hos vissa odlare skrivs Fôret).
”Det här är mitt
mest kända vin, men så är det med sina 4.50 hektar också min största vingårdsäga,
jag har ju bara 14 hektar”, berättade Vincent för mig förra året när jag
besökte vinkällaren.
Jag vet inte om
jag blev förvånad, men jag höll faktiskt vinet från Vincent Dauvissat som det bättre
och det med mest strama, nyanserade och intensiva vinet, jag noterade till och
med att jag tyckte att det var fylligare och hade längre eftersmak. Oavsett den
exceptionella kvaliteten – och upplevelsen av vinet – var det två helt fabulösa
viner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar