Mitt i den lilla staden Chablis ligger det bästa hotellet
(av de större) i trakten, Hostellerie des Clos. Det kanske inte är något
internationellt topphotell, men jag har alltid trivts här under de senaste 15
årens resor till och i Chablis och servicen har alltid varit varm och
omtänksam. I matsalen känns det ofta lite formellt, men även här finns det en
god servicevilja. En gång i tiden hade restaurangen en stjärna i Guide
Michelin, men tiden och den gastronomiska utvecklingen i världen kom ikapp och
med ens kändes maten lite gammaldags och stjärnan släcktes.
Med det sagt har
jag ätit här ett par gånger de senaste åren och det har varit lite bättre än
väntat. När jag summerade den här kvällen med mina vinvänner, kunde jag konstatera
att något måste ha hänt i köket – maten var mycket bättre än tidigare och den kändes
också mer modern. Men billigt är det inte, en förrätt ligger på omkring 25–35
euros och en varmrätt kan kosta 35–45 euros – däremot finns det menyer som är
lite lägre prissatta. Det som däremot är riktigt bra är vinlistan, som har en
del djup och bredd och i många fall känns synnerligen väl prissatt. Ibland till
och med billig!
Eftersom min intention den här kvällen var att visa mina
vänner hur chablisviner på den allra högsta och mest berömda toppnivån smakar,
beställde jag in 2010 Chablis Premier
Cru Butteaux från firman Domaine François Raveneau, en firma
som hos de flesta bedömare och i media beskrivas som den allra bästa i Chablis.
På restauranger världen över pryds vinlistorna med den här firmans viner och
priserna är oftast otroligt höga. Här i Chablis är det inte riktigt så – de
restauranger som har vinerna vill sällan ha mer betalt än 80 – 130 euro per
flaska på nivån premier cru och grand cru, även för viner som har några
år på nacken.
Det var François
Raveneau som 1947 grundade den här domänen sedan han hade fått ärva några
vingårdslotter av sina föräldrar. På den tiden var Chablis ett vindistrikt i
kris, vingårdsarealen var decimerad efter vinlusens framfart ett halvsekel
tidigare och de två världskrigen hade också satt djupa och svårläkta sår i
regionen. Men François var ambitiös och noggrann och kom snart att höra till
toppskiktet av vinodlare i Chablis – och de kommande decennierna skulle hans
familjs viner nå ett allt mer kultbetonad status. Idag har man 9.50 hektar
vingård, fördelat över ett antal små lotter i många vingårdar på alla nivåer
från petit chablis till grand cru.
Det här vinet
var till en början stramt och knutet, årgången är en av de allra bästa på
2000-talet och vinet är trots sina åtta år att betrakta som ungt. Det skulle
dröja nästan tio minuter innan luften förlöste vinets djupare, lite jordfeta
och mineraliska kvaliteter. Fruktigheten drog åt gula äpplen, man kunde också
skönja de första små nyanserna av lättrostad mandel som vittnade om någon slags
utveckling, men sett till smaken kändes vinet fortfarande ungt, lite knutet och
stramt med en påfallande frisk syra.
Druvorna till
det här vinet kommer från en 1.50 hektar stor lott med omkring 35 år gamla
stockar i vingården Butteaux, som är den sydligaste och tack vare inslaget av
lera i jorden också den något svalare vingården i det större läget Montmains.
Medan vi läppjade på vinet, väntade på att det skulle
blomma ut och samtidigt satt och tittade igenom menyerna, serverades vi lite
aptitretare. Först lite gougères (små
luftiga bakverk med ost), spröda smördegsbakelser med färska örter samt
tarteletter fyllda med avokado och räkor.
Nästa lilla aptitretare var en krämig och något syrlig
soppa av potatis och blomkål som hade toppats med lite finhackade och rostade
hasselnötter.
