Dagen före dopparedagen, en perfekt afton att tillbringa
med bästa vännen Fantomen, korka upp lite goda viner och sätta caféets kock i extraarbete.
Ett av våra givna teman är "film och vinby", och ju smalare och mer
nischat temat är, desto bättre. Sist det begav sig blev det Jönssonligan och
Corton och det precis lika lyckat som knasigt. Den här kvällen och natten blev
det ännu knasigare. Kvällens tema var Dubbelstötarna och Vosne-Romanée.
Dubbelstötarna
är en legendariska teveserie i sex avsnitt om totalt tre timmar, inspelade
1979. I huvudrollerna ser man den fantastiska Björn Gustafson och Frey Lindquist
som gestaltar studierektor Bertilsson och doktor Stensson. Tillsammans planerar
de och genomför ett bankrån och även om det egentligen går vägen, blir saker
och ting inte riktigt som det var tänkt.
Skildringarna av
dåtidens Stockholm och det trängda ekonomiska läget i landet (som låg bakom att
man kom på den briljanta idén att råna banken) ser Fantomen och jag som en
underbar bonus. I allt från de stora dragen till de minsta detaljerna är
igenkänningen stor. Men allra mest är berättelsen fantastisk … Dubbelstötarna
är en slags föregångare till Jönssonligan, men en liten krydda av både Rosa
Pantern, James Bond och Alfred Hitchcock. Underhållningsvärdet är stort,
dramaturgin makalös. Det kanske inte är lika spännande idag som jag tyckte det
var när jag som ung tonåring såg serien på TV2 en gång i veckan under sex
veckors tid, men det här är kult, det är kultur och det är kul!
Kvällen inleddes med ett glas bubbel, NV Special Cuvée från Bollinger,
en av de allra godaste av standardchampagner. Här finns både kraft och elegans,
en fin brödighet och nästan lätt rostad nyans möts av gula äpplen och citrus,
en relativt god kropp med stor fräschör och absolut torr finish. Det här är
verkligen gott. Jag har alltid ett bunt halvflaskor hemma, det är en perfekt
aperitif och i halvflaskor når de snabbare en första komplex mognadsnyans,
dessutom blir det rätt lagom med ett glas plus lite påfyllning för två personer
om man sedan vill dricka lite annat gott.
Det första vinet var rikt fruktigt och mjukt till
texturen, det hade en riktigt fin kropp med en saftig körsbärsfrukt i en något
mer generös stil, ingen direkt känsla av ekfat (vilket gjorde att jag strök en
del firmor ur mina gissningar), en försiktigt gräsig nyans och en stor
fräschör. Ungt var det, min känsla för årgången 2009 var klok och logisk, men
vinet var faktiskt en aning yngre, alltså måste det har varit 2011. Korrekt.
Stilmässigt kände jag igen vinet, jag var säker på att det var en riktigt bra premier cru, och även om jag gissade på
ett andra firmor först och inte hann komma till en av de firmor jag misstänkte
det kunde vara, var jag på rätt spår. Det goda vinet 2011 Vosne-Romanée Premier Cru Les Malconsorts från Domaine
François Lamarche var såklart fortfarande riktigt ungt och outvecklat,
men väldigt gott. Det behövde lite tid på sig och hann åtminstone börja öppna
upp sig i glaset den lilla tid det fanns kvar av det.
Som första rätt hade jag i all enkelhet gjort en lite soppa
av karljohanssvamp som serverades med smörstekt kalvbräss. Svamp och kalv är
fantastiska följeslagare till röd bourgogne. Mötet blev alltså perfekt!
Nästa vin var också väldigt gott, men det hade inte
riktigt samma finish som det första. Frukten var läcker, mer inslag av ljusröd
frukt, ljusare körsbär och även lite nypon och det hade också en lite mer
uttalad mineralitet. Blint provat, såsom jag serverade det, var det inte helt
lätt att med någon sånär säkerhet placera det som en premier cru eller grand cru.
Det som spelar in är framför allt producenten, men också årgången, vinets ålder
och såklart vingården i sig. Det finns ju både svagare och bättre vingårdar
inom respektive kategori och det ställer till det för provaren i gissningsleken.
Här kändes det som en bra producent, en bättre premier cru, men kanske lite svagare årgång. Eller så var det en
bra grand cru, lite svagare producent
och ett medelgott år. Det surrar i hjärnan av alla ledtrådar som doften och smaken
ger en.
Det jag hade
serverat var en 2007
Romanée-Saint-Vivant Grand Cru från Domaine Jean-Jacques Confuron. Ett
riktigt gott, men kanske inte magnifikt vin.
