Pinotmaniaaaaaah!
Det är alltid skönt att fly julen och det bästa sättet
att göra det är med gott vin och precis all annan mat än julmat. Jul i all ära,
men det blir lite enahanda med Janzon, köttbullar, gravlax, nubbe, glögg,
nötter, "Tomten är far till alla barnen" (förvisso en av Sveriges
bästa filmer genom tiderna), pepparkakor, sill, saffransbullar och klenäter. Alltså
vill man göra lite annat. En vinkväll med vindårar är precis det rätta!
Jamón Iberico skivades så gott det gick tunt med en
hyfsad typiskt svennebananslö kniv (förlåt värdparet - det är inte skärpan som
räknas, utan skinkan!) och den kom att tack vare sin fina sälta och tilltalande
fetma passa alldeles utmärkt till pinotvinerna så länge den räckte.
Frukten var
ganska rik, men vare sig påtagligt söt eller tung av övermognad. Inte heller
fanns här någon fyllig fruktkropp eller tydlig alkoholvärme att tala om,
däremot en fin jordighet eller möjligen stjälkkryddighet som gav vinet komplexitet.
Min första tanke var Oregon, just för jordigheten och en torra, fina fruktkroppen,
men det fanns också läckra ljusröda toner som ackompanjerade den lite djupare
grunden i vinet, vilket gjorde att jag inte fick ihop det med årgångar och
producenter. Jag måste säga att det var lite irriterande att jag strök Maggie
Harrison och hennes firma Antica Terra eftersom vinet var så
lätt, elegant och syrlig, en tråkig miss som visar att jag faktiskt inte var
helt uppdaterad på hennes sista förändring i stil åt det lite elegantare. Nog
för att vinet fortfarande har en god kropp och len textur, dock ingen alkoholvärme
som tidigare (nu låg alkoholhalten på 13.0 procent), denna 2011 Ceras Pinot Noir från Willamette Valley var alldeles utsökt i sin läckra
frukt, fina syra och de lena tanninerna.
Nästa vin var inte alls lika charmerande, tvärtom var det
rätt stumt, till och med lite knutet i slutet av smaken, som istället bjöd på
en liten bitterhet och nyanseras av blyerts och torra fat. Det fanns dessutom
en lätt flyktighet i doften. Huruvida vinet helt hade tappat från dess det
öppnades kvällens innan vågar jag inte svära mig fri från, men helt klart är
att denna 2006 Pommard Premier Cru
Jarolières från Domaine Nicolas Rossignol inte alls var särskilt rolig.
Det tredje pinotvinet var helt annorlunda, svalare i
frukten, lättare i kroppen, renare i stilen, men också tydligt mer stjälkkryddig
och gräsig. Och så fanns den där typiskt jordiga kryddan i doften som nästan
alltid drar mig till Oregon. Men så lättheten, fräschören, elegansen, den
måttliga alkoholen, de ljusa körsbären. Hade jag inte vetat att vinet kom från
McMinnville i Oregon hade jag troligen inte direkt gissat att det var just så,
men i glaset en 2009 Pinot Noir Momtazi
Vineyard från Kelley Fox Vineyards, en försvinnande liten firma som gör
riktigt goda viner. I just det här fallet hade jag nog rekommenderat tre fyra
års flasklagring för att låta vinet komma en aning mer i fas, få kropp och
stjälk att växa samman och därmed upplevas än mer perfekt balanserat. Styrkan
låg på 13.3 procent. Jodå, med en timmas luft i öppnad och delvis urdrucken
flaska hade vinet fått luft nog att kännas riktigt harmoniskt och gott, men
Lenny tyckte fortfarande att vinet var en aning spretigt.
Nästa vin var både mer parfymerat, djupare fruktigt, mer
komplext och på alla sätt och vis mer komplett. En liten kryddighet röjde att
stjälkar hade använts (cirka 50 procent av klasarna var hela), men någon
ekfatskrydda stod inte att finna. Fruktigheten utgjordes av mörka på gränsen
till svarta körsbär, men med små fjäderlätta stråk av ljusröda nypon och
hallon, en ljuvlig kombination som jag finner vara ytterst tilltalande. Syran
var uppfriskande fräsch, snarare perfekt balanserad än stram och både texturen
och tanninerna upplevdes lena och mycket väl sammansatta. Vinet kom från det
nya utropstecknet Domaine de la Côte i Santa Rita Hills och var faktiskt inget
annat än deras synnerligen träffsäkra instegsvin, 2011 Sta Rita Hills. Vinmakarna Sashi Moorman och Rajat Parr vet
exakt vad de pysslar med i vineriet och de böljande, mycket tätt planterade
vingårdar de har i det yttersta sydvästra hörnet av Santa Rita Hills. Gott,
väldigt gott!
Det var här vi tog in maten, vi hade gjort det väldigt
enkelt denna dagen efter dopparedagen. Jag gjorde en gryta av kyckling,
potatis, morötter, haricots verts, schalottenlök och en gräddig sås med
karljohansvamp. Hur enkelt som helst och bara med råvaror som älskas av den
eleganta druvan Pinot Noir.
Det följande
vinet, som hade turen att serveras just till maten, var stramt och klassiskt
med en fint stjälkig och något jordig ton, mer klassisk till frukt och struktur
än soligt nyavärldenlik. Det fanns dock en synnerligen läcker ton av fin
jordgubbssylt som bretts på en rostad brioche, men sett till smaken var frukten
ändå inte påtaglig söt. Dessutom fanns här en mognad som breddade doft- och
smakupplevelsen med fina nyanser. Det var svårt att känna igen stilen och
pricka in ursprung, min känsla var snarare att det var ett något moget och rätt
rustikt vin från Bourgogne. Men så var det inte. Vinet kom från Yarra Valley i
södra Australien, från producenten Yarra Yering, som egentligen är
mycket mer kända för sina cabernet- och syrahviner. Den här 2002 Pinot Noir var dock inte så
pjåkig! En kul ny referensbreddade att prova (nästan) moget pinotvin från dem.
Vi skulle hålla oss kvar i ungefär samma trakter, men ta
oss ner till Mornington Peninsula och producenten Ten Minutes By Tractor,
som från en nordöstlig sluttning hade gjort nästa vin, 2009 McCutcheon Pinot Noir, som är något av deras prestigetappning.
Det här året blev det inte mer än 1 926 flaskor av vinet, som är riktigt fint
fruktigt och mjukt med en verkligt fin balans mellan den yppiga frukten, fina
syra och de mogna tanninerna. I nuläget noteras fortfarande en diskret
ekkryddighet och en gnutta stjälkar, men så är vinet också ungt och mår säkert
utmärkt av ett till två års vidare flasklagring. Det här tyckte jag var väldigt
gott och fint sammansatt, även om det inte var riktigt lika elegant aromatiskt som ett par
av de andra pinotvinerna.
Ett av kvällens allra bästa och godaste pinotviner skulle
dock komma i sista glaset. Här möttes en viss mognad i form av skogsgolv och en
förnimmelse av tryffel med en fortfarande ungdomligt rödaromatisk bärfrukt i en
klassisk stil. Smaken var förvisso fruktig, men absolut torr med en fin syra,
en aning mineral och god spänst. Jag hade först svårt att med säker röst
formulera min ursprungsmässiga gissning, det fanns något burgundiskt över doft,
smak och struktur, samtidigt kunde jag inte dra mig för att till slut lägga
rösten på Oregon och där allra mest troligt firman Beaux Frères, men i så fall
med mognad. Troligen mitten av 1990-talet. Här minsann satt förslagen så gott
som perfekt, i glaset en 1996 Pinot Noir The Beaux Frères Vineyard
från just Beaux Frères. Min erfarenhet av firman och dess viner, jag har
provat dem i omkring 15 års tid och besökt dem två gånger, är att vinerna kan
vara lite knutna och till och med en aning kärva och vresiga som unga. Tålamod
är därför en bra krydda, får vinerna dessutom bli så här gamla (utan att i sig
vara gamla) blir belöningen riktigt stor. Jag tror vi knep flaskan vid ett helt
perfekt tillfälle, den var försvinnande god.
Som sagt, det var ingen påkostad meny vi hade lagt ner
hur mycket arbete som helst med. Efter en god Comté lagrad i 30 månader och en len
och väldoftande Pecorino Tartufo, till det bara lite lättrostad aprikos- och
hasselnötsbröd från Gateaux, var det dags för dessert. Den bestod av en stor
ask med lite lyxiga praliner från Lindt. Svårare än då behöver det inte vara.
Och till chokladen lämnade vi pinotvinerna bakom oss. Gun
hämtade istället en halvflaska 2000
Vintage Port från Taylor's. Egentligen borde man köpa
mer portvin på halvflaska, dels för att det ofta är för mycket med en
helflaska, dels för att portviner mognar så långsamt i helflaskor. Den här söta
halvan var väldigt god, såklart fortfarande ung, men den var ypperligt söt,
rund och läckert fruktig med en tanninstruktur som sin ringa ålder till trots
faktiskt var förvånansvärt len. Det söta portvinet blev en fin avslutning
tillsammans med chokladen.
2 kommentarer:
Kul med jul(mat) men ännu finare med bra vinare. instämmer. Drack just en fantastisk chard fr St Rita - Liquid farm - har du besökt/provat?
kul att du gillade Kelley Fox 2009 momtazi. Sorterade druvorna till det vinet. Litet varm årgång och kommer behöva några år till som du skriver. Drack 2007:an till litet fläsk på julafton. mkt trevlig. 2008:an är magisk. Och hennes maresh står bara att jämföra med Jim M:s egna viner...
//erik
Erik,
Håller med dig om att Kelleys viner är fantastiska, besökte henne i somras och provade det mest hon har gjort, tycker verkligen om henne och hennes viner. Frågan är om det finns någon mer ödmjuk vinmakare i världen än Kelley...
Tyvärr fick jag inte köpa så mycket av henne - det mesta var slutsålt.
Besökte också Arteberry-Maresh och blev än mer hänförd. Absolut toppnivå i Oregon.
Liquid Farm besökte jag förra veckan, provade en faslig massa viner hos dem också. Jag är allra mest förtjust i deras White Hill, som är "ruskigt bourgognelik", för att använda ett fånigt uttryck.
Skicka en kommentar