Om Domaine François Raveneau nästan alltid nämns som
kungen av Chablis, den bästa och den mest åtråvärda, landar rösterna på Vincent
Dauvissat inte särskilt långt efter, om man ens gör någon
kvalitetsskillnad de två firmorna emellan. Familjen Dauvissat har ett äldre och
mer dokumenterad bakgrund som vinodlare i Chablis, redan på 1600-talet ägde man
vingårdar här. Det var dock först 1931 som firman grundades som vinproducent
och sett till kvaliteten har man varit stabila och framgångsrika sedan dess,
med ett kvalitetshopp uppåt sedan Vincent Dauvissat tog över styret.
Man arbetar
enbart med druvor från de egna vingårdarna, som idag räknas till 14 hektar
totalt sett, också här på alla nivåer från petit
chablis till grand cru. För 130
euros per flaska hittade jag två viner på vinlistan som verkligen lockade till
köp, det första av dem en alldeles underbar 2008 Chablis Grand Cru Les Preuses, också det här vinet från en
utmärkt årgång som kan kategoriseras som klassisk. Vincent Dauvissat arbetar
enligt exakt samma metoder som man gör hos familjen Raveneau, vilket betyder
manuell skörd (ovanligt här i Chablis), traditionell pressning och jäsning i
äldre ekfat, 228 liter stora och mellan några till över 20 år gamla ekfat. Det
här vinet kommer från en 1.00 hektar stor lott på den soldränkta sluttningen
alldeles intill den del av vingården (och Vaudésir) som kallas Moutonne. Av den
anledningen får det här vinet alltid den yppigaste frukten och kroppen av
samtliga viner från Vincent Dauvissat, det har dock alltid en frisk syra och en
tydlig mineralisk spänst. Med tio års ålder hade vinet börjat få en delikat
mognadsnyans med drag åt kvitten. En positiv detalj som jag med glädje noterade
var att vinet höll sig alldeles perfekt i glaset under den timma det fick stå
där, ett gott tecken på att vinet fortfarande har potential att lagras vidare
om man så vill.
Vinet i glaset
intill var tydligt stramare, helt förväntat av både årgång och vingård. Denna 2010 Chablis Grand Cru Les Clos kommer
från en stor lott, 1.70 hektar, belägen högt upp i vingården där jorden är
stenigare och magrare och vinerna därför märks av en mer markerad struktur av
mineral och syra. Denna struktur var fortfarande så tydlig att jag nästan
uppfattade en lite bitterhet i slutet av smaken. En liten fetma och fint mogen
gul fruktnyans gav dock vinet kropp, men det är alltjämt ett ungdomligt, stramt
på påtagligt mineraliskt vin som jag misstänker kommer att behöva minst fem år
till på sig att rundas av till den charm och silkighet som vinet från Les
Preuses idag bjuder på. Det detta sagt är vinet från Les Clos ändå gudomligt
gott!
Det fanns ett antal förrätter jag skulle kunna ha valt,
men jag fastnade för en burrata som
serverades med romescosås, oliver, kapris, lite spröda krutonger och en mild
olivolja, en somrig och fräsch rätt som kanske inte direkt för tankarna till
vare sig Chablis eller ens Frankrike. Den passade dock förvånansvärt väl till
vinerna, framför allt det lite rikare vinet från Les Preuses.
Chablis är det största och mest betydande distriktet i
den norra delen av Bourgogne som egentligen kallas Auxerrois. Här hittar man
flera små och betydligt mindre omtalade appellationer, exempelvis Saint-Bris
som är ett litet distrikt för vitt vin av Sauvignon Blanc, Vézelay för vitt vin
av Chardonnay och Irancy för rött vin av främst Pinot Noir med ett maximalt
tioprocentigt inslag av den gamla druvsorten César. Det var just från den
senare 159 hektar lilla distriktet som nästa vin kom, 2012 Irancy Côte du Moutier från familjen Colinot. Tidigare i våras
blev jag mäkta förtjust i vinerna från Stéphanie Colinot när jag provade hela
uppställningen av hennes viner från 2016, de bjöd på underbart saftig och
friskt rödfruktiga dofter med blommighet och silkig textur, men det här vinet
var lite mer moget och saknade just den charmen. Dock var vinet ändå gott, i en
lite mer rustik och jordig ton med en tydligare tanninstruktur än i de yngre
vinerna. Det var inte vad jag hade tänkt mig, men det passade bra till min varmrätt
och för 40 euros på listan fanns det inget att klaga på när det kom till pris
kontra upplevelse.