Vin nummer tre var helt annorlunda, det hade en större
och påtagligt mer parfymerad doft. Rent spontant kläckte jag ur mig Domaine
de la Romanée-Conti, någon annan firma kunde jag inte tänka mig. "Det
är lätt att säga att vinet kommer från Domaine de la Romanée-Conti, ingen annan
firma gör viner som doftar som deras", sa Fantomen och i det är det
faktiskt bara att hålla med! Till skillnad från de två första vinerna fanns här
också en liten mognad, en fint jordig ton av skogsgolv till den fina röda
bärfrukten och blommigheten. Huruvida den svagt örtiga nyansen kom från
druvklasarnas stjälkar eller om det rent av var ett mer lyckat exempel på den
svåra årgången 2004 (som gav viner med en viss gräsighet) var jag inte helt
säker på. Min gissning landade i alla fall på 2004 Echézeaux … vilket var fel.
Det Fantomen hade skänkt upp var en 2002
Vosne-Romanée Premier Cru Cuvée Duvault-Blochet, den andra årgången (1999
var den första) man gjorde av detta utomordentligt goda vin från flera av sina grand crus i Vosne-Romanée. Nu, elva år
gammalt, har det en len på gränsen till silkig textur, en fin längd, stor
fräschör och fortfarande vital primärfrukt. Medan de två första vinerna hade
tappat doft och spänst till dagen efter (det vara lite grand kvar i varje
flaska), hade det här vinet hållit sig riktigt bra, även om den finaste skärpan
var lite slappare.
Kalventrecôterna stektes i olivolja och smör tillsammans
med lite rosmarin och timjan (för doftens skull) och de serverades med en
klassisk Dijonsenapssås, morot och spetskål som hade strimlats och smörkokts,
samt lite friterad potatis. Återigen en enkel rätt som bygger på klassiska
vinvänliga smaker, texturer och dofter. Jag har aldrig begripit mig på varför
man ska laga komplicerade maträtter, eller maträtter som innehåller
ingredienser som försvårar mötet med de goda vinerna.
Av en ren slump hade det helt utan någon som helst
diskussion mellan mig och Fantomen visat sig att vinerna serverades i en
fallande årgångsordning. Det gällde också vin nummer fyra, som trots att det
var lite knutet och faktiskt inte bjöd på så stor parfym. Nej, det var jordigt
och stängt, förvisso hade det en god kropp, men tydliga tanniner, mineral och
syra höll frukten i bakgrunden, därmed upplevdes vinet inte alls lika charmigt
som de andra. Det skulle faktiskt dröja till dagen efter, då den ungefär halvfulla flaskan 1999 Vosne-Romanée Premier
Cru Aux Reignots från Bouchard Père et fils helt plötsligt
hade öppnat upp sig och visade sig vara god! Förvisso fortfarande med en hel
del tanniner kvar …
Björn Gustafson, här i rollen som studierektor Bertilson
var nu nära att bli avslöjad som bankrånare. I takt med att polisen kom honom
och hans kumpan allt närmare, bland annat genom besök på hans skola, ökade
stressen. Det finns nog ingen skådespelare som på ett så underbart och
humoristiskt sätt som Björn Gustafson kan spela nervös och stressad. Hans mimik
är helt enkelt obetalbar i dessa lägen.
Nu klarade han
sig dock undan, polisens misstankar riktades istället mot hans sekreterare, som
levde ett vidlyftigt vin och bland annat hade köpt en flaska 1973 Château
Cheval Blanc för smått otroligt 147 kronor flaskan! Jodå, polisinspektören
kontrollerade uppgiften i Systembolagets prislista. Med denna dyra vinpjäs låg helt
klart en hund begraven!
Jag gissade på
1950-tal, troligen slutet, kanske 1959, om det inte var ett vin från
1970-talet, i så fall 1978. Men jag kände mig såklart osäker. Säker var jag
däremot på hur vinet skulle beskrivas, tydligt moget till utseende och doft,
jordigt och torkat fruktig i en mer traditionell stil, en nyans av cigarrtobak
och tryffel och ett uns mörk bitter choklad. Nej, jag insåg att jag inte skulle
kunna gissa klokt och när Fantomen avtäckte flaskan framgick det att jag inte
skulle kunna ha lyckats. Den solkiga etiketten sade mig att vinet var en 1966 Vosne-Romanée från den idag inte
existerande négociantfirman A R Barrière fils i
Nuits-Saint-Georges.
Dubbelstötarna var slut, vi ägnade ett par timmar åt den
gripande filmerna De Kallar Oss Mods, Ett Anständigt Liv och Det Sociala Arvet
av Stefan Jarl. Som filmdricka hade vi nu gått över till sprit, logiskt med
tanke på det nya filmvalet. Ur den digra spritsamlingen på Café Rotsunda hade
vi valt ut en enastående rik och läckert mogen cognac, Lot No 53 Premier Cru XO Perfection från Tesseron. Herre min
skapare vilken magnifik dryck, kolalik rondör, knäckig mognadssötma, komplex
ton av rancio, stor fyllighet och en
absolut storartad längd.
Hur det gick
till vet jag inte, men framåt småtimmarna var flaskan faktiskt nästan helt tom.
Man kanske borde betygsätta den här supercognacen som "försvinnande
god".
Summering: 2
gäster, 6 viner, 1 flaska cognac och 4 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar