När Alice Waters öppnade
krogen Chez Panisse i Berkeley utanför San Francisco för 42 år sedan, skrev hon
amerikansk restauranghistoria. Inte för att hennes matlagning som sådan var
unik och helt och hållet ny, utan för att hon med emfas förespråkade att man
skulle lära känna och ha ett nära samarbete med producenterna av de råvaror man
arbetade med. Hon ville veta exakt varifrån råvarorna kom, och att de hade
odlats, fötts upp och tillverkats på ett helt naturligt sätt. Denna filosofi
kom att kallas ”From Earth to Table” och är idag, fyra decennier senare, mer
eller mindre en självklarhet på världens allra främsta restauranger, egentligen
på alla ambitiösa restauranger.
Allt sedan dess har Alice Waters engagerat
sig i en modern, naturlig och hållbar kosthållning och bland annat skapat ett
program där skolungdomar i USA själva kan odla grönsaker och se vad jorden ger
oss, och därigenom öka förståelsen för vikten av naturliga och förstklassiga
råvaror. För alla sina insatser inom den amerikanska måltidskulturen har Alice
Waters belönats otaliga gånger och räknas idag som en av landets allra främsta
och viktigaste måltidskreatörer. Hon är dessutom vice president i Slow Food
International.
Chez Panisse ligger mitt i
hjärtat av den trevliga förstaden Berkeley, som för den vinintresserade också
har en hel del att erbjuda (den här dagen hade jag, mitt i staden, besökt två
riktigt bra och högintressanta vinerier, Donkey and Goat Winery och Broc
Cellars).
Middagen med duktiga vinhandlaren och supercharmiga
Miss Devotion var planerad till Chez
Panisse Café, som är den större och mer folkliga delen av restaurangen.
Utifrån ser restaurangen liten och charmigt söt ut, väl inne och framför allt
på övervåningen där cafédelen ligger, är restaurangen helt plötsligt stor och
livfull. Det är en härlig stämning, full fart, man går förbi det öppna köket,
servispersonalen är vänligt och servicevillig, kunnig och snabb.
Vinlistan är omfattande,
djup och internationell. Finess och klassisk elegans föredras före det
storslagna, men vinerna finns i allt från enkel till unik och exklusiv klass,
och priserna känns måttliga. Bakom det fantastiska vinprogrammet står Jonathan
Waters (som inte är släkt med Alice), som har arbetar här i snart 30 år och
varit wine director de senaste 15
åren.
Jag fastnade direkt för 2010 Chardonnay Matthiasson Vineyard från superfirman Arnot-Roberts,
som grundades för tio år sedan av Nathan Lee Roberts och Duncan Arnots Meyer
(bilden ovan) och har ett nära samarbete med Chez Panisse. Just det här vinet
gjorde de bara ett fat av, 300 flaskor, och sålde därför alla flaskor till Chez
Panisse för att inte irritera kunder som skulle erbjudas köpa vinet på mejllistan
men inte fick tag på en endaste flaska.
Som vanligt är deras chardonnayviner strama
och drivna av transparens, syra och mineral med en mer diskret och elegant
druvkaraktär (det gäller alla deras viner). Precis så uppförde sig det här vinet, vars tydligaste
druvkaraktär var en frisk nyans av citrus, men för övrigt mest visade toner av
mineral, mandel och en liten blommighet. Det är inte firmans allra finaste vin,
men det är helt klart ett superhärligt, uppfriskande och ytterst elegant vin.
Först fick vi in nybakat
surdegsbröd (saftigt och väldigt gott) och en liten skål med marinerade oliver
som smakade himmelskt. Därefter valde vi ett par smårätter att dela på. Den
första var baby gem salat med
marinerade röd- och gulbetor och en fantastiskt god krämig dressing slagen av
lite avokado som en tunn majonnäs och smaksattes med fina örter. En mild,
krispig och god rätt.
Maten på Chez Panisse är
vare sig teknisk eller avancerad. Här är det råvarorna som talar, inte kocken.
Det märktes också på nästa rätt, också den i allra högsta grad enkel, en mild
tartar av hälleflundra som hade marinerats hastigt i en försiktig
ingefärsdressing, och serveras med en fräsch sallad av krispig späd gurka och
vattenkrasse. Finstämd och perfekt till det eleganta chardonnayvinet.
Tredje rätten bestod till
största delen av olika sallater, och varför inte när sallat växer som ogräs i
Kalifornien och dessutom smakar fantastiskt gott, utan det bitterhet som blad
av olika slag ofta har. Men huvudnumret i salladen var en i mie de pain vänd getost från mejeriet
Andante i Petaluma en halvtimma nordväst över, och sedan hastigt bakad i ugnen
till dess osten blev ännu krämigare. Återigen en rätt som var barnsligt enkel,
och återigen en rätt som fungerade fint till det eleganta vinet.
Firman Lang
and Reed Wine Company håller till i Napa Valley och är helt fokuserad på
druvsorten Cabernet Franc, som ägarna John och Tracey Skupny tycker är en
bortglömd druva och som de själv håller som den mest personliga och framför
allt mest eleganta i den klassiska bordeauxblenden.
Numera
gör de bara två viner, tappningen från framför allt Madrigal Vineyard norr on
Saint Helena i Napa Valley vi drack gör de inte längre. Dessutom var det 2002 Premier Etage vi hade framför oss,
en årgång som John själv håller som den bästa han gjorde av vinet. I den här
cuvéen finns det en liten skvätt Petit Verdot, som har get vinet en lite
mörkare färg och något stadigare struktur. Vinet är fortfarande ungt, nästan
lite knutet, det har en fin vinbärsfrukt i lite tätare slag än man normalt sett
förväntar sig av Cabernet Franc, men en elegans och en (enligt mig) typisk
karaktär av grafit. Gott, men det tog ett litet tag innan det öppnade upp sig i
glaset.
En liten extra smårätt slinker alltid ner, tänkte vi, och beställde in en väldigt god pizza med nässlor, svarta oliver och pecorino, Om druvsorten Cabernet Franc skulle vara en maträtt, kan jag lova att det här hade varit precis just den rätten. Fullkomligt perfekt kombination med andra ord.
Mest på kul, och eftersom
det är så otroligt svårt att stå emot viktiga frestelser, beställde Miss
Devotion in en flaska 2008
Saumur-Champigny från den bland konnässörer nästan kultförklarade firman Clos
Rougeard i Saumur (Loire) som ägs och drivs av bröderna Bernard och
Jean-Louis Foucault. Nu ska man inte jämföra äpplen och päron, och idén att
hela tiden jämföra världens viner med de franska känns som rätt töntig. Men
visst, det fanns en helt annan finess och framför allt mineralitet i de franska
dropparna, men fräschören och intensiteten var densamma. Även det här vinet
behövde tid i glaset för att blomma upp.
Jag hade blivit
rekommenderad att välja fläskryggen från Becker Lane Farm, helstekt och som
utlovat väldigt saftig och välsmakande. Till den en salig samling lika smakrika
grönsaker, allt från schalottenlök och små späda söta paprikor till mangold och
bönor, och med ett trevligt inslag av smörstekta kantareller. Som sagt, här är
det inte teknik som gäller, det finns inget förfinat över maten, här är det
smak som driver gastronomin, och smaken är lika god som äkta!
Valet av rätt till vinerna av Cabernet Franc
kändes lyckosam, men eftersom rätterna är så balanserade och vinerna var så
finstämda, passade de enligt utsago också perfekt till den kaliforniska lax med
gröna bönor och salsa av tomatillo som Miss Devotion njöt av.
Jag blir alltid så glad av
små överraskningar när jag går på restaurang. Det kan vara allt från en liten
gest eller detalj i servicearbetet, som en liten extrarätt som dyker in när man
minst av allt anar det. Det är en sådan hyllning till gästernas njutning och
upplevelse. Den här kvällen fick vi in en liten skål med solmogna jordgubbar,
björnbär och blåbär att njuta av medan vi bestämde oss för dessert. Bär ger
minnen om sommaren som barn, ger minnen om lycka, och att äta så perfekt mogna
bär som man kan göra under den kaliforniska solen, det är lycka!
Under veckan hade jag vid
flera tillfällen ätit färska persikor, som det just nu är högsäsong för här i
Kalifornien. Helt perfekta i texturen, saftiga med rätt tuggmotstånd, helt
klart alldeles perfekt mogna … och goda som en dröm. Det gick alltså inte att
stå emot den galette med nektariner
från den ekologiska Frog Hollow Farm i Brentwood i Kalifornien (deras slogan är
underbar, ”From tree to table in 48 hours”) som stod på dessertlistan. Återigen
visade köket att enkelhet är bäst, en perfekt bakad sockerkrispig deg med precis
så drömskt goda nektariner som jag hade hoppats på. Lite hemgjord vaniljglass
till det, och lyckan var fullgod.
En sak som imponerande på
mig här på Chez Panisse Café var den kunniga personalen. Vem som än kom till
vårt bord under kvällen, kunde svara på alla våra frågor om maten och visste också
något om varje vin vi frågade om. Att det är så är inte så konstigt. Wine director Jonathan Waters har varje
måndag en intern kurs och provning om vin som alla (helt frivilligt) får vara
med på om de vill. Och det vill de såklart. Den här typen av personalutbildning
borde vara självklar på varenda restaurang, men är det tyvärr inte.
Att vinkunskapen får näring av alla
närliggande vindistrikt är ju såklart en stor fördel, men vad hjälper det om
man inte åker dit?
När en del av Chez Panisse brann i mars i
år, tvingades man stänga restaurangen under en hel månad för att renovera. Tack
och lov hade man personalförsäkringar som täckte lönerna under den tiden,
vilket gjorde att alla hade råd att stanna kvar. Under den här månaden tog
Jonathan Waters ett beslut, att köra runt alla i personalen som ville till
flera av de bästa vinerierna man arbetar med på den digra vinlistan. Det blev
en kunskaps- och vitamininjektion som jag och Miss Devotion fick smaka på resultatet
av under vår kväll här på Chez Panisse. Den här typen av personalvård är för
mig också en självklarhet som alla krögare borde ta till sig och lära av.
Tyvärr görs detta sällan, eller till och med aldrig, vilket alla berörda
krögare borde ta på sig dumstrut och skämmas över.
Helt klart gav detta mitt
första besök på Chez Panisse mersmak, men nästa gång ska jag inte gå uppför
trapporna till den mer publika cafédelen. Istället ska jag stanna kvar på
bottenvåningen och njuta av den femrättersmeny som har gjort Chez Panisse
berömda och satt dem på den kulinariska världskartan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar