För femtonde året i följd bjuds caféets mesta stamgäster
in till den traditionella mellandagsrean. Bättre pris än så här går det inte
att få vin- och matmässigt, det är nämligen 100% rabatt på både mat och dryck
kvällen och natten igenom. Jösses vilken rusning det är efter platserna.
Kvällen inleddes
med två champagner i loungen, den första fint brödig och citrusfruktig med en
första antydan till mognad, en frisk och god champagne som emellertid hade en
liten bitterhet i slutet som gjorde att omdömet stannande vid god, men inte
stor. Denna 1998 Cuvée René Lalou,
lika delar Chardonnay och Pinot Noir, var den första nylanserade årgången av
denna prestigechampagne från G H Mumm.
Den nästa
champagnen var godare, tydligt mer mogen i sina toner av bokna äpplen och
kanderade mandlar, samtidigt var syran påtaglig och på så sätt upplevdes smaken
nästan ung. På grund av syran gick jag fel i min gissning, stilmässigt låg doft
och smak faktiskt närmare Krug till, men utan denna champagnes djup och kraft.
Istället visade sig vinet vara en väldigt fint hållen särskilt utvald 1988 Brut Cuvée Millésime från Pol Roger
som Cat Woman hade artigheten att servera oss.
Den här kvällen gästspelade smakträffsäkra chef AJ Styles
i köket på Café Rotsunda och han hade lagat till en suveränt god tartar av
gösfilé och forellrom som bundits samman med lite spansk olivolja, limezest,
limesaft, citronsaft och gräslök, och till denna ett pocherat ostron och en mixad
och skummande luftig ostronsmörsås.
Vinet därtill kom från Chablis och var den första
årgången från Michel Laroche och hans nya firma Domaine d'Henri. Denna 2012 Chablis Premier Cru Fourchaume Héritage
kommer från en liten lott planterad 1937, vilket har gett det annars så
föredömligt rena, eleganta fruktiga och typiskt mineraliskt stringenta vinet
ett lite större fruktdjup, ungefär sådant man vanligen finner i grand crus i Chablis. Det här vinet är
väldigt gott och vann stor uppskattning hos gästerna. Tack vare tartarens fina
syra och ostronsåsens mineraliska smak passade vinet också helt perfekt till
denna första rätt.
Nästa rätt var lika enkel som helt magnifik. Perfekta
mogna avokados (vilket alltid är ett vågspel att försöka få lagom mogna till en
middag) delades och skalades och bryntes hastigt i olivolja. Hålet fylldes med ponzu, en kall buljong av dashi (som jag kokade av bonito, alger och torkad svamp) med soja
och limejuice. Lite flingsalt på toppen och en gnutta wasabi. Hur gott som
helst.
Vinet därtill var helt perfekt, mycket tack vare sin feta
textur. Den lilla beska som noteras i slutet av den långa smaken i 2011 Navaherreros Blanco de Bernabeleva
från Bodegas
Bernabeleva i San Martín de Valdeiglesias i den bergiga Vinos de Madrid
neutraliserades helt av den feta konsistensen i avokadon. Det lite annorlunda
men goda vita vinet är till cirka 60 procent gjort av den lokala druvan Albillo
(som bidrar med frukten och blommigheten) och resten av Macabeo (som ger vinet
syra, spänst och den lilla bitterheten) från 40-80 år gamla stockar.
Diamond Lager
hade tagit med ett vin som möjligen skulle kunna få naturvinstalibanerna saliga
av lycka, just eftersom vinet trots en ringa ålder var djupt i färgen och
tydligt oxiderat (vilket enligt samma naturvinstalibaner tydligen är ett tecken
på genuint vin och äkta terroir, en
högst okunnig och knasig syn på vin om man frågar mig). Ingen annan vindrickare
skulle på något sätt kunna ha gissat druvsort (i detta fall Chardonnay) och
ursprung i denna 2007 Choêphoroi Los Olivos
Vineyard från den intressanta men oftast inte särskilt bra firman Scholium
Project. Nä, det här vinet vaskades med all rätt!
Sauvignon Blanc
och Sémillon, delvis vinifierade och lagrade i nya ekfat och båda vinerna från
Kalifornien. Det var temat för nästa servering, som hade förflyttats från
köksloungen ner till vinkällaren. Det första vinet hade en fin blommighet,
nyans av vanilj och en läcker citrusarom och var av de två det mest eleganta
och bordeauxlika. Inte så konstigt, med tanke på att vinmakaren Denis Malbec
kommer från Bordeaux. Vinet, det superba 2009
Alienor Sauvignon Blanc från Alienor Cellars, kom dock från Lake
County.
I glaset intill
ett lite mer fruktintensivt och från faten även mer vaniljigt vin, samtidigt
blommigt och väldigt inbjudande. Denna 2011
l'Aprés Midi Sauvignon Blanc kom från Peter Michael Winery och de lägre
lotterna i deras fantastiska vingårdar i Knights Valley i Sonoma.
Till de här vinerna hade chef AJ Styles och cafévärden
gjort riktigt fina crab cakes av lite
lax och massor av kött från snökrabba. Dessa panerades i panko och stektes
gyllene under ständigt ösning i olja och smör. De serverades med hastigt
smörslungad pak soi, tempurafriterade purjolöksringar och en lime- och
citrongrässmörsås. Kombinationen med de feta sauvignonvinerna var helt perfekt,
till viss del beroende på den fina citrussyran och den krämiga texturen i
kakorna och såsen (som balanserade vinernas syra och kropp), men också tack
vare citrongräsets arom, som på ett fulländat sätt speglade och kompletterade
vinernas citrusaromer.
Då föredrog jag
och de flesta kring vinkällarbordet det vin jag hade skänkt upp, 2010 Estate Pinot Noir från Coeur
de Terre Vineyard i Willamette Valley, Oregon. Det här är en liten
familjefirma jag upptäckte i somras som trots bara ett par års verksamhet
faktiskt gör riktigt eleganta, rätt klassiska viner. Som vanligt noterar jag en
lätt jordig och örtig nyans i vinerna från Oregon, men här finns också en rätt
aromatisk rödfrukt och en fin fräschör. Gott, trevligt.
Tänk dig en klassisk crème
ninon. Och så tänker du utanför lådan. Då gör man motsvarande soppa med
brysselkål istället (lättkokt brysselkål mixad till en slät puré, sedan hastigt
uppkokt i en soppa av hönsbuljong, vitt vin och grädde och sedan mixad och
silad till en helt slät, ljusgrön soppa). Precis inför servering mixades soppan
skummande luftig ytterligare en gång och den serverades med en tartar av confit de canard med crème fraiche och
gräslök och det hela toppades med lite lättvispad rökt grädde som fick smälta i
soppan. I sig en ganska enkel rätt, men uppenbarligen lite annorlunda och
såklart väldigt god. Den passade också väldigt fint till pinotvinerna.
Till varmrätten hade sommelieren planerat ett antal kraftfulla
viner. Temat i de två första vinerna var samma område, samma druvsort och samma
årgång. Trots att de var tio år gamla var vinerna fortfarande täta och faktiskt
helt oförlösta. Inte konstigt att gästerna gissade på 2005 och till och med
2007 som årgångar. Det första vinet av en tät, primärfruktig och fortfarande
något fatkryddig 2002 Paradise Hills
Vineyard Merlot från Blankiet Estate, ett vin typisk
Helen Turley-stil. Det andra vinet var lika kraftfullt, en aning mer
fatkryddigt, men än mer stenigt mineraliskt och med den fasta tanninstruktur
man han vänta sig från Howell Mountain. I glaset en purung men väldigt god 2002 Merlot Bancroft Ranch från Beringer
Vineyards. Inget av vinerna var i ens i närheten av att ha nått någon
mognad.
Don Daniele slog på stort och lurade iväg oss till
Spanien. Vinet var mörkt och fruktigt, det hade en liten vaniljnyans från faten
och en försiktigt dillig nyans som också är sprungen ur faten. Doften var stor,
växande i glaset (vinet hade dekanterats strax innan servering) och smaken var
drygt medelfyllig, fortfarande med en del tanniner i behåll men framför allt
lent texturerad och väldigt god. Att vinet var 22 år gammalt gick inte att döma
av doft eller smak, däremot förstod man det när man läste på etiketten, 1991Vega Sicilia Unico från Bodegas
Vega Sicilia i Ribera del Duero.
Vi stannade kvar i Spanien, även om faktiskt ingen runt
långbordet insåg det. Gissningarna landade framför allt i Bordeaux, vilket var
intressant. Låt gå för att José Luis Pérez på sin firma Mas Martinet hade en del
Cabernet Sauvignon och även Syrah i sina vingårdar fram till en liten bit in på
2000-talet, men alltmer gick han ifrån att använda dem i toppvinet, därför är
det säkert allra mest Garnacha och Cariñena i denna fortfarande fylliga men
begynnande mogna 2002 Clos Martinet,
som i nuläget bjöd på sina första stråk av ceder, kaffe och multna löv.