Jag hade också beställt in ett vin som jag visste skulle
övertrumfa vinet från Irancy, men så kom det ju från en firma som jag under
många års tid har hyllat för kombinationen av intensitet, silkighet, renhet och
fräschör med en tydlig adress av ursprunget i vinerna, Domaine Arlaud i byn
Morey-Saint-Denis. Denna 15 hektar stora familjefirma drivs sedan 1998 av
Cyprien Arlaud, som inte bara har höjd kvaliteten och finessen i vinerna
avsevärt, han har också tagit den ekologiska odlingen till biodynamisk (från
2010) och även blivit certifierad som sådan 2014. Men mest av allt uppskattar
jag den exemplariska renheten och den underbara texturen i vinerna.
Det fanns en par
viner från Domaine Arlaud på listan och jag valde deras unga och läckert
blommiga och körsbärsaromatiska 2015
Chambolle-Musigny för 79 euros på listan. Druvorna till det här vinet
kommer från ett par små lotter om bara en dryg hektar, bland annat i
vingårdarna Les Jardins och La Bussières i den norra delen av kommunen. Trots
att vinet har mognat under 15 månader i 228 liters ekfat som till 30 procent
var nya, noterar man inte direkt någon ekfatskaraktär. Istället bjuder doften och
smaken på en fin ljusröd bärfrukt och en elegant blommighet, precis som väntat
av viner från den här byn, därtill en försiktig ton av mineral, som ger den
lätta kroppen en fin energi. Det här vinet var min egen favorit av de två röda
vinerna – såklart!
Till varmrätt hade jag valt en halstrad havsabborre, fint
stekt, som serverades med smörstekta kantareller i en god velouté av ljus
buljong, vitt vin, grädde och kantareller. Den här typen av sås gjorde att ett
lätt till medelkraftigt rött vin kom att passa bra till, dessutom var det en
terrin av makaroner som hade varvats med en ostsås – ett försök till en
”förfinad” version av mac’n’cheese
som inte var särskilt lyckad. Sånär som just makaronterrinen var rätten god.
Vi hade alla beställt ost och tanken var lite att
serveringen skulle bli family style,
ett par små ostbrickor som vi skulle skicka runt bordet. Nu blev det inte
riktigt så, istället rullade vår sommelier fram en gigantisk och imponerande
ostvagn med två dussin ostar på, både getostar och komjölkostar, mjuka och
färska såväl som fastare och mer vällagrade och både vitmögelostar och
blåmögelostar. Fantastiskt!
Som vin till ostarna återvände vi till vitt vin, Chablis
och firman Domaine François Raveneau – har man
möjlighet att göra det tycker jag också att man ska göra det. För bara 130
euros på listan hade jag hittat 2007
Chablis Grand Cru Blanchot som jag inte tyckte skulle behöva ligga kvar i
källaren på restaurangen. Årgången beskrivs ofta som en mellanårgång eller till
och med svag, i alla fall i förhållande till 2005, 2008 och 2010, men i
händerna på en fantastisk odlare blir vinerna bra i alla fall. En fördel med
2007 är också att vinerna nu har börjat träda in i en underbar första mognad,
en nyans av torkad gul frukt, kanderade citronskal, svamp och jordig
skogsvegetation. Det här var vansinnigt gott. Vinet kommer från en 0.64 hektar
stor lott i Blanchot och precis som de andra vinerna jäser och lagrar man dem i
äldre (tre till över 20 år gamla) 228 liters ekfat.
Avslutningsvis ett litet fat med små bakverk.
Och en ytterst märklig liten ”dessert och digestif” i ett
– ett glas med blå curaçao med en kula gul apelsinsorbet. Men jag antar att det var en symbolisk försmak på att Sverige dagen efter skulle vinna sin grupp i fotbolls-VM och med det skicka ut världsmästarna Tyskland ur samma VM.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar