Jag är alltid i Kalifornien en stor del av december varje
år. Det bara blir så, det är naturligt, det är en skön flykt bort från ett
sprängfyllt år då man återigen har jobbar ihop över 1 200 övertidstimmar,
det känns hemma här i Kalifornien. Mat och dryck står såklart på dagordningen
här liksom i Sverige, men känslan är annan. Det finns definitivt en fantastisk
känsla här i Kalifornien …
En av mina favoritrestauranger i San Francisco (som
enligt mig är en av de mest fantasiska städer jag har varit i) är det
fransk-amerikanska brasseriet RN74
på 301 Mission Street. Här är det puls, maten är bra och rejäl, vinlistan och
även priserna enastående och sommelierhantverket djupt kunnigt och trovärdigt.
Sommelier Chad tog hand om oss den här kvällen (som vanligt) och skickade på
oss ett ljuvligt glas NV Inflorescence
La Parcelle Extra Brut från Cédric Bouchard, superfin och nästan
viktlös i kroppen samtidigt den var fylld av citrus, gula äpplen och doften av
nybakat bröd.
Då mitt
middagssällskap kom något sent (på grund av hällregn i Bay Area och ett outsinligt
behov av taxibilar) hade jag gott om tid att botanisera i vinlistan (den ligger
på nätet, titta gärna på den) och hittade ganska mycket gott jag var sugen på.
När vännerna kom
beställdes det första vinet in, en 2008
Meursault Clos de la Barre från Domaine des Comtes Lafon, en firma
som allt som oftast gör utmärkta viner, men som är en av många som lider av
oxidationsproblem. Den här flaskan var dock i prima skick, ung och spänstig,
mineraliskt fet och både lätt smörig och mandelaromatisk med en twist av
citronzest, en medelfyllig och fet smak med både längd, mineral och syraskjuts.
Ur menyn tvekade jag mellan ostronen som jag vet är bra
och som borde passa perfekt till vinet och den mer spännande rätten av
marinerad kampachi (en vit rundfisk
med fast, smakrikt kött) som serverades med japanskt päron (som gav en diskret
sötsyrlig touche), Bourgognetryffel och beignets
av rotselleri. En smakrik men elegant rätt som tack vare sina finstämda smaker
och jordiga toner av tryffeln och rotselleri matchade vinets elegans och fruktiga
djup på ett perfekt sätt.
Ceritas är en av de mest intressanta
pinotproducenterna i Kalifornien idag. De är baserade i ett custom crush winery
i Santa Rosa i Sonoma, hämtar en del druvor från den inom familjen egna Porter
Bass Vineyard i Sonoma och köper resten från ett antal svala vingårdar. Vinerna
är superba och den elegans som vår 2011
Pinot Noir Costalina från Sonoma Coast bär på kommer inom ett par års
flasklagring från idag lura vem som helst att vinet kommer från Bourgogne. Så
är det nämligen nästan idag. Vinet är lika avskalat och transparent som
etiketten, som avslöjar att alkoholhalten ligger på 13.1 procent, alltså lägre
än vad vinerna i Bourgogne idag har. Kära frankofiler, välkommen till en ny
värld av stora klassiskt formgivna kvalitetsviner som inte talar lika mycket
franska som dina gör.
Men visst, jag tänker inte gå i polemik över
kassaskåpssäkra fakta som att 1996
Morey-Saint-Denis Premier Cru Clos de la Bussière från Domaine G Roumier var ett
betydligt mer elegant, nyanserat, komplext och storartat vin. Men så är också
producenten en av de allra bästa i hela Bourgogne, därtill har vinet nått sitt
första stadium av mognad där en jordig (men ännu inte tryffeldoftande) karaktär
har börjat skönjas ur den eleganta rödfrukten, dessutom har vinet en aptitretande
läcker kalkstensmineral som är så förtvivlat god … och som man i Kalifornien
aldrig kan mäta sig med.
Kycklingbröstet var saftig stekt i olivolja, smör och
rosmarin, det doftade himmelskt och smakade likaså. Till det en kycklingfond
inkokt med tryffel och karljohanssvamp (vilket gör mötet med den något mogna
bourgognen absolut magiskt) och lite snurriga makaroner. Just ja, dessutom ett
kycklinglår kokt confit. Gott, bara gott!
Château Eklund är ett väldigt trevligt ställe uppe i den
sällan omtalade appellationen Atlas Peak i sydöstra Napa Valley. Vidsträckta
vyer med berg och vingårdar omger slottet, men kvällen var mörk när vinerna
öppnades och grillen tändes den här gången fick utsikten bli nattsvart mörker
och minnet av det bedårande landskapet. Utöver det trevliga sällskapet blev
måltiden underbar, absolut pinfärsk dungeness
crab, säsongen har precis börjat, som var stinn av saftigt umamisött
krabbkött, underbart helt enkelt. Ett glas 2009
Carneros Chardonnay från Mi Sueño gjorde krabban sällskap och
mötet blev lyckat mycket tack vare att det här är en ganska klassiskt fruktig
och nästan smörigt fet chardonnay.
Varmrätten var fullkomligt briljant i all sin enkelhet. En stor fet filé av seabass grillades knappt medium, fisk får nämligen aldrig överlagas (en kärna på cirka 45 grader brukar jag tycka är bra), så att köttet var saftigt med en len textur och läckert grillrostad yta. Till det lättkokt romanesco och en mjukt sötaktig morotskräm. Hur gott som helst!
Vinet därtill serverades blint, det var vackert ljusrött
och klart till utseendet, lätt och rödbärigt aromatisk i en syrlig, blommig och
samtidigt sensuellt elegant stil, intensiv på samma gång som det var
bourgognelikt och klassiskt. USA, fick jag reda på, och Oregon snart inpå den
informationen. Min förta gissning Arteberry Maresh, en av de allra bästa
firmorna i Oregon, och tvekade jag inte sekund att säga att det då måste komma
från Thomas
Winery, även det ett av toppnamnen. Den 6.10 hektar stora firman ägs av
den hemliga John Thomas, som vare sig tar emot besök eller visar upp sina viner
på provningar. Han är en lika skicklig vinodlare och vinmakare som hemlig
enstöring. Hans 2011 Dundee Hills Pinot
Noir bjöd på en exempelarisk elegans och en alkohol på 13.1 procent. Inte
konstigt att vinet är så burgundiskt.
En heldag uppe i Lake County i all avslappnad ledighet
var rolig och trevlig, även om det rent gastronomiskt inte var direkt upplyftande.
Det blev dock en riktigt god och framför allt värmande tomatsoppa med en gnutta
kryddhetta som gjorde gott. En lång rad viner provade också till lunchen, Lake
County är förvisso ett litet och tyvärr okänt vindistrikt (bara 3 480
hektar med vin), men förutsättningarna är fantastiska, kvaliteten är bra och
stadigt på väg uppåt och priserna synnerligen attraktiva.
Ett av de
godaste vinerna under dagen var den ljuvliga 2010 Sauvignon Blanc från Alienor Cellars, jäst till lika
delar i ståltankar, neutrala franska och nya franska ekfat. Jag är verkligen
förtjust i det här vinet, som närmast kan beskrivas som bordeauxlikt med sin
fina blommighet, inslag av citrus och passionsfrukt med en gnutta sötma av vita
persikor, allt med fin textur och rondör, en frisk syra och en härlig
mineralitet. Till en senare provning korkades vi också upp deras 2009 Alienor Grand Vin, det allra
finaste röda vin som görs i Lake County. Sedan 2007 är cuvéen förhållandevis
stabil med i stort sett lika delar Merlot och Cabernet Franc med typ en procent
Petit Verdot, och denna nya årgång är en aning rikare i frukten än den nu
ytterst bordeauxliknande 2007:an som jag har druckit väldigt många gånger.
Ett annat rött
vin vi provade som jag tycker är värt att nämna är 2010 Cabernet Sauvignon från Shannon Ridge Vineyards, förvisso
inte lika elegant som Alienor Grand Vin, men typiskt för druva och årgång,
väldigt rent till frukten och med en fin tanninstruktur och hög naturlig
fräschör.
Kvällen tillbringades på den italienska restaurangen Oenotria på First Street i Napa. Stället
har funnit i fyra år och av någon outgrundlig anledning har jag inte varit här
tidigare. Den missen är nu korrigerad och framöver ska det bli flera besök här.
Skönt medelstor, trevligt ljudstökig och gästvänligt servicebehaglig krog med väldigt
god mat! Det är svårt att låta bli avdelningen pasta när man går på en krog med
hög italiensk svansföring och dessutom av nära vänner med stort trovärde (som
dessutom var med vid bordet) blir rekommenderad att satsa just på pastan.
I mitt fall blev
det en trompetti med en ragu av
långkokt fläskkött från Wills Farms i Iowa och till det en fräsch gremolata av meyer lemon. Jag äter faktiskt inte
pasta särskilt ofta, troligen bara fem till tio gånger om året och blir normalt
sett inte exalterad. Den här rätten var dock väldigt god!
Varmrätten var rekommenderad av vår trevliga servitör och
den stod inte långt efter i ren smakkärlek. Jag hade siktat in mig på en rätt
rustik rätt, lammstek från Watson Farm i New England, serverad på en ragu av
vita bönor, rostad broccoli och en försiktigt (tack och lov) mintspetsad salsa verde. Även det här var en rätt
med smakerna på perfekt plats!
Det första
vinet, 1996 Gevrey-Chambertin från Domaine Claude Dugat, var smutsigt och lätt
korkat och ställdes därför åt sidan. Nästa vin var tack och lov fullkomligt
korrekt, dessutom alldeles ljuvligt läckert, fortfarande ungdomligt med sin
intensiva och till och med aningen körsbärssöta frukt. Samtidigt bjöd denna 1989 Clos de Vougeot Grand Cru från Domaine
Jean Grivot på en fin första mognad med nyanser av torkad frukt, tobak
och fint fuktigt skogsgolv.
I nästa glas
stod en 2007 Gevrey-Chambertin Premier Cru
Lavaux-St-Jacques från Domaine Denis Mortet. Här var
frukten både yngre och djupare, såklart, men det fanns också en stor finess med
delikat kalkstensarom kopplat till en lätt jordighet, känsla av mineral och ett
par uns av ekfaten, framför allt en typ av vaniljsötma. Just nu upplevde jag
det här vinet som ytterligt drickvänligt och öppet, det blommade dessutom upp
under tiden i glaset och det var väldigt gott, till och med det allra bästa
till mitt lamm (det föregående vinet var också gott, men en aning för elegant,
det försvann nästan bakom vinet från Denis Mortet). Det här var andra årgången
som hans son Arnaud gjorde vinerna och det gör han sedan dess med bravur.
Vin nummer tre
kom från Domaine Leroy och denna 2009
Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Boudots bjöd på en årgångstypisk kraft
och fruktintensitet och ett hustypiskt djup och nyans av både fat och de
stjälkar som medföljer druvorna under jäsningen. Det är något speciellt med
vinerna från Domaine Leroy, det har alltid en intensitet som nästan saknar
motstycke i Bourgogne, det har en god struktur och av tätheten en mjuk textur.
Även om de sällan är lika sensuella som vinerna från Domaine de la Romanée-Conti,
är de på sitt sätt jämvärdiga. Det var svårt att välja vilket som var godast av
de tre, men till slut föll nog mitt val på vinet från Domaine Jean Grivot. Fast
varför vet jag inte …
3 kommentarer:
Ljuvlig läsning!
kul att du gillar Thomas. och jim maresh viner. håller dem mycket högt. och har i o f sig också en ceritas costalina 2011 som ligger i vila. Tänker att den nog ska ligga till sig några år?
mvh
Erik
Erik,
Ceritas är goda direkt vid lansering, en läcker och uppenbar men elegant frukt, men jag är fast förvissad om att det finns en riktigt fin framtidspotential för dem - inte minst baserad på struktur, renhet och balans.
Michel
Skicka en kommentar