Det var
egentligen lite elegantare än den fortfarande mäktiga och ljuvligt fruktiga 2002 Clos Mogador från René Barbier och
familjefirman Clos Mogador. Även här är det gamla stockar av Garnacha och
Cariñena som har byggt detta fantastiska vin, som fortfarande är ungt men har
en första mognadsnyans i doften och en fint polerad tanninstruktur i smaken.
I båda fallen
inser man, vilket jag har rekommenderat i många år, att vinerna från Priorat
absolut mår bra av att lagras. Jag har alltid hyllat Priorat och tänker fortsätta
att göra det framöver också, även om jag ofta får höra att vinerna är för
fylliga, för fruktiga, för alkoholstarka, för onyanserade, för …. Gäsp!
Att gissningarna landade i Bordeaux på de två
prioratvinerna kan mycket väl bero på att alla gäster först lade näsan i det
vin som Cat Woman hade serverat. Det skrek nämligen Bordeaux i versaler om det.
Dessutom mognad. Här fanns allt det goda ur skogsgolvet, jord och multna löv
och en tydlig ton av tryffel, därtill nyanser av torkad frukt och lite tobak.
Superkomplext med andra ord. Stilmässigt var vinet gammalt, gjort i en
traditionell stil en tid för länge sedan. Jag ville ner till mitten av
1970-talet, kanske rent av början, men vi skulle ta oss ytterligare en bit
tillbaka. I glaset en 1966 Château
Cantenac Brown från Margaux.
Till de goda röda vinerna serverades huvudrätten, svenskt högrev som hade putsats och marinerats i vin och rosmarin under ett dygn, sedan brynts på med fint skurna rotsaker och örter och därefter bräserats i rött vin vid cirka 110 grader under åtta timmar till dess köttet föll isär. Det serverades på en bädd av potatisgnocchi som smörstektes med massor av svart tryffel, samt smörslungade morötter och sockerärter. Slutligen slogs lite av den inkokta fonden över. Sjukt gott, om jag får säga det själv.
Dags för mellanakt och champagne. Det var Meringue som
stod för detta efterlängtade bubbel och det var riktigt läckert i sin fina
mognad, där bokna äpplen, rostad brioche, nougat och lite citrus varvades med
små nyanser av champinjoner. Mognaden fanns helt klart här, men också en spänst
och frisk syra. Champagnen blev ett riktigt kärt återseende, 1973 Brut från Diebolt-Vallois.
Ost hade beställts, i all enkelt bara lite 24-månaders
Comté med en fikonkompott. Till den blev det tre viner, serverade av tre
personer som oberoende av varandra hade valt "passande viner till
ost". Vilken märklig mix av viner det blev, men vilken fantastisk trio
viner det blev.
Mitt vin lurade
alla gissningar till Bordeaux, inte så konstigt med tanke på en superba och
komplexa sekundära mognadskomplexitet vinet hade. Mognadstoner verkar fortfarande
locka gissningarna till Bordeaux, just eftersom det alljämnt finns större
erfarenhet av mogen bordeaux än moget annat. Tobak och torkad frukt, lite
stallbacke och ett uns tryffel, fortfarande fruktigt med en liten stänk av
mognadssötma (i mitt tycke för fruktigt och sött för att kunna vara en mogen
bordeaux), jag blev ytterst förvånad över hur otroligt god och vital denna 1993 Wood Road Belloni Zinfandel från Ravenswood
var. Oj vad god!
Australien stod
tveklöst i stolt givakt i nästa glas, tätt mörkfruktig, blåbär och björnbär, en
gnutta lakritsrot men ännu mer eukalyptus, rik kropp och lena tanniner. Viss
mognad, men väldigt fin spänst! Le Soul Jones stod för denna praktpjäs, som
visade sig vara magnifika 1998 Hill of
Grace Eden Valley Shiraz från toppfirman Henschke.
Så kom vi till
kvällens åldring. Starkvin, helt klart, söt och knäckig, fint fruktig med en känsla
av kokt jordgubbssylt, ett uns av knäckig mognadsoxidation, men inga tanniner.
En del av vännerna talade om portvin med mognad, jag ville få det till någon
annan typ av starkvin med mognad. Allt från Commandaria till Red Muscadel och
Banyuls trillade över min tunga innan jag ledd av Sir Ausonius fick in
ursprunget till Maury. Men att det var en så gammal doning som 1928 Maury från Domaines et Terroir du Sud,
det kunde vi inte drömma om!
Anthill Farms fick leverera ett
slags intermezzo för att lugna ner oss upphetsade vinsjälar med en något mer
lättsmält vinupplevelse. Direkt ur vinkällarens 13 grader drog jag korken ur en
2011 Pinot Noir Campbell Ranch Vineyard,
ung och syrligt ljusrödfruktig med en lätt blommig och diskret örtig nyans,
lättsamt fruktig och frisk smak med måttlig alkohol (13.6 procent) och en
smeksam tanninstruktur. Anthill Farms är idag verkligen en av de bästa
producenterna av eleganta pinotviner i Kalifornien. Just det här vinet kommer
från en högt belägen vingård vid Annapolis i den norra delen av Sonoma Coast.
Mad Nike kör alltid med helhetslösningar. En ask med exklusiva
och goda chokladtryfflar från chocolatier
Benoit Nihant samt en avgjort billigare ask med rolig choklad- och
skumbanangodis (mest på skämt) fick bli kvällens fördessert. En sådan ska
nämligen alla bra restauranger ha.
I glaset en fullkomligt magiskt god madeira, Canterio Boal Meio Doce från Artur
de Barros e Sousa. Bröderna Olim, som har buteljerat denna underbara
madeira och som sålde hela sitt lager av madeira till Oliveiras under året, har
ingen direkt koll på exakt när det här vinet gjordes, men de misstänker att det
var någon gång på 1930-talet. Oavsett vilket var detta 18 procent starka elixir
ett unikum av balans. Frukten, sötman, syran, alkoholvärmen, den knäckiga
karamelltonen och oxidationen sitter i minsta detalj helt perfekt.
Det var nästan
så man skulle vilja dra sig undan med glaset och chokladtryfflarna och bara sitta
och njuta, i all ensamhet. Magi!
Desserten avnjöts vid chefs
table i köket. Återigen stod Mad Nike för drycken till den juliga Ris à la
Malta med apelsin som hade spetsats med Grand Marnier. Vinet kom från Ungern
och det fantastiska distriktet Tokaj och visade sig vara en 2006 Tokaji Aszú 6 Puttonyos från
mästaren Szepsy, kristallklart fruktigt, absolut ren nektar, söt och
påtagligt frisk i en ljuvlig balans. Det är försvinnande gott med god tokajer,
dessutom lättdrucket tack vare den uppfriskande syran och den i det här fallet
måttliga alkoholen, bara tio procent.
Sedan blev det eftersläckare, en kvartett sådana enligt fria
önskningar om vinstil från de återstående gästerna. Först ut var "ett
elegant, fräscht rött vin", ett förslag som omvandlades till en väldigt
finstilt och mineralisk 2005 Volnay Premier
Cru Les Champans från Domaine de Montille, ett vin som nu
visar en förtjusande fin rödfrukt. Allt fler nollfemmor, som tidigt upplevdes
hårda och knutna och typiska lagringsviner, har nu börjat öppna upp sig och
bjuder på allt större vinupplevelser. Som denna!
Nästan önskan
var "bergsfrukt från Napa Valley", men eftersom jag förstod att
önskaren trodde jag skulle öppna upp ett vin från Lokoya, gjorde jag inte det.
Istället tog jag en 2003 Pluribus från
Bond,
ett cabernetvin som kommer från ett par lott i en bergsvingård uppe i Spring Mountain.
Visst hade det varit bra att ge vinet ett par timmars luftning, nu fick det
bara en helt vanlig snabbdekantering. Färgen var tät, vinet ungt och massivt
fruktigt, det gick inte att förstå att det faktiskt var fyra år gammalt. Det
som dock gjorde att jag kände en viss mognad, var att de i unga tappningar av
detta vin så tuffa tanninerna nu var förhållandevis avrundade. Min nästa flaska
ska jag spara i minst tio år till!
Tredje
önskningen var mer specifik, 2010 In the
Rocks från Reynvaan Vineyards i Walla Walla, Washington State. Det var
helt enkelt bara att öppna en flaska av önskade vin, som är fullkomligt
magnifikt i all sin kraft, sin mörka och täta frukt, sin köttiga komplexitet,
sin kryddighet. Det här är ett riktigt auktoritärt vin till ett smått
sensationellt pris!
"Ett friskt
och fräscht vitt vin", blev kvällens (nattens) sista önskning. Vi gick ner
i vinkällaren och rotade runt lite och hittade en 2005 Riesling Smaragd Singerriedel från Weingut Franz Hirtzberger,
som med en fantastiskt citrusfrukt, klingande ren syra och kittlande
mineralitet var exakt det vi alla natthjältar behövde.
Summering: 10
gäster, 26 viner och 60 